ajd sad...ko zna sta je...?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

ajd sad...ko zna sta je...?

Uto Jan 29, 2008 5:31 pm

Naime,sad za vreme ovih hladnoca sve je bilo ok,startovanje pre svega,palila je bez problema,iz prve...i onda...ostavim je par dana (nije vozena) i kad posle da je upalim-nema sanse,jedva okrece...sta je moglo da se desi samo sto je stajala?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jan 29, 2008 5:53 pm

Akumulator?

Poku
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Uto Jan 29, 2008 6:06 pm

Verovatno se akumulator ispraznio.

Probaj preko kablova, ako normalno vergla, to je to.
Samo je pitanje zasto se ispraznio...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jan 31, 2008 12:13 am

nije akumulator,probao sam kablovima pa cak i stavljao drugi (provereno ispravan) i nista...ma nece ni jednom da okrene kako treba...sumnjam na anlaser,bendiks...sta mislite?
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Čet Jan 31, 2008 12:20 am

Al Naser :lool:
Skidanje - remont, za proveru pre skidanja probaj da ga malo iskucash pa opet zaverglash. :)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jan 31, 2008 12:28 am

probao,i kucanjem i prespajanjem...nista
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jan 31, 2008 8:56 am

Naj verovatnije biksna u Al Naseru , pa kada se ohladi i zgusne ulje ukosi se i sam sebe tesko okrece a ne ceo motor . Ustvari 1 : 50 da sam u pravu .
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jan 31, 2008 8:57 pm

ne odbacujem kao mogucnost biksnu...ali menjao sam je pre dva meseca,nebi trebalo da je opet otisla.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Čet Jan 31, 2008 9:45 pm

ako nije bendiks,
- istalacija, ona debela bakarna koja ide do akumulatora, njeni kontakti.
- masa, takodje debela, koja ide od akumulatora do sasije, njeni kontakti.
- masa, pletenica od motora do sasije, njeni kontakti.
- kleme, zameni ih za bakarne.

*izmeri struju kad sve iskljucis (parking mod) koju vuce Alfa u tom rezimu. uzmi unimer, prebaci ga na ampermetar u najveci opseg, skini klemu i stavi ga redno izmedju prikljucka akumulatora i kleme. treba da bude jaako mala vrednost (sto manja to bolja). a ako je nesto nenormalno tipa amper, dva ili nedoBog jos jace, ne valja. trazi i iskopcavaj sve sumnjive potrosace dok ne padne na normalu.
- cest slucaj: slijalica koja svetli u gepeku (njen prekidac koji je ukljucuje/iskljucuje). zna da iscrpi ceo akumulator za noc.

srecno
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jan 31, 2008 9:47 pm

Nagazi na sirenu i za vreme dok sviras probaj da palis, reci nam da li menja zvuk ili umre skroz?
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Čet Jan 31, 2008 9:52 pm

BOOST je skroz u pravu. Ako struja dolazi do tog Nasera, a on nece da se okrece, napon padne sto se moze videti i po tome sto svetlo na satu malo zazmiri, a sa sirenom imas i zvucni indikator. :P
Korisnikov avatar
TOXON
Garaža: Bmw E30 318is
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 3:06 pm

Čet Jan 31, 2008 9:52 pm

Pukao ti je zupcanicic na anlaseru i zaglavio se pod zupcanik zamajca!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Feb 01, 2008 4:09 pm

a cetkice na anlaseru? ili mozda cetkodrzac probija na masu? mozda i rotor? ili namotaji statora? caure (biksne)

neko je spomenuo bendix, bendix verovatno nije jer tada anlaser vrti na prazno ne okrece motor ;)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 02, 2008 1:59 am

pokusacu ovih dana sve navedeno pa javljam sta je i kako je....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 04, 2008 1:33 pm

evo ovako...skinuo sam ga i proverio i sve deluje u redu,ali kada ga povezem direktno na akumulator nece ni da mrdne...akumulator sam proverio tako sto sam prespojio + i - i varnici,plus sam izmerio i unimerom i daje 12v...pojma nemam?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 05, 2008 8:39 pm

kako mogu da ispitam da li okrece ali bez akumulatora?
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Ned Feb 10, 2008 8:19 pm

Jesi uradio sta?
Korisnikov avatar
sasa km
Garaža: AR 155 1.7 TS 8V /94
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 7:23 pm

