Vibracije...

Bez duše bismo bili samo mašine...
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Re: Vibracije...

Uto Dec 20, 2011 7:34 pm

Tebi je 146 bila E2 norma,156 je E3?Mozda tu lezi jadac i drugaciji zvuk. :scratch:
Mislim na katalizatore u grani.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Sre Dec 21, 2011 12:13 am

Počeću da se navikavam samo kad utvrdimo da je stvar do balansera, ili neke druge razlike u ta dva motora, inače teško ću se navići na nešto pogrešno. :)

Zvuk jeste malo prigušeniji nego na 146, ali nije poenta u tome. Sam rad motora je sitniji i takav treba da bude, takav je bio danas na toj Dešinoj 2.0 TS. Na 3000 rpm vozim drugom i držim ga pola minuta tako, motor jednostavno zuji, radi jako sitno, nikakve vibracije se ne osećaju. Kod mene sada na 3000 rpm u drugoj sve vreme motor radi krupnije, oseća se taj krupniji rad i an volanu i na celoj tabli, na pedalama, bukvalno kao da je nešto van centra, pa se ceo motor ponaša kao vibracija na telefonu.

Sad ću malo da odem u apstrakciju, ali evo primera:
Samsung Galaxy S i HTC Desire HD, oba imaju vibraciju, s tim da je vibracija na Samsung veoma sitna i vise zuji nego što vibrira, dok je na HTC dosta krupnija i mnogo više trese, zapravo krupnije.
:mrgreen:
Vibracija na telefonu je prosta stvar, postavi se kružni teg na osovinu elektro motora, ali ne u centru tega, već malo van centra. E sad, kod 146 je to bilo 1% van centra i teg je bio 20 grama, dok je sada to 7% van centra i teg ima 50 grama.
:write:

Bolje ne umem... :banghead:
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Sre Dec 21, 2011 10:52 am

najbolje da probas jos neku 1,8 , mislim da ces tako najbolje utvrditi jesu li sve iste ;)
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
alfaholic

Sre Jan 04, 2012 1:37 pm

Malo sam pisao po stranim forumima, uglavnom je mišljenje da ne može variator praviti ove vibracije, kao i nedostatak balansera. Jer 2.0 ima 91 mm hod klipa, a 1.8 83 mm, pa je to osetno manje i nema vibracija.
Pre dva dana sam vozio 147 1.6 i motor se ponaša normalno, što se više tera u obrtaje lepši je zvuk i osećaj, dok kod mene to ide nekako do 5000 rpm, a onda sve postaje veoma nepreijatno.
S obzirom da je na tom motoru hod klipa kraći za jedan milimetar nego na 1.8, priča o balanserima je isključena.

Može li mi neko reći kako se manifestuje loša svećica, ili loš kabal?
Takođe, na koji način se manifestuje nejednaka kompresija u cilindrima?
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Sre Jan 04, 2012 3:43 pm

dusanGT napisao:... mogao bi da proveriš i injektore (dizne) - kod benzinaca je ta provera relativno jeftina. A onda i ravnomernost kompresije po cilindrima, što može da se uradi brzo i jeftino, "Bosch" dijagnostikom...
Vibracije zbog neravnomerne kompresije i neravnomernog ubrizgavanja su slične, a posledica su narušavanja dinamičkog balansa motora... Ali su one najizraženije na malim obrtajima, osim ako kompresija na nekom cilindru ili ubrizgavanje na nekom injektoru nije baš totalno promenjeno u odnosu na ispravne vrednosti...
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
alfaholic

Sre Jan 04, 2012 4:06 pm

Da, samo što se isto događa i na benzinu i na plinu, pa to isključuje injektore kao mogućeg krivca, eventualno loša svećica i kabl.
Ostaje da se proveri kompresija na svakom cilindru i ono što su dosta nalgašavali, veza sa auspuhom, jer tu se često mogu prenositi vibracije motora na celu karoseriju.
Malo mi je nelogično to oko izduva, ali veoma često neka nelogična rešenja budu ona prava...
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sre Jan 04, 2012 4:27 pm

