LPG u Alfi
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
jbg, plin se na kratkim relacijama nikako ne isplati. nećeš mngo da uštediš ni ako budeš vozio na plin dok je temp ispod predviđene jer je potrebno više plina za postizanje istog efekta.
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Sipao sam 15L zadnji put i do sad sve vozio na plin. Vidjecu koliko mogu da predjem. Briga me i ako steti membranama , vise mi se isplati servisirati isparivac jednom godisnje nego da mi toliko trosi. Mada ljudi voze non stop na plin 3-4 god i nista....
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- veljko1
- Garaža: Volvo V50 DRIVe
ex:Alfa Romeo 156 1.8TS - Lokacija: Backi Jarak_NS
Pa valja malo i benzina da trosi 

"When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat."
Henry Ford
Henry Ford
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Benzinac se dosta brze zagreje u leru od dizela. Bolje da pre polaska startujes auto sacekas 10-ak minuta i krenes. Ja sam bas jutros merio 15 minuta sam cekao da se auto zagreje a napolju je padao sneg. Za tih 15 minuta temperatura je otisla preko 50 stepeni.
- veljko1
Kod mene prebaci na gas u roku od max 1 km. Na +3 stepena.
Henry Ford
Henry Ford
- Ognjen_HN
Za 7-8 min sam na posao, tako da mi ne odgovara da grijem auto 10 min zbog par km. Za sad na lpg auto pali "na pola kljuca" i vozi se bez problema. Kad odem na servis lpg uredjaja pitat cu majstora da smanji temperaturu prebacanja sa benz na lpg na 15-20 stepeni, sto ce biti prihvatljivo.
Veljko da trosi malo benzina bilo bi ok ali 10e benz na 20e lpg nije malo. Tebi je sigurno manja temp prebacivanja od 30 stepeni.
Veljko da trosi malo benzina bilo bi ok ali 10e benz na 20e lpg nije malo. Tebi je sigurno manja temp prebacivanja od 30 stepeni.

- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Po stoti put: "grejanje" na ler je suludo!Shanirani napisao:Benzinac se dosta brze zagreje u leru od dizela. Bolje da pre polaska startujes auto sacekas 10-ak minuta i krenes. Ja sam bas jutros merio 15 minuta sam cekao da se auto zagreje a napolju je padao sneg. Za tih 15 minuta temperatura je otisla preko 50 stepeni.
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Ognjen_HN
Erdeljan vidio sam da si dosta puta " protestvovao" protiv tog grijanja na leru, samo ne kapiram zasto. Jel moze nesto da skodi motoru?

- veljko1
Pa kad grejes u mestu, tada u stvari zagrevas samo klipove, menjac ostaje relativno hladan, u stvari, ceo auto je hladan, i onda tako podignes malo temperaturu, pa lepo krenes, a ulje u menjacu- u minusu. U mestu je ok da auto radi oko minut, dok isteras iz garaze, vezes pojas, podesis radio stanicu
... Dalje vozis opusteno dok ne postignes radnu temperaturu, a sam auto je zagrejan nakon 15 minuta voznje. E tad mozes da ga pržiš. Generalno, i kad ga upalis ladnog i dignes ga jedno minut na 2-3000 obrtaja, verovatno mu nista nece biti... Kako god okrenes, auto verovatno nece u tom momentu crknuti. Ali koliko je to sve stetno, niko ti nece reci pouzdano...
Temperaturu prebacivanja na gas, kako sam shvatio, mi je smanjena, ali ne znam sa koliko i na koliko. I to je bilo iz razloga jer se auto u radu ponasao odlicno. Nisam ni na koji nacin uticao na rad majstora. Ja da umem, sam bih to radio
Ali kad bih ti rekao da imam 4 km do posla, a klince vozim na svakojake treninge do 1 km, vise vozim na benzin nego na gas. Ali to je tako, i jbg, sad da idem da mi prepravljaju podesavanja, a sve radi perfektno, nema sanse. Doci ce opet toplo vreme. Ovo je taman da se malo benzinske dizne obraduju 

