Sta pije JTD

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Čet Feb 22, 2007 6:50 pm

Za crnogorsko trziste ce morati da naprave cep na kome pise .eko dizel. :lool:
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
brzi_pas
Garaža: GTV V6TB, 159jtd, 75 V6 24v,75 6V...
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:14 pm

Čet Feb 22, 2007 6:59 pm

@brabus:
Argumentovao je vjerovatno .suvocom. nasheg lijepog .eko_dizela. jer niko od uvoznika ne daje garanciju na djelove vezane za dizel(pumpa,dizne......) zbog nasheg goriva...
Majstor sto mu je to argumentovao i sam ima 2komada Alfi JTD tako da je vjerovatno i sam imao problema, ja ne vozim dizela ali kazu da je .bolji. obicni jer je vishe .masan. ako sam se dobro izrazio...
Slika
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Feb 22, 2007 7:50 pm

Ja ti preporucujem da uzmes lepo knjizicu auta i procitas sta kaze o karakteristikama goriva koje treba da sipas.

Ja vozim evo vec vise od godinu i po dana Almeru N15 2.0d, 1998.godiste i presao sam njome malo vise preko 40.000km.
Prethodni vlasnik je sipao naizmenicno, jedan rezervoar D2 a drugi Eurodizel. D2 je sipao zbog cuvenog 'podmazivanja' i preporuka od strane majstora.

Po kupovini auta, a prilikom opsteg pregleda kod ovlascenog prodavca i servisera mi je receno da apsolutno treba da sipam samo Eurodizel.

I ja tako i radio godinu dana da bih onda slucajno od jednog majstora (koji je radio kod drugog ovlascenog servisera) cuo da ovi gorepomenuti lupaju gluposti i da treba da sipam samo D2 - u fazonu zbog 'podmazivanja' a i zbog toga sto nemam pumpu koja zahteva cistije gorivo.
I ja tako presao na D2 sa dva puna rezervoara da bih poceo da osecam neke simptome (koji su se mozda sasvim slucajno bas tada javili i nemaju veze sa gorivom) tipa nemirniji i bucniji rad motora. Zabrinuo se da nije u pitanju gorivo, postavio ovde par pitanja da bih na kraju uzeo knjizicu gde je bese pisalo da, izmedju ostalog, treba da sipam gorivo sa cetanskim brojem ne manjim od neke cifre, odem na sajt NIS-a i vidim da taj uslov ne ispunjava D2 vec tadasnji Eurodizel.
Od tada sipam samo Eurodizel...

Inace, na satu ima 140.000km, ja presao oko 40.000km sa prakticno Eurodizelom i, makar do sada, nije imalo posledica po pumpu.

Da sam na tvom mestu, bez razmisljanja bih sipao Eurodizel, ali ipak i procitao zahtevane karakteristike goriva u knjizici.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Feb 22, 2007 9:51 pm

brzi_pas napisao: Argumentovao je vjerovatno .suvocom. nasheg lijepog .eko_dizela. jer niko od uvoznika ne daje garanciju na djelove vezane za dizel(pumpa,dizne......) zbog nasheg goriva...
A gde to ne daju? Ako u tom komentaru ukljucujes i Srbiju ovo je najveca glupost koju sam cuo. Naravno da imas potpunu garanciju, nema uvoznik nista s tim. Kako funkcionise u Crnoj Gori nemam predstavu.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Feb 22, 2007 10:49 pm

VW grupa nije davala do skoro za delove motora koji mogu da stradaju usled prljavog goriva....neznam za druge, ali moguce da i oni imaju slicno
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Feb 22, 2007 10:53 pm

Ja ne znam sa kakvim vi to majstorima imate posla, ali to sto pricaju je ordinarna glupost.

Eurodizel je kao sto kazete .posniji. nego obican D2, ali CR i noviji dizeli su PRAVLJENI za posnije gorivo odnosno eurodizel. I sta tu ima nejasno? Odakle ljudima ideje da savetuju takve gluposti, ja stvarno ne znam...Savetovati nekome da se sipa gorivo koje je navodno .masnije. i bolje podmazuje (iako je motor pravljen upravo za to manje .masno. gorivo, odnosno eurodizel), a pri tome totalno zanemarivati kolicinu sumpora u obicnom D2 koje nimalo ne prija - to je za mene totalna nebuloza. Ako je motor pravljen za to i to gorivo, sta ima samoinicijativno da mu .olaksavas. posao sipanjem nekog kobajagi .masnijeg. goriva kad to nit' mu treba nit' mu prija?

U koje bi onda motore, po tim majstorima, trebalo uopste sipati eurodizel, kad vec toliko ne valja?

