LPG u Alfi

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Ognjen_HN
Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 1:27 am

Re: LPG u Alfi

Sub Feb 07, 2015 7:40 am

Nema potrebe da dajes 150e za svecice, a jos manje za kablove tolike pare. Bolje je kupi jeftiniju varijantu svjecica za 30e, vozi sa njima 20 000 km ili odprilike 1 god i menjaj ih, tako svake god narednih 5 god i eto ti 150e za svjecice, a imas STALNO NOVE.
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! :)
Alfa 145
Pridružio se: Čet Nov 12, 2009 8:43 pm

Sub Feb 07, 2015 3:35 pm

Procitao sam zadnjih par postova gde se pominju te jeftinije svecice, ne kazem da su lose ali moram da napomenem da je drugar pre par godina na 145-ici zbog neadekvatnih svecica imao dosta problema, tj mislim da je sjebao glavu zbog istih. Radi se o 2.0 twin spark. Tako da moj savet, pazljivo sa tim jeftinijim varijantama svecica. :)
Pozdrav...
Korisnikov avatar
Ognjen_HN

Sub Feb 07, 2015 4:35 pm

Naravno moraju da budu po katalogu, jeftinije, zamjena za original.
Korisnikov avatar
Mili
Garaža: Alfa Romeo 147, 1.6 Twin Spark 120ks
Pridružio se: Uto Sep 03, 2013 10:54 am

Sub Feb 07, 2015 9:25 pm

Ja sam fabricke zamenio Champion svecicama. Kostale su me oko 6000din. Predvidjeno je da izdrze 60.000km u sta cisto sumnjam. Svakako rade kao sat i na benzin i na gas vec preko godinu dana. Mislim da je to dovoljan period za eventualne nus pojave. Prema tome svaka preporuka za Champion
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Administrator
Administrator
Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT
Pridružio se: Sub Apr 18, 2009 2:54 pm

Sub Feb 07, 2015 9:31 pm

Ja sam na 145 2,0 vozio te jeftine zamenske Bosch svecice, prešao sam 26+k km pre nego sto su počele da prave probleme na plinu. Male zamenske Champion sam vozio 50k km pa sam ih zamenio istima :)

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Korisnikov avatar
veljko1
Garaža: Volvo V50 DRIVe
ex:Alfa Romeo 156 1.8TS
Pridružio se: Ned Jan 11, 2015 3:11 pm

Sub Feb 07, 2015 9:42 pm

Kako god, nakon ugradnje, auto radi kao sto je i radio, samo sto sija nova zelena lampica -gas :coolguy:

Za sad nema naznaka za neku intervenciju u vidu zamene nekakvih delova i tome slicno :)
A i nekako mi neobicno da napunim pun, i da platim 2 crvene i jos dobijem kusur, eee, kusur jbt :hbg

Kontam da su svecice ipak dosta bitne, i da za nabavku dal 50 za "zamenske" ili 100 € za "original" i nije neka cifra ukoliko se auto radi za sebe, pa da traje nekoliko godina - bez problema, tj. tu stavku precrtas i reseno. Al opet, sta znam...
"When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat."
Henry Ford
moth3
Garaža: d(-_-)b
Pridružio se: Pet Maj 04, 2012 11:51 pm

Ned Feb 08, 2015 2:06 am

Champion menjaj pre intervala uvek, inace moze ovo da se desi: :D

Slika

Mozda ne budes te srece da posle odvrnes navoj kao ja :D
Nema gorih ljudi od alfista.
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable
Garaža: FIAT :(
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 10:00 pm

Ned Feb 08, 2015 6:56 pm

Sekvent gas bilo kojeg proizvodjačaiam opseg do 6000 ovbrtaja i to radi skroz korektno, može i više ali za domaće potrebe.
JTS i slični motori rade na principu malo benzin mnogo gas, da bi se očuvale dizne moraju da rade i dok vozilo ide na gas.

Ako se ide 200 autoputem ili gde god, ne treba prebacivati ništa pošto sistem sam prebaci na zadatu vrednost obrtaja što može biti i manje od 6000, po želji vlasnika, više ne može uprkos želji vlasnika.

Benzinska pumpa radi konstantno kao da se vozi na benzin. Pritisak koji je inače veći od potrebnog se preko sigurnosnog ventila vraća u rezervoar. Radom na gas taj postupak je isti samo je količina benzina veća pošto ga ne troši. U prevodu, pumpa trpi isto opterećenje i traje isto kao da se vozi na benzin.

