Alfa 159 1.8 mpi
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Re: Re: Alfa 159 1.8 mpi
Zadnje vreme dosloSasha napisao:starac vujadin napisao: Vittorio Jano, Gioachino Colombo, Orazio Satta i Giuseppe Busso se prevrcu u grobu o cemu se sada prica oko Alfinih motora....![]()
![]()
A dodatno se prevrnu još koji krug zbog opel/gm motorizacije.....

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
- zen
- Garaža: Alfa Romeo GT 2.0 JTS
Nikome se više ne isplati da razvija motore da bi ih ugradjivao u dva modela automobila koji se jedva prodaju.
There's nothing wrong that $100 won't fix.
-
Sa
- Drug Član
Naravno ali onda dolazimo do apsurdne situacije. Pravi Alfisti neće kupovati bastarde, ovi drugi će ih kupovati zbog izgleda.
To je jedan od razloga zašto je 159-ka kiksnula sa prodajom i zašto je Markione rekao da je promašen model(samo nisam siguran da on shvata zašto su kiksnuli
.
To je jedan od razloga zašto je 159-ka kiksnula sa prodajom i zašto je Markione rekao da je promašen model(samo nisam siguran da on shvata zašto su kiksnuli

- nidza
- Garaža: ex 159
Ja vozim već drugi italijanski promašen model i baš sam nesrećan. 
Nemojte da menjate teze, nisu promašeni što je u njih stavljen dizel, ili što ih ne kupuju pravi alfisti. Ukupan broj pravih alfista i svih ostalih koji su kupili Alfu nije dovoljan za troškove koje generišu neorganizovani Italijani.
Imaju isti problem kao i svi drugi narodi koji žive u dobroj klimi - lenčuge su.
159 je auto da se usereš, u svakom pogledu, a za razliku od drugih automobila koji su takođe da se usereš, može se priuštiti bez da prodaješ nekretninu. Na kraju krajeva, 159 je PRAVA alfa, a to se odmah oseti na krivudavom putu. To što se pokazala izrazito kvalitetnija od mnogih prethodnika ne bi joj se trebalo uzimati za zlo.

Nemojte da menjate teze, nisu promašeni što je u njih stavljen dizel, ili što ih ne kupuju pravi alfisti. Ukupan broj pravih alfista i svih ostalih koji su kupili Alfu nije dovoljan za troškove koje generišu neorganizovani Italijani.
Imaju isti problem kao i svi drugi narodi koji žive u dobroj klimi - lenčuge su.
159 je auto da se usereš, u svakom pogledu, a za razliku od drugih automobila koji su takođe da se usereš, može se priuštiti bez da prodaješ nekretninu. Na kraju krajeva, 159 je PRAVA alfa, a to se odmah oseti na krivudavom putu. To što se pokazala izrazito kvalitetnija od mnogih prethodnika ne bi joj se trebalo uzimati za zlo.
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Daleko je ona od prave Alfe u skoro svakom pogledu. Pretrano se odusevljavas. 159 je jako dobar auto, ali nije bas neka Alfa
Acqua-Olio-Benzina
-
Sa
- Drug Član
Prava definicijastarac vujadin napisao:...159 je jako dobar auto, ali nije bas neka Alfa

