155 elektro

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

155 elektro

Pon Jun 16, 2008 11:36 pm

Prevrtao sam svih 5 strana;ne nadjoh ...
Zna li neko sta kontrolise rad ovog Chek panela?
Slika

Pretpostavljam neki pomocni komp ili tako nesto :oops: .I,ako je tako,gde stoji doticni?

p.s.
Namenski podnaslov,ako bude jos pitanja u vezi struje.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Pon Jun 16, 2008 11:55 pm

senzori.

to je nas .bord kompjuter., gomila lampica povezanih sa senzorima u motornom prostoru. nivo ulja, nivo kocionog ulja, nivo vode u rashladnom sistemu, pokvarena sijalica u maglenci, pokvarena sijalica koja osvetljava tablicu, pokvaren ventilator na hladnjaku...

lepo ali veoma komplikovano za ugraditi. zice senzori jos zica jos senzora...

srecno
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Uto Jun 17, 2008 2:58 pm

kad smo vec kod toga meni stalno svetli ona lampica na kojoj je nacrtana sipka za ulje,tj valjda to predstavlja nivo ulja,ona druga na kontrolnoj tabli je ok,pali se samo na kontaktu i kad se startuje auto ugasi se, kod mene je nivo ulja u redu i stoji na polovini oznacenog dela sipke kako valjda i treba,ovaj lik sto sam kupio od njega auto kaze da je tako i njemu svetlelo,mora da je naka greska sa tom lampicom??? :roll:
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Uto Jun 17, 2008 5:19 pm

probaj da dolijes 1dcl i videces - ugasice se. ta kod klime ne tolerise nizak nivo. mislim, nista zabrinjavajuce. senzor se nalazi u dnu cevi za merac nivoa, tesko je pristupacan. mozda je i on crkao, nije iskljuceno. ona kod cajgera ako ti se upali onda je drama, nemas pritisak ali to bi trebalo i sat za pritisak da ti pokaze pre toga.
Korisnikov avatar
OMP

Uto Jun 17, 2008 7:47 pm

ma neka svetli ko ga sisa,bitna je ona druga,nemam bas ni malo ulja da dodam a ne bih da kupujem celu kanticu za toliko :lool: ,kad dodje na zamenu pa onda....
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Sre Jun 18, 2008 8:11 am

Upravo polazim kod elektricara (at last :roll: ) pa tje vidimo ;).
Ta lampa za ulje isto kaki i kod mene.Deki, 1 dcl ne pomaze-trenutno mi je olio na max i opet svetli.Zbog nje sam i pitao za Alfa Control comp ;).
Aj pa javim sta sam uradio ...
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Sre Jun 18, 2008 5:54 pm

Veni,Vidi al slabo nesto Vici hahaha :) !
LM,bio kod elektricara,resio sam prob. sa otvaranjem gepeka;ipak je bio onaj snopcic kablova sto spaja kabinu i poklopac gepeka (kroz gumeno crevo) :mad: .Cak 3 zice odcvikane ladno-dobro se nisam upalio :mad: .
Zbog toga mi nije radilo ni svetlo tablice,maglenke pozadi,R svetla uz vec pomenuto otvaranje gepeka.

Manometar nismo resili.Ostalo da skinem davac sa bloka pa da vidim jel on zapekao/crkao pa onda ciscenje ili zamena.Ako jos nekog zeza,dopunski info na temu http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=17437 ;).

Lampica za nivo ulja-nista danas :roll: .Ostalo da chesljam 155 Workshop Manual i vidim za taj comp ili sta vec.Majstor je prilicno ubedjan da ga ima,da nisu samo zice,senzori i sijalice k'o sto kaze Deki :? .Btw,pokazao mi danas taj comp od Floride a prisecam se da je i @Ljube kugla pisao da i njegova 75-ica ima to.
Dakle,ako neko zna gde je to cudo ...:oops:

