Alfe na trkama u ex-YU - slike i podaci - dopunite...

Sport, tjuning, uporedni testovi.
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Re: Alfe na trkama u ex-YU - slike i podaci - dopunite...

Čet Jan 15, 2009 4:03 pm

evo jos jedne slike ex Pajine alfe kad je vozena poslednje sezone 2004

Slika
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
OMP

Ned Jan 18, 2009 3:03 pm

evo ovako, dobio sam informacije iz prve ruke, zahvaljujuci Saletu, bratu Mise Marinkovica, sto se tice ex Pajine a sad vec i ex Marinkoviceve alfe, ona je prvo zamenjena za xsaru SP i onda zavrsila u Belgiji kod nekog coveka koji se bavi sredjivanjem alfi ali i trkaca i on je sa tom 155icom pobedio na skoro svim trkama te sezone u belgiji (konkretno u klasi evolucija do 1996 godine posto je to kod njih podeljeno po evolucijama ST automobila) inace auto je imao 310hp i poslednju evoluciju PENSKE amortizera i kompletnih trapova za alfu 155(nesto iz sezona oko 2000), imala je takodje i program za start u sebi,sto danas svi ST atomobili imaju samo drugacije reseno, tj dugme na volanu koje dok drzis limitira idealne obrtaje motora tako da bez obzira na to koliko je stisnuta papucica gasa obrtaji stjoe na odredjenom broju i po pustanju dugmeta auto se katapultira sa minimalnim proklizavanjem tockova, neka vrsta, rekao bih mehanickog tj privremenog, traction control-a ;) , za to vreme kad su ove 155ice vozene nije posotjalo, tek sa kasnijim evolucijama se to ugradjivalo i unapredjivalo ;)
toliko za sada, hvala Saletu na info.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Ned Jan 18, 2009 6:22 pm

praznik za ushi! ovo mnogo vise prija nego npr. da cujem da se rasturila u delove posle mesec dana. trkacki auto je za trke i najbolje je da bas tako evoluira sa ostalim u klasi i da prati novotarije kad god se pojave! uh da je jos poneka slika...

svaka cast za info... :beerchug:

P.S. to znaci da kod nas vise ne postoji 155 ST? nijedan? :bye:
Korisnikov avatar
OMP

Ned Jan 18, 2009 6:41 pm

obecao mi je i neke slike ovih dana da mi pusti na mail posto ih nema u kompu nego da skenira pa onda,pa ako ne bude imao nista protiv podelicu ih rado sa vama ovde, a cekam jos neke info, bio sam malo dosadan sa pitanjima ali sta cu kad volim i interesuje me :grin: ... definitivno nema vise nijedne kompletne alfe 155 ST kod nas, 1 kompletna mehanika je kod Bobana, a cekam odgovor za Pajinu skoljku sto je stojala u servisu :rolleyes:
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Ned Jan 18, 2009 11:16 pm

starac vujadin napisao:Evo slike motora iz 155 ST sto sam slikao...doduse ne u 155-ici vec u nekoj od Atanackovicevih sklopocija, ne secam se vise kojoj...

Slika
Slika
Ovo je slika motora u X1-9, koji inace 1600 ccm Fiat a dekla je napasovana da namerno izaziva konfuziju.

Mislim da bi Sasha mogao doci do nekih slika preko Lemija ili najbolje, preko Dragana Jovanovica koji je svojevremeno imao cast cak da proba TZ2 na Balloco-u.
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 19, 2009 12:57 am

Kilsone moram da te ispravim, ovo jeste motor iz X1/9 i bio je pre toga u fici a sad na toyoti ali to jeste motor iz alfe ST koju je Boban slupao samo je smanjena kubikaza na 1,6 to znam 100%, znao sam i kako je tacno smanjen na 1600 kubika tj koje su prepravke bile ali sam zaboravio :rolleyes:
evo i nekih izvoda iz clanaka koje sam nasao vezano sa "super ficu"...

" Fiat 600 (actually Zastava 750) with full tuned engine from Alfa 155 racing. Originally, engine was 2000 ccm, but for Yugoslav hobby class it is reduced to 1600 ccm. These car were built for more than two years with lot of testing and later modifications. A lot of Alfa Romeo 155 parts were used."

