Alfa 159 - par sitnica koje me nerviraju :)

Generacija najlepših Alfinih automobila iz novije istorije
darchy
Garaža: Alfa Romeo 159 JTDm 16v
Pridružio se: Pet Feb 10, 2012 8:44 am

Re: Alfa 159 - par sitnica koje me nerviraju :)

Sub Jun 30, 2012 3:39 pm

Pozdrav,

i ja imam problem da mi pokazivač tlaka turbine nije na nuli u leru, ali i kad se samo da kontakt ne bude na nuli. Bude na nuli samo pri čišćenju DPF-a ako je stisnuto kvačilo.
Ako nije problem javi kako si to rješio i koja je šifra dijela ako budeš orginal kupovao.
Sretno sa Alfom!
Problem pokazivaca pritiska turbine resen ... zamenjen je senzor pritiska u usisnoj grani i ociscen EGR. Auto mnogo bolje ide sada, osetna je razlika. Ne znam koja je sifra dela, znam da je Bosch proizvodjac i da kosta 8.500 din. Inace, original alfin kosta oko 16.000 din. a kad' se rasklopi, unutra je isto Bosch. ;)

Lezajevi alternatora nisu trebali da se menjaju, bilo je samo nesto iskrivljeno, i cim su ispravili, zvuk je nestao ... ne umem sad' da objasnim tacno sta ... bitno da je alternator dobar. :)
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Ned Jul 01, 2012 7:25 am

Koji majstor ti servisira Alfu?
darchy

Ned Jul 01, 2012 5:16 pm

@nelle
Idem kod Deshe, naisao sam ovde na forumu neke reci hvale, pa sam se tako opredelio. :)
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Ned Jul 01, 2012 5:32 pm

Nisi pogrešio, odličan izbor.
Korisnikov avatar
fan
Garaža: Alfa Romeo 147 JTD 2002
ex Alfa Romeo 156 JTD 2002
ex Alfa Romeo 147 1,6 TS 2001
Pridružio se: Uto Feb 15, 2011 5:19 pm

Čet Jul 12, 2012 1:31 pm

Sto se tice problema realno nisu gremilini sto je ok.Malo je niza cena u startu pa je realno i malo vise ulaganja.Super je sto ces sve polako srediti i imati bolju makinu.Po meni je bolje da curka ulje i da teba da se zameni lezaj silen blok i sl. nego da je auto ofarban kao cetkom. :arflag
Sto se tice delova i ja imam neka iskustava pa bih zeleo da ih iznesem.
Pre 5-6 goina menjao sam potapajucu pumpu za gorivo na Fiatu bravo jtd.
Kupim u Kit Komercu kutija Meeat& Doria kad smo otvorili kod majstrora BOSCH.
Na drugom Fiatu Bravo jtd kojeg jos uvek imam menjao sam protokomer vazduha pre dve godine.
Zvao Ap sport, Kit Komerc .... te turski te italijanski te kineski... 0d 5000 do 8700.
Na kraju okrenem Centar S koliko je bosch serial number bla bla, 7900, jer to samo ulazak pitam?NE komplet sa kucistem.Kupim namontiram i evo radi vec dve godine bez problema :good:
Na oba Fita bravo jtd sam menjao set kvacila i montirao VALEO ekstra sluze.
Na alfi 147 TS sam montirao Valeo disk plocice ocajne skripi kao teretna kompozicija :gitara .Preporuka sto se toga tice Brembo, ATE, Ferrodo ili eventualno TRW
Korisnikov avatar
nikola21x
Pridružio se: Sub Maj 22, 2010 10:46 am

Uto Avg 07, 2012 4:02 pm

Sto se tice ove poruke exceed radiator temp, i kod mene se desava ponekad, samo sto meni ne ugasi motor nego malo duze vergla i zapisti kad izbacuje tu poruku.

Nisam nikada tacno uspeo da utvrdim kada i zasto se to desava (mislim da nije niska temperatura...mozda je eventualno niska temperatura plus vlaga), ali sam isprobavao razne kombinacije, i auto palim u leru uz pritisak na kocnicu umesto na kvacilo i to odmah nakon sto se lampice pogase. Cini mi se da pomaze, jer skoro da i ne vidjam tu gresku od tad, i iako je mozda besmisleno, mislim da ne umisljam.

Sto se tice ubacivanja kljuca 2x, to radim samo zimi, danima kada je bas jako hladno, i to ne zbog ove greske, nego zato sto se motor krace muci pri startovanju.

Inace, razlog iz kog sam ja uopste nabasao na ovu temu je sto sam u google ukucao svoj potencijalni problem sa istom alfom.

