Problem sa plinom kada je u funkciji automatski sauh-gasi se

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
constantin
Pridružio se: Sub Feb 21, 2009 1:45 pm

Problem sa plinom kada je u funkciji automatski sauh-gasi se

Pon Mar 16, 2009 11:29 pm

Zdravo, molio bih za pomoc tj. za objasnjenje sta se desava u sledecoj situaciji:

Imam ALFU 155, 1,8 SPORT TSPARK sa sekvencionim plinom. Do pre mesec dana sve je bilo u redu kod jutarnjeg paljenja na plin (tj. prvo pali na benzin i kad predje 2000 obrtaja prebacuje na plin) kada se aktivira automatski sauh... pod sauhom radi bez problema na oko 1500 obrtaja jedno 7-10 minuta dok se motor ne zagreje. Ako krenem u voznju, normalno radi da bi se na otprilike 3-5 kilometara ili posle 5 minuta ili kada stanem na semafor SAMO UGASIO MOTOR. Onda posle dugog verglanja (skoro minut) pocne da hvata i opet upali a dotle sam napravio guzvu iza sebe. Ja mislim da iz nekog razloga motor "PRESISA" ali to se desava samo sa plinom ! Kada otpocetka vozim na benzin, to se uopste ne desava... kada sauh odradi svoje, broj obrtaja padne na 900 na leru i nikada nije presisao. Pitanje je:

STA SE TO DESAVA SA PLINSKIM UREDJAJEM U OVOJ SITUACIJI - NAPOMINJEM DA SE TO DESAVA SAMO KADA SE PALI PO HLADNIJEM VREMENU I RADI AUTOMATSKI SAUH! kASNIJE SE TO VISE NE DESAVA CAK I BOLJE IDE NA PLIN NEGO NA BENZIN KADA JE MOTOR ZAGREJAN! iMA LI TU NEKIH FILTERA I DALI MI SE SMESI MAJSTOR???!!!

Hvala na odgovoru !

Viktor Maricic - Kraljevo
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Re: Problem sa plinom kada je u funkciji automatski sauh-gasi se

Uto Mar 17, 2009 8:57 am

Posto imas problema samo sa plinom, prvo idi kod majstora koji je ugradio plin na dijagnostiku, da ga ponovo kalibrise prema benzinskom kompu.
Po mom iskustvu ako ti bolje ide na plin nego na benzin to moze da bude da ga "zaliva" samo tako i da trosi plina mnogo vise nego sto bi bilo normalno!
Kada ti se tako ugasi, probaj da ga verglas sa punim gasom, jer ako je presisao a verovatno jeste,treba mu mnogo vazduha da bi progutao toliko gorivo.
Pozdrav :arflag
constantin

Uto Mar 17, 2009 9:04 am

Auto je na crnogorske tablice i takav je kupljen tako da nemogu otici kod majstora koji je ugradio ali ima u predgradju Kraljeva servis koji ugradjuje plin pa cu otici. Inace, sto se tice potrosnje, zaista smatram da je velika jer trosi oko 15 litara plina a ima 1800 kubika. Podnosim to jer je plin jeftin ali cini mi se " sto je mnogo-mnogo je - 15 litara...
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Uto Mar 17, 2009 9:14 am

E sada sam ubedjen da trba da ide na kalibraciju!!!
Moja 166 2.0 ts sada trosi oko 12.5-13 lit.
Vidi koje je marke uredjaj pa nadji majstora koji ugradjuje iste uredjaje kao tvoj i resices problem! :D
constantin

Uto Mar 17, 2009 9:22 am

HVALA PUNO NA SAVETU !

VELIKI POZDRAV IZ KRALJEVA!

Viktor Maricic
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Uto Mar 17, 2009 5:32 pm

Nemoj me razumeti pogresno :blush: .Siguran si da imas sekvent plin ???
Pitam jer sekvent nije cesta pojava na Alfi 155 ;) .Pitam isto jer najveci deo tvog opisa govori da imas tzv. venturi plinski uredjaj na motoru 1.8 TS 8v.
Sve u svemu,ako jeste tako,onda ti je isparivac zreo za remont(zamena membrana itd.) najverovatnije.

Ako je ipak sekvent plin,onda sorry :blush: :blush: ;) .
constantin

Uto Mar 17, 2009 7:48 pm

Hvala na javljanju!

Iskreno, ja prvi put cujem za taj Venturi plinski uredjaj ali za ovaj moj ne znam nista jer sam auto kupio prošle godine i na crnogorske je tablice tako da ne znam dali ga je kasnije neko ugradjivao ili je od početka u njemu! Prethodni vlasnik mi je rekao da je to sekvent plinski uredjaj.... Inače, u saobraćajnoj dozvoli koja se vodi na čoveka iz Crne Gore ne piše ništa o tom plinskom uredjaju a koliko vidim, auto je u njegovom vlasništvu od pre nekoliko godina... što bi reklo da je verovatno bio stranac koji je uvežen u Crnu goru pre 4 ili više godina ali o toj njegovoj prošlosti ne znam ništa.
Svakako hvala na još jednoj novoj informaciji (venturi plinski uredjaj) , moracu da odem do nekog servisa koji ugradjuje plinske uredjaje da ga pregleda i kalibriše!?

Puno pozdrava iz Kraljeva!

Viktor Maričić
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Uto Mar 17, 2009 8:09 pm

Lepo uslikaj motorni prostor iz par uglova, postavi ovde fotke pa cemo moci da ti kazemo koja je vrsta uredjaja. ;)
constantin

Uto Mar 17, 2009 8:20 pm

OK, hvala,

sutra cu postaviti

Povratak na “Area Servizio”