Alfe na trkama u ex-YU - slike i podaci - dopunite...

Sport, tjuning, uporedni testovi.
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Re: Alfe na trkama u ex-YU - slike i podaci - dopunite...

Uto Dec 21, 2010 5:52 pm

dal je moguce :blink: cudi me da je takav jedan auto preziveo sve ove godine, vecina trkackih automobila iz tog vremena ili je razbijena, prepravljena u serijske automobile i kao takvi istrulili negde ili prodata negde preko, mada je bilo i slucajeve kad su stekani po nekim garazama i šupama godinama ali opet zavrslii negde u inostranstvu ali lepo je cuti ovako nesto jos kad bi se domogli nekih slika :rolleyes:
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 11:54 am

Uto Dec 21, 2010 10:07 pm

:djparty :yahoo: :clapping:
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
gt junior
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 7:52 pm

Čet Dec 23, 2010 1:39 pm

Videcemo,ja u trenutku kad sam pricao s njim nisam znao da je Sejo imao 2000 GTAm,mislio sam da je imao samo 1300 GTA ali sam naknadno saznao da jeste imao i 2000,tako da je moguce da je prica na mestu!
Korisnikov avatar
OMP

Čet Dec 23, 2010 3:03 pm

jeste vozio i 2000 ;) evo slika
Slika
Slika
ova prva je iz 1971 a druga valjda iz 1972 godine :rolleyes: , e sad ne znam jel to jedan isti auto samo ofarban :rolleyes: , ova druga je plavo bele boje- balduzzi ;)
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Sub Dec 25, 2010 2:22 pm

Prema nekim mojim saznanjima to je isti automobil. Prijatelju, ako je ta GTAm u zivotu, i toliko blizu (shta zna Alfa shta je 500 km ;) ) ima bre da organizujemo hodochashce do tamo...
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD

Sub Dec 25, 2010 6:26 pm

Da znas...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
OMP

Pon Dec 27, 2010 11:29 am

evo jos jedne juiorke za koju vecna nas sigurno nije znala, u pitanju je beogradjanin Aca Todorović zvani Motorče, inace ova alfa se samo 2 ili tri sezone vozila na trkama od toga zabelezila jednu pobedu na ušću 1971 kada su i uslikane ove fotografije, dobar slajd pored publike :D tad je publika bila ludja nego danas gde je stajala :fight_twak:

Slika
Slika
gt junior

Pon Dec 27, 2010 12:38 pm

Svaka cast na slikama i informaciji!Izgleda da je bilo podjednako kanthauba i mladjih modela na trkama kod nas!
Korisnikov avatar
OMP

Pon Dec 27, 2010 1:18 pm

evo i jedan clanak o Aci Todorovicu preuzet sa saita mojsvetbrzine odakle su i slike
Kada me prijatelji upitaju KO JE NAJBOLJI AUTOMOBILISTA JUGOSLAVIJE SVIH VREMENA, bez razmišljanja odgovorim JOVICA PALIKOVIĆ. Mladi automobilisti ne mogu razumete kakve su trke nekada bile i kakvi su vozači bili. Po meni, vreme sa kraja šezdesetih i sa početka sedamdesetih godina neće se nikada ponoviti, odnosno takvih auto trka na ovim prostorima neće biti. Kada se samo setim SEADA ALIHODŽIĆA, GORANA ŠTROKA, JOVICE PALIKOVIĆA, DJANIJA ŠVERKA, BRAĆE AĆIMIĆ, ALEŠA PUŠNIKA, MALIŠE VUČKOVIĆA,MIKIJA ŽIVANOVIĆA…..

Pre dve godine kada sam pripremao materijal za knjigu MOJ SVET BRZINE, koju sam predstavio septembra 2008, u Muzeju automobila kod Brace Petkovića, obavio sam razgovor sa beogradskim automobilistom ACOM TODOROVIĆEM a uskoro sam i snimio televizijsku emisiju o tom izuzetnom majstoru volana. U svetu sporta zadržao se veoma kratko, samo tri godine, u jednom trenutku te 1971. godine zasijao je najjače, sa svojom božanstvenom ALFOM GTA, a onda se ugasila njegova zvezda. Razlog je mnogima poznat – NESTAŠICA NOVCA.