- bocko85
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.8 twin phaser
- byMaX
- Garaža: Alfa Romeo Giulia QV 510bhp AT8 2018
Alfa Romeo Giulietta 2.0jtdm3 Sport 2011
Volvo S80 2006
Mini Cooper D 2016 - Lokacija: Beograd
I na na kraju, ako ulozi u turbinu (tipa, lozi se na 1750tbi a nema 15000 evra za isti, i tako to), sve izadje 9000 evra, a vozi auto fenomenalnoh performansi. Ali nazalost, Vise nema ljudi koji vole da se igraju sa time
I ja sam vozio beli stilo sa 3 vrata, jtd, jos 2003. godine, i ostao mi je u sjajnom secanju. Vozio i 156 1.9jtd, isto odlican motor (i uzasan trap). I nakon toga dva 2.4 jtdm-a. I uvek bih preporucio fpt common rail motor! Ali nije to sve i svja. Imaju i benzinci prednosti, cak i jts motori
Re: Alfa 159 1.8 mpi
Prvo, 1.8 mpi nije los motor - izvlaci 140ks na 1760 ccm, sto je vise nego sto i japanac da ivtec-om izvlaci na toj kubikazi. Drugo, obicno su ti auti jao i jts-ovi sa oglasa - prvi ili drugi vlasnik i mala kilometraza, a ne jtd-ovi koji su presli po 300-400 hiljada...nidza napisao:A što bi ulagao 2000€ u nešto što ne znaš gde će da te odvede, ako imaš pristojne JTD u neograničenom broju na oglasima. Pre ovog atmosferca bih uzeo i JTDm od 120KS.
I na na kraju, ako ulozi u turbinu (tipa, lozi se na 1750tbi a nema 15000 evra za isti, i tako to), sve izadje 9000 evra, a vozi auto fenomenalnoh performansi. Ali nazalost, Vise nema ljudi koji vole da se igraju sa time
I ja sam vozio beli stilo sa 3 vrata, jtd, jos 2003. godine, i ostao mi je u sjajnom secanju. Vozio i 156 1.9jtd, isto odlican motor (i uzasan trap). I nakon toga dva 2.4 jtdm-a. I uvek bih preporucio fpt common rail motor! Ali nije to sve i svja. Imaju i benzinci prednosti, cak i jts motori
Turismo Internacionale
- byMaX
Volvo S80 2006
Ne radi se o lobiju, nego o računici. A ne možeš da kažeš da 2.4jtdm ide loše, jer je posle 3.2jts-a najbolja 159-ka za vožnju... A probao sam ih sve osim 1.8 mpi i 1.9 jts., ukljucujuci i 2.0jtdm i 3.2, i obe dvolitarske jtdm verzije...
Nazalost, ljudima je Alfa i osnovno prevozno sredstvo. Znas li koliko me kosta put do Barselone sa 2.4 jtdm? Izmedju 350 i 400evra, sa putarinama. Da imam 2.2 jts, kostao bi me 600-700 jer mi na 180 na sat 2.4 trosi do 8.2 litra u proseku, dok bi kod jts-a to islo na 13-14. Mesecno mi ode 200-250 evra na gorivo. Da imam jts, bilo bi to 400e.starac vujadin napisao:Cela ova prica je pomalo "jadna"....bez uvrede bilo kome, vise zbog opste situacije u svetu automobila i situacije kod nas. Covek pita za taj motor nazalost ne zato sto je motor dobar, vec zbog registracije i da li moze plin da se ugradi, a kontrira mu dizelaski lobi...katastrofa...
Vittorio Jano, Gioachino Colombo, Orazio Satta i Giuseppe Busso se prevrcu u grobu o cemu se sada prica oko Alfinih motora....
Ne radi se o lobiju, nego o računici. A ne možeš da kažeš da 2.4jtdm ide loše, jer je posle 3.2jts-a najbolja 159-ka za vožnju... A probao sam ih sve osim 1.8 mpi i 1.9 jts., ukljucujuci i 2.0jtdm i 3.2, i obe dvolitarske jtdm verzije...
Turismo Internacionale
- byMaX
Volvo S80 2006
Istina, i 156 je bio nekako direktniji i sa više sportskog duha nego 159. S druge strane 159 je udobniji, bezbedniji, kvalitetniji i na njemu osim servisa nikad nista nisam zamenio. Na 156 sam dva puta zamenio prednji trap za 25.000 predjenih km. Na 159 sam presao skoro 4x vise i na trapu nije menjano nista! I to cu uvek pamtiti...starac vujadin napisao:Daleko je ona od prave Alfe u skoro svakom pogledu. Pretrano se odusevljavas. 159 je jako dobar auto, ali nije bas neka Alfa
Turismo Internacionale
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
trap na 156 jeste osetljiv za nase puteve ali sve zavisi gde si menjao te viljuske na 25k. Ja svoju alfu vozim vec 30k km sa viljuskama iz 2005 i nista ne skripi. Ok tu i tamo ima malo lufta ali je daleko od menjanja...Sa druge strane 159 jeste veci i udobniji ali je manje Alfa od 156 i to u svakom pogledu.
Prave Alfe polako nestaju iz upotrebe a nema adekvatne zamene koja je dostupna sirokim masama kako bi se brend bezinskog motora odrzao...
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
Prave Alfe polako nestaju iz upotrebe a nema adekvatne zamene koja je dostupna sirokim masama kako bi se brend bezinskog motora odrzao...
- starac vujadin
) i zbog toga se i vode ovakve diskusije. Kao sto vec rekoh ekonomska situacija kod nas i u svetu i trendovi u auto industriji namecu ovakve, za ljubitelje Alfe tuzne teme. Nema druge nego da se prilagodimo.
Sve je tacno sto si rekao (sem kako ide 2.4 - vozio sam, nisam odusevljenbyMaX napisao:Nazalost, ljudima je Alfa i osnovno prevozno sredstvo. Znas li koliko me kosta put do Barselone sa 2.4 jtdm? Izmedju 350 i 400evra, sa putarinama. Da imam 2.2 jts, kostao bi me 600-700 jer mi na 180 na sat 2.4 trosi do 8.2 litra u proseku, dok bi kod jts-a to islo na 13-14. Mesecno mi ode 200-250 evra na gorivo. Da imam jts, bilo bi to 400e.starac vujadin napisao:Cela ova prica je pomalo "jadna"....bez uvrede bilo kome, vise zbog opste situacije u svetu automobila i situacije kod nas. Covek pita za taj motor nazalost ne zato sto je motor dobar, vec zbog registracije i da li moze plin da se ugradi, a kontrira mu dizelaski lobi...katastrofa...
Vittorio Jano, Gioachino Colombo, Orazio Satta i Giuseppe Busso se prevrcu u grobu o cemu se sada prica oko Alfinih motora....