dekideki napisao:ta kod klime ne tolerise nizak nivo. mislim, nista zabrinjavajuce. senzor se nalazi u dnu cevi za merac nivoa, tesko je pristupacan. mozda je i on crkao, nije iskljuceno. ona kod cajgera ako ti se upali onda je drama
@OMP se dobro izrazio ;).
Neznam kod tebe,kod nas su 2 lampice za nizak nivo ulja u karteru.Jedna gore na satovima-pored one za press i gen.. a druga dole na board-u.Znaci,obe sluze za isto.
Prob je sto sluze istom,mislim da kod mene ona gore radi OK al' zato ova dole nehebe nista-non-stop svetli,sa bilo kojim nivoom ulja.
Zanimljivo je da ta donja-kad skinem i vratim akumulatorsku klemu,ugasi se i mirna je prvih pola sata,recimo,a onda opet po starom :mad: .
Tip:
Kacenje na dijagnostiku ne prijavljuje neku gresku :? .
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 18, 2008 6:32 pm

Za tu sipku za ulje pitaj Vladuromea, na njegovoj 75ici svetli to... Mene nervira, reko mu daj da zamenim to, kaze on ne znas ti to, mene mrzi, i nisam dobro razumeo o cemu je rec... :oops:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 18, 2008 8:18 pm

sumnjam da ima komp za te piz*arije, to su obicni 'prekidaci' - otvaraju - zatvaraju kolo, a na tabli obicne diode... ;)
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Sre Jun 18, 2008 8:38 pm

Racunao sam na tebe da ces znati :( ,sobzirom da si kupusao tvoju (minimum :) ).
Nista,trazicu ... pa javim sta/kako.Tnx,anyway :plavi_voli: !

miskom,nisam siguran da te razumem bas :oops: ...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 18, 2008 9:00 pm

Pa nerazumem ni ja, ali razume ON pa ga ti pitaj ;)
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Sre Jun 18, 2008 9:24 pm

i ja imam isti problem na bordu sa tom lampicom, svetli jos od kada sam uzeo auto. Ja mislim da je problem u davacu koji se nalazi na bloku . Moracu da ga skinem i proverim sta se desava . Interesantno je kad god sam resetovao komp ( skinute kleme neko vreme ) lampica se ne upali odmah nego posle 1o-15 min ...
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Sre Jun 18, 2008 9:27 pm

Misko,pitao sam :).

Deki,Milose,OMP & ostali 155-icari,signal za otvorena vrata,na inkriminisanom chek panelu hahaha.Da li vam signalizira samo za vrata ili ima lampicu i za otvoren gepek ?

@alfaskorpion,sve isto!To je izgleda neka boljka :mad:.Davac je na karteru dole ...

p.s.
Od danas mi opet svetli i kontakt brava :mrgreen: .
alfaskorpion

Sre Jun 18, 2008 10:20 pm

[quote=.Flavio.]Misko,pitao sam :).

Deki,Milose,OMP & ostali 155-icari,signal za otvorena vrata,na inkriminisanom chek panelu hahaha.Da li vam signalizira samo za vrata ili ima lampicu i za otvoren gepek ?

@alfaskorpion,sve isto!To je izgleda neka boljka :mad:.Davac je na karteru dole ...

meni za gepek ne svetli , ali trebala bi sigurno i ja imam problem sa otvaranjem gepeka iz kabine , sto posto je isti kvar kao i kod tebe ;)
busso trsi Sline
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 18, 2008 10:35 pm

ima davac za nivo ulja negde u cosak kartera, uglavnom mu se oksidiraju dzeksne, pa zato kenja, pogledajte u workshopu gde je pa ocistite, pa ako imate srece proradi, ako nemate onda crko senzor, pa treba druga
alfaskorpion

Sre Jun 18, 2008 11:52 pm

Flavio napisao:Veni,Vidi al slabo nesto Vici hahaha :) !
LM,bio kod elektricara,resio sam prob. sa otvaranjem gepeka;ipak je bio onaj snopcic kablova sto spaja kabinu i poklopac gepeka (kroz gumeno crevo) :mad: .Cak 3 zice odcvikane ladno-dobro se nisam upalio :mad: .
Zbog toga mi nije radilo ni svetlo tablice,maglenke pozadi,R svetla uz vec pomenuto otvaranje gepeka.

