FORMULA 1 (nastavak)

Sve vezano za profesionalne sportske trke
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Re: FORMULA 1 (nastavak)

Ned Jul 31, 2011 10:58 pm

Hamilton suvise gresi da bi jos mogao da se bude svrstavan u isti kos sa npr. Sennom i Schumacherom. Ako ne bude pobedjivao i osvajao titule, sa takvim pristupom trkama zavrsice pre kao Jacques Villeneuve jer ce pogubiti zivce. Jos je mlad, pa jos neku godinu moze da prodje ovako, ali ako se oduzi post bez titule, nece moci da sastavi nijednu trku bez greske. Veliki sam skeptik kako bi on vozio neki nesto slabiji bolid tipa Force India, Lotus, itd...i da li bi se tu pokazao kao "vozac koji pravi razliku". Fali mu sto nije poceo iz slabijeg bolida, da vise ceni bolid, tim, trud ljudi oko njega...onda bi manje gresio i imao vise respekta prema svima, pa i prema samom sebi. A fali mu jos nesto - ne bih voleo da budem pogresno shvacen, ali tako je - nedostaje mu da dozivi neku nezgodu, cisto da oseti pravi strah, nista vise od toga naravno. Onda ne bi patio od "sindroma boga", pa ne bi uletao u nepromisljene situacije. Lepo je o tome govorio Stewart kada se povela prica o razlici izmedju danasnje i ranije Formule 1 - ranije su vozaci ulazili u bolide i nisu znali da li ce preziveti tu trku i ako i im se nesto desi da su im vece sanse da ce da izginu, nego da ce da prezive. Danas je, na srecu, drugacije, ali to povlaci neke druge posledice. Ron Dennis je tu mnogo izgresio s njim, u odnosu prema njemu.
Hamilton je malo je smanjio aroganciju, da li je shvatio sam neke stvari ili je poslusao neciji pametan savet, nije ni bitno...tu je napredovao.
Dobro je sto ima pravog trkackog stofa u sebi i promeni ugao gledanja na neke stvari, mogao bi da bude veliki sampion.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Zillgian
Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 12:07 am

Pon Avg 01, 2011 1:42 am

Ni Hamiltona ne volim nesto, zbog tog qrcevitog stava, poput Sumaherovog u neku ruku, ali volim da gledam vozace koji voze na ivici. Iznervirao me je kada je izbacio Kimija, za koga sam navijao, na nekoj trci, ne znam koja tacno bi. Padala je kisa, pa su se on i Iceman pokusavali prestici po nekoliko puta u jednom od posljednjih krugova. Tada ga je camuga stvarno majstorski "poslao po burek" pred jednu od krivina, a kasnije su obojica (privremeno) zavrsili van staze. Hamilton je bolje prosao. :hello:

Pogotovo sam gotivio "Demolition mana" Takumu Satoa :D Ono je bio car. Nekako su mi uvijek bili dragi ti japanci, jos od Ukya Katayame. Od ostalih nenormalnih vozaca.... paaa.... Montoyu, bas i nisam nesto posebno gotivio, mada mislim da bih danas 'ladno navijao za njega. Ti McLarenovi bolidi, iz tih sezona, sa sve WEST reklamom, su po mom misljenju, najljepsi u istoriji F1. :quadrifoglio
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 11:54 am

Pon Avg 01, 2011 8:14 am

Da ne budem pogresno shvacen:Mozda je zvucalo tako,ali ne podizem tenzije,naprotiv,bas volim da prodiskutujem sa ljudima koji znaju nesto o F1,tako da-samo opusteno ;)
O ovome sam Vam govorio:

Na isto mjesto:

Tu je ta razlika o kojoj Vam pricam.
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pon Avg 01, 2011 9:31 am