Temperaturu prebacivanja na gas, kako sam shvatio, mi je smanjena, ali ne znam sa koliko i na koliko. I to je bilo iz razloga jer se auto u radu ponasao odlicno. Nisam ni na koji nacin uticao na rad majstora. Ja da umem, sam bih to radio

Henry Ford
Henry Ford
- erdeljan
- BANOVAN
Ne, realno, na leru tj na nekih 1000 obrtaja ne stigne ulje da dodje do svih delova motora npr... Svi motori se trose kada se voze a ako je to nacin kako grejes auto onda ce trajati krace, mozda ti to neces primetiti jer su mozda decimali a mozda procenti u pitanju - sve zavisi od generalnog stanja motora. 8V je jednostavniji i ima manje delova dok je 16V kompleksniji i treba mu malo vise obrtaja od 1000 da bi se dobro podmazivao (Ni jedan motor nije projektovan da bi radio na leru vec da bi se vozio)
Re: LPG u Alfi
Pa ako si video da protestvujem onda u tim temama mozda procitas i zasto nije preporucljivo da se to radiOgnjen_HN napisao:Erdeljan vidio sam da si dosta puta " protestvovao" protiv tog grijanja na leru, samo ne kapiram zasto. Jel moze nesto da skodi motoru?

Ne, realno, na leru tj na nekih 1000 obrtaja ne stigne ulje da dodje do svih delova motora npr... Svi motori se trose kada se voze a ako je to nacin kako grejes auto onda ce trajati krace, mozda ti to neces primetiti jer su mozda decimali a mozda procenti u pitanju - sve zavisi od generalnog stanja motora. 8V je jednostavniji i ima manje delova dok je 16V kompleksniji i treba mu malo vise obrtaja od 1000 da bi se dobro podmazivao (Ni jedan motor nije projektovan da bi radio na leru vec da bi se vozio)
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- miljan
- Garaža: Alfa Romeo 155 1,8 8V TS
Mozda je covek hteo samo da kaze da benzinci brze dignu temperaturu u odnosu na dizel......i da vec u kabini duva toplije pre nego kod dizela koga moras malo da poteras....npr. sluzbeni golf VI upalim ga i posle 15-20 minuta u leru..... ladan a dok ujutru upalim alfu (benzinac) i ostavim je priblizno toliko (dok se obrijem) vec duva toplo u kabini, naravno nije preporucljiva voznja ladnog bilo kog auta.....
- erdeljan
- BANOVAN
Da, benzinci obicno dostignu "radnu temperaturu" brze nego dieseli. Objasni mi molim te sto mislis da nije preporucljiva voznja ladnog auta a ja je isti dobro "grejati" na leru?
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Koliko se ja razumem u problematiku, u leru se drži maximum minut-dva dok obrtaji padnu na predviđenu vrednost, a onda se kreće u vožnju penzionerski bez uterivanja u obrtaje i divljanja sve dok se automobil pošteno ne zagreje. Sve preko toga niti posebno prija automobilu niti donosi neku uštedu - naprotiv.
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Poenta mog posta gore je da kolega ustedi na benzinu. Auto ga najmanje trosi u leru, a i moze da pusti grejanje unutra pa da mu bude prijatno kad sedne u auto. Nista autu nece biti ako se samo motor malo vise zagreje od menjaca. Naravno ne treba ni tad voziti brzo dok i menjac ne podigne temeraturu.
E sad to dal ima vremena i strpljenja to da radi je vec druga stvar.
E sad to dal ima vremena i strpljenja to da radi je vec druga stvar.
- miljan
- Garaža: Alfa Romeo 155 1,8 8V TS
@erdeljanalfanatic napisao: a onda se kreće u vožnju penzionerski bez uterivanja u obrtaje i divljanja sve dok se automobil pošteno ne zagreje.
Na ovo sam mislio....
- Milosch
- Garaža: AR 156 1.8ts
U hladnijim danima ja moju prvo upalim,pa spakujem klince u kola i sebe,a to je 1-2 min,i kreće se,lagana vožnja i full.Meni je plin namesten da na 30 stepeni prebaci.Tako radim godinama i nemam problema.
- Ognjen_HN
I meni je namjesteno da prebaci na 30 stepeni , sto mi je mnogo, sa obzirom da mi je vrlo kratka relacija. Pouzdano znam da moze da ide na 15 stepeni da se stavi da prebaci na plin. Servis isparivaca kosta 30-50e, sto po meni nije mnogo , da se uradi na svake 2 god. Takoodje znam da ljudi voze auto SAMO na plin 5+ god i nemaju problema.
Ja sam stavio plin radi smanjenja troskova , a sa ovom potrosnjom benzina to mi se ne isplati nikako.
Ja sam stavio plin radi smanjenja troskova , a sa ovom potrosnjom benzina to mi se ne isplati nikako.