Eurodizel se u Srbiji, pa i u CG, iskljucivo uvozi, posto rafinerije nemaju tehnicke mogucnosti da ga prave. Eurodizel ima 150ppm sumpora i manje (u zavisnosti od kategorizacije), D2 preko 1000 i vise. Sumpor i katalizatori nikad nisu isli ruku pod ruku, pa kad koji crkne od tolikog sumpora u D2, onda idite kod tih majstora sto vam savetuju da koristite D2 pa im se zalite, bas me interesuju sta ce onda da kazu.

U uputstvima za upotrebu naglasava se da se koristi dizel kao gorivo - ali iskljucivo iz razloga jer ostatak Evrope uopste i ne poznaje bilo kakav drugi dizel osim onoga sto mi nazivamo Eurodizel. D2 vise jednostavno ne postoji, te su ljudi smatrali da je sasvim suvisno da tako nesto spominju u uputstvu. To sto se nasi majstori kao i obicno prave pametniji vise nego sto jesu, to je druga prica.

Sto se tice garancije, svi uvoznici premium brendova u Srbiji daju punu garanciju na vozila koja uvoze, bez ogranicenja garancije na delove koji crkavaju usled .loseg goriva. , ukljucujuci tu i VW i Audi. Jedino sto savetuju manji servisni interval nego sto je drugde uobicajeno.
Korisnikov avatar
brzi_pas

Pet Feb 23, 2007 12:17 am

Car napisao:
brzi_pas napisao: Argumentovao je vjerovatno .suvocom. nasheg lijepog .eko_dizela. jer niko od uvoznika ne daje garanciju na djelove vezane za dizel(pumpa,dizne......) zbog nasheg goriva...
A gde to ne daju? Ako u tom komentaru ukljucujes i Srbiju ovo je najveca glupost koju sam cuo. Naravno da imas potpunu garanciju, nema uvoznik nista s tim. Kako funkcionise u Crnoj Gori nemam predstavu.
Ne ukljucujem Srbiju, tako su nama namjestili, nemamo garanciju!
Bar ovih par uvoznika kod nas (Delta, Roksped, Mercedes, Reno, Peugeot..... mislim da su svi ukljuceni, pa cak i Dacia)
Slika
Korisnikov avatar
brzi_pas

Pet Feb 23, 2007 12:22 am

206 napisao:
U koje bi onda motore, po tim majstorima, trebalo uopste sipati eurodizel, kad vec toliko ne valja?
Ja mislim da mi nemamo euro-dizel, zato su nama ovaj nazvali .eko-dizel.
Tacnije, samo jedna pumpa kod Nikshica ima pravi euro-dizel, i pod tim imenom ga i prodaje, i naravno ne uvozi ga preko helenika nego iz HR, i cak jedini imaju potvrdu da je njihov .euro., pravi .euro. a ostali sta sipaju... pojma nemam.... j***ga zemlja bez zakona....
Slika
E_K_V
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4JTD
Alfa Romeo 159 1.9JTDm
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 5:15 pm

Pet Feb 23, 2007 8:39 am

a je li to gitanes??? kod niksica.....ako jeste..da ja jednom mjesecno napunim rezervar tamo :)

@Brabus,
svi su sipanje D2 obrazlozili sa tim da je on bolji za podmazivanje :shock:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Feb 23, 2007 11:06 am

Na to ti je odgovoreno od strane 206 ;)

BTW. secam se njegovog posta u kome kaze da je za potrebe voznog parka nosio na analizu sve vrste dizel goriva kod nas i pominje rezultate....ne mogu sad da pronadjem, pretrazi ako te ne mrzi, ima dosta korisnih informacija
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Feb 23, 2007 11:25 am

I dalje ih redovno radim ;)

Ne biste verovali kakvo se djubre sipa po pumpama...
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Pet Feb 23, 2007 11:31 am

daj dje mozemo da nadjemo da procitamo to :)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Feb 23, 2007 2:15 pm

Ne znam to za nikshicj ali svi distributeri goriva kupuju gorivo od helenika! E sad znam da to nije radio rokshsped koji je uspio da jednoj taxi sluzbi sipa stalno eko dizelu u Citroen Xara pikaso pokvari sva vozila, (CHITAJ SVA VOZILA). I da ne bi dizali pompu, castili su taxi sluzbu, Tuarega, a najnovi A6 su dobili bash za neke smijeshne pare, tako da sad mozete naruchiti i ta dva auta da vas voze! ;) Zvuchi nevjerovatno ali to u PG svi znaju. Naravno zbog toga su odma krenuli u reklamnu kampanju, kao gorivo sa aditivima biiip i plachevima, a recji cju vam josh jedan podatak, brat moje je htio da kupi ili novog pola ili novu ibicu, u pitanju je je bio 1.4 tdi motor, tamo kad sam poshao trazio sam da vozim i .najbrzu. koju su imali I crveno sa mislim 75 ks. Provozao, vidio, rekao za obichan tdi da je kanta, a ovaj mi prodavac kaze, kao znash, gorivo nam je loshe ja ti iskreno predlazem da kupish SDI :shock:
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pet Feb 23, 2007 2:30 pm