"Super fića" je prvi trkački prototip, a osnovna ideja je bila da se napravi fića sa jakim osmoventilskim motorom za trke u klasi "hobi" jer je ovaj auto, zbog male težine, bio vrlo konkurentan.
- Nije ga bilo lako napraviti, konsultovali smo stručnjake sa Mašinskog fakulteta i dizajnere. Kako sam već imao slupanu "alfu 155" sa očuvanom mehanikom, rešili smo da u "fiću" spakujemo "alfu"."

evo jos jedna slika tog motora kad je bio u fiatu
Slika
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 19, 2009 12:59 am

nego zaboravih glavno sto sam jos saznao, Pajina zelena skoljka je kod Bobana u servisu, ofarbana kao nova i najverovatnije ce se njeno srce i trapovi (trenutno na toyoti) vratiti tamo gde su i trebali biti tj alfa ce biti ponovo spakovana i bice ponovo vozena :clapping: ,naravno opet 1,6 i u hobiju, ali kad to je pitanje, secam se da je i Boban tako nesto pominjao pred sezonu 2008 pa nista a videcemo za ovu sad, ja se iskreno nadam da cemo je ponovo videti na stazi :beg:
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 19, 2009 1:26 am

evo jos 2 slike, doduse sitne ali... na istom mestu slikane ali sa nekoliko godina razlike :)

Slika
Slika
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Pon Jan 19, 2009 1:30 am

Kilsone moram da te ispravim, ovo jeste motor iz X1/9 i bio je pre toga u fici a sad na toyoti ali to jeste motor iz alfe ST koju je Boban slupao samo je smanjena kubikaza na 1,6 to znam 100%, znao sam i kako je tacno smanjen na 1600 kubika tj koje su prepravke bile ali sam zaboravio
Hm, dobih info za Fiatov 1.6 od lika koji je spremao deklu za kachenje, no comment za smanjivanje kubikaze, sta li su uradili sa glavama..? :confused:

Pre godinu - dve sam video tu skoljku kod Bobana, bila je zelene boje. Nekako mi ne ide 155-ica i 1600 ccm.

Btw, odlichna tema!
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 19, 2009 1:41 am

da bila je zelena i to je ova sa slike (optima) koju je navodno Paja zamenio za ovu crveno-zelenu sa donje slike zato sto su nekako ustanovili da je ova zelena kriva :rolleyes: , e sta je boban uradio sa njom ako je stvarno bila kriva i kako videcemo, ne znam sad kako je ofarbana?
sto se motora tice, blok je valjda fiatov a i menjan je hod radilice, ne secam se tacno sta je i kako radjeno i kako je sve uklopljeno ali nije bukvalno ceo motor ostao od alfe, samo dobar deo delova ali u sustini je to, to, mada koliko je samo puta pucao taj motori i koliko je puta radjen pitanje sta je vise i kako u njemu :rolleyes: , pa videcemo kad se napakuje u alfu taj 1,6 kako ce biti, obzirom da paja vozi bmw sa 1,6 motorom, simke vectru moze i ovo da ispadne na dobro, samo sto je alfa tu najgora sa aerodinamikom :D
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pon Jan 19, 2009 1:48 am

Sigurno je to Alfin motor, pricao je o tome Boban Atanackovic a bio je opsiran tekst u nekom od nasih auto casopisa o "razvoju projekta", verovatno u Autu. Neki prof sa Masinca je bio zaduzen za ceo projekat sa Ficom, a najvise su imali problema sa aerodinamikom jer nisu imali uslove da je optimizuju. Dali je tokom vremena taj motor dodatno "mutirao", to je vec pitanje.

Kada sam video prvi put Ficu najbizarnije su izgledale Alfine kocnice na njemu , vece od tockova obicnog Fice.

Nikad mi to vozilo, niti ceo projekat nisu bili simpaticni.

