Predlozi - kako ugraditi zvucnike u 156

Bez duše bismo bili samo mašine...
E_K_V
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4JTD
Alfa Romeo 159 1.9JTDm
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 5:15 pm

Predlozi - kako ugraditi zvucnike u 156

Pet Jun 08, 2007 10:45 am

posto sam planirao da ugradim bolje zvucnike od fabrickih u alfu, odlucih da naprijed stavim komponentne a pozadi neke elipse...e sad na opste moje iznenadjenje ugradnja elipsi pozadi je gotovo uzasan posao...prvo sto je ona da nazovem zastita toliko izuvijana da ne znam kako postaviti zvucnik na nju a da prijanja i drugo sto nemam za sta da zakaci zvucnik jer ne vjerujem da ono moze drzati zvucnik ni priblizno kako treba...e sad kod extreme-a u njegovoj alfi sam vidio da je dobio jedan plasticni prsten na koji je priakcio zvucnik a sam poklopac je dosao fabricki izbusen tako da ne moram stavljati mrezice koje dolaze sa zvucnicima...e sad opet kazem da ja nemam nista od toga pa mi treba predlog kako da to ugradim a da ne nagrdim sve pozadi i da ujedno izgleda kulturno uradjeno :) ili ipak da ostanem pri tome da mijenjam sam zvucnike u vratima pa da eventualno u gepek kasnije ako bude para ubacim neki aktivan vufer...ako bih isao na drugu varijantu reci te mi sa kojim zvucnicima da zamijenim ove fabricke, naprijed bih mozda magnat PP216 a sta staviti pozadi?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 13, 2007 9:42 am

isti problem kod mene....

cekamo nekog ko je vec reshio!!!!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 13, 2007 10:44 am

Ja sam isto razbijao glavu kako da stavim zadnje elipse. Naime, 6x9 pasuju, ali ih treba prisrafiti :)

Na kraju sam odlucio da mi probuse tablu, gurnu srafove i prisrafe. Inace, ostala je fabricka mrezica, da sam hteo da stavim ovu od zvucnika, morao bih da secem tablu. Ovako, videla su se samo dva srafa....nije najlepse resenje, ali je najbrze.
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Sre Jun 13, 2007 11:19 am

e kod mene nema fabricke mrezice....makar ja nisam uspio da ih vidim..vec je sve iz jednog dijela i to mora da se reze.... e to mene muci..dok sam kod druga vidio da postoji fabricka mrezica i on je zvucnike samo montirao ispod ploce...na vec postojeci okvir
Korisnikov avatar
Player
Garaža: Gtv V6 TB
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 4:22 pm

Čet Jun 14, 2007 1:27 am

Ima dve dve vrste police, sa i bez mesta za zvuchnike.

Ja imam istu kao E_K_V pa sam ubacio elipse, ali bolje da vam ne pricham kako sam uradio i koliko mi je trebalo vremena... i opet ne izgleda lepo.
Jednostavno nisam imao vremena da zavrshim, a posle sam se smorio pa je ostalo tako.

Verovatno cu zatamniti auto pa se nece ni videti :mrgreen:
Objects in the mirror appear
TO BE LOSING !!!
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Čet Jun 14, 2007 7:51 am

zato sam ja definitivno odustao od elipsi....stvarno ne mogu to da izvedem da izgleda lijepo a da je ujedno i kvaliletno ugradjeno...je moram nekako mediapan da umetnem ispod...a ona mrezica koja dodje sa zvucnicima nikako ne moze da pridje i da pokrije zvucnik kako treba jer je podloga neravna...u svakom slucaju posao koji nije vrijedan tolikog truda, zato sam odlucio kasnije jedan vufer u gepek ukoliko osjetim potrebu...a za sad cu da mijenjam ove fabricke zvucnike boljim....
Vlada Trion
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:06 pm

Čet Jun 14, 2007 11:02 am

Moja Alfa ima predvidjena mesta za zvucnike...

@ Brabus

Kupio sam Yugove plasticne zabice koje su istih dimenzija kao i otvor na nosacu zvucnika. U zabice sam usrafio adevatne srafove. Mozes drugi auto da vuces sajlom zakacenom za zvucnik...