Manometar nismo resili.Ostalo da skinem davac sa bloka pa da vidim jel on zapekao/crkao pa onda ciscenje ili zamena.Ako jos nekog zeza,dopunski info na temu http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=17437 ;).

Lampica za nivo ulja-nista danas :roll: .Ostalo da chesljam 155 Workshop Manual i vidim za taj comp ili sta vec.Majstor je prilicno ubedjan da ga ima,da nisu samo zice,senzori i sijalice k'o sto kaze Deki :? .Btw,pokazao mi danas taj comp od Floride a prisecam se da je i @Ljube kugla pisao da i njegova 75-ica ima to.
Dakle,ako neko zna gde je to cudo ...:oops:

dekideki napisao:ta kod klime ne tolerise nizak nivo. mislim, nista zabrinjavajuce. senzor se nalazi u dnu cevi za merac nivoa, tesko je pristupacan. mozda je i on crkao, nije iskljuceno. ona kod cajgera ako ti se upali onda je drama
@OMP se dobro izrazio ;).
Neznam kod tebe,kod nas su 2 lampice za nizak nivo ulja u karteru.Jedna gore na satovima-pored one za press i gen.. a druga dole na board-u.Znaci,obe sluze za isto.
Prob je sto sluze istom,mislim da kod mene ona gore radi OK al' zato ova dole nehebe nista-non-stop svetli,sa bilo kojim nivoom ulja.
Zanimljivo je da ta donja-kad skinem i vratim akumulatorsku klemu,ugasi se i mirna je prvih pola sata,recimo,a onda opet po starom :mad: .
Tip:
Kacenje na dijagnostiku ne prijavljuje neku gresku :? .
dali se secas mozda koja je tacno zica (boja) za otvaranje brave na gepeku ? meni sve ostalo radi sem toga , da ne lutam ;)
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
OMP

Čet Jun 19, 2008 1:21 am

Flavio napisao:
ladno nisam nikad obratio paznju na gepek,mislim da ne svetli :roll: ,pogledacu bas sutra......
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Čet Jun 19, 2008 2:41 pm

alfaskorpion napisao:dali se secas mozda koja je tacno zica (boja) za otvaranje brave na gepeku ? meni sve ostalo radi sem toga , da ne lutam ;)
Preko ovog relea se otvara gepek

Slika
Nisam nasao originalni (sivi-Sipea) sa osiguracem na sebi pa sam stavio ovaj na slici (braon) a osigurac izvukao zasebno.Relej je slican kao za svetla sto ide al' nije isti raspored nozica pa obratiti paznju ;).Stradali su mu kontakti (nagoreli) zbog preopterecivanja prekidom u instalaciji.
Boje zice vidis ((crvena i plava,deblje).
Ako mislis da ti je prob pozadi,tamo su plava i crna za el.magnet brave

Slika

pa vidi.

@Saby,tnx ;) .Probacu smirgl-papirom,WD40 ne pomaze :x .
Korisnikov avatar
sasa km
Garaža: AR 155 1.7 TS 8V /94
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 7:23 pm

Čet Jun 19, 2008 4:09 pm

kod mene taj donji chek panel nema (ima ali samo je tu sat i lampice za vrata - kad sam je skidao ispod nema ni diode ni dolazne zice od struje )
a od vrata nema kontrolu za gepek

nema ni te kontrole za pritisak i temp ulja
davaci - senzori za ulje ako kontrolise nivo ulja ima kad se skine rupicu preko koje kontrolise ulje pa mislim da moze proraditi ako se iscacka nakupljena prljavstina a ako je za temp onda je zatvoren ali unutra je mozda zalepio ili kleme korodirale i najverovatnije sledi zamena

a gde stoje --- neznam jer ih kod mene nema ali su sigurno na nizoj tacki postavljene i sa jednom zicom

imam neke seme iz workshop manuel gde opisuje sve konektore i boje zica sa obe strane ali se ne vide bas dobro pa necu da ih postavim da budem kriv za vatromet

