LED - svetla,sijalice i ostali cirkus
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
- TheWickerMan
- Administrator
- Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT - Lokacija: Stuttgart-Kraljevo
Re: LED - svetla,sijalice i ostali cirkus
Za vas što imate problema sa xenonima, pogledajte da li imate AC ili DC balaste 

- Milorad
- Garaža: ex145 2.0ts
ex166 2.0ts
GTV 2.0ts
156 3.0 - Lokacija: Beograd
Koja je oznaka sijalice za poziciju za alfu 166? Ne znam koje LED idu na nju. Skinuo sam ih ali su mi nesto cudne, nisam vidjao takve, isto tako i za unutrasnje osvetljenje.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
- carov
- Garaža: 166 2.0 ts
- obicne bajonet, gurnes i okrenes ima dva osiguraca koja upadaju u leziste, te sijalice su ti na pozicijama, napred i pozadi na nebu, ima svugde da ih pronadjes.
- klasicne ubodne imas na svim vratima sa donje strane i za tablice, tu uzimaj one led koje su napravljene u krugu gde ima vise sijalica Ovakve
- i imas one kao osigurac sijalice, na nebu ispod oba stitnika za sunce i imas u gepeku istu takvu samo vecu.
- klasicne ubodne imas na svim vratima sa donje strane i za tablice, tu uzimaj one led koje su napravljene u krugu gde ima vise sijalica Ovakve
- i imas one kao osigurac sijalice, na nebu ispod oba stitnika za sunce i imas u gepeku istu takvu samo vecu.
- Miskoni
- Garaža: 147 1.6TS 120ks Distinctive '03.
Giulietta 1.4/170ks '11. - Lokacija: Beograd
Nešto slično planiram i napred, samo se još nisam odlučio za varijantu.
Ovo videh negde i nije loša ideja.
alfamen, ovo i ja planiram da uradim, sviđa mi se i mislim da bi baš dalo neki šmek. Ne znam da li je ovo na slici plivajuće svetlo, ja bih stavljao statično. Ali bih prvo da nabavim drugi par ovih katadioptera, za svaki slučaj.

Nešto slično planiram i napred, samo se još nisam odlučio za varijantu.
Ovo videh negde i nije loša ideja.

- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
- Miskoni
Falcon037, uh, uh, uh, ala su se zaneli sa cenom...
Za te pare mogu da napravim da me Alfica oslovi po imenu i namigne svaki put kad joj priđem...
Hvala za link, pomogao mi je odlučim šta mi je činiti...

Hvala za link, pomogao mi je odlučim šta mi je činiti...

- Dewillex
- Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
- Miskoni
Dewillex, simpatično.
Vidim da si koristio 5mm LEDike, što nisi koristio LED traku sa silikonskom zaštitom? Mislim da bi bilo jednostavnije za odraditi.
Gledao sam šta si radio ranije sa svetlima, i ja planiram da ubacim neke topčiće ispod migavaca u onaj prazan deo i da ih proglasim za maglenke, a migavce bih da podignem umesto maglenki na krajevima. I LED pozicije negde...

Gledao sam šta si radio ranije sa svetlima, i ja planiram da ubacim neke topčiće ispod migavaca u onaj prazan deo i da ih proglasim za maglenke, a migavce bih da podignem umesto maglenki na krajevima. I LED pozicije negde...