Trebalo mi je 10 min da postavim elipse i uzivam u novodobijenom zvuku...
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Čet Jun 14, 2007 11:57 am

e pa lako mi je za vas koji ste to dobili :) a sto mi koji to nemamo :D da li postoji nesto sto semoze kupiti i iskoristiti za tu svrhu... :D
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Čet Jun 28, 2007 8:27 pm

:mad: :mad: :mad: :mad: ako zbog cega poludi i zamrznem ugradnju muzike u auto onda ce to biti zbog alfe...pa ljudi nisu mogli smisliti komplikovanije auto za ugradnju zvicnika a narocito ako su u pitanju elipse.....sve sam zavrsio evo nekoliko dana ali nikako da postavim zvucnike..na muku provukao kablove...nekako ugurao HU koji po duzini jedva staje tako da sam morao da ostetim cinceve da bih nekako nagurao HU zajedno sa njim a da ne vire 3-4cm napolje....i onda opet kazem vrhunac...namontirati zvucnike...smislio sam nekako kako to da odradi a jeste da cu se opuciti a li sta da se radi ali sad mi problem kako da rijesim onaj dio preko zvucnika koji cu da rezem, jer onaj fabricki je neravan tak oda mrezice koje dodju sa zvucnicima ne mogu da stanu kako treba, da ne pominjem da je i naslon za glavu citavi 2cm od tog mjesta dje se reye pa ako se bude rezalo po liniji onda po coskocim ostaju rupe koje mrezice koje dodju sa zvucnicima ne mogu da pokriju...da li ima negdje u bg da se kupi ona mrezica koja dodje fabricki na ta mjesta u 156ici...spasavajte me ljudi :D poludjeh :mad:
Korisnikov avatar
Player

Čet Jun 28, 2007 10:29 pm

Ako imash onu policu bez predvidjenih mesta za elipse, onda nema nishta da se kupi :(

I ja imam istu i postavio sam elipse onako malo ukoso... i ne mogu da legnu lepo.
Coshkovi elipsi vise u vazduhu par milimetara i to me jako nervira.

Hteo sam od poliestera da napravim adaptere, znachi elipsasti prsten koji od dole ima oblik police, a od gore oblik elipse.
Ali jednostavno sam pogubio zhivce, poshto sam samo za ugradnju elipsi potroshio vishe od 20 sati :evil: :mad:

A i to ti nije glavni problem. Polica je jako tanka i ispod nje nema lima, ako obesish elipse na nju ima da zvechi k'o blesava...
Ja sam ispod pravio chitavu konstrukciju da to zvuchi kako treba :roll:

Imam negde slike kako sam to radio...
TO BE LOSING !!!
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Pet Jun 29, 2007 7:36 am

ma ja sam napravio plan da ispod police na onaj lim izrezem drzace koji ce drzati zvucnike...a koji ce biti fiksirani za lim....ali ono sad problematicno je kako to sa gornje strane da izgleda kako treba i bude lijepo za vidjeti....e od toga ludim :mad:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Jun 30, 2007 7:41 pm

Aj slikaj zadnju tablu...Ima li ikakav otvor ili je jednostavno ravna ?
Ako nema probaj da nadjes onu mrezicu na otpadu, onda napravis od fiberglas-a mjesto za zvucnik tako da odozgo tacno pase mrezica...izrezes rupu u tabli i stavis to (pricvrstis fiberglas-om ili lijepkom)...Uz malo truda izgledace kao fabricki ! ;)
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Pon Jul 02, 2007 8:16 pm

e dosao sam do stadijuma kada sam sto se tice ugradnje muzike izveo sve instalacije, ostalo da se namjeste zvucnici za sta vec imam ideju kako da odradim ali imam i pitanje...a to je da li je ovo sto sam uradio tj sto cu da uradim izvedeno kako treba ili da trazim neko drugo rjesenje ..
radi se o tome da u alfi 156 makar ovoj kojoj ja imam postoji mjesto za elipse pozadi ali bez ikakvih dodataka za njihovo fiksiranje kao sto je to slucaj sa nekim drugima koje sam gledao...e sad sobzirom da je ta povrsina neravna fiksiranje zvucnika bi moglo da se izvede jedino sa nekim adapterom specijalno napravljenim za tu svrhu, do cega ja pojma nemam kako da dodjem, a i ona da nazovem ploca iza sjedista je toliko tanka da sumnjam da bi zvucnik radio tj davao i 50% basa od onoga sto moze, i zbog toga sam ja dosao na drugu ideju, a to je sledece. iskoristio sam lim koji dodje ispod te ploce za koji cu da fiskiram ploce koje sam izrezao od mediapana i za koje cu da fiksiram zvucnike...e sad situacija je takva da te ploce ne pokrivaju citave supljine gdje se nalaze vec izmedju ima praznog prostora, a isto tako ima par cm izmedju novog polozaja zvucnika i one ploce iza sjedista jer su sada zvucnici fiksirani nize nego sto bi bili fabricki...e sad pitanje je da li je ovo sto sam uradio pogresno i da li cu zbog ovih supljina imati gubitak po pitanju basa, jer ipak mislim da je ovo bolje rjesenje jer su sami zvucnici mnogo cvrsce fiskirani sada nego sto bi bili da sam ih fiskirao na fabricko mjesto...da probam bolje malo da priblizim situaciju, znaci izmedju gepeka i kabine nije sve zadihtovano vec postoji supljina....dajte neke predloge, sto da radim...jer se evo oko ovoga mucim nekoliko dana i poludjeh vise jer nisam vidio komplikovanijeg auta po ovom pitanju od 156 :)