Evo da se i ja umešam,neka te ne zbunjuju ti saveti oko auspuha.Ja sam na jednom autu tako imao vibracije samo kada sam ušao oštrije u blagu desnu krivinu,vibracije nisu prenošene na volan već na karoseriju.Posle mukotrpnog traganja i ispitivanja i ležaja i trapa krivac je bio auspuh koji je samo u odredjenim uslovima se zaneo i dodirivao zadnji trap.Tako da vredi ispitati svaku mogućnost.
Korisnikov avatar
alfaholic

Sre Jan 04, 2012 4:45 pm

Najzanimljivije mi je da Deša ne čuje ništa neobično.
Za ovih 6-7 godina koliko ga poznajem, svaki put kad sam išao zbog nekog Steva Žigon problema, on je sve to jasno čuo i video, sve je uvek bilo rešeno.
Takođe, i dalje ostaje nejasno kako sam to naleteo na par 156 sa istim motorom koje su se isto ponašale, da li je slučajnost, ili sam ja to povezao u svojoj glavi... :scratch:

Pre neko veče dođe kum sa njegovom 147, provozamo moju 156, pa njegovu 147, oseća se razlika i to u velikoj meri, obojica primećujemo baš istu stvar.
Istina, kum se kao i ja bavi muzikom profesionalno već dugo godina, pa može biti da smo mi malo preosetljivi, ali to ne može biti rešenje, definitivno je negde problem.

Sad čekam da prođe ludnica oko ovih praznika pa da oteram auto kod Deše da ga prečešlja, samo ako nije čuo šta je problem onda, kako će onda znati šta da traži... :scratch:
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sre Jan 04, 2012 5:08 pm

Pa najgora situacija i za njega i za tebe ako on ne oseti te vibracije,onda je to jalova rabota...
Korisnikov avatar
alfaholic

Ned Jan 22, 2012 8:16 pm

U utorak sam odvezao auto kod Deše, juče sam bio da probam šta je urađeno, auto je ostao i dalje tamo, sa tom razlikom da sam napokon Deši objasnio šta je to što tražimo, pa se nadam da je sada potraga lakša s obzirom da više ne mora na slepo da radi.
U međuvremenu je promenjen desni i centralni (?) nisač motora, jedan od njih ima nekoliko kilograma olova u sebi, bio je razlokan prilčno. Takav nema više da se kupi, rade se isti samo bez tog olova, počinjem da mislim ima li to kakve veze, što bi bilo malo bolseno.
Takođe, nosač katalizatora je pukao pa je to rešeno.

Generalno, zbog ovog učvršćivanja su sada vibracije izraženije, možda za nekih 30%.
Provereno je bukvalno sve, kompresija, svećice, kablovi, luft radilice i još neke stvari koje nisam upamtio i sve je u najboljem redu, ostaje da se vidi auspuh, mada se Deša zainatio pa će sve rasturiti da pronađe šta se dešava, videćemo šta će na kraju biti.

Za sada bez novosti, ali nadam e do sredine naredne nedelje ćemo znati šta se dešava.
Generalno, to su klasične vibracije motora koje se prenose na karoseriju svake 147 i 156, najveća učestalost je od 1500 do 2000 obrtaja, gde nakon toga skroz nestaju sa većim obrtajima, dok je kod mene to mnogo više izraženo i ne gubi se ni sa povećanjem obrtaja, već sam osećaj i zvuč čini veoma neprirodnim.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Pon Jan 23, 2012 4:51 am

Ako su vibracije povećane zbog povećanja krutosti veze motor/šasija i katalizator/šasija ili je nešto sa tim novim nosačima motora ili sad više do izražaja dolazi motor kao izvor vibracija ili je nešto sa izduvom (taj nosač valjda umeju da naprave).

Nosač je dobar ako se vibracije osete na delu koji nosi, ali ne i na delu šasije za koji je vezan/zakačen (proba dodirom - pipne se svaki nosač sa strane motora i sa strane šasije). Jedno pitanje: kakva je funkcija olova u nosaču motora? Ja sam u borbi sa vibracijama u leru izmenjao sve nosače kod 1.9 JTD i nije mi se činilo da ona dva prednja imaju neku veliku masu.