Ja nesto ne bih voleo da se vozi 155 hobi...nagledao sam je se u ST, ostala mi je u lepom secanju i to je to. Pre bih uzeo 145-icu i napakovao je za hobi sa tim motorom koji je presao Boga oca (sto je za posebnu pohvalu za Alfu).
Acqua-Olio-Benzina
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Pon Jan 19, 2009 3:02 am

OMP napisao:... a prvi tj ova bela gta , ne znam ko bi mogao biti, na vratima pise Novak ako je to upste ime ili prezime vozaca, moracu da pitam caleta jel se seca :rolleyes:

Slika

Slika
Vozac se zove Mladen Novak, sad su mi kolege iz Hrvatske dojavile. Inace covek dan danas ima jednu belu 1300 (kant hauba) u odlicnom stanju! :D

Eto mog skromnog doprinosa...
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Jan 19, 2009 9:55 am

U X1/9 je bio fiatov motor sa Alfinim deklama, licno mi je rekao covek(Dragan Jovanovic) koji je radio taj motor.
Korisnikov avatar
starac vujadin

Pon Jan 19, 2009 10:16 am

Laki, hajde vidi sa kolegama iz Hrvatske da desifruju vozace sa prve slike u ovoj temi. Pretpostavljam ko je ko, ali nisam siguran...

Sale, da je takva situacija s motorom, to bi znacilo da negde postoji ceo Alfin motor spreman za ST ponovo, ali ne postoji...Evo price o Atanackovicevom projektu, rekao bih da je to to...
http://forum.krstarica.com/archive/inde ... 60133.html
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 19, 2009 11:23 am

da lepo je opisano sve u ovoj temi sa krstarice ;)
inace taj motor je lomljen milion puta tako da i nije cudno ako su na kraju zalutali fiatovi delovi u njega a blok mozda i jeste fiat, sigurno da postoji dosta delova od pravog 2.0 ST motora koji nisu iskorisceni u ovaj 1,6 ali to se nikad vise nece napakovati u ST i pitanje sta je sa tim delovima, u svakom slucaju taj motor bi sad bio smesan sa tih 310 konja koliko je ta alfa maksimalno imala kod Marinkovica inace nekih 285-290 je izvorna konjaza tog motora kad su se pojavili a kasnije evoluirali do max 325 konja koliko su imale poslednje evolucije iz 1997 vozene u D2 i STW nemackim sampionatima, a najveca izmerena snaga motora tj najaci ST auto je nisan primera iz sezone 1999 sa 342hp ;) do sada nedostizna konjaza za ovu klasu....
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Jan 19, 2009 12:35 pm

Jeste to je to a Espanjol je Dragan Jovanovic,

Espanol
Nikakva tajna i da se svet dalje ne bi zaluđivao, evo podataka iz prve ruke:
-Blok motora FIAT sa prečnikom (4) cilindra od 86 mm (nekad bio u Alfi ST)
-Glava motora iz FIAT ABARTH- a 130 TC, sa dva bregasta vratila i 4 ventila po cilindru. Prečnik ventila maksimalno povećan sa sedištima od (teško nabavljenog) Berilijuma.
-Kolenasto vratilo (radilica) pravljena kako bi se hod smanjio na 68 mm, što znači ukupnu radnu zapreminu od 1588 ccm. (Proveravano više puta).
- Maksimalna snaga 245 KS pri 9500 o/min ("peglana" kompjuterom Magnetti Marelli koji je trenutno u autu)
Inače je krajnji domet (koji ne koristim) oko 255 KS na 10 500 o/min.
Klipovi sa "nosom" i klipnjače od magnezijuma u "H" profilu...
Šta još?
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 19, 2009 1:56 pm

mislim da kad su pravili ficu nije bio taj motor vec je za x1/9 pravljen potpuno nov pa otuda i fiatov blok i glava :rolleyes: , mada mogu da proverim i iz prve ruke ali da ne cimam ljude zbog toga, a siguran sam da je bilo testova u nekim novonama tj teksta o celoj prici kako je pravljen motor a i ceo fica, x1/9 je vec nesto novije i drugo pa za njega ne znam pojedinosti...
Korisnikov avatar
starac vujadin

Pon Jan 19, 2009 2:28 pm

Sve lepo pise...
Blok motora FIAT sa prečnikom (4) cilindra od 86 mm (nekad bio u Alfi ST)
Znaci, blok je iz Alfe 155 ST. I ja imam u 156-ici Fiatov blok...
Alfu je razbio u Kraljevu i iz nje kasnije koristio modifikovani motor i menjač (sve u okvirima hobi klase)
...