Ned Feb 10, 2008 9:35 pm

evo ovako...skinuo sam ga i proverio i sve deluje u redu,ali kada ga povezem direktno na akumulator nece ni da mrdne...akumulator sam proverio tako sto sam prespojio + i - i varnici,plus sam izmerio i unimerom i daje 12v...pojma nemam?

malo kasno ali mozda pomogne

1. kad skidas anlaser pobas ga direktno na akumulator - ako mali zupcanik ispadne i okrece u redu je - samo pipnes kontakte
2. akumulator i prazan daje 12 v - pobaj ga opterecenog na pr. dodas mu sijalicu 21W da svetli pa ga meris ako mu ne pada dasticno napon u redu je i on

ako nije 1. i 2. onda je nesto 3....????
Korisnikov avatar
miQzma
Garaža: Alfa Romeo 156
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 5:29 pm

Ned Feb 10, 2008 9:39 pm

Imas problema sa dovodjenjem struje od akumulatora do uredjaja.Svi potrosaci rade,ali ne i najveci,jer ne moze da povuce dovoljno struje.
Proveri vodove od akumulatora ka uredjajima.Ako nece ni sa kablovima mozda su ti slabi kablovi pa ne propustaju dovoljno jaku struju.
Raven Club Serbia
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 16, 2008 8:29 pm

evo sta sam uradio...rasturio sve do najsitnijeg delica,biksne su bile ok ali sam ih zamenio posto sam ga vec rasturio,cetkice bile malo okrnjene pa sam i njih zamenio,ispitao sve unimerom i sve pokazuje ok,sklopio i probao na akumulator-NECE.E sad,imam neki workshop manual u kome pise da se automat ispituje tako sto se plus sa akumulatora stavi na onaj veci sraf,a minus na samom telu automata,ja probao i nista se ne desava,mrtav.Tako da ovih dana menjam i automat posto nista drugo nije ostalo pa cu videti sta se desava.Sta vi mislite,dali je moguce da je to,ja sam skoro ubedjen da je do automata?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 19, 2008 9:10 am

Cekaj nije mi jasno , treba tri kontakta da spojis , plus na m8 , masu na kuciste pa plus dovedes istovremeno i na buksnu automata , tek tada treba i moze da proradi .
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 19, 2008 11:18 am

*izmeri struju kad sve iskljucis (parking mod) koju vuce Alfa u tom rezimu. uzmi unimer, prebaci ga na ampermetar u najveci opseg, skini klemu i stavi ga redno izmedju prikljucka akumulatora i kleme. treba da bude jaako mala vrednost (sto manja to bolja). a ako je nesto nenormalno tipa amper, dva ili nedoBog jos jace, ne valja. trazi i iskopcavaj sve sumnjive potrosace dok ne padne na normalu.
@dekideki je lepo napisao a ti si merio napon. Treba meriti jacinu struje.
znaci ne VOLTMETROM nego AMPERMETROM i vezano na red a ne na plus i minus klemu.
masa, pletenica od motora do sasije, njeni kontakti.
ako je pletenica trula (ja imao slucaj) pa je jedva drzala , mozes i kabal od aparata za el.zavarivanje , zalijes kalajem , izbusis rupe i pritegnes umesto pletenice
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 19, 2008 11:15 pm

gaston napisao:Cekaj nije mi jasno , treba tri kontakta da spojis , plus na m8 , masu na kuciste pa plus dovedes istovremeno i na buksnu automata , tek tada treba i moze da proradi .
Probacu ali to,mene jedino buni sto sam prvom prilikom kada sam menjao biksne posle zameneo probao anlaser tako sto sam plus akumulatora stavio na m8 a minus na kuciste i okrenuo je,znaci nije mi trebala treca.U medjuvremenu sam zamenio i automat i opet isto,ajd probacu sa tri kontakta pa javljam dal je to.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Feb 20, 2008 9:21 am

Ne sme da okrene dok ne dobije + napon na automat , u suprotnom bi stalno okretao . Taj + privuce kotvu za kontakte i izbaci zupcanik koji se uzupci na zamajac , a po prestanku sve vrati i iskljuci motor Al Nasera .
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Feb 20, 2008 3:35 pm

Evo ljudi danas sam ga namontirao na auto,probao i upalio je iz prve,znaci problem RESEN.Izgleda da je ipak bio automat.

HVALA svima na pomoci i savetima.

Povratak na “Area Servizio”