@ Starac Vujadin
U potpunosti se slažem sa ovim postom! To što navijam za njega ne znači da ga kujem u zvezde i smatram bezgrešnim. Kao i svaki mlad čovek i on treba da poradi na psihi, kao i da malo obuzda nestrpljenje i ključalu krv. Ali ne treba previše da menja pristup trkama jer je to pravi, beskompromisni trkački pristup bez čega nema osvajanja titula!
Dečko je neverovatno talentovan i savršeno sposoban da uđe među najveće legende F1, ali od njega zavisi da li će sav talenat uspeti da materijalizuje u potpunosti! U međuvremenu OBOŽAVAM da ga gledam i čim ga vidim kako sustiže bolid ispred sebe znam da će leteti perje i da se neće zadovoljiti da nekome gleda u leđa, a što se mene tiče - upravo je tu filozofija trkanja i F1! Ne bih voleo da se F1 baš previše udalji od filozofije koja vlada u kartingu, mada je logično da neke razlike mora biti.
I još dve opaske vezane za Lewisa:
1. Mislim da ima mentalnu snagu jer kada god izveze lošu trku nakon toga se podigne i odveze sjajno kao da nije bilo grešaka pre toga. To je ta pozitivna drskost i samopouzdanje. Ne dozvoljava da ga greške sputaju i pokolebaju, a najveći teret sa ramena skinuo je osvajanjem svoje prve titule i nikada više neće biti baš pod takvim pritiskom! Ona trka u Brazilu gde je jedva sačuvao titulu ispred Masse bila je totalno anti-Hamiltonska, vozio je oprezno i ziheraški, videlo se da je pod strašnim pritiskom nakon onako nesrećnog gubitka titule 2007, a malo je falilo da mu kiša na kraju ponovo pokvari računicu, što bi bio baš gadan udarac za psihu i samopouzdanje,
2. Koliko god Lewis vozio agresivno i koliko god bio stalno na meti sudija, stoji činjenica da u karijeri nije imao neki ozbiljniji sudar niti je nekog protivnika onako drastično lansirao van staze nepažnjom! Čini se da u svaki rizik ipak ulazi sračunato, sa velikim samopouzdanjem, te da zna šta radi! Da li bi bilo bolje za njega da je iskusio neki jači susret sa ogradom ili ne - ne mogu da tvrdim i vreme će pokazati. Ali fakat je da je npr. Webber imao velike brljotine, lansiranje u vazduh tokom nadmetanja sa Vettelom, te par puta zabijanja u Lewisov rep, a sve je to prolazilo bez kazni i nije okarakterisano kao rizik! Tu se kriju neki dupli standardi u F1, a kada je neko baš toliko na meti priča i sudijskih kazni, logično je da je pod dodatnim pritiskom! Za sada mi je drago što svemu tome odoleva i što je stari dobri Lewis na moje zadovoljstvo, a valjda će vremenom stići nove pobede i titule...

@ Zilligian
Kolega, pretpostavljam da misliš na onu čuvenu trku na Spa po kiši kada sam gledao jedan od najuzbudljivijih duela u F1 poslednih godina u vidu borbe za pobedu između dva sjajna vozača - Lewisa i Kimija! Moraću potražiti snimak na Youtube i drago mi je što se još neko seća, ali nisi u pravu kada kažeš da je Lewis tu dobro prošao! On je zbog te borbe kažjen, zbog te kazne je završio lošije plasiran od Kimija, a u sezoni gde prvu dvojicu na kraju deli samo jedan bod jasno je da je to jako bitna odluka koja na kraju rešava šampiona! Nakon te kazne sam totalno poludeo i shvatio da u F1 važi poseban režim za Lewisa i malo je falilo da u znak protesta ne gledam ostatak sezone! Jedan žestok vozački okršaj i bitka za poziciju, jedan vozački biser u svetu F1 kakav se dugo čeka sudije su totalno uprospastile i dovele me do ludila! Koliko je samo kroz istoriju trka bilo takvih žestokih borbi za poziciju koje niko normalan ne bi sprečavao, a neko se setio da od F1 pravi procesiju za preticanje u boxu :scratch:
Sva moja kritika F1 i pozivi da se trkačima dozvoli da se trkaju nekako polazi upravo od te trke u Belgiji i od tog duela Kimija i Lewisa! Drago mi je što je kolega to spomenuo, ako je mislio baš na tu trku ;)

