Kupovina guma u inostranstvu

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Re: Kupovina guma u inostranstvu

Uto Jan 24, 2012 12:41 pm

Mique napisao:Tako što dobije povraćaj PDV.
:podrzava

Neka vam ovde gume gostaju 50K dinara a u inostranstvu 35K (sto je opet tesko). Dobija se povracaj PDV-a tako da faktikci placate 41K. ;) Gde su vam ostali troskovi puta, amortizacija, gubljenje dana ili dva (ukoliko se ne ide jedino namenski i turisticki pa usput pokupite i gume). Plus ujak moze pravdati troskove. :) Da pricamo o gumama koje nisu raspolozive kod nas (tipa za neke klasik oldtajmere itd) pa da se i iscimamo. :)
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Uto Jan 24, 2012 2:04 pm

Ako ideš na vikend odmor u Slo ili si na proputovanju za Italiju recimo, pa usput kupiš gume, i to sve 4 onda se itekako isplati, drugačije teško.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Uto Jan 24, 2012 2:18 pm

I onda pokupis neki speed ticket in Cro. :D
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
Vitjsa
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS

Pridružio se: Pet Maj 06, 2011 10:54 pm

Uto Jan 24, 2012 2:20 pm

Kontaktirao sam ih i zapitkivao. Meni baba i deda žive na 15ak minuta odande, pa razmišljam da odem tamo. Ovakav odgovor sam dobio:

"vi platite prvo bruto cijenu, onda potrvdite na našoj granici i se vratite po porez do nas.
onda vas na kraju košta neto cijena
montaža je gratis, balans 5€ po gumi, ventil 1,25€
302,72€ bruto gume
416€ bruto gume

skupa 718,72€ bruto + 25€ usluga
599€ neto +25€"

Dva puta je reako bruto gume, zeznuo se :) Enivejz ovo je cena za felne http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... Kc9fBHZ4Ig" onclick="window.open(this.href);return false; i gume Dunlop Fastresponse 205/55/16. Imam drugaricu u upravi carine, pa sad pitam nju kakvih bi problema imao ako bih otišao tamo sa zimskim setom i vratio se sa letnjim, a zimski u gepeku. Pa kao: "Poneo sam zimski, jer ne znam da li će biti snega ili ne" :D
Korisnikov avatar
Marko NS
Garaža: AR Brera 2.0jtdm
ex AR 156 2.0jts
Pridružio se: Ned Jul 04, 2010 7:31 am

Uto Jan 24, 2012 4:14 pm

Ja već neko vreme idem 1-2 puta godišnje u šoping u Ljubljanu (BTC) i u Palmanovu tako da mi put nije problem. Mada i kada bi išao samo zbog guma mislim da bi bilo isplativo- meni je trebalo oko 130e za gorivo (plin), 2x putarinu kroz HR i Slovenačku vinjetu. Gume koje sam gledao bi me izašle 368e, znači sve zajedno oko 500e (125e po gumi). Ko kod nas nađe gumu te klase za 125e neka mi javi, vrlo rado bi ih kupio ;).

Btw, proveriću ali mislim da nema odbijanja PDVa na gume za putnički program nego samo za teretni- istina firmi bi se umanjio PDV na kraju godine na ime troškova ali ne bi se mnogo približilo ovim cenama...
Living for the open roads.
Korisnikov avatar
Vitjsa

Uto Jan 24, 2012 4:21 pm

Ako ne postoji taj povraćaj DDVa, onda mi se ne isplati. To je sigurno.
Korisnikov avatar
Marko NS
Garaža: AR Brera 2.0jtdm
ex AR 156 2.0jts
Pridružio se: Ned Jul 04, 2010 7:31 am

Uto Jan 24, 2012 4:25 pm

Povraćaj DDVa imaš u SLO kada izlaziš iz zemlje, a kod nas mislim da nema povraćaj PDVa i ako kupuješ preko firme ;)
Living for the open roads.
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Uto Jan 24, 2012 4:26 pm

Sta god da kupis u EU a nosis sa sobom kuci van EU i upisano je sve kako treba (broj pasosa itd itd) vraca ti se porez ako TRAZIS pre i posle kupovine...

To sa firmama je druga prica - ne treba mesati babe i zabe ;)
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
Vitjsa

Uto Jan 24, 2012 4:36 pm

E sad... Meni nije jasno ovo. Kupim sve lepo i fino, pa onda odem do granice, pa se vraćam kod njih da mi vrate pare?
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Uto Jan 24, 2012 4:38 pm

Ne bre! Novac ti daju u Srbiji :rofl:
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
Vitjsa

Uto Jan 24, 2012 4:42 pm

Ok. E sad. Jel' to važi i za nas koji imamo samo slovenački pasoš, ali prebivlište u Srbiji?
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Uto Jan 24, 2012 4:43 pm

Postoje 2 varijante povraćaja pdv-a.
Uzmeš račun(obavezno ga kopiraj) i papire za povraćaj pdv-a(upišu tvoje podatke iz pasoša), na granici staneš u red gde piše tax free. Panduri(carinici) pogledaju robu, overe ti račun i papire. Po povratku u Srbiju odeš do rajfajzen banke i digneš lovu.
Druga varijanta je u prvom delu identična ali pare moraš da pokupiš tamo gde si kupio robu. E sada, ne znam da li možeš da se dogovoriš sa prodavcem da ti te pare uplati na račun(pošalješ im papire sa carine poštom) ili moraš lično da ih pokupiš.
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Uto Jan 24, 2012 4:44 pm

Čini mi se da neće da može! Treba ti najtraženiji pasoš u Evropi za takav poduhvat! :grin:
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Uto Jan 24, 2012 4:46 pm

Da napomenem da stvari koje "unosiš" u zemlju moraju biti NOVE i NEKORIŠĆENE...
Korisnikov avatar
Vitjsa

Uto Jan 24, 2012 5:22 pm

Sasha napisao:Postoje 2 varijante povraćaja pdv-a.
Uzmeš račun(obavezno ga kopiraj) i papire za povraćaj pdv-a(upišu tvoje podatke iz pasoša), na granici staneš u red gde piše tax free. Panduri(carinici) pogledaju robu, overe ti račun i papire. Po povratku u Srbiju odeš do rajfajzen banke i digneš lovu.
Druga varijanta je u prvom delu identična ali pare moraš da pokupiš tamo gde si kupio robu. E sada, ne znam da li možeš da se dogovoriš sa prodavcem da ti te pare uplati na račun(pošalješ im papire sa carine poštom) ili moraš lično da ih pokupiš.
Ok. Ova druga varijanta je ovo što mi je lik iz Furlana rekao. I verovatno mi više odgovara kao ne bih imao posla sa srpskom birokratijom.

Povratak na “Cafeteria da Romeo”