- veljko1
najbolje da se posavetujes sa nekim ko se razume u problematiku... pa kako ti kazu, a ti tako uradi, a uvek mozes po svome.
a inace, voznja se generalno ne isplati
a inace, voznja se generalno ne isplati

Henry Ford
Henry Ford
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
šta bi bilo kad bi ti što voze samo na plin godinama poželeli da voze malo na benzin? možemo svi da pretpostavimo. meni je podjednako bitno da mi oba sistema budu ispravna i smatram da su ta kola koja idu samo na plin godinama u suštini neispravna.
- Ognjen_HN
Opet cu da ponovim, plin sam stavio SAMO radi smanjenja troskova. Ja plin ne volim ali sam primoran da ga imam i koristim. Samim tim gledam maximalno da iskoristim plin.
Radojice slazem se sa tobom u vezi toga da SVE na autu mora i treba da bude ispravno.
Veljko s' obzirom ko sve sebe naziva majstorom i poznavaocem mehanike i elektrike auta , uglavnom radim kako ja mislim da treba. Bolje da se ja ucim na mojem autu nego neko drugi
Radojice slazem se sa tobom u vezi toga da SVE na autu mora i treba da bude ispravno.
Veljko s' obzirom ko sve sebe naziva majstorom i poznavaocem mehanike i elektrike auta , uglavnom radim kako ja mislim da treba. Bolje da se ja ucim na mojem autu nego neko drugi

- veljko1
probaj onda da priupitas na CBC forumu
Henry Ford
Henry Ford
- veljko1
Pretpostavka je majka svih zajebaOgnjen_HN napisao:uglavnom radim kako ja mislim da treba

Edit je vremenski ogranicen
Henry Ford
Henry Ford
- Ognjen_HN
Nisam shvatio citirani post? Bolje da ja zajebem stvar nego majstor , jos pritom mi naplati kao da je napravio. A i kad nisam siguran konsultujem se sa zetom koji je vrhunski mehanicar.....

- veljko1
To je ono kad kazes: ja mislim da to tako treba, ili iz filma maratonci : da se ja pitam, ja bi tuda preterao autobus ... A znamo sta se desilo
. Ali ako je kao sto kažes, da ti je zet automehanicar, i ako ima svu potrebnu opremu za mapiranje gasa (ako sam se dobro izrazio), nista te ne sprecava da to i odradis. Najgora je varijanta kad odes kod majstora i kazes mu - "odradi to". Oni su vec dovoljno iskusni da to odrade , naplate i vec spreman odgovor- rekao si da to odradim.

Henry Ford
Henry Ford
- Ognjen_HN
Sto se tice smanjivanja temperature prebacivanja na gas, 30 stepeni je fabricki racunar podesen jer tako je najsigurnije za isparivac i druge komponente lpga. Ako na svoju ruku kazem majstoru koji mi je ugradjivao plin da stavi na 15 stepeni umjesto 30 onda gubim garanciju, koja mi nece zatrebati (vjerovatno) jos tih 7-8 mjeseci koliko je imam. A zet je vrhunski mehanicar , koji odlicno poznaje plinske uredjaje i njihovu funkciju. Radi samo sebi na autu jer kako on kaze nece da mijesa babe i zabe. Znaci sam mehanika, ali se radi profi. Savjet je uvjek besplatan kod njega. Vec 2 god na gti 3jku vozi sekvent, doduse lovato koji je sam izmapirao da prebaca na 15 stepeni..... Jedino sto gubim garanciju i besplatan prvi servis koji inace kosta 15e