@ Schumacher
Slažem se da treba nastaviti opušteno :wave:
Ovo je neko drugo doba F1, Schumi je odradio svoje i ostavio neizbrisiv trag, tako da to niko ni ne pokušava da ospori. Idemo dalje, sada su neki drugi momci u igri, pa da komentarišemo i prijateljski raspravljamo o aktuelnim dešavanjima u F1 :drink
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
Zillgian
ex '02 AR156, 1.9 JTD

Pon Avg 01, 2011 10:33 am

alfanatic napisao:@ Zilligian
Kolega, pretpostavljam da misliš na onu čuvenu trku na Spa po kiši kada sam gledao jedan od najuzbudljivijih duela u F1 poslednih godina u vidu borbe za pobedu između dva sjajna vozača - Lewisa i Kimija! Moraću potražiti snimak na Youtube i drago mi je što se još neko seća, ali nisi u pravu kada kažeš da je Lewis tu dobro prošao! On je zbog te borbe kažjen, zbog te kazne je završio lošije plasiran od Kimija, a u sezoni gde prvu dvojicu na kraju deli samo jedan bod jasno je da je to jako bitna odluka koja na kraju rešava šampiona! Nakon te kazne sam totalno poludeo i shvatio da u F1 važi poseban režim za Lewisa i malo je falilo da u znak protesta ne gledam ostatak sezone! Jedan žestok vozački okršaj i bitka za poziciju, jedan vozački biser u svetu F1 kakav se dugo čeka sudije su totalno uprospastile i dovele me do ludila! Koliko je samo kroz istoriju trka bilo takvih žestokih borbi za poziciju koje niko normalan ne bi sprečavao, a neko se setio da od F1 pravi procesiju za preticanje u boxu :scratch:
Sva moja kritika F1 i pozivi da se trkačima dozvoli da se trkaju nekako polazi upravo od te trke u Belgiji i od tog duela Kimija i Lewisa! Drago mi je što je kolega to spomenuo, ako je mislio baš na tu trku ;)
U kazne i odluke FIA ne ulazim, govorio sam cisto o desavanju na stazi.
[youtube]7FzNZSaKOsQ[/youtube]
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Pon Avg 01, 2011 12:21 pm

Luis je i juce opet objasnio kako se vozi po kisi i promenljivim uslovima! za mene je on pobednik trke, jedini koji je cepao i koji uvek cepa na muda i na znanje ali na zalost "odlicna" taktika tima mu je uporpastila trku, ni drajv tru kazna ga i nebi toliko kostala koliko pogresne gume :glare: i po meni je ta kazna bila prestroga ali vec smo navikli da njega stalno nesto kaznjavaju i kad treba i kad ne treba pa i ne cudi vise.
Alonso me razocarao ovu trku ali se na kraju dobro izvukao, ladno je mogao mozda i da pobedi da nije imao onoliko glupih gresaka i zaglavljivanja iza pojedinih vozaca, Baton i Fetel se opet provukli na srecu i taktiku, Webera vec i da ne komentarisem on po meni i ne zasluzuje mesto u RB-u.
Masa kao po obicaju, dobro krene ali uvek negde usere nesto, mada realno po meni on i nije vozac za prvih 5 kao ni weber, isti su mi.
voleo bih da vidim Di restu umesto Webera, mislim da bi otikdao! pratio sam ga u dtm-u i mnogo je dobar sto i dokazuje sad u forsu, samo sto je to bulja tim pa i ne moze bolje ali kad bi upao u neki bolji tim bilo bi svasta
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 01, 2011 12:35 pm

Mene interesuje jedna stvar, vidim da se ovde naširoko priča o kvalitetima pojedinih vozača tj. ocenjuje se talenat i vozačko umeće. Na osnovu čega vi možete da ocenite bilo šta??? Ovo nije ni fudbal, ni košarka, ni bilo koji drugi sport gde na osnovu tv prenosa može da se vidi da li je neko dobar ili ne. Kamere u 90% slučajeva prate vodeće vozače, a ovde se spominje kako je neki tamo Pera koji je trku završio na 12 mestu extra vozač :blink: :blink: :blink:

Sud može da se donese posle par godina, kada se pogleda npr. Masa koji godinama vozi za Ferrari i nikada ništa nije uradio. U ovom slučaju može da se donese zaključak da je čovek prosečan vozač ali na osnovu tv prenosa nikako.

