ono za lično iskustvo sam rekao baš zbog toga da bih izbegao dalju polemiku, jer to je moje lično iskustvo, i kao takvo ne mora biti objektivno i ispravno i nije bilo upućeno konkretno tebi.

što se tiče all season guma, znam da postoji bolje(dva seta), ali je trenutno sitacija takva da meni bolje ne treba. set guma za taj auto košta oko 800+ evra pa puta 2. nekada sam prelazio mnogo, sada kada imam službeni auto, a supruga opet svoj, pređem sa Alfom možda do 10k godišnje, a i cromu imam parkiranu sa zimskim gumama.
cela priča oko zimskih guma je debelo prenaduvana. one jesu neuporedivo bolje od letnjih guma zimi, ali nije nemoguće bezbedno voziti kola zimi, sa letnjim gumama. Pričam o urbanim sredinama gde se čiste ulice. Vozim blizu 20 godina aktivno, svašta sam vozio, a prvu zimu sam dočekao sa zimskim gumama tek 2004, pre nisam razmišljao o tome. jednostavno se prilagodim uslovima, zimi se sporije vozi, nema zaletanja, zna se kako se koči, manje se kilometraže prelaze i ne bi trebalo da ima problema.
veći je problem što vozači bez ikakvog iskustva stave zimske gume i misle da mogu sve, a još veći što ti isti nemajući novca i za drugi set voze te zimske i leti na temperaturama od 40 stepeni, ili još veći kada kupe polovne zimske sa zakonski dozvoljenih 2-3mm šare.
sinoć sam ispred zgrade za pola sata slikao 4 automobila koji su se zaglavili. svi su imali zimske gume. oni koji su bili sa letnjim nisu ni izlazili, jer znaju da ne mogu.