Savet u vezi ulja

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Savet u vezi ulja

Sre Maj 17, 2006 12:48 pm

Trebao bih uskoro da menjam ulje u motoru,citao sam dosta postova na temu raznih vrsta Selenie i sada sam jos vise neodlucan nego pre citanja,jer ima dosta razlicitih misljenja.Trenutno koristim Selenia Gold,koju mnogi ovde pljuju,sa njom sam zasad zadovoljan,ne trosi ulja nista vise nego sto bi trebao,motor mirno radi.Razmisljam da za sledece ulje uzmem ili Selenia 20k ili Sport(mozda Racing),ne znam za koje da se odlucim od ta dva.Imam Alfu 146 1.6 TS,presla je oko 150 000km,vozim je relativno zivlje(ne cepam je bas svaki dan,ali je ne vozim ni kao baba,ipak je to Alfa),u toku godine je 90% koristim samo za gradsku voznju i nisam od onih koji menjaju ulje 2 puta godisnje...Koje bi mi od ta dva vise odgovaralo 20K ili Sport?Ako neko ima jos neki dobar predlog slusam...
PS.Imam jos jedno pitanje,cuo sam za neki preparat(ne znam kako se zove) koji sipas u motor pre nego sto ispustis ulje i onda on izvuce svu prljavstinu iz motora prilikom ispustanja.Zna li neko naziv tog preparata i valja li ga koristiti?
Korisnikov avatar
flugzeug
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 10:49 pm

Sre Maj 17, 2006 5:38 pm

Taj prepart je motor cistac, proizvodi ga wurth,liqy moli imozda jos ko i odlicna je stvar. Ja sam probao. Inace imam potpuno isti auto kao ti. Ja sipam shell helix plus 10w/40. Ima iste karakteristike kao i selenija za t.spark a nesto je jeftinije.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Maj 17, 2006 9:25 pm

Sport/Racing ti je sigurno mnogo bolja kombinacija na leto od 20K.

Menjaj ulje redovno (od 5.000-10.000 km) i nemas potrebe za nikakvim sredstvima za ispiranje :P
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Re: Savet u vezi ulja

Sre Maj 17, 2006 10:41 pm

Alfista napisao:Trebao bih uskoro da menjam ulje u motoru,citao sam dosta postova na temu raznih vrsta Selenie i sada sam jos vise neodlucan nego pre citanja,jer ima dosta razlicitih misljenja.Trenutno koristim Selenia Gold,koju mnogi ovde pljuju,sa njom sam zasad zadovoljan,ne trosi ulja nista vise nego sto bi trebao,motor mirno radi.Razmisljam da za sledece ulje uzmem ili Selenia 20k ili Sport(mozda Racing),ne znam za koje da se odlucim od ta dva.Imam Alfu 146 1.6 TS,presla je oko 150 000km,vozim je relativno zivlje(ne cepam je bas svaki dan,ali je ne vozim ni kao baba,ipak je to Alfa),u toku godine je 90% koristim samo za gradsku voznju i nisam od onih koji menjaju ulje 2 puta godisnje...Koje bi mi od ta dva vise odgovaralo 20K ili Sport?Ako neko ima jos neki dobar predlog slusam...
Saznaj koje je ulje trenutno u autu i sipaj to isto :)...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Maj 18, 2006 1:43 pm

Posto ne vozim preterano mnogo,jedno ulje mi potraje tokom cele godine,vidim da neki koriste ovde razlicita ulja,jedno leti,jedno zimi,ali me zanima koje bi ulje bilo pogodnije da se koristi cele godine Selenia 20K ili Sport?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Maj 18, 2006 6:14 pm

20K
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

foxy

Čet Maj 18, 2006 7:38 pm

mene su uverili alfisti... zimi 20 k leti sport
u tvom slucaju 20k
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Maj 18, 2006 11:41 pm

Gold je polusintetika a 20k cista sintetika, trebalo bi da vodis racuna pri promeni, ne znam da li ima razlike u gradaciji. U TS motore valjda 20k uvek ide, tako bar na mom pise.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Maj 19, 2006 7:36 am

Savet :ako hoces, bez ispiranja , samo neka se dobri iscedi i 20 K , mada ce ti ga malo vise trositi nego golda a bice ti sigurnije. Pre zmene malo ga przi da sam ocisti i sagori koks , obrne ventile i sl a zatim ispusti.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Maj 19, 2006 8:30 am

Alfista napisao:jedno ulje mi potraje tokom cele godine
Pisano je na forumu o tome da bi ulje bez obzira na kilometrazu trebalo da se menja na svakih 6 meseci...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 20, 2006 1:28 pm

Pa ja bas i nisam pretarano zadovoljan seleniom 20 K !!!!! POsle 6.500 predjenih kolimetara prtisak ulja na leru , i kada je motor zagrejan je dramaticno padao !!!! Jedva iznad NUla !!!! Kad se ulje zameni onda je sve opet OK !!!!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 20, 2006 2:16 pm

Mislim da retko ko menja ulje bas na svakih 6 meseci bez obira na kilometrazu,ja sam za godinu dana,od zadnjeg menjanja ulja,presao jedva 8000km,mislim da je jednom godisnje dosta,ako se ne vozi preterano mnogo...I dalje sam neodlucan,ne znam za koju Seleniu da se opredelim,20K,Sport,ili neku trecu...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sub Maj 20, 2006 2:50 pm

Bio si zadovoljan sa postojecim uljem i ostani na njemu!
Acqua-Olio-Benzina
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 20, 2006 3:11 pm

Ljudi, menjajte na 6 meseci, ne budite stipse. Ako zagrebemo malo dublje u tematiku ulja, lako možemo da shtavimo da je ulje u principu ulje i ne treba mnogo lupati glavu oko tipa. Jeste lepo sipati odgovarajuću gradaciju, jeste lepo sipati kvalitetno ulje, ali bitnije od toga je menjati redovno. Ne treba duže da stoji od 6 meseci, ma kolko kilometara pre&šli.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 20, 2006 6:34 pm

A &šta fali Shelu ili Mobil 1? Moja lutkica je iz Italije do&šla sa knjižicom u kojioj je lepo upisano da je ulje u njoj Shell 10w40, i tako od prvog servisa. Pred more pro&šle godine sam sipao isto ulje i za predjenih 8000km potro&šio je 100ml ulja. Video sam u Nani jako povoljnu cenu za isto ulje, pa razmisli o njemu. Ima ga verovatno u svim hiper-marketima po ok ceni.

Povratak na “Area Servizio”