Meni je gledanje prenosa F1 krajnje dosadno ali poenta mog pisanja u ovoj temi je samo da mi se objasni kako vi to "prepoznate" dobrog vozača na osnovu tv prenosa.
Nemojte mi samo spominjati obilaženje koje je u većini slučajeva plod jačeg bolida i veličene 00.
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Pon Avg 01, 2011 2:02 pm

a ovde se spominje kako je neki tamo Pera koji je trku završio na 12 mestu extra vozač

ako mislis na Di Restu pomenutog sa moje strane, lepo sam napisao da coveka pratim od dtm-a gde je pokazao svoje kvalitete i sad ih pokazuje u formuli, formulu i auto sport jako dugo pratim(bukvalno od kad znam za sebe) i 100% sam u tome tako da za toliko mogu da donesem neki svoj sud o svemu vezenom za isti, ne gledamo mi svi trke na isti nacin i istim ocima, tu je velika razlika, neko ide na trke samo da gleda šarene automobile, uziva u čukanju i izletanjima, ide da ubije vreme, itd., a neko to sve posmatra malo drugacije, ja se ne razumem u fudbal i ostale sportove sa loptom, sem kosarke, i mene mozes da odvedes na fudbalsku, ragbi, rukomet, i sl. utakmicu i pitas me ko kako igra ja necu imati pojma da ti kazem, nije najbolji igrac sigurno onaj ko najbolje dribla ili najbrze trči, ko najbolje skace, kao ni sto nije nabolji vozac onaj ko najkasnije koči ili ima najveca muda u preticanju i sl. ja uvek kazem da trebaju godine staza u pracenju nekog sporta da bi ga najbolje skapirao i procenjivao neke stvari.
Čest je slucaj da samnom na trku podje neko koga to samo povrsno zanima ili ko voli automobile ali ne prati i trke i onda vidi i odusevi se kad neko kasno koci blokirajuci tockove, driftuje kroz krivinu i sl. i logicno odmah mu je taj vozac najbolji i najludji a kad vidi nekog ko prodje skroz neatraktivno kroz krivinu taj je bulja bez obzira sto ih je taj ubia sekundu po krugu ;)
sto se tice tv prenosa slazem se da je sve to teze prepoznati i videti na ekranu ali ipak ako znas sta gledas videces ;)
toliko o tome jer na ovu temu mozemo da polemisemo danima sto naravno nema svrhe, svako ima pravo na svoj sud i misljenje :wave:
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 11:54 am

Pon Avg 01, 2011 2:42 pm

Slazem se sa OMP-em...
Nevezano za ovo sto je Sale napisao,desavalo mi se da mi neko ko gleda F1 trku samnom kaze:
Kako mozes ovo da gledas,samo se voze u krug,i svi voze isto?
I na TV prenosu se moze vidjeti gdje ko koci,koju putanju bira na ulazu u krivinu,kroz krivinu i na izlazu iz krivine.Moze se vidjeti koji vozac je podlozniji pritisku,pa blokira tockove na ulazu u krivinu,daje prerano gas na izlasku iz krivine,pa mu bolid kliza zadnjim krajem,gubi vrijeme i trosi gume bespotrebno...
Zatim ima vozaca koji zavoje vise sjeku nego ostali,pa moraju jace da koce,pregrijavaju kocnice,trose gume,prolaze kroz zavoj sporije,sporiji su na izlazu iz zavoja pa jace dodaju gas i trose zadnje gume...
Onda,x puta smo gledali trku 2 vozaca kroz 2 razlicite krivine prije pravca,od kojih je prva spora a druga brza.
Slabiji vozac ce u sporu pokusati da udje brzo,ali nece moci da namjesti bolid za brzu krivinu,i imace sporiji prolaz kroz istu,i samim tim manju brzinu na pravcu,dok ce bolji kroz sporu krivinu usporiti,sacuvati gume i kocnice (za nijansu ali u tome je poenta F1) ,i imace bolji prolaz kroz brzu krivinu i samim tim vecu brzinu na pravcu...
Ima tu jos 1000 stvari kojese mogu vidjeti samo na TV prenosu,ali da ne davim vise :)
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Pon Avg 01, 2011 3:19 pm