Isključenje pumpe nije pametno jer sekvent ima jednu bitnu prednost u odnosu na venturi, kad nestane gasa ili samo nestaje, prelazi automatski na benzin. U principu nebitno sem kod obilaženja pa nestane gasa i auto se malkic ugasi jer je vlasnik spasao pumpu.
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Ned Feb 08, 2015 8:43 pm

e to su informacije iz prve ruke. ja sam bio loše obavešten.
Korisnikov avatar
veljko1

Uto Feb 10, 2015 4:06 pm

Da vas obavestim, da ukoliko imate gas, ili ste ugradili isti, i planirate atest ili reatest, a IMATE zatamnjena stakla, u AMSS ne mozete uraditi atest, PRE nego sto skinete folije ili uraditi atest za folije, BEZ OBZIRA da li su SAMO na zadnjim staklima. Dakle, mora atest. Mene su danas vratili sa atestiranja zbog folija, ali su bili korektni, pa su me obavestili da probam na masinskom fakultetu, jer tamo , valjda, nisu toliko oštri po tom pravilu, a u stvari, videcu za dva dana dal cu proci atest za gas, a sve zbog folija NA staklima. Razlog za vracanje je sledeci: auto fabricki nema te folije, i moraju se atestirati stakla pre nego sto se atestira gas u vozilu.
Eto, pa da znate...
Henry Ford
Korisnikov avatar
Ognjen_HN

Uto Feb 10, 2015 4:55 pm

Koja glupost, nevjerovatno. Pa jel treba i ukrasni nastavak auspuha da atestiras (ako ga imas), jos i to da izmisle bem ih
Korisnikov avatar
Shanirani
Garaža: 156 2.0 TS
Pridružio se: Uto Jun 18, 2013 8:47 am

Uto Feb 10, 2015 6:12 pm

Pa po zakonu treba atest i za folije.
A zna li neko kakva je procedura za atestiranje uredjaja koji je ugradjen prosle godine?
Korisnikov avatar
veljko1

Uto Feb 10, 2015 10:47 pm

Mislim da je razlika samo dal radis atest ili reatest uredjaja. Moras imati sve papire.

A za folije, jasno je da po zakonu treba atest, al ne cimaju nas previse( bar za sada) zato sto nema ogranicenja za zatamnjenje na zadnjim staklima, al mi realno bez veze da nas cimaju zbog folija, a radis atest gasa.
Henry Ford
Korisnikov avatar
alfabg
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd(85 kw)rest. 2004.Remaped
Pridružio se: Pet Apr 11, 2014 5:53 pm

Sre Feb 11, 2015 1:27 pm

:scratch: Kakvo ludilo,odes da atestiras gas,nece da atestiraju gas jer imas folije,a uz to nisi na klasicnom tehnickom pregledu za produzenje registracije. :banghead: A kad atestiras folije i vratis se da atestiras gas mozda ti nadju da snop svetlosti farova baca 2,5 mm levo od imaginarne tacke koja se nalazi na 50 m.Mislim stvarno...jbg sta reci.Ma jesam ja za vladavinu zakona i sl.ali...
Show Must Go On
Korisnikov avatar
Milosch
Garaža: AR 156 1.8ts
Pridružio se: Pon Maj 12, 2014 10:47 pm

Sre Feb 11, 2015 1:34 pm

Ааааа, да не поверујеш, радиш атест за плин, а они ти траже атест за стакла, јаоооој. Лоповска држава. Зато сам ја решио д да не радим атест док не будем морао. Није ми јасно једно, уређај излази из фабрике са атестом који прописује фабрика и стоји иза тога, а онда ови наши опет раде атест, јер очигледно ови из фабрике не знају ништа,а уствари ти излуфтирају ауто, узму паре низашта. Класичан лоповлук од стране државе, уместо да добијемо неке повластице јер еколошки возимо, они нас ударају по џепу.
Korisnikov avatar
veljko1

Sre Feb 11, 2015 1:51 pm

IMA JOŠ !!! :fight_twak:

Nazovem jutros AMSS, posto sam video da je atest za stakla 2400 din. Da odradim, nije neka para, pa ajd jbg... Kaze mi lik : u Srbiji niko ne radi atestiranje folija na staklu. Mi (amss) smo poslali zahtev agenciji da vrsimo atestiranje, ali za sad niko ne radi. I tu me pita gde su mi folije, kad je cuo da su mi samo na zadnjim staklima, kaze da je to OK, posto je to dozvoljeno koliko god hoces. I tad ga pitam: zbog cega onda ne mogu da odradim atestiranje gasa ...
Henry Ford
Korisnikov avatar
Shanirani