Naime, pre 10ak dana je kvacilo pocelo da "cakće". Nije vazno da li motor radi ili ne, i da li se ubacuje u brzinu ili ne. Uvek se cuje "cak" na istom mestu (na oko pola kvacila). Moze da se pritisne 20 puta za redom i uvek ce da se cuje na istom mestu.

U medjuvremenu sam isao na neki put i presao 500+ km uz konstantno caktanje pri pritiskanju kvacila, ali bez neuobicajenih poteskoca (tj zajebao me je gps, a i podvukla mi se neka grana pod kola pa sam morao da lezim po betonu, ali to nije vazno za temu :)).

Jel imao neko slican problem? Cale pomenu da je mozda korpa, ja ne znam nista o tome. I da li smem da ostavim ovo do sledeceg servisa (mesec-dva, ne verujem da cu preci ni preko 500-600km)
darchy

Uto Avg 07, 2012 9:36 pm

Meni cakce posle 50ak predjenih kilometara. Dakle, kada upalim auto i krenem, nista se ne cuje i kvacilo je normalne mekoce/tvrdoce. Nkon 50 - 60 km konstantne voznje, kvacilo postane tvrdje i cuje se "cak" kada prebacujem iz prve u drugu, druge u trecu i trece u cetvrtu ... mislim da se nista ne cuje prilikom prebacivanja iz cetvrte u petu i iz pete u sestu.

Ja sam od tada presao sigurno 2.500 km, i sve radi jos uvek, auto ide. Svakako cu morati da prekontrolisem set kvacila i zamajac, ali cekam malo para da skupim, a do tad' se nadam da necu ostati negde na putu. ;)
Korisnikov avatar
stivi159
Garaža: Alfa 159 1.9 16V
Pridružio se: Uto Avg 02, 2011 7:54 am

Pon Avg 27, 2012 12:53 pm

Pozdrav,
proslo je par meseci od kad si postavio ona pocetna pitanja, ali sam sada naleteo na temu, pa rekoh da ti odgovorim zasto ti se cini da se klima pali i gasi sama od sebe, bez ikakvog razloga, u slucaju da jos uvek nisi provalio.

Najverovatnije nije u pitanju nikakav kvar, vec imas (kao dodatnu opremu) ANTI MISTING SENSOR , u prevodu, senzor za automatsko odmagljivanje sofersajbne!

Nalazi se gore iza retrovizora, izgleda kao crna kocka.

Ja ga imam, isto sam ludeo neko vreme dok nisam procitao negde o tome :) Nekada je super, nekada me izludjuje jer ne zelim da palim klimu, ali ajde... kad je tu, sta da mu radim.

Ono sto me najvise izludjuje je to sto je prvi vlasnik bio toliki bolid da stavi tako neku glupost, a ne stavi BOSE ozvucenje :( :(

Elem, ako nemas taj sensor, onda je ovo sve za dzabe i imas problem :)

Evo linka za ALFA 159 Owners Manual, u PDF-u, a na strani 58 mozes da procitas nesto o Anti-Misting Senzoru!

http://www.fiat-lancia.org.rs/Manuals/A ... ndbook.pdf
darchy

Pon Avg 27, 2012 1:21 pm

Hvala na odgovoru, imam taj senzor :)
Procitao sam manual i dosao do istog zakljucka, moram priznati da mi nikad' auto nije bas jako cist, pa moguce da zbog prljave soferke detektuje da ista treba da se odmagli. ;)

Malo me izludjuje to sto se klima sama od sebe ukljucuje, nekad' je iskljucim, a ona se opet ukljuci, i tako 2 - 3 puta, pa kome brze dojadi. ;) Ne desava se to cesto, tako da je podnosljivo. :)
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Pon Avg 27, 2012 1:52 pm

Ja sam ludeo od toga, dovoljno je da se jako malo soferka zamagli pri vrhu i da se klima sama aktivira...

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
zen
Garaža: Alfa Romeo GT 2.0 JTS
Pridružio se: Pet Sep 25, 2009 1:58 pm

Pon Avg 27, 2012 2:05 pm

Ja imam taj senzor, kao i senzor za kišu, i oba umeju da me izlude. Jedina stvar koju sam otkrio je da šoferka mora uvek da bude čista, i zbog toga u kolima drżim onu prskalicu za čišćenje stakla i krpu.
There's nothing wrong that $100 won't fix.
darchy

Pon Avg 27, 2012 2:28 pm

Pa to je onda problem ... tj. problem ne postoji ... samo sto moja soferka skoro nikad' nije cista. :D Moracu malo da povedem racuna o tome. ;)
nalfa
Garaža: AR 159 JTDm 16V
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 7:50 pm