Meni Baton trkački nije bolji vozač od Luisa (nije toliko eksplozivan) ali sa druge strane mnogo bolje čuva gume i veoma je dobar osećaj kad to iskoristi u kombinaciji sa smelom taktikom. Pravim paralelu ali me je uvek oduševljavalo kad neko slabiji uključi mozak i isprebija nekog rmpaliju...
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 01, 2011 3:26 pm

OMP napisao:
a ovde se spominje kako je neki tamo Pera koji je trku završio na 12 mestu extra vozač

ako mislis na Di Restu pomenutog sa moje strane,
Izmedju ostalog i na njega, tvoj post me je samo potstakao da napišem ono što sam napisao ali su vrlo slično komentarisali i drugi za npr. Petrova i za još neke(mrzi me sada da tražim)

Kako vidite kad ko koči kada je kadar na ulasku u krivinu? Putanje su svima uglavnom iste, jedino se stil vožnje razlikuje. Ono što šumi kaže to su stvari koje se stiču iskustvom i nikako se ne odnosi kvalitet vozača. Greške se dešavaju svima pa ni to ne može da znači da je neko loš.
Ono što hoću da kažem, kada gledate fudbal ili basket i laik može da vidi ko je talenat, ko je naučen i dobar, a ko je vezer - kamera je u toku celog meča fokusirana na igru i sve se vidi. U formuli na tv-u to ne može da se vidi, a vi raspravljate kao da gledate fudbal ;)

Koliko sekundi u toku prenosa se vidi npr. DiResta ili neki drugi vozač koji je plasiran ispod 10-og mesta?
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pon Avg 01, 2011 3:41 pm

Moze dosta da se vidi i preko prenosa - kako neko startuje, kako prolazi krivine (kakvom putanjom, koliko ostro) kako koci, kako pretice (tu se vidi tehnika, agresivnost, koima strpljenja da gradi napad) i iberunduje, kako stedi gume (s ovim Hamilton nema pojma), kako se neko prilagodjava na nepredvidjene situacije (kisa, guzva, lose odradjen pit stop, voznja pod pritiskom) taktika kada ce se otici u boks, itd...Posle nekoliko trka moze se videti koliko je neko ostar na gasu jer mu je ogranicen broj motora na raspologanju i koliko cesto odustaje. Sto se tice vozaca koje ne prati kamera za njih se cuje na dva nacina. Oni koje to stvarno zanima mogu da dodju do podataka kako je neko vozio po krugu, kada je ulazio u boks, koliko je puta bio brzi od svog timskog kolege, koiko je puta bio plasiran bolje od svoje startne pozicije, itd, itd...ili ako vozi nesto spektakularno dobro, pa s eizbori za svoje vrmee u prenosu. Ovi prvi, na sporiji, ali temeljniji nacin dolaze do svog parceta slave, jer ako se vidi da neko ima kvalitet onda pocnu vise da ga snimaju.

Di Resta je odlican vozac, naravno mnogo vise smo mogli da ga gledamo u DTM.

Inace Force India uoste nije los tim, cak stavise to je tim sa najvecim potencijalom u buducnosti. Dobro rade i non stop napreduju.

Eh, da kad pomenusmo DTM zaboravih mog omiljenog vozaca od koga bih takodje rado ucio voznju, majstor koji zna sve da vozi - Mattias Ekstrom.

Kroz istoriju trkanja se pokazalo da samo sivonjsko gazenje po gasu ne donosi titule, a ni preterano ziherastvo. Potrebno je imati i mozak i cojones za pobedu. A Button, za koga su svi mislili da ce da bude duboko u senci Hamiltona u McLarenu pokazuje da je odlican trkac i da je takticki sa Alonsom najjaci trenutno u F1...od ovih koji se bore za pobede. Steta za njega sto je dugo vozio bez pobede u solidnim timovima, ali ne vrhunskim, pa je tu malo izgubio ostricu, ali drago mi je da neki normalan tip, za koga postoji jos nesto sem trkanja i koji "ne gazi preko leseva", bio sampion.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Zillgian
ex '02 AR156, 1.9 JTD