- byMaX
- Garaža: Alfa Romeo Giulia QV 510bhp AT8 2018
Alfa Romeo Giulietta 2.0jtdm3 Sport 2011
Volvo S80 2006
Mini Cooper D 2016 - Lokacija: Beograd
Moze li neko da proceni kad ce se pojaviti upotrebljive LED H7 i slične sijalice da zamene halogene, a pogotovo HID koji ti pravi kupus od prostora za motor unutar automobila
Turismo Internacionale
- Joca
- Garaža: ;)
- carov
- Garaža: 166 2.0 ts
jos uvek su te cene prenapumpane, dok se ne isplati svo istrazivanje i ne krene malo veca proizvodnja.. bice to kroz par godina ~5 , kao i obicne kucne sijalice, vec im je pala cena na po 700-800din
- byMaX
Volvo S80 2006
http://autodiode.com/index.php?main_pag ... cts_id=195
Ali kad bude bez dodatnih kablova i tako toga. Ako je halogena oko 1100 lumena, Xenon oko 1400-1500, a ova 1800, to je prava stvar. Naravno, ovo je sada i dosta skuplje i komplikovanije ugraditi u auto od Xenona, ali verujem da će uskoro to biti to...
E ovo je prava priča...!C R E A napisao:http://autodiode.com/
http://autodiode.com/index.php?main_pag ... cts_id=195
Ali kad bude bez dodatnih kablova i tako toga. Ako je halogena oko 1100 lumena, Xenon oko 1400-1500, a ova 1800, to je prava stvar. Naravno, ovo je sada i dosta skuplje i komplikovanije ugraditi u auto od Xenona, ali verujem da će uskoro to biti to...
Turismo Internacionale
- dusanGT
Halogena sijalica je oko 2000lm (osram od 65W), a standardni xenon je oko 3200lm.
Vanja147 i ja smo nabavili LED (Ø32mm) od oko 4000lm (nije greška, radi na 24V), znači malo "svetliji" od xenona, ali "to nije to".
Vanja147 i ja smo nabavili LED (Ø32mm) od oko 4000lm (nije greška, radi na 24V), znači malo "svetliji" od xenona, ali "to nije to".

Alfa je stil... ostalo je status...
- byMaX
Volvo S80 2006
ma kako nije? halogene su dno, ja kao corav da sam sa njima...
Ako prodam moju 159, u sledecu bih stavio led. dajte da ja nabavim tu od 4000lm, pomozite
Ako prodam moju 159, u sledecu bih stavio led. dajte da ja nabavim tu od 4000lm, pomozite

Turismo Internacionale
- dusanGT
Čak mislim da je i više od 4000lm... 
Kad smo upoređivali moguća rešenja za duga svetla (potpuno prepravljamo far za GT i 147) redosled je bio sledeći:
a) Lexus LS460 projektor za duga svetla sa halogenom sijalicom H3B,
b) reflektor iz Alfinih farova (147 i GT imaju isti unutrašnji deo fara) sa halogenom sijalicom H7 i
c) LED od onoliko lumena, sa projektorom konusnog oblika i sočivom uzetim sa nekog od mnogobrojnih dostupnih projektora...
Nabavka a) je usledila na osnovu razočaranja performansama c).
Objašnjenje: LED koji imamo je površinski izvor (matrica od 8x8 LE dioda na Ø32mm osnovi), sa snopom svetla koje se širi u konus od ≈120° i teško je naći reflektor koji "pokupi ovo svetlo" i usmeri ga kroz sočivo. Dodatna mana je boja LED svetla...
Rezime: LED, za sada, može da bude odlično poziciono ili dnevno svetlo - vozila koja ga imaju su dovoljno uočljiva ili... LED: signalizacija "da", a osvetljavanje "ne baš".
Odgovori na dodatna pitanja: http://www.hidplanet.com/forums/forum.php

Kad smo upoređivali moguća rešenja za duga svetla (potpuno prepravljamo far za GT i 147) redosled je bio sledeći:
a) Lexus LS460 projektor za duga svetla sa halogenom sijalicom H3B,
b) reflektor iz Alfinih farova (147 i GT imaju isti unutrašnji deo fara) sa halogenom sijalicom H7 i
c) LED od onoliko lumena, sa projektorom konusnog oblika i sočivom uzetim sa nekog od mnogobrojnih dostupnih projektora...
Nabavka a) je usledila na osnovu razočaranja performansama c).
Objašnjenje: LED koji imamo je površinski izvor (matrica od 8x8 LE dioda na Ø32mm osnovi), sa snopom svetla koje se širi u konus od ≈120° i teško je naći reflektor koji "pokupi ovo svetlo" i usmeri ga kroz sočivo. Dodatna mana je boja LED svetla...
Rezime: LED, za sada, može da bude odlično poziciono ili dnevno svetlo - vozila koja ga imaju su dovoljno uočljiva ili... LED: signalizacija "da", a osvetljavanje "ne baš".