Svega ovog ne bi bilo da je EKV kupio benzinca :rotfl: ;)
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Pet Feb 23, 2007 3:21 pm

@sasha

ja evo sve to pricam nekoliko dana.....pocecu ja da pijem naftu sa pumpe dje budem sipao, da probam da vidim valjalisto prije nego li je uspem...jer kad sam procitao sto sve izaziva losa nafta onda mise ne milivoziti auto :) a valjda nismo toliko zaostali da nam je nafta toliko losa makar ova sto prodaje helenik
Korisnikov avatar
brzi_pas

Sub Feb 24, 2007 8:29 pm

Pa bash zbog helenika je toliko i losha...
Citao sam test u nekim .domacim. novinama, testirali su evro-dizel na svim pumpama u Srbiju, i ispostavilo se da sve zadovoljavaju neki minimum, koji je puuuuuno veci (cak do nekoliko desetina puta) nego u zemlje EU-a, i pokazalo se da su na .EKO.(helenik) pumapama u SR evro-dizeli na samoj granici,ali bukvalno, i tako je vec godinama....
I sad sta mislish kakvo gorivo kod nas ti isti prodaju, kad drze monopol, i kad ih niko ne provjerava...?

@EKV - jes Gitanes pumpa kod Nikshica...
Slika
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 24, 2007 8:31 pm

Ekodizel je od uljane repice ;)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 24, 2007 8:38 pm

evo ,ja sam imao zadnjih 5 JTD motora,sto 2,4 sto 1,9.evo moga iskustva.ja sam sipao samo dizel D2 na OMV i na lukoil pumpama i bio sam zadovvoljan,veoma.mnogo su mi boljeradili nego na sve one sto pise euro,eko....
e jos nesto ,na prvih 30 l dizela koje sam sipao ,kada sam kupio auto, sipao sam wurthov aditiv za ciscenje sistema i ventila.i radi odlicno,mislim cisti.ali samo wurth,probao sam i druge proizvodjace,ali nije bilo toliko efekta koliko sa ovim.motor radi mnog tise posle tog tretmana i sipas D2 bez problema.

eto to je moje iskustvo,cak mi je auto trosio i polalitre sigurno manje na 100km
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 24, 2007 8:45 pm

Bice da je biodizel od repice, ovo eko u ekodizelu iskreno ne znam sta znaci...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 24, 2007 8:47 pm

A.. pricate o MK1 dieselu.. namenjen je da isparira sa 10% manje aromata i da skine nivo partiklar u izduvu za motore koji su pravljeni pre oktobra 2005 kad je partikel filter ubachen.
Sad mi jasno sta pricate, preporucuje se iz ECO svesti da se vozila bez partikel filtera EURO4 voze sa mirnijom savesti.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 24, 2007 8:52 pm

Jao bre zar je tolko komplikovano:

Ko ima D i TD kao ja - sipa D2
Ko ima CR - sipa eurodiesel, ili u CG ekodiesel
Ko ima TDI i SDI - ne znam i ne zanima me, to je problem wagenovaca :)

I budite svesni da dizel motori bilo kog tipa nisu vecni i da nisu kao motor iz mecke 123 250d te da moze lako da se desi da vas iznenadi nekim skupim kvarom, ali takav je zivot.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 24, 2007 8:57 pm

I jednom za sva vremena:

Ne ide D2 u CR motor!

Uopste nije poenta u tome kako ide, vec sta sumpor u vecem procentu od predvidjenog na duze staze radi pumpi, brizgaljkama i ko zna cemu jos.
A vi sto se hvalite kako vam jtd rade super na d2, cinite samo to da cete kad tad obradovati svog mehanicara.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 24, 2007 8:58 pm

Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Feb 25, 2007 12:55 pm

Bobu bachit na svakog dizela koji prodje! :mrgreen: A i nema logike alfa se hvalila da je ubacila prva commn rail motore u komercijalnu upotrebu, da bi sad neko sipao obichan D2? :shock:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 27, 2007 3:05 pm

CR treba obavezno da koristi eurodizel i to je tzv euro 4 dizel, a ekodizel je euro 3 dizel koji ne moze da se koristi u novim dizelima. Euro 3 dizel (ekodizel) se proizvodi kod nas a eurodizel (euro 4) se uvozi.
Poz

Povratak na “Area Servizio”