Inače mi se sviđa sintagma "Stevo Žigon Poblem" ili skraćeno "SZP". :)
Odlično je što se Deša zainatio i nadam se da je do izduva (katalizator(i), cevi, lonac, fleksibilna veza, oslonci...).
Alfa je stil... ostalo je status...
Boki_Dj
Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03
Pridružio se: Pet Jul 17, 2009 11:38 am

Pon Jan 23, 2012 4:22 pm

Nisam siguran kako nikome nije palo na pamet jos nesto: menjac. Ili mozda jeste. Mozda ipak i nema nikakve veze, ali da ga pomenem. Naime:
Na par inostranih foruma sam svojevremeno citao o fabricki bucnim zupcanicima. Kod nekih toliko da su ih menjali zbog toga. Buka, vibracije...neko nije primecivao, nekima su glavu probijali.
I meni se jako dobada SZP sintagma :D
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
Korisnikov avatar
alfaholic

Pon Jan 23, 2012 4:30 pm

Deša je danas zvao i evo kako za sada stoje stvari...

Alfa je došla u Srbiju sa havarisanim menjačem, dakle nabudžena na brzinu, zavareno zvono (?), nitovana lamela (???) i tako prodat bivšem vlasniku koji je tako vozio godinu dana i onda prodao automobil meni.
Kad sam uzeo auto, sve je to izletelo napolje i došlo je novo kvačilo, novo zvono, sve je vraćeno na fabričke brojke.
Zapravo tako smo mislili, ali...
Kada je vraćano kvačilo uzeta je mera već postojećeg, dakle lamela i korpa je izmerena i uzeta je dimenzija od 215 mm prečnika, što je današnjim skidanjem utvrđeno da nije ispravno, treba lo bi da je prečnik za moj motor 230 mm.
To znači da je taj neko obrađivao zamajac, stavljao manju lamelu i korpu, verovatno je to imao pri ruci i tako pripremio auto za prodaju u Srbiji.
Deša je po inerciji uradio kao što uvek uradi, nije gledao je li stavljeno pogrešno kvačilo na moj menjač, što se realno ne dešava tako često, već je uzeo meru postojećeg i samo uzeo novo, pa će danas vratiti sve na pravu fabričku normu, uzeti i novi zamajac, da vidimo je li u tome problem.

E sad, jedina nedoumica koju imam je da ništa nije van centra i da je malo nelogično da se vibracije javljaju zbog jednostavnog olakšavanja zamajca, ali videćemo do kraja šta će biti...
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Pet Jan 27, 2012 10:18 am

o boze sta ljudi rade... meni sad prosto interesantno da odem tamo gde sam kupio auto i cisto iz radoznalosti da trazim da mi lik isprica "uvoznu istoriju" auta... iako vozim vec 60 hiljada i veoma sam zadovoljan... sad me jako interesuje sta su cackali ako uopste jesu :D
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Pet Jan 27, 2012 11:21 am

:bluechin: :bluechin:
Boze pomozi. :banghead:
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Jan 27, 2012 7:46 pm

Danas sam napokon preuzeo auto, kvar nije pronađen nakon 10 dana traganja, kompletnog rasturanja, menjanja gomile svačega i na kraju sklapanja.

Zaključak skoro i da ne postoji, nekoliko stručnih ljudi je gledalo i slušalo (opet kao scena iz majstorske radionice) i na kraju se čula rečenica:"Šta očekuješ od motora koji nema balansere!"
Deša se ne slaže, ali u isto vreme ne može da pronađe kvar, po svemu što je video za protekle dve nedelje može samo da zaključi da je auto u savršenom stanju.

Kolege iz Engleske kažu da je 1.8 veoma uglađen motor i da ne mogu osetiti razliku balansera, ali definitivno da smo svi osetili razliku između 1.8 i 2.0, gde ovaj prvi zasigurno ima vibracija koje ne postoje na 2.0, e sad je li do balansera ili nečega drugog, ostaje misterija.

Ja sam u totalnom šoku, ako je ovako iritantan motor izašao iz Alfe kao nešto normalno, neko bi definitivno trebalo da odgovori na neka pitanja.
Zanimljivo mi je kako o tome niko ne piše na internetu i po forumima, jer nisam sigurno jedini koji je ovako pedantan (čitaj nenormalan).
Vrlo je moguće da će auto ići u oglase čak i ako se ispostavi da je u potpunosti ispravan, što će biti velika šteta, ovakav primerak se ne sreće često, zapravo je skoro nemoguće pronaći kod nas.