Pon Avg 01, 2011 4:12 pm

Sasha napisao:
OMP napisao:

ako mislis na Di Restu pomenutog sa moje strane,
Izmedju ostalog i na njega, tvoj post me je samo potstakao da napišem ono što sam napisao ali su vrlo slično komentarisali i drugi za npr. Petrova i za još neke(mrzi me sada da tražim)
Ja sam nekoliko puta pomenuo Petrova, i navijam za njega zato sto je brat Rus... a i Lotus gotivim 'vako :)
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Avg 01, 2011 5:54 pm

@ Sasha
Već sam ovde napisao da je nemoguće apsolutno objektivno utvrditi ko je najbolji i to mi nije namera. Da bi se to utvrdilo - svi na stazu pod jednakim uslovima, pa da se vidi, mada i tu neko može ustati na levu nogu i ne biti raspoložen, pa da dobijemo nepotpunu sliku!
Ja F1 pristupam strasno i navijački, a ako se tako ne pristupa onda ne sumnjam da gledaocu može biti dosadno. To je sasvim normalno, pogotovo danas kada trke generalno nisu uzbudljive kao što su nekada bile. Sportu trebaju velika imena i ponekad kontroverzne zvezde da bi dobio publicitet i uvukao masu, mada je uvek bolje imati više onih pravih i vernih "hardcore" fanova.
Zato i nije ovo stvar za polemiku ako pristup nije jednak. Iako sam navijač gledam da objektivno ispratim stvari i sagledam što širu sliku, a o kvalitetu vozača sa jedne strane govore rezultati, dok je potpuni sud moguće doneti ako se prate statistike i baš jure informacije o svakom, što pravi F1 fan inače često čini. Kada kažem rezultati, onda mislim i kada neki autsajder uleti u drugi krug kvalifikacija neočekivano, kada je stalno ubedljiviji od timskog kolege i još mnoštvo drugih sitnica koje ipak odvoje boljeg vozača od slabijeg.
Naravno, svako ima neki svoj pogled na stvari i mišljenja ne mogu da se podudare, ali to je sport - nema apsolutne i univerzalne istine ;)

Uzgred, ako nekome treba kvalitetniji rip filma Senna, može ovde skinuti:
http://www.rlslog.net/senna-2010-rerip- ... -nordichd/
U ovom slučaju baš nema peviše smisla jer je ionako film kolaž starih i musavih istorijskih snimaka, ali neko voli što bolji kvalitet slike...
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Pon Avg 01, 2011 7:05 pm