jos nesto, ispod zvucnika bih trebao da vratim fabricku zastitu koja dodje po da kazem plafonu gepeka, tj sakriva izolaciju, kablove, lim i sl...e sad to bi doslo direktno ispod zvucnika, pa me interesuje da li da vracem to ili da makne pa da citavi gepek sluzi kao kutija za zvucnike
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Jul 02, 2007 9:45 pm

Aj slikaj to ako imas aparat jer je ovako tesko shvatit sta si radio...

Kod 156-ce je taj dio sastavljen ovako..odozdo ide lim pa praznina pa onda tanka sperploca oblozena tkaninom..Ti si ako se ne varam stavio MDF izmedju ove dvije ploce ?
Ako nije zadihtovan gepek nema svrhe - nece svirati dobro, cak mozda i losije nego da su na toj gornjoj ploci malo losije fiksirani !!

Adapter moze da se napravi od MDF-a, ali je potrebna glodalica/frezer (meni stize za koji dan)...
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Uto Jul 03, 2007 7:54 am

e neka bude da sam rijesio kako da stavim mrezicu sa gornje strane, a sto se tice zvucnika, oni su fiksirani za lim koji se nalazi ispod ploce, i sad mediapan koji sam stavio ne pokriva 100%, vec od ukupne povrsine postoji nekih 15% ili mozda manje koji nije pokriven..jesam li jasan :D
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jul 03, 2007 10:54 am

Naravno da nisi... :P :mrgreen:

Kod kutija vazduh koji se nalazi ispred membrane NE SMIJE imati kontakta sa vazduhom koji se nalazi iza nje, jer dolazi do potiranja zvucnih talasa...itd da ne smaram.

Vazno je da izmedju zvucnika i otvora na gornjoj tabli nema supljine...Kapiram da si ga ti stavio dublje ali moras da rijesis nekako da usmjeris kroz rupu..znaci neki obruc. U suprotnom ce ti se zvuk rasipat ispod table i malo ces toga cuti u kabini....
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Uto Jul 03, 2007 11:00 am

a dodjavola :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: prodajem alfu....ne mogu vise....poludjeh :D aaaaaaaa

nema druge nego da napravim neki limeni prsten koji cu staviti izmedju zvunika i gornje ploce :mad:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jul 03, 2007 12:23 pm

Kako se brzo odustaje..zbog malih problema... :P
Ja bi to ovako uradio...da ne pricam evo slike (uradio sam u 3D ali nije nesto jer nemam vremena (linije predstavljaju zvucnik)
Slika
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Uto Jul 03, 2007 12:41 pm

e ja sam zvunick fiskirao kao sto znas ispod...sad mi ti reci kako da rijesim taj prazan prostor izmedju gornje ploce i zvucnika...da li ce neki prsten oko zvucnika rijesiti problem :)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jul 03, 2007 1:20 pm

Koliko ima od zvucnika do rupe u gornjoj ploci ?

Moze na razne nacine...mozda najbolje sperploca i furnir u vise slojeva...
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Uto Jul 03, 2007 1:43 pm

mislim da nema preko 3cm..mozda 4 ...ali to je slbodna procjena jer jos nisam izrezao gornju plocu
Korisnikov avatar
Player

Uto Jul 03, 2007 1:58 pm

Ako hocesh poslacu ti slike vecheras, da vidish kako sam ja radio.
TO BE LOSING !!!
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Uto Jul 03, 2007 2:17 pm

daj saljite bilo sto...dok je nisam svu u parcice izrezao :)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jul 03, 2007 3:36 pm

3-4cm mozes da sredis i sa cant-trakom... ;) samo oko zvucnika motaj da bude malodeblje..i lijepak izmedju namotaja...
Ako hocesh poslacu ti slike vecheras, da vidish kako sam ja radio.
Aj zakaci ovdje..na imageshack.us pa izbaci linkove...
Korisnikov avatar
Player

Sre Jul 04, 2007 1:37 am

Evo, nadam se da nisam preterao sa slikama :mrgreen:
Malo su loshije... slikane su mobilnim, ali se vidi poenta. U sushtini sam napravio neshto kao kutije za zvuchnike.
Znachi montirao sam ih odgore, a ne ispod. A prazninu popunio elipsastim prstenovima koje sam shrafio jedan u drugi.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Nadam se da ce pomoci.

Pozz ;)