Inace, glava od Ritma 130 nije imala 4 ventila, tako da je verovatno u pitanju neka druga Fiatova glava (ili su bas bili entuzijasti pa pravili 16v glavu, sto ne verujem)...nije to toliko ni bitno.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 19, 2009 7:51 pm

evo ovako opet ste me "naterali" da trazim info iz prve ruke :D , salim se ali raspitao sam se i dobio info od Egona, verovatno ga svi i znaju a za one koje ga ne znaju covek koji radi kod Bobana i sa njim je jako dugo u trkama pa logicno i da zna sve oko Bobanovih projekata :D i evo njegovih reci tj txta

"U sustini je koriscena glava i bregaste od Alfe ST, blok koji su koristili na Alfi je ustvari blok od Tempre, jedino su dodavani odlivci od aluminijuma na dnu bloka da bi se sprecilo buckanje ulja, normalno na dnu se nalazi suvi karter sa pumpama.
Radilica je radjena po nacrtu, prvo u Prvoj Petoletki u namenskoj, a kasnije i privatno (otislo ih je vise), radjeni su i klipnjace po narudzbini, takodje i klipovi. (to je sve moralo da se radi da bi se od 2000 napravilo pravih 1600).
U svim automobilima di sada koje je Boban vozio u Hobiju, bili su isti motori (ista konstrukcija).Ako te interesuje jos nesto, na raspolaganju sam.
Pozdrav."

toliko za sada pa mozemo oko jos nekih detalja da se raspitamo samo da ne budemo dosadni ;) :wave:
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Pon Jan 19, 2009 7:58 pm

kilson napisao:Vozac se zove Mladen Novak, sad su mi kolege iz Hrvatske dojavile. Inace covek dan danas ima jednu belu 1300 (kant hauba) u odlicnom stanju! :D
mora da je ova :love:
Slika

http://www.alfaholics.com/racing_and_co ... ment_id=94
(Mladen Novak competing in his ex Picchi Autodelta 1300 GTA.)

http://www.alfaholics.com/racing_and_co ... ment_id=93
(Period photo of Mladen Novak, father of Alfaholics customer Karlo Novak. Seen here (no. 100) at the start of the 1976 Yugoslavian GP at Pozega racing his ex Autodelta 1300 GTA. The car was previously raced by Picchi who was European Champion in it.)

:arflag
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Uto Jan 20, 2009 1:22 am

Jeste. ;)

Videcu za info sa starta. :)
Korisnikov avatar
OMP

Uto Jan 20, 2009 2:28 am

u 128ici SC je Drago Regvart, druga alfa ne znam ko je a cetvrti u NSU princu bi trebalo da je Marjan Kulundzic
Korisnikov avatar
Coha_the_King
Garaža: 164 2.0 V6 turbo - ex
156 Polizia Stradale 2.4 JTD - ex
159 1.9 JTDm SW - S_Ex
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 9:27 am

Sre Jan 21, 2009 1:59 pm

AUU! Kakva tema - svaka cast ko se prvi setio! Progutao sam svaku informaciju.

A onda krenuo po netu, vecinom o Seadu Alihodzicu...

http://www.pungas.com/forum/bh-legenda- ... 17243.html

"RE: BH legenda Sead Alihodzic"
...imao sam priliku da vidim dva zlatna medaljona sto je dobio od fabrike alfa romeo kao njihov vozac ... zaista impresivno ... legenda koja zivi ... bravo Sejo...

:arflag

Covece! Kakav Kralj!
Korisnikov avatar
OMP

Sre Jan 21, 2009 9:54 pm

evo jedan snimak sadasnje Andrejeve alfe dok je bila kod Dekleve, neko je bio malo nepismen sto se auto sporta tice pa umesto brdska trka napisao relly :blink: :D
malo su nezahvalne kamere kad se postavljaju u ST automobile zbog ogromnih vibracija i tvrdoce auta pa je i snimak malo losiji, mada one profi sto se koriste u wtcc-u i sl. nemaju ove probleme ;)
... re=related
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Sre Jan 21, 2009 10:01 pm

Sejo je bio Car! Kao klinci smo gutali priche o njemu, sto stvarne, sto nafilovane. Ko zna kakvu bi karijeru napravio da nije bilo te nesrece...
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.

Povratak na “Squadra Corse”