OMP napisao: 100% sam u tome tako da za toliko mogu da donesem neki svoj sud o svemu vezenom za isti, ne gledamo mi svi trke na isti nacin i istim ocima, tu je velika razlika, neko ide na trke samo da gleda šarene automobile, uziva u čukanju i izletanjima, ide da ubije vreme, itd., a neko to sve posmatra malo drugacije, ja se ne razumem u fudbal i ostale sportove sa loptom, sem kosarke, i mene mozes da odvedes na fudbalsku, ragbi, rukomet, i sl. utakmicu i pitas me ko kako igra ja necu imati pojma da ti kazem, nije najbolji igrac sigurno onaj ko najbolje dribla ili najbrze trči, ko najbolje skace, kao ni sto nije nabolji vozac onaj ko najkasnije koči ili ima najveca muda u preticanju i sl. ja uvek kazem da trebaju godine staza u pracenju nekog sporta da bi ga najbolje skapirao i procenjivao neke stvari.
Čest je slucaj da samnom na trku podje neko koga to samo povrsno zanima ili ko voli automobile ali ne prati i trke i onda vidi i odusevi se kad neko kasno koci blokirajuci tockove, driftuje kroz krivinu i sl. i logicno odmah mu je taj vozac najbolji i najludji a kad vidi nekog ko prodje skroz neatraktivno kroz krivinu taj je bulja bez obzira sto ih je taj ubia sekundu po krugu ;)
sto se tice tv prenosa slazem se da je sve to teze prepoznati i videti na ekranu ali ipak ako znas sta gledas videces ;)
toliko o tome jer na ovu temu mozemo da polemisemo danima sto naravno nema svrhe, svako ima pravo na svoj sud i misljenje :wave:
Pa mogao bi potpisati od reči do reči...
A što se Hamiltona tiče za jednog vrhunskog vozača previše on agresivno i nepromišljeno (još uvek) vozi.Kazne koje zaradjuje u većini slučajeva su zaslužene,prošla su vremena kada je vozač (čitaj Šumaher) mogao da vozi kao da je staza njegova a sudije su uglavnom iz ko zna kojih razloga gledale kroz prste,e toga više nema pa se nepotrebni rizik sankcioniše.Ne kažem da je to savršeno,možda nije ni dobro ali je to tako.
A da se vratim i na onaj snimak sa Raikonenom,tamo je Hamilton ladno zaslužio kaznu za ono sečenje šikane,nije odmah zaradio poziciju ali je dobio na brzini i tako na kraju pravca obišao Raikonena.Takve stvari se mogu tolerisati u borbi za 11-to ili neko niže mesto ali kada su u igri bodovi a još titula onda se to ipak ne može tolerisati.Ne čini jednog vozača velikim to što sa velikim 00 vozi i rizično uleće u okršaje o kojima moraju sudije da raspravljaju,ipak je tu u igri mnogo više stvari od "hrabrog" vozača i dobrog bolida.Na kraju glavni parametar je statistika.
Možemo mi pričati o simpatijama prema nečijem stilu vožnje ali ipak rezultati pokazuju ko je najbolji jer je najbolje znao da se prilagodi situaciji i uzme bodove.Ne podcenjujem Hamiltonove kvalitete ali morao bi malo više da vozi glavom i bio bi možda nedostižan.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 01, 2011 8:22 pm

Sve ovde do sad što je napisano ima neku potporu,svako ima svoje vidjenje i svoje parametre po kojima odredjuje ko je najbolji vozač,i vrsni poznavalac f1 i onaj skromni fan koji je prati iz samo njemu poznatih razloga,sve to treba poštovati i zato je ovaj klub i forum zaista sjajan,prava demokratija :arflag
Za mene je Schumacher bez ikakve konkurencije najkompletniji vozač u istoriji f1 po svim parametrima i bez ulaska u polemike tipa,kakav je čovek,kad koči,koliko je agresivan i slično!!Jednostavno kompletan vozač sa mozgom i vrhunskim tehničkim znanjem,inače sam fan Kimija ali Schumiju jedan laik iz Srbije skida kapu :hello:
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Pon Avg 01, 2011 8:26 pm

Uuuuuuuuu,al ste se raspisali... :D :D
Svi prilazimo F1 sa nekog svog ugla.
Sto se tice Hamiltona,vec sam napisao svoje misljenje,samo cu dodati da je istina da dosta sili i rizikuje i da su mu kazne sko uvijek zasluzene,al vozi za sve pare,i za mene licno pravi vozac formule.Mislim da ce ako se malo opameti biti cudo.
Buton je kralj,drago mi je sto mu se desavaju lijepe stveri,zasluzio je,godinama je tu.
Sad bi na ovu F1 samo umjesto Mase doveo Kimija,pa da bude totalno ludilo.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Pon Avg 01, 2011 8:39 pm

Maločas sam gledao neki interviju sa Luisom i Batonom. Pita novinar Batona kako to da i on nije otišao u boks po plave gume a ovaj kaže kako su njega prvog zvali ali da je odlučio da rizikuje (00) i nije se odazvao na radio. Nakon toga su pozvali Luisa i naravno ovaj nepromisljeno ode u boks po pogrešne gume...U medjuvremenu jave Batonu da ne mora da dolazi jer je trenutno Luis u boksu...
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Pon Avg 01, 2011 8:40 pm

He, he, he... Ushao razredni i odma' krenuo sa ispitivanjem... Au al' se raspisaste majku mu...

