Otpao mi auspuh........

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Driver_GT
Garaža: Alfa 147
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 12:20 pm

Otpao mi auspuh........

Čet Mar 27, 2008 10:24 pm

Dakle..veceras sam upalio auto krenuo iz garaze u gradu, presao 30 metara i odjenom mi je OTPAO, tj ODLOMIO se auspuh. Odlomilo se tacno ispod motora, i bukvalno kao da ga je neko isekao testerom.. Znaci nije otpao na nekom spoju ili tako nesto, nego se odlomio..Zvao sam deshu, pitao dal moze da se vozi, rekao mi je da zbog lambda sonde bolje da vozim sto manje, tj ne vozim ako je moguce, pa sutra idem do njega

Problem je sto do njega ima 8-10km sigurno, pa reko da pitam ovde, dal smem da vozim tako do tamo? Primetio sam da sad ide mnogo lakse u obrtaje :))

I da..jel zna neko koliko moze da kosta popravka otprilike? Predpostavljam da moze da se kupi iz delova, da ne mora da se menja sa sve katalizatorom, zadnjim loncem i ostalim delovima..Ako neko ne zna, alfa 147 je u pitanju..
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Mar 27, 2008 11:47 pm

Alfa ti je disel, tako da nema lambda sonde, katalizatora....Da li si napomenuo deshi o kojem se motoru radi? :shock: hahaha
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Pet Mar 28, 2008 10:30 am

Na putu ka Mirjevu, jedno km od OMV pumpe, sa leve strane u drugom redu zgrada je bio servis sa IMASAF loncima. Kupuje se deo koji ti je vrisnuo, mada duplo duzu garanciju daju ako zamenis ceo sistem. :roll:
Korisnikov avatar
dexxxter
Garaža: 156 2.0 TS 16v
166 Facelift 3.2 V6 24v
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:32 pm

Pet Mar 28, 2008 10:33 am

Bolje menjaj ceo (ako mozes)...
Mozes da odes kod nekog da ti zavari cev, za to ti ne treba ni Desha, ni bilo koji drugi mehanicar. Naravno pozeljno je da promenis auspuh, ali i ovo je privremeno resenje. 147 generalno ima prilicno los auspuh, ma da im uglavnom prvo strada zadnji lonac... Ako ti je auspuh truo, nema mu mnogo pomoci, osim da ceo leti.
Slika
Korisnikov avatar
Driver_GT
Garaža: Alfa 147
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 12:20 pm

Pet Mar 28, 2008 6:00 pm

Hvala na odgovorima.. auspuh ce biti zavaren privremeno dok ne narucim drugi, posto ga u delti nema na lageru, a ne znam gde drugo ima da se kupi..

@nigy
Pogledacu tamo dal mogu da mi nabave.. treba mi samo prednja grana..a ceo ce biti kada legnu neke pare...sad se nema za sve..
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pet Mar 28, 2008 7:26 pm

Kupovanje auspuha u Delti je bacanje para. Idi u Imasaf kao sto rece Nigy, trebalo da imaju na lageru. Uostalom Imasaf je jedan od proizvodjaca izduva za prvu ugradnju u Alfe.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Loša i dobra vest...

Pet Mar 28, 2008 8:14 pm

Ĺ˝ao mi je što ti je otpao auspuh, ali za utehu sada si .eksperimentalno. utvrdio da sistem bolje radi (turbina, pre svega) kada je izduv protočniji... Postavlja se pitanje da li je to subjektivni utisak ili se stvarno lakše ulazi u obrtaje?
Ako se auspuh prelomio odmah posle motora, a pre katalizatora i zadnjeg lonca, izduv je sada baš protočan... Kakav je zvuk na tvojoj Alfi s obzirom da si radio chip-tuning, ako se dobro sećam.
Da li razmišljaš o nekom Remus univerzalnom zadnjem loncu (sa ovalnom titanium izlaznom cevi za oko 230€ kod Bate u Petrovaradinu - 063/537983)... Sa takvim može da se dobije lep dubok zvuk. Nekako imam utisak da je Remus superioran u odnosu na Imasaf, Walker, Bosal, itd. Pravljeni maloprigušni lonac umesto katalizatora kod Bate izađe oko 35€. Batin auspuh je dosta jeftiniji od Remusa, pa nije loše da se proba i to. U tom servisu su zaista entuzijasti. Tamo smo Bata i ja probali na mom bivšem Rover25 čak 6 (i slovima šest) auspuha (4 Remusa i 2 Batina)...
Pozdrav. Dušan.
Alfa je stil... ostalo je status...

Povratak na “Area Servizio”