AR 33 1.7 16V - tlak ulja

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

AR 33 1.7 16V - tlak ulja

Ned Okt 01, 2006 6:31 pm

Pred nekoliko vremena stavio sam cukicu za tlak ulja na taj motor. I sad da malo pitam jel to normalno, jer se meni vidi malo dosta.
U pitanju je Agip Sint2000 - 10w40.

Kad upalim hladan motor cukica skoci na 7+ bara (na leru). Kad se ulje postepeno ugrijava pritisak pada i kod 90-100° na leru izgleda ovako:
Slika
(posto se lampica jos ne pali smatram da je problem u cukici sto pokazuje ispod 0.5 bara)

Ovo mislim da je kod 3000 RPM:
Slika

A ovo na 5000 RPM:
Slika

Ventil na pumpi se po ovoj cukici mislim da otvara kod malo preko 7 bara (kamo skoci kad je hladan).

Meni se to vidi malo visok tlak, jos posebno na leru kad je hladan. Promjenjeno je bilo ulje i filter i isto se ponasa. Kad je bilo promjenjeno ulje sipao se i engine flush (znam da nije pametno).
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Okt 02, 2006 1:58 pm

Sta, bas ono nitko nema cukicu za pritisak ulja u 33 ?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Okt 02, 2006 4:01 pm

Cinimi se da trenutno niko na forumu nema merac pritiska ulja na boxer motoru.

btw: gde si prisrafio sondu na motor?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Okt 02, 2006 4:11 pm

Nikola napisao:Cinimi se da trenutno niko na forumu nema merac pritiska ulja na boxer motoru.

btw: gde si prisrafio sondu na motor?
Predvidzene su 2 lokacije. Jedna je na vrhu bloka (pored distributora), a jedna kod filtera. Ja imam kod filtera senzor za temperaturu a na vrhu senzor za pritisak. To je ok ?
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Uto Okt 03, 2006 9:30 am

Jbga ako ti neshto znachi na 1.8TS 16v se krece u rasponu od 3.5 do 5 bar. :?

Za boxer stvarno ne znam...

Povratak na “Area Servizio”