Acqua-Olio-Benzina
-
Ka
- Drug Član
Da je drugačije terao bih ja 3.2 odavno i na dizela ne bih pomislio uopštestarac vujadin napisao:Kao sto vec rekoh ekonomska situacija kod nas i u svetu i trendovi u auto industriji namecu ovakve, za ljubitelje Alfe tuzne teme. Nema druge nego da se prilagodimo.
- starac vujadin
I ja kao veliki ljubitelj benzinaca, svakome za 159 preporucujem 1.9 16v dizel motor kao najlogicniji i najpametniji izbor. Za sebe bih verovatno ipak uzeo 2.2 motor i nervirao se sto ne ide nista bolje od moje 156 2.0 ts. A 3.2 je u stvari (po meni) neki minimum optimuma za taj motor. Steta za tu sjajnu sasiju sto nema u ponudi motore od 300-400ks koje bi izdrzavala s lakocom i to bi tek onda bio dozivljaj. Ovako, cela prica s tim autom je nedorecena.
Acqua-Olio-Benzina
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Kako nema, eno Rale napravi 2.4 sa 300 konja

Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- nidza
- Garaža: ex 159
Ma naravno, a čipovana 1.9 sa (lupam) 7,5s do 100tke je baš zaslužila klasifikaciju da 'jedva ide' kao što neki iznad predstavljaju. Nekad ne mogu da poverujem šta čitam, i to od ljudi koji bi trebali da vole i poznaju automobile.

- byMaX
Volvo S80 2006
uglavnom, Deša je menjao prednji trap i posle 7-8 meseci je poceo da žvaće... I lupa kad idem unazad i uradim pun levi pa pun desni. Dakle, izdrzao je 15.000 km, a nisam lupio ni u jednu vecu rupu niti bilo sta slicno. Alfa 159 je druga krajnost - nisam mogao da verujem da sa 18-icama ne moram godinama nista da menjam. Nisam nijednom isao ni na centriranje (to je verovatno uradio Markoni pre 4 godine
) i gume se trose ravnomerno. Zato mislim da je 159 uradjen bas kako treba!
Ne vidim na slici da li vozis sa 16 ili 17 inch felnama. Ja sam imao 17-ice. Ne znam da li se sećaš te AlfeSauriann napisao:trap na 156 jeste osetljiv za nase puteve ali sve zavisi gde si menjao te viljuske na 25k. Ja svoju alfu vozim vec 30k km sa viljuskama iz 2005 i nista ne skripi. Ok tu i tamo ima malo lufta ali je daleko od menjanja...Sa druge strane 159 jeste veci i udobniji ali je manje Alfa od 156 i to u svakom pogledu.

