Auto radi kao traktor na 3 cilindra, na 2 cilindru kompresija je 5.5 na ostalim 9 (mereno kada je auto verglan na leru). Upravo sam se vratio iz Crne Gore sa letovanja, do mora je bilo nekako ali u povratku i sama voznja kroz CG prilicno mucna, na benzinu nikako neide nema ni 30% snage na plinu dosta bolje oko 50-60% sto mi je bilo dovoljno da se kako tako vratim kuci. Do mora potrosnja plina je bila 11l u povratku dosta vise oko 15l, proverio sam potrosnju ulja i nije velika (bar mislim da nije) na 1000km dosipao sam oko 100gr (pola jogurtske case). Evo i slike kada sam se popeo na vrh Kopaonika, i benzin i gas izlaze na izduvnu granu na drugom cilindru (cela prednja strana motora ispod izduvne grane je bila mokra).
Nadam se da je upitanju samo ventil ili gumice, usvakom slucaju kupicu i novi dihtug glave, nadam se da nemora da se ravna glava,
verovatno je otisao ventil , mada , najbolje ces znati pravo stanje kad budes skinuo glavu . Sta god da je nije preterano veliki izdatak , samo opusteno .
Kad se vec prica o .glavi. ... koliko bi okvirno iznelo da se ista komplet uradi?
Znaci,skidanje,preventivno pustanje preko brusilice,zamena gumica/vodjica(sta vec ide),novi dihtunzi i .ruke..
Razmisljam da bi oko 200-250€ bilo dovoljno.Da li i koliko gresim u misljenju?
masinska obrada glave ovde kod mene tj kod mog ortaka je 30e za jugica, znaci ravnanje, sicevi, gumice e sad mislim da nema razlike u ceni i ako je neki drugi,strani, auto u pitanju sto se ovoga dela tice ali bi recimo vodjice ako se menjaju bile skuplje, ventili naravno, dihtung itd. ali kad se vec skida glava, sto je slucaj kod sase_gsi ja bih odradio i ove stvari ipak se ne skida glava svaki dan, greota je stavljati novi dihtung a ne poravnati je ili ne uraditi siceve ventila pa ciscenje tj poliranje ventila, sto svako moze i sam na busilicu, smirgla u ruke, razlicitih finoca i udri, bar meni to nije problem a verujem i ostalima, onda gumice da se zamene pod obavezno itd. jbg jeste da izadje vise od obicne zamene ventila ali si onda sa te strane miran neki duzi preriod tj kilometrazu a ne bi bilo na odmet kad se vec radi glava i jedan laksi tuning iste ja kad god sam radio neku glavu ili motor,doduse na jugicima pod obavezno je dolazilo i neko vanredno cackanje (tjuniranje), tipa olaksavanje ventila, poliranje kanala u glavi itd., jes malo veci posao ali vredi ...
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Po potrosnji ulja verovatno ti je donji deo solidan.Obicno izgori izduvni ventil,posto radim obradu glava,moja preporuka ti je da poravnas glavu,proveris vodjice i po potrebi ih zamenis,obradis siceve i ventile i zamenis gumice.Vodjicu proveris tako sto ubacis ventil,drzis ga za pecurku i ako se klati u vodjici menjaj ih.Sve ovo nije skupo a puno znaci
Upravo skidam poluosovine tako da motor ide veceras napolje, kada smo vec resili da poporavljamo najbolje da sve potanko pretresemo, ipak planiram da se vozim ovim autom bar 2-3 godine dok nekupim nesto novije.
Ulje i vodu sigurno nije mesao, mada to neznaci da su lezajevi i radilica dobri, koliko smo videli na jednoj filzni (cilindru) postoji blaga ogrebotina na jednom mestu ali
sasa_gsi napisao: kada smo vec resili da poporavljamo najbolje da sve potanko pretresemo,
Pametno,pametno :cool !
Bilo bi lepo,ako te ne mrzi,da tokom radova,okines po koju fotku i posle iskuckas bar ukratko,sta i kako(i poshto ) je uradjeno .
Dal ovde ili kod tebe u .Virusu.,wathewa .
Licno,mala molba.Uslikaj gumicu/e ventila,na licu mesta.Interesuje me kako izgledaju posle xxx km i sl. ?
Hvala .
Srecno sa radovima. Ovako nesto kad se desi sa motorom nije ni malo prijatno ali sad kad sve lepo operes, sklopis, zamenis istrosene delove, obradis sta treba, uzupcis i nastelujes bices miran dosta dugo vremena.
Pozdrav i samo lagano
Nazalost prvo mi se izgoreo deda, pa se razbolela baba, pa sad imam rodjendan detetu i pola godine tasti tako da nikako nisam imao slobodnog vremena za auto. U utorak konacno idem da kupujem delove i sredjujem glavu...