Pon Avg 27, 2012 3:16 pm

stivi159 napisao:Ono sto me najvise izludjuje je to sto je prvi vlasnik bio toliki bolid da stavi tako neku glupost, a ne stavi BOSE ozvucenje :( :(
Dobio si ceo auto za 7-8k Eura, a zameras prvom vlasniku sto nije dodao pola od toga za BOSE ozvucenje ? :fight_twak:
Korisnikov avatar
nidza

Pon Avg 27, 2012 3:37 pm

Na stranu zanemarljiva činjenica da fabričko ozvučenje na 159 svira bolje nego Bose i druga zvučna braća u automobilima sličnih klasa.
Korisnikov avatar
EnricoAdams
Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 7:32 pm

Pon Avg 27, 2012 4:56 pm

nidza napisao:Na stranu zanemarljiva činjenica da fabričko ozvučenje na 159 svira bolje nego Bose i druga zvučna braća u automobilima sličnih klasa.
Da li je moguce da je ovo slucaj, da je fabricko ozvucenje bolje od BOSE? To je teska prevara uzimajuci u obzir koja je doplata za BOSE bila. Mada sam koliko se secam na BOSE sajtu citao da njegova fabricka ugradnja podrazumeva i petljanje oko izolacije automobila (za kompletan ugodjaj) e sada ne znam da li je to proseravanja i na kraju krajeva da li je tako nesto uopste radjeno kod 159.
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Pon Avg 27, 2012 5:17 pm

Ima raznih Bose sistema. Pre neki dan sam isprobao Bose u najnovijem Scenicu i bas sam se odusevio - cist, jak zvuk sa mnogo basa. Bas sam se prijatno iznenadio. Ne znam kolika je doplata, ali to je, recimo, nesto cime bih bio zadovoljan.

Ovaj u 147 je, onako, malo bolji od fabrickog ozvucenja...iskreno, ne bi mi padalo na pamet da doplacujem. Ali, ajde, ipak je to vec deset godina star sistem. Mozda je u to vreme bilo tako.

Vidim na stranim forumima da, sto se tice Bosea u Giulietti, naprimer, podeljena su misljenja. Mislim da je doplata oko 820 funti u Engleskoj i da je nekima OK, a neki su razocarani.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
nidza

Pon Avg 27, 2012 5:50 pm

Enrico, nisi pažljivo čitao. Ne kažem ništa o Bose na 159, jer ga nisam čuo, ali čuo sam ga u nekolicini drugih automobila i stavio sam prst na čelo čemu sve to?
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 27, 2012 6:06 pm

Fabrikana na 159 je sasvim solidna!!!Čak šta više :hbg
Korisnikov avatar
zen
Garaža: Alfa Romeo GT 2.0 JTS
Pridružio se: Pet Sep 25, 2009 1:58 pm

Pon Avg 27, 2012 6:44 pm

Istina.
There's nothing wrong that $100 won't fix.
S_V_E_T_A
Garaža: Nadam se uskoro Alfa 159
Pridružio se: Pon Jul 16, 2012 4:34 pm

Pon Avg 27, 2012 9:10 pm

Dobra stvar i verovatno jedan od razloga zasto je u 159 ozvucenje odlicno je to sto su i u zadnjim vratima zvucnici precnika 165mm kao i u prednjim. Kod vecine automobila slicnog segmenta su zvucnici u zadnjim vratima (kod nekih i u prednjim) 130mm a kod nekih i manji...
Korisnikov avatar
stivi159

Uto Avg 28, 2012 7:29 am

nalfa napisao:
stivi159 napisao:Ono sto me najvise izludjuje je to sto je prvi vlasnik bio toliki bolid da stavi tako neku glupost, a ne stavi BOSE ozvucenje :( :(
Dobio si ceo auto za 7-8k Eura, a zameras prvom vlasniku sto nije dodao pola od toga za BOSE ozvucenje ? :fight_twak:

Auto sam uzeo za malo vise od toga pre par godina, a BOSE ozvucenje je oko 800 funti (ili 800 eur) u zavisnosti od trzista.
Poenta je da je ovaj "odmagljivac soferke" jedan dosadan sistem koji verovatno kosta par stotina eura a ocigledno nikoga ne odusevljava. Zato i kazem da je trebao da uzme BOSE! :)

Sto se tice razlike izmedju BOSE i obicnog ozvucenja u 159, ima je i ogromna je. Slusao sam u salonu u italiji BOSE u 159 i cuje se perverzno! Pored cistine zvuka koju takva firma pruza, tu su i jos jedan zvucnik napred, dodatno pojacalo i sub woofer pozadi u gepeku. To sve naravno pravi razliku.

Ali moram reci da sam odusevljen osnovnom tj obicnom verzijom ozvucenja u Alfi 159 !!
Drugar je skoro kupio novog Z4, ljudi, ne mozete da poverujete koje je to sranje od zvucnika tamo. !!! Cuje se kao da je neko ostavio Nokiu na suvozacevom sedistu da pusta muziku! :)

U tom momentu sam bio jos zadovoljniji svojim "obicnim" ozvucenjem u 159.