Turismo Internacionale
- byMaX
Volvo S80 2006
Ali i 1.8 i 2.0 tbi bi bili odlicni za pocetak. Nadam se da ce ih biti u Giuliji...
1.9 i 2.0 su preslabi motori za tu karoseriju, imho. Kako si sve napisao, pricas kao da nema razlike izmedju 1.9 i 2.4, a razlika je ogromna, pogotovo u slucaju modela sa 210 ks, koji ima znatno agilniju turbinu pa se cini da ide osetno bolje iako ide samo za nijansu bolje. 2.2 jts je ok za benzinca, ali van trkacke staze (grad, magistrala) je slicniji 1.9-ki nego 2.4 dizelu, osim ako i po gradu neces stalno da ga drzis na 4-5 hiljada obrtaja. I meni je jako zao sto 159 nije odmah dobila 1.8 tbi (da ih danas ima za normalne pare) i neki 2.0 tbi (ovaj iz insignie je fenomenalan motor - pratim i tamo na forumu i kazu da od starog 2.0t koji je isao u calibru nisu napravili bolji motor). Samo remapom se dize sa 200 na 300ks! Takav motor bi obesmislio V6, iako bih, kao i ti, voleo da vidim i neki V8 atmosferac u 159.starac vujadin napisao:I ja kao veliki ljubitelj benzinaca, svakome za 159 preporucujem 1.9 16v dizel motor kao najlogicniji i najpametniji izbor. Za sebe bih verovatno ipak uzeo 2.2 motor i nervirao se sto ne ide nista bolje od moje 156 2.0 ts. A 3.2 je u stvari (po meni) neki minimum optimuma za taj motor. Steta za tu sjajnu sasiju sto nema u ponudi motore od 300-400ks koje bi izdrzavala s lakocom i to bi tek onda bio dozivljaj. Ovako, cela prica s tim autom je nedorecena.
Ali i 1.8 i 2.0 tbi bi bili odlicni za pocetak. Nadam se da ce ih biti u Giuliji...
Turismo Internacionale
-
Ka
- Drug Član
Već sam jednom napisao da je trap na 159 uradjen perfektno.......imam sigurno preko 1000 km predjenih na kaldrmi i evo je posle godinu i po nema nikakvih problema i da ne pominjem da sam na 18!Savršen trap

- byMaX
Volvo S80 2006
Baš si omašio... 1.9 čipovan može da spusti ubrzanje na oko 8.5 sekundi, a 7.5 je moguće na čipovanoj 2.4. Inače - ta sekunda je ogromna razlika. Fabrički 1.9 do stotkr stiže za nešto više od 9snidza napisao:Ma naravno, a čipovana 1.9 sa (lupam) 7,5s do 100tke je baš zaslužila klasifikaciju da 'jedva ide' kao što neki iznad predstavljaju. Nekad ne mogu da poverujem šta čitam, i to od ljudi koji bi trebali da vole i poznaju automobile.![]()
![]()
![]()
Turismo Internacionale
- zen
- Garaža: Alfa Romeo GT 2.0 JTS
E pa sad.. 159 i nije neka Alfa, Mi.To je samo Grande Punto, Giuletta je konfekcija... i šta to onda znači da svi treba da kupimo 8c da bi se zvali Alfisti ako nećemo da vozimo kola stara 10-20 godina?
To su sve gluposti.
To su sve gluposti.
There's nothing wrong that $100 won't fix.
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Ni 8C nema Alfin motor
Šalu na stranu, tu su kompromisi i plaća se danak modernim vremenima, promenama doživljaja vožnje i automobila širom sveta, krizi, nacionalnim specifičnostima,...
Svako ima neku svoju računicu i priču za sebe, pa pronalazi opravdanje za svoj izbor, a ja to poštujem. Činjenica je međutim da je kompletna novija gama skrenula sa puta koga istorija pamti, ali to se desilo i sa praktično svim drugim brendovima. Neko će iz tih razloga ignorisati nove modele i voziti stare, neko će se prilagoditi i posegnuti za novijim i dalje doživljavati sebe kao iskrenog Alfistu, prosto tako je i bilo kakva polemika je izlišna.
Mogu samo izneti neki svoj stav i pravdati svoj izbor, generalno se slažem sa Presidenteom i Starcem, koliko god da je JTDM izvanredan motor (a zaista jeste), to se ne uklapa u moju filozofiju jer nedostaje jedan bitan sastojak, a to je zvuk i miris benzinca (pa makar i sa katalizatorom
)
Da 159-ka ima makar jedan benzinski motor koji me zadovoljava po pitanju porekla i snage, možda bih ignorisao činjenicu da mi ne treba toliko veliki automobil i sada vozio nju, a pride bih toliko uštedeo da mi je dodatno mogla preostati i 156-ica. Naravno, tu ne računam 1.750 TBi koji je na tržište stigao prekasno da ispravi štetu i još uvek je preskup na tržištu polovnjaka.
Ovako je izbor pao na drugo vozilo koje takođe vuče hipoteku da je plod kompromisa i da nije "prava" Alfa, ali što se mene tiče ugođaj jeste kompletan (ili makar kompletniji od 159-ke sa inicijalnom ponudom) obzirom da su tu i zvuk i slika, a pride i performanse kakve ne premašuje nijedan od ponuđenih kod 156-ice ili 147-ice izuzev šestocilindraša i GTA modela. Meni je to bilo presudno, a nakon svega mogu reći i da je na putu MiTo sve ono što Grande Punto nije, iako su vrlo bliski rođaci
Ali kapa dole za izuzetno kvalitetan i kao iz bajke lep i atraktivan Alfin model 159