:idea: zbog slicnih problema sam trazio da kola ima sto manje elektronoke
alfaskorpion

Sub Jun 21, 2008 8:15 pm

:cool resio sam i ja problem sa otvaranjem gepeka, crna i plava zica bile u prekidu unutar gumenog creva na vratima ;)
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
vojaalfa
Drug Član
Drug Član
Garaža: 156 1.8TS SW
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:42 pm

Pon Jun 23, 2008 3:04 pm

Meni kad je otvoren gepek svetli lampica za oboreno svetlo ali duplo manjim intezitetom.
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Uto Jun 24, 2008 9:49 am

Vojo,proveri i ti zice u gumenom crevu ;).Meni je jedva primetno svetlela kontrola za zadnje maglenke kad otvorim gepek-po danu se nije ni videlo,slucajno primetio u mraku.

Malo sam vadio Chek panel (da vidim sta ima unutra hahaha :) ),

Slika

Obelezena budz zica.Prporatio je i nasao da je cviknuta :x .Cim pre odlepim traku-mozda je i tu neki .kratak spoj. :x .Vidi se da je plava 3x deblja i ubudzena naknadno ...
sasa km napisao:a od vrata nema kontrolu za gepek
Razsraficu panel da proverim ... rekao bih da nema-tako mi izgleda,ali ... nelogicno da nema+na slici iz jednog od prospekata za 155 se vidi da ima.
Korisnikov avatar
sasa km
Garaža: AR 155 1.7 TS 8V /94
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 7:23 pm

Uto Jun 24, 2008 4:55 pm

vojaalfa napisao:Meni kad je otvoren gepek svetli lampica za oboreno svetlo ali duplo manjim intezitetom.
pre bih rekao da je kod osiguraca neki spoj - gepek sa oboranim svetlima moze da ima veze samo kod osiguraca ili negde ispod instrument panel gde se posle odvajaju prema napred i pozadi - gepek je pozadi a svetla napred

@Flavio
pred da rasrasif pogledaj sa upaljacem one sto imaju diodu jos bolje ako nadjes sa ultraljubicastom diodom - kad osvetlis provide se oznake sta ima na panelu vide se lepo koje su oznake ili providna prazna polja
kod mene ima neke oznake ali nisu u funkciji i kod gornjeg panela i kod sata
Korisnikov avatar
OMP

Pet Jun 27, 2008 1:32 pm

pogledah i ja kod mene i nista ne svetli kad je gepek otvoren :roll:
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Pet Avg 29, 2008 12:47 am

Malo da dignem temu :lool: :).
LM,nista bitno novo nisam otkrio na temu ranije pomenutih problemcica :? .

Sta me sad zanima ...
Zagledao sam neki dan malo auto iz kanala.Proverio koliko zica ima L-sonda ... Dijagnostika je davno rekla da sonda slabo igra Lambadu hahaha tj. sporo menja impuls,znaci treba zamena-omatorila pa otupela.
E,ono sto me buni ...
Ispratio sam kablice od same sonde(ima ih 4) ka motornom prostoru.Isti se tu granaju na 2 kabla sa po 2 zice.Tu vidim da je jedan dzek iskopcan skroz :shock: .Otkaceni dzek spaja 2 bele zice koje idu od sonde a dzek preko kog idu crna i siva zica sa sonde je vezan(ustekan OK).
Taj dzek je otkacen od kad sam uzeo auto nego sam ja tek sad provalio od cega je :mad: !
Evo i slike

Slika

Posto je na autu i plin (doduse,obican vakumski),pitanje je:
Treba li ovo tako da bude ili je to,kozna ko kozna zasto & kad,otkacio :mad: ?

Pitam jer bi' da skopcam to ali se plasim da je mozda namerno otkaceno zbog plina pa da mozda nespalim emulator dizni,na primer ?

Moguce da sam sad ovo zesce lupio za emulator :oops:.
Help ???

Povratak na “Area Servizio”