Automobilski sport je prepun prelepih doživljaja a ono što se dogodilo 8. maja 1971. godine na otvaranju šampionata kružnih trka Jugoslavije, na gradskoj stazi u Zagrebu, zaslužuje istinsku pažnju. U subotu 8. maja 1971. godine na uličnoj asfaltnoj stazi, Aleji Vićeslava Holjevca održana je brzinska trka NAGRADA ZAGREBA. Bilo je to prvo nadmetanje u toj sezoni koje je organizovalo Akademsko auto moto društvo SVEUČILIŠTE. U klasi 1300 kubika na treningu je bio najbolji šestostruki šampion Jovica Paliković, veliki favorit u odličnom RENOU 8 GORDINI, a samo 68 stotinki slabije vreme , 39-to godišnji Beogradjanin Aleksandar Todorović, zvani MOTORČE. Ljubitelji automobilizma iz celog Zagreba poredjani pokraj staze, a bilo ih je oko 40.000, već su čuli sve o trkama na Ušču u Beogradu ( na slici je detalj sa prepunog Ušća i publika na drveću ). ACA TODOROVIĆ je tek godinu dana vozio kružne trke pa je mnoge iznenadilo njegovo dobro vreme. U favorite su ubrajani još PUŠNIK, VIZNER i POBERAJ. Sa starta je najbrže krenuo TODOROVIĆ i njegova izvanredna ALFA, sačinjena u Italiji i sa aluminijumskom karoserijom, sa brojem 115 na vratim bila je na čelu kolone od 14 vozila. Publika nije mogla da veruje, mnogi su pomislili da je Paliković kako se to kaže “zaspao” na startu i da će se vrlo brzo pojaviti kao vodeći ali se to nije dogodilo. Todorović je vozio perfektno i razmak medju dvojicom vozača se nije menjao. Ljubitelji sporta pokraj staze su shvatili da je za volanom ALFE majstor, čak je u direktnom televizijskom prenosu i poznati sportski reporter Mladen Delić počeo da deli komplimente Aleksandru Todoroviću govorivši da vozi kao pravi Italijan. Posle 18 krugova ubedljivog vodjstva, samo dva pre kraja trke, bela ALFA je počela da trokira, da radi na tri cilindra. Paliković je smanjio razlku, počeo da se približava a gledaoci da se propinju na prste kako bi što pre videli rasplet. Kada su svi očekivali da Paliković izbije na čelo i plavi RENO GORDINI je počeo da radi čudno pa je i Palikoviću otkazao jedan cilindar. KROZ CILJ J PRVI PROŠAO BEOGRADSKI MAJSTOR VOLANA ACA TODOROVIĆ a 1,4 sekunde iza njega JOVICA PALIKOVIĆ. Publika je bila oduševljena. Nikada do tada Zagrepčani nisu videli tako dobru ALFU i sjajnu vožnju automobila od 155 konjskih snaga, koji je pripremljen u Torinu. Pobedu Todorovića preneo je i ugledni časopis AUTO SPRINT u tekstu pod naslovom NEŠTO NOVO NA ISTOKU. ACIN trijumf odjeknuo je kao senzacija, čudio se ceo Zagreb i slavio kompletan sportski Beograd. U servis TODOROVIĆA u Južnom bulevaru počelu su da stižu čestitke.
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD

Pon Dec 27, 2010 1:53 pm

Kakvi su to dani bili i kakve su to trke bile-mogu samo da zamislim...
Pazite poredjenje:Vozio kao pravi Italijan!
Mislim da italijanski auto-moto sport (izuzev Ferrarija,Rossija i Ducatija) nikad nije bio na nizim granama...
Italija nema (izuzev Tarqinija) jednog jedinog vozaca da se moze pohvaliti njime-sta su sebi dozvolili jbt...
Mislim da su trke "turistickih" automobila jedne od najpracenijih,najostrije borbe su tu,i nekako su najblize masi a i najbolja su reklama za same automobile,a tu Alfe ni od korova...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
OMP