Za početak ili bolje za kraj, zamolio bih koji imaju 156 1.8 Twin Spark da mi se jave, želeo bih i sam da vidim u čemu je stvar, da li se i na drugim 1.8 dešava isto, kako mi se u startu učinilo, ili je problem samo kod mene...
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pet Jan 27, 2012 8:46 pm

Kolega, zaista sam zbunjen :scratch:
I nisi "nenormalan", to što želiš da ti je auto tip-top i da uživaš u svakom aspektu vožnje (što podrazumeva i zvučnu kulisu) jer je to potpuno logično za jednog iskrenog i pravog Alfistu! Verujem da svakog od nas i najsitnija neispravnost žulja kao kamen u cipeli, pa sve snage usmeravamo da to što brže i bezbolnije rešimo, ne praveći nikakve kompromise.
Ali ja zaista ni nakon svega napisanog ne mogu da skontam kako to izgleda (zvuči) i zbog čega se to dešava!? Mislim da ti je jedino rešenje da zaista napraviš poređenje sa nekim vlasnikom 156-ice sa istim motorom i to možda ne samo jednim jer svaka može poprimiti neki specifičan tonalitet zavisno od toga u kakvom je stanju varijator, izduvni sistem,... Zaista mi je teško da zamislim kako je iz fabrike izašla serija motora čiji je zvuk iritantan nakon svih godina sticanja iskustva ljudi sa TSpark motorima.
Ne znam ni sam šta bih ti rekao, šteta ako jedan takav primerak staviš odmah na doboš, ali sa druge strane te razumem. Ja debelo plaćam svoju ljubav prema zvuku benzinskog motora, ali ne pada mi na pamet da navike menjam.
Valjda će ti se neko odazvati na apel i nadam se da ćeš imati prilike da napraviš poređenje, pa ako shvatiš da je zaista kod tebe primetna neka razlika, možda da vidiš sa nekim zaista stručnim za izduvni sistem, da ti tu pogleda kako stoje stvari. Možda neka glupost pravi sitan zvuk i vibraciju koja tako iritira.
Nadam se da ćeš na kraju ipak razrešiti misteriju i svoju 156-icu nakon početne glavobolje voziti sa uživanjem...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Jan 27, 2012 9:25 pm

Jednostavno zamisli vibracije dizela kroz ceo opseg obrtaja, na papucicama, volanu i broom koji se onda proteze kroz karoseriju... :scratch:
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Pet Jan 27, 2012 10:19 pm

Stvarno cudno ja vozim 1.8TS i nisam primetio nikakve vibracije koje ti opisujes motor skoro pa i da se ne cuje do 3000 obrtaja posle toga se cuje brooommm ali iz auspuha u leru radi jako mirno i tiho :scratch:
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Jan 27, 2012 10:26 pm

Jesi vozio 2.0?
Korisnikov avatar
flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE

Pet Jan 27, 2012 10:29 pm

Nisam vozio ali sam bas danas slusao jednu 166 sa 2.0 i onako u leru cini mi se da nema razlike ili je ja barem ne cujem
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Jan 27, 2012 10:33 pm

Ne može na leru da se oseti, osim možda ako nisi za volanom, ali i tada teško, već kad se malo doda gas jasno se oseti ako postoji...
Korisnikov avatar
flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE

Pet Jan 27, 2012 10:43 pm

Stvarno ne znam radili smo dijagnostiku sedeo sam za volanom i bas dodavao gas do 3000 da vidimo kad pali varijator ja razliku nisam osetio mada nisam je vozio istina pa ne mogu da tvrdim da u voznji nema razlike
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Jan 27, 2012 10:54 pm

U voznji se manje oseti od generalnih vibracija od puta, ali na leru dodavati gas mora da se oseti ako ima razlike.

Idem sutra da pogledam dve iz oglasa, niska im je cena pa su verovatno katastrofalne, ali prepoznaću ovo i pored svega ostalog...
Korisnikov avatar
alfaholic

Sub Jan 28, 2012 3:28 pm

Probao sam danas još jednu 1.8, ista stvar, idem sutra da pogledam još jednu.
Definitivno se oseća razlika u ova dva motora, kad se budemo videli na skupu igraćemo se malo pa ćemo porediti 1.8 i 2.0, da ne bude da sam ja Steva Žigon, ovo mora da se oseti, osim ako nekom nije rađena lobotomija... :club:

Da mi je neko pričao, mislio bih da me pegla... :doh:

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”