Odgovori na dodatna pitanja: http://www.hidplanet.com/forums/forum.php
- byMaX
Volvo S80 2006
Hvala za informacije. Verujem iskusnijima, nema šta da pametujem kad se ne razumem. Da ima smisla, ugrađivali bi ljudi...
Turismo Internacionale
- Dewillex
Probao sam nesto da budzim ali nema vajde bez vodenog hladjenja. To onda dodje budz veci 5x od hid.

- dusanGT
@ByMax - i nama izgledalo da će biti super, ali nije baš... Smislićemo nešto sa tim, pa javljamo...
@Dewillex - Peđa, pa gde si na forumu?
Vanja i ja probali pomenuti LED sa večim hladnjakom za AMD - i bez ventilatora je skoro OK. Ali svetli nedovoljno dobro, pa smo malo razočarani. Ne pomaže ni konusni reflektor koji smo nabavili baš za taj LED, ni TSX-R sočivo od RX-AFS projektora. Dodatni problem je napajanje od 24V, pa grejanje, pa trajnost/pouzdanost - taj LED nije preskup, ali se dugo čeka na isporuku...
@Dewillex - Peđa, pa gde si na forumu?
Vanja i ja probali pomenuti LED sa večim hladnjakom za AMD - i bez ventilatora je skoro OK. Ali svetli nedovoljno dobro, pa smo malo razočarani. Ne pomaže ni konusni reflektor koji smo nabavili baš za taj LED, ni TSX-R sočivo od RX-AFS projektora. Dodatni problem je napajanje od 24V, pa grejanje, pa trajnost/pouzdanost - taj LED nije preskup, ali se dugo čeka na isporuku...
- Dewillex
Ovi moji su od 10w i rade na 9 - 12v. Znaci da nisu bas idealni za auto. Greju se kao djavo. Mislim da bi trebalo probati sa CREE. Za njih ima i gotov driver. Ako se pregreje sam ga smanji. Zato u ovim kineskim sijalicama od 20w i mogu da rade. Driver ih utisa i ne sijaju nesto jako. Vodeno hladjenje je resenje. Treba budziti vodene blokove od CPU.

- dusanGT
E sad, da radimo remap farova... 

- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
Sjecam se da je u Auto Bildu bio test farova, i to novih modela automobila. Testirali su identicne automobile sa LED i sa Xenon farovima. U sustini, LED je za nijansu bolji, ali su takvi farovi toliko skuplji da se ne isplati kupovina istih.
- dusanGT
- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
Hmmm, pokusacu da ga nadjem na netu, ali napominjem da sam to citao prije jedno 2 godine, i to u stampanom izdanju. Posto ovih dana selim, sanse da nadjem i skeniram taj primjerak su jako male 
Edit: my mistake, nasao sam, doduse u osakacenoj i osiromasenoj formi. Kontam da vam je lakse citati tekst na engleskom, umjesto na njemackom, pa sam ga provukao kroz GT, posto su i ovi nasi isto uradili.
http://translate.google.com/translate?s ... ml&act=url
Medjutim, u stampanom izdanju je pomenuti test bio dosta detaljniji, sa slikama i grafickim prikazom osvjetljenja. LED jeste bio jako dobar, cak mozda i za nijansu bolji od ksenona na autu koji je bio dostupan sa obje vrste svjetala.

Edit: my mistake, nasao sam, doduse u osakacenoj i osiromasenoj formi. Kontam da vam je lakse citati tekst na engleskom, umjesto na njemackom, pa sam ga provukao kroz GT, posto su i ovi nasi isto uradili.
http://translate.google.com/translate?s ... ml&act=url
Medjutim, u stampanom izdanju je pomenuti test bio dosta detaljniji, sa slikama i grafickim prikazom osvjetljenja. LED jeste bio jako dobar, cak mozda i za nijansu bolji od ksenona na autu koji je bio dostupan sa obje vrste svjetala.