Pon Dec 27, 2010 2:43 pm

a djovanardi? nije nista manje poznatiji i bitniji od tarkinija ;)
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD

Pon Dec 27, 2010 5:30 pm

Malo offujemo,ali ne znam trka li se sad?
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
OMP

Pon Dec 27, 2010 7:28 pm

do prosle godine je vozio btcc i osvojio 2 titule za voksal a od ove godine i sledece je u italijanskom v8 sampioantu vozi porse panameru koju sprema n technology, ove sezone je vozio samo 6 trka jer je porse bio jos u razvoju ali je pobedio na 4 trke, auto je opasan i velike su sanse da osvoji titulu sledece godine ako porse bude bio kao i na ovih par trka sto je odvozio ;)
inace taj sampionat je sve bolji, ove sezone je bilo odlicnih trka a sledece se najavljuje jos dva tima tj proizvodjaca i jos nekoliko dobrih vozaca
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD

Pon Dec 27, 2010 8:35 pm

Hvala na odgovoru OMP.
Da,u pravu si.Bice taj sampionat vrh,pratio sam par trka na Motors Tv ove godine...
Steta sto Alfe nema nidje...
Nesto sitno na nekim trkama u USA cini mi se 159 JTDm, i u Holandski sampionat roza 147 GTA,ali nista ozbiljno na zalost...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pon Dec 27, 2010 9:59 pm

A Bertolini? I ove godine je uzeo titulu u FIA GT1 shampionatu, u tandemu sa Bartelsom, a za volanom Maseratija MC12... Chak se i Fisico lepo snashao za volanom F430 u LM serijama... Jedino, definitivno, u F1 Italija nema dobrog vozacha, i neshto ne vidim u blizoj buducnosti da to moze da se promeni...
Slika
Korisnikov avatar
OMP

Uto Dec 28, 2010 12:55 am

ma ima dosta dobrih italijanskih vozaca nego sto su sirokim narodnim masama nepoznati jer se takimice u takvim serijama koje nisu na svetskom nivou i naravno neadekvatno propracene u nama poznatim i dostupnim medijima ;) dobro fia gt1 je ok ali ima jos dosta drugih sampionata
Korisnikov avatar
OMP

Uto Dec 28, 2010 12:58 am

SCHUMACHER napisao: Nesto sitno na nekim trkama u USA cini mi se 159 JTDm
ta 159ka se vozi u australiji i novom zelandu, nista posebno, manje vise serijska alfa vise radjena u neke reklamne svrhe tog tima ili tjunerske kuce, takodje je i jedna 147ica jtd u toj ekipi
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD

Uto Dec 28, 2010 3:59 pm

Da,to su te trke,cak su 147 i 159 bile prve u svojim klasama (ako se nisu trkale same)...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
OMP

Pet Dec 31, 2010 12:25 pm

evo jos malo ekskluzive ;)
ušće sa pocetka 70ih, seje u tamnoj, drago u beloj alfi
Slika

ovo je sa usca iz 1969 neko od gostujucih vozaca iz IT, nisam siguran jel ova info tacna 100% ali trebalo bi da je tako
Slika
Slika

Sejo
Slika

Sejo i Drago, mislim da je 1976 u pitanju, njihovi dueli su neretko izgledali ovako :D
Slika
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pet Dec 31, 2010 12:41 pm

:hello: :clapping: :beerchug:
Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pet Dec 31, 2010 2:21 pm

Ne verujem da je Sejina Alfa u zivotu. Poznata je prica da je auto slupan i da je karoserija stajala napolju kraj neke reke u Bosni (zaboravio sam kod kog grada) i da je propala. Mehanike nije ni bilo. Voleo bih da je drugacije...pre ce biti da neko pocinje da baronise unapred da bi napravio "mitologiju" i da bi auto prodao sto bolje u inostranstvu kada dodje vreme.

