Cijuk prilikom paljenja klime

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Cijuk prilikom paljenja klime

Pon Maj 22, 2006 8:45 pm

Mozda ce mi neko reci da previse tripujem i umisljam stvari, ali ja moram da pitam ovo.

Danas nakon voznje po gradu parkiram auto i ugasim ga, a pri tome mi je u toku voznje svo vreme radila klima. Nakon pet minuta ponovo sednem u auto, upalim ga, upalim klimu i na trenutak cujem zvuk ko da je nesto zacvilelo (nije zvuk paljenja kompresora). Ugasim auto, upalim ga, upalim klimu ali ovaj put nista ne cujem. Odem do kuce i sve radi kako treba. Kad sam izasao iz auta, otvorim haubu i pocnem da gledam i slusam kako motor radi. Tada utripujem da cujem oko zupcastog kaisa ko da nesto malo struze, e sada mozda je to i bilo pre nego nisam obratio paznju na to. Sta cu sav zbunjen odem kuci, ali kako mi djavo neda mira ja ponovo za dva-tri sata izadjem do auta, upalim ga, upalim klimu i ponovo zacujem onaj zvuk :mad: ali ovaj put tri puta slabije nego prvi put.

Da li neko mozda ima ideju sta moze biti problem ili sam ja od vrucine poceo da tripujem?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Maj 22, 2006 9:38 pm

Proveri PK kais i spaner PK kaisa, meni je on stradao....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Maj 22, 2006 10:31 pm

Sutra cu da pozovem AMAG da proverim jer je i on trebao biti zamenjem prilikom servisa. Koje su posledice ako dodje do pucanja ovog kaisa?
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pon Maj 22, 2006 10:59 pm

Kais klime, nista strasno najverovatnije, ali ipak proveri. Cijuce na 90% automobila.
Acqua-Olio-Benzina
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Maj 22, 2006 11:09 pm

Pa ako je kais klime i ako cijuce na 90% auta, da li ga menjati ili ne?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Maj 22, 2006 11:22 pm

Pa ja bih ga ipak promenio - nije skup.

Vujadin je u pravu.. to je skoro na svim... i nikom se ništa nije deslio..

Mislim ako i pukne neće se desiti ništa strašno... eventualno ćeš imati možda neku signalizaciju na tabli mada nisam siguran da ćeš čak i to imati.. i neće ti raditi kima naravno :lool:

Ne znam da li se nekom desilo da kad pukne taj kaiš uleti negde drugde i napravi veću havariju nedaj Bože.. mislim da nije... ali što je sigurno sigurno je.. zameni ga.. pa ako i nov cijuče neka ga nek cijuče kolko oće onda
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 12:11 am

Evo ovako:

Uzmes sapun, moze i Dove ali najbolji je Bozen kozmetiks i onda lepo prislonis na kais koji cijuce, naravno sa unutrasnje strane! Malo podmazes i nema problema!

Ali samo sa novim, jer ako cijuce stari, ipak ga zameni nije to skupo!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 7:14 am

Evo jutros se nista nije culo kada sam upalio klimu, ali u svakom slucaju oticicu u servis da se provere kaisevi.
Inace jos jednom da napomenem da se zvuk cvilenja nije cuo svo vreme vec samo na 1 sek kako sam upalio klimu. Ali i dalje se tripujem da se iz okoline zupcastog kaisa cuje neki zvuka kao da nesto struze o nesto, znaci pravac sevis :(
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 8:18 am

mozda kad upalis klimu ona povuce dosta snage u piku, zategne kais i on zacvili... ja bi rekao da je to...
jer ti se u toku rada ne cuje jel tako...?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 9:38 am

Bas tako culo se samo (ali samo juce) kada sam upalio klimu, ali me i dalje kopka zvuk koji cujem u okolini zupcastog tj. da li to ja tripujem ili ne (zvuk kao da nesto struze o nesto).
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 9:44 am

ako je pretegnut kais hoce malo da se cuje, ali to nije strasno...
meni grebu spaneri kao da ce da se raspadnu... jedva smo kais nabacili koliko je knapirano kod alfe...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 10:08 am

Ako struze to su lezajevi 100%, lepo ti u servis pa da ti oni provere...
Korisnikov avatar
Ljuba
Garaža: Alfa Romeo 166 2.0 TS
Yamaha XV535 Virago
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 4:11 pm

Uto Maj 23, 2006 11:04 am

Da je spaner, cuo bi se konstantno (ne ponekad). Sigurno ti se olabavio kais... :?
ALFA ROMEO. No Comment, just respect!!!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 11:49 am

bojanTI napisao:
Uzmes sapun, moze i Dove ali najbolji je Bozen kozmetiks i onda lepo prislonis na kais koji cijuce, naravno sa unutrasnje strane! Malo podmazes i nema problema!
Jel mogu tako i diskove i plocice da nauljim ako skripe :idea:
:P
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 12:22 pm

Zar to jos nisi uradio???? Pa to je stari trik iz F1. :lool:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 12:41 pm

Skripanje kaiseva nije nista opasno samo je stvar kako legne, je li mala privreda ili ne, u kakvom su stanju remenice i ostalo! Zato kad stavis malo sapuna on ublazi taj zvuk, a sve ostalo radi normalno, NE PROKLIZAVA!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 12:57 pm

Cim skripi znaci da proklizava, a onda ga jos malo podmazes sapunom.... :?

No, u ovom slucaju to i nije toliko bitno.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 2:40 pm

Meni izletelo 300e iz dzepa....PK kais + set spanera. Inace, stari kais koji se pocepao (nije pukao nego onako, na froncle) je presao samo 10.000 km.

Nego, sad se setih....da nisi ti mozda punio klimu skoro negde ?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 2:44 pm

Nisam, a trebao bi. A sto to pitas, jel trebam da obratim paznju na nesto prilikom dopunjavanja klime?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 3:10 pm

Pa meni je posle punjenja klime pocelo da se cuje, kao da ima opterecenje neko na kais....teze je i polazio auto kad su mi debili napunili klimu. Mesec dana posle toga mi je riknulo.

treba da obratis paznju u smislu da odes kod nekog sto zna kako se puni klima i sta se sve radi...
louderick
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 12:41 pm

Uto Maj 23, 2006 4:31 pm

Steta sto covek mora stalno da bude na oprezu konkretno sa 156-icom... Stalno da osluskuje i brine... Mora se priznati ta nezgodacija....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 6:27 pm

U pravu si....uvek se cuje neki piiiip zvuk koji je tesko odrediti sta je
louderick
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 12:41 pm

Uto Maj 23, 2006 6:39 pm

ali fuckin* lepota nema cenu.....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Maj 23, 2006 7:53 pm

Ima....kad shvatis kako niko nece da je plati, a tebi stoji para unutra...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Maj 24, 2006 12:16 am

Brabus ne moze da saceka dan kada ce da sedne u .stutgartsku zvezdu. ;) .
Acqua-Olio-Benzina

Povratak na “Area Servizio”