Šalu na stranu, tu su kompromisi i plaća se danak modernim vremenima, promenama doživljaja vožnje i automobila širom sveta, krizi, nacionalnim specifičnostima,...
Svako ima neku svoju računicu i priču za sebe, pa pronalazi opravdanje za svoj izbor, a ja to poštujem. Činjenica je međutim da je kompletna novija gama skrenula sa puta koga istorija pamti, ali to se desilo i sa praktično svim drugim brendovima. Neko će iz tih razloga ignorisati nove modele i voziti stare, neko će se prilagoditi i posegnuti za novijim i dalje doživljavati sebe kao iskrenog Alfistu, prosto tako je i bilo kakva polemika je izlišna.
Mogu samo izneti neki svoj stav i pravdati svoj izbor, generalno se slažem sa Presidenteom i Starcem, koliko god da je JTDM izvanredan motor (a zaista jeste), to se ne uklapa u moju filozofiju jer nedostaje jedan bitan sastojak, a to je zvuk i miris benzinca (pa makar i sa katalizatorom

Da 159-ka ima makar jedan benzinski motor koji me zadovoljava po pitanju porekla i snage, možda bih ignorisao činjenicu da mi ne treba toliko veliki automobil i sada vozio nju, a pride bih toliko uštedeo da mi je dodatno mogla preostati i 156-ica. Naravno, tu ne računam 1.750 TBi koji je na tržište stigao prekasno da ispravi štetu i još uvek je preskup na tržištu polovnjaka.
Ovako je izbor pao na drugo vozilo koje takođe vuče hipoteku da je plod kompromisa i da nije "prava" Alfa, ali što se mene tiče ugođaj jeste kompletan (ili makar kompletniji od 159-ke sa inicijalnom ponudom) obzirom da su tu i zvuk i slika, a pride i performanse kakve ne premašuje nijedan od ponuđenih kod 156-ice ili 147-ice izuzev šestocilindraša i GTA modela. Meni je to bilo presudno, a nakon svega mogu reći i da je na putu MiTo sve ono što Grande Punto nije, iako su vrlo bliski rođaci

Ali kapa dole za izuzetno kvalitetan i kao iz bajke lep i atraktivan Alfin model 159

ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- BKS_tmo
- Garaža: S7 u izradi
Debelo smo skrenuli sa teme ali ajde kad je već krenulo na tu stranu. U svoj ovoj komercijalnoj igri Fiata, Alfa je još i dobro prošla. Danas možeš da kupiš novu Alfu koja, koliko toliko, može da nosi na leđima sjajno nasleđe i može još bar malo da se nanjuši ono "Cuore Sportivo" kad joj priđeš, plus što se naslućuje i svetlija budućnost... a šta da kažu obožavaoci Lančie (među koje mogu da svrstam i sebe)... hoćeš Chrysler 200 ili 300 ili možda Grand Voyager. 

Povratak na “Alfa Romeo 159 | Brera/Spider | 8C Comeptizione/Spider”