Sto se tice Mladena Delica...simpatican i duhovit covek, ali nikad nije mogao da ukapira zasto vozaci u prvom krugu voze cik-cak. Ti stari komentatori veze nisu imali...
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
OMP

Pet Dec 31, 2010 4:00 pm

evo jedan citat na tu temu od ljudi koji su blizi toj prici i seadu....
Sto se tice Seada Alilhodijca,uvek je imao odlicne automobile.Pored bube u to vreme,kad i bubu vozio je i alfu gta junior,koja je bila sampion evrope na brdu,i potice iz fabrickog tima alfe Auto Delte.Covek koji je kumovao da se kupi taj auto je novinar Meca Tesic,koji je tada bio najjaci novinar i poznavalac auto trka u SFRJ i okolo.Inace je Sejo od auto-delte za postignute rezultate sa alfom dobio zlatni medaljon u obliku deteline sa cetri lista.Alfa je zavrsila bacena na zeleznickom depou u Sarajevu.
i drugi citat...
Sto se Alfe tice, Sejo je zapravo imao dvije, obje GTAm. Jednu je imao par sezona, dok je drugu kupio 1974. od aktuelnog ETCC sampiona Toine Hezemansa. Ova Toineova je prodana na kraju sezone 1974, mislim nazad u Autodeltu. Koliko ja znam obje su bile od Autodelte, ali na ovoj jednoj se svasta brljavilo pa je iz tog razloga za sezonu 1974 kupljena nova.

E sad, sto se propasti skoljke tice: tu Alfu je nakon sto je promijenila par vlasnika kupio Kvisko. Nju je zajedno sa jos par skoljki koje su cekale restauraciju lagerovao na iznajmljeni komad zemlje u Lukavici kraj Sarajeva. Kvisko je 1992 otisao iz Sarajeva u Bg, da bi 1994. ili 1995. otisao do Lukavice i konstatovao da je vlasnik tog komada zemlje sve njegove automobile isjekao i prodao u staro gvozde! :shock:

O cemu se tu radi, najbolje govori ovo: takvih Alfi GTAm, u ovom trenutku u svijetu, postoji samo 6. Mislim da su dvije ili tri u muzeju Alfe i Autodelte, a ostale kod kolekcionara. Vrijednost je u x00.000 EUR! To je bila tek sedma poznata skoljka...
ja sam inace znao da je Sejo imao par alfi, poslednja koju je vozio je bila ova sa zadnjih slika, bela balduzzi ;) e sad ta u MK koja je i dal je stvarna prica ne znamo dok gtjunior ne iskopa neke blize info, mnogo me kopka ta priča :beg:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pet Dec 31, 2010 4:36 pm

Tesko ce to biti za kopanje. Oko Alfi Bertone ima mnogo prostora za manipulaciju i uopste ima relativno mali broj automobila sa matching numbers i sa cistom istorijom...a tek sto se moze napraviti improvizacija oko trkackih...sky is the limit. Veliki sam skeptik, ali i ako uradi lepu repliku bice super, samo da nas mane nekih morskih prica.
Acqua-Olio-Benzina
gt junior

Čet Jan 06, 2011 9:15 am

Pa hvala bogu Sejo je ziv i lako mozemo proveriti informaciju da li je njegova Alfa u Makedoniji,a i kad se javi doticni gospodin znacemo vise.Koliko sam ga ja shvatio u kratkom tel.razgovoru Alfa nije projekat za restauraciju,kompletna je a da li je i kad restaurirana to za sad ne znam!
Korisnikov avatar
Trenta Tre
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 10:35 am

Čet Jan 06, 2011 9:40 am

@Gt junior
Kada smo vec kod lovackih prica...
Proverio sam pricu za onu GTA od onog tipa sa skupa oldtimera u maju.AlfaZD kaze da ni jedna GTA nije dosla iz Beograda u Zadar niti iz Zadra u Beograd.Tako da je verovatno bila obicna GTJ.

Povratak na “Squadra Corse”