Samo bih jos dodao da je tacno da BOSE ne pravi ista ozvucenja za sva kola. Naravno da je u Mercedes ML-u BOSE (pre nego sto je MCB presao na Harman Kardon) znatno bolji nego u staroj Opel Astri.

Ali to ne znaci da je BOSE sranje ili da ne vredi tih para?! Sve je u tome ko se koliko zanima muzikom i kome to znaci. Cesto ljudi ne cuju veliku razliku zato sto ih ne zanima audio koncept u svetu automobila, sto je potpuno normalno.

Ni ja ne vidim razliku izmedju Mangulice i obicnog praseta, recimo ! :)
Korisnikov avatar
stivi159

Uto Avg 28, 2012 7:39 am

nidza napisao:Na stranu zanemarljiva činjenica da fabričko ozvučenje na 159 svira bolje nego Bose i druga zvučna braća u automobilima sličnih klasa.

Nemoguce je da fabricko 159 ozvucenje pruza kvalitetniji zvuk od bilo kojih BOSE zvucnika. Iako je u Alfi odlican kvalitet zvuka, jedna firma kao sto je BOSE uvek ispuni ocekivanja. Oni se pored Harman/Kardona i Bang & Olufsena smatraju vrhom audio ponude u svetu autobilizma. Mercedes, Audi i BMW ih ne ugradjuju u svoj najbolji paket opreme bez razloga.

Takodje, ne postoji regularan nacin da se bilo koji od ovih ozvucenja naknadno ugradi u automobil, s'obzirom na to da oni drze do svoje reputacije i garantuju za kvalitet zvuka jedino kada zvucnike postavljaju u automobil koji jos nije vozen. (tako pise na BOSE sajtu)

Ziveo sam neko vreme u inostranstvu gde mozes da nadjes Bose i Harman radnje u bilo kom trznom centru. Obican 2.1 kompjuterski sistem, velicine mobilnog je 350 eura, a sto je najbintnije - prodaje se svakodnevno!
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm

Uto Avg 28, 2012 7:54 am

Nisam cuo Bose u 159, verujem da je dobar i bolji od fabrickog ozvucenja. Ipak, 800 evra lep budzet da se kupi nesto sto ce svirati cak i bolje. Jedina dobra stvar kod Bosea je sto je fabricki spakovanao.

Dodji da cujes Bose kod mene u 147. Cuo sam mnogo boljih fabrickih ozvucenja.

Na Alfa Owneru imas lika koji je doplatio Bose u novoj Giulietti, a ubrzo je povadio zvucnike i stavio Alpine...

I have upgraded all door speakers with Alpine SPG - 17C2's considering how cheap they are, i was amazed how much better then the BOSE they are...
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
stivi159

Uto Avg 28, 2012 8:12 am

Ja sam cuo negde oko 10-tak BOSE ozvucenja u razlicitim kolima i sva su zvucala ili dobro ili odlicno. Nigde se nisam razocarao.

Doduse, zvuk je individualna stvar. Kada kupujes one bas skupe zvucnike od 1000 - 2000 eura recimo, (za stan), prodavac ce ti pustiti nekoliko modela, a vrlo cesto se ljudima vise dopadne zvuk iz nekih jeftinijih i losijih zvucnika.

Cesto je to i zbog razlike u vrsti muzike.

Ja govorim iz svoje tacke gledista, a vec 10 godina se zanimam za ozvucenja (i auto i kucna). Nisam jos naleteo na coveka da mu se BOSE ne svidja, kad stanemo ispred zvucnika i pustimo play :)
Ali verujem da je taj lik u 147 zamenio BOSE za obicne, a sigurno nije to uradio bez razloga.

Ko sto rekoh, to je jako individualna stvar, verovatno se njemu tu nesto ne svidja, ali to ne mora da bude kvalitet zvuka.

U svoja kola stavis ono sto je tebi najbolje. A ostali nek mudruju sta je bolje! :)
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm

Uto Avg 28, 2012 8:42 am

Ne iskljucujem mogucnost da je prethodni vlasnik mog auta ili neko pre njega povadio Bose i stavio neke obicne zvucnike, mada sumnjam. Cuo sam Bose i u drugim 147 i nije nikakav spektakl.

Ogradjujem se od sistema u 159 jer ga nisam cuo. Moguce je da je dobar. Kazem, probao sam Bose u novom Scenicu i nije dobar, nego je odlican. Ako je u 159 ili Giulietti slicno, super.

Povratak na “Alfa Romeo 159 | Brera/Spider | 8C Comeptizione/Spider”