Sre Feb 11, 2015 4:32 pm

Pa atest se ne radi samo na samom uredjaju da li on radi. Nego tehnicari proveravaju da li je to propisno ugradjeno i da se garantuje da u narednih 5 godina nece eksplodirati ili ko zna sta jos. A i Atest za folije je dobra stvar. Da nema atesta ljudi bi stavljali one ogledalo folije i kad ides iza njega odsjaj sunca ti bije u oci i mozes da napravis udes.
Ja bih takodje uveo atest i na farove. Gomila ljudi vozi sa xenonima bez sociva i smetaju drugim vozacima.
Inace atesti nisu problem, nego cena istih. Nasa drzava dize cene da bi pokrila dugove. Tako da je to tako. Mozemo mi da kukamo do sutra o tome.
A i sama cinjenica da ti u AMSS nisu obrazovini ili obavesteni da niko kod nas ne radi atest na stakla pa smaraju druge da moraju isti da urade.
Korisnikov avatar
alfabg

Sre Feb 11, 2015 7:08 pm

Vidim imas prskalice na xenon farovima i auto nivelaciju istih :scratch: inace slazem se da se voze totalno rastelovani xenoni,u principu to moze da se resi na tehnickim pregledima:imas,nemas prskalice-nivelaciju,koliko ti baca snop i kako baca i to je to.Panduri to imaju u zakonu,ili zamenis pred njima sijalice(otklonis nedostatak ili isklj. iz saobracaja) ili na vandredni tehnicki.Ima sve napisano.Inace u Beogradu nije samo problem u ceni,mozda je vise u vremenu potrebnom za atest. :drink ima jos nesto pored kola u zivotu valjda...
Show Must Go On
Korisnikov avatar
Ognjen_HN

Sre Feb 11, 2015 8:47 pm

Sto se tice ksenona ne bih se slozio nikako. Ima mnooogo auta koje dolaze fabricki sa ksenonima a bez sociva i prskalica za farove. Slazem se da treba na tehnickom pregledu provjeravati farove, ali samo provjeriti gdje snop svijetla baca, tj da li su farovi nastelovani, a ako nisu na licu mjesta mogu da se nasteluju, 2 min posla. I bas su ti isti atesti problem. Nije problem samo cijena atesta, nego treba odvojiti vrijeme za te zezancije koje traju vremenski, a i vise puta moras da ides tamo-vamo, + gorivo + kredit telefona itd itd. Sve su to troskovi. A opet mora da se radi. Zabolje ona stvar mog sefa sto ja moram da odradim atest za ovo ili ono......
Korisnikov avatar
Shanirani

Sre Feb 11, 2015 10:39 pm

Pa nemam prskalice a ni auto nivelaciju. Da sam znao pre ugradnje da trebaju prskalice uzeo bih branik sa fabricki ugradjenim i dodao bih ostalo. Nivelaciju je nemoguce odraditi. Bar ovi nasi neznaju. Ali sam bio dovoljno odgovoran da stavim projektore. Ali znam da gomila taksista imaju xenone bez njih i svima smetaju.
Korisnikov avatar
alfabg

Čet Feb 12, 2015 1:07 pm

Ja sam vec pisao da sam imao xenone,nakon odprilike mesec dana voznje kad sam uvideo da smetam drugima,a i nakon zaj... na granici skinuo sam ih(nisam imao projektore),vratio obicne sijalice i gotova prica. :drink
Show Must Go On
Korisnikov avatar
veljko1

Čet Feb 12, 2015 2:05 pm

Na masinskom u NS, zatamnjena stakla nema uticaja na prolaznost pri atestiranju gasa
Henry Ford
Korisnikov avatar
Shanirani

Čet Feb 12, 2015 6:27 pm

Ma to nigde nema jer vidis da niko nema uredjaje za isti.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Sre Mar 18, 2015 2:21 pm

Prijatelji kluba iz ekoloskih udruzenja pozivaju sve Alfiste koji voze na gas da posete njihov stand na predstojecem Sajmu Automobila, u Hali 3A. Spremljeni su pokloni i popusti, a uclanjenje je besplatno!

https://www.facebook.com/UnijaPASS?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/AVE-GAS/359705220879946

Osoba za kontakt: IvanT (Ivan Todorovic, AC Rasic)
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Sre Mar 18, 2015 8:55 pm

Slika

Povratak na “Area Servizio”