Svi mi gledamo trke (F1 ili ma koje druge) na svoj nachin i iz razlichitih pobuda... K'o kakav stil voznje voli krajnje je subjektivna stvar, i samim tim nema shanse da se slozimo ko je najbolji vozach, iako bi rezultati trebalo da budu ti koji to jasno govore... Ali svi vrlo dobro znamo da toliko toga ne zavisi od samog vozacha, ali valjda imamo dovoljno "gledachkog" iskustva, da razaznamo zito od kukolja... Shto iz direktnih prenosa shto iz ostalih dostupnih nam izvora... Decenije pracenja raznih serija i shampionata oblikovale su donekle moje afinitete, ali priznajem da je to proces koji koji se neprekidno razvija i nadgradjuje....

Jel' mogu sad da sednem druze razredni? :grin:
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 01, 2011 8:44 pm

hahaha hahaha hahaha Razredni je odsutan a ti moraš da obrišeš tablu,danas si dežurni :hello:
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Pon Avg 01, 2011 8:48 pm

hahaha hahaha hahaha hahaha :rotfl: :rotfl:
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 01, 2011 8:51 pm

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :wave:
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Pon Avg 01, 2011 9:16 pm

:thumbsup:
Korisnikov avatar
Zillgian
ex '02 AR156, 1.9 JTD

Pon Avg 01, 2011 10:40 pm

Umjesto postova koji se sastoje samo i iskljucivo od jednog, dva ili pet smajlija, zasto ne bi uveli neku "like" opciju i na forum?
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Uto Avg 02, 2011 8:03 am

Što se tiče razrednog - i ja se nadam da je zadovoljan ;) :wave:
A sad još malo o Lewisu:
Nove informacije vezane za Mađarsku jesu da je imao problem sa komunikacijom (dobar deo trke je bila jednosmerna umesto dvosmerna), tako da je u tome jedan deo objašnjenja za taktičku gešku! Drugi deo problematike je taj što strategija i izbor pneumatika uvek idu na dušu ekipi u boxu! Ne može vozač imati uvid u bilo šta oko sebe izuzev što mora biti apsolutno skoncentrisan na dešavanja na stazi, a pogotovo ne može znati kakva je vremenska prognoza i kako izgleda pogled na monitor sa vremenskim podacima! Sve što može u datom trenutku jeste da javi kako se oseća na stazi, koliko je klizavo i da li se oseća dobro sa trenutnim pneumaticima, a odluka može biti njegova isključivo ako se tim ogradi i prepusti vozaču da sam odluči i preuzme rizik, što svakako nije idealan način baciti vruć krompir i sve odluke vozaču. Obzirom da je komunikacija inače bila narušena, jasno je da kiks sa gumama ide na dušu boxu McLarena, a Lewis je imao svoj kiks za koji je jedino on "zaslužan"!
A što se tiče situacije na Spa pre par godina, to je ono o čemu stalno pričam! Da se radilo o bilo kom drugom vozaču sigurno ne bi popio kaznu jer situacija nije bila za kažnjavanje. Šikanu je isekao jer bi u suprotnom došlo do kontakta sa Kimijem i nije bilo prostora za obojicu (koji su bez razlike bili maksimalno agresivni), potom ga je propustio, a onda ponovo napao, što je sve u duhu pravila! Ako se svi ovde zalažemo za apsolutno poštovanje napisanog, nigde nije precizirano koliko metara mora biti ostavljeno u takvoj situaciji i o tome se špekulisalo i odlučivalo tek nakon te trke! Kao što obično biva, u Lewisovom slučaju prvo stigne kazna, pa tek onda tumačenje, a u suprotnom bi bilo progledano kroz prste, pa tek onda pravila definisana!
Nije mi namera ovde da isterujem nešto i pravim teorije zavere, u F1 je uvek bilo i biće manje ili više simpatičnih i povlašćenih, ali ako ćemo biti potpuno realni i objektivni, verujem da će se većina složiti da su neki ljudi baš na tapetu i da nije uvek i u svakoj situaciji sa sudijske strane moralo biti tako drastično! Ono na Spa je jedan savršen primer za upropašćavanje trke i jednog nezaboravnog duela, bez obzira ko su akteri! Meni toga fali u današnjoj F1 jer ja zbog toga i volim ovaj sport, a tako mi se nameste i miljenici za koje navijam...

Povratak na “Automobilizam i motociklizam”