Nesto lupa u Boxeru?

Alfa Sud | Sprint | Arna | 33
Jednom boxer, uvek boxer!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Nesto lupa u Boxeru?

Uto Jun 20, 2006 5:17 pm

Alfa Romeo 145 1.6 boxer 8v
Stojim na leru i odjednom pocne da se cuje taj zvuk iz motora. Dosta jak metalni zvuk kao da lupa metal o metal. Broj lupanja direktno srazmeran broju obrtaja :lool:
Izadjem, otvorim haubu i zvuk dopire sa leve strane motora iz cilindra blize kabini.
Dodam gas, i zvuk misteriozno nestane :shock:
Vratim se u kola i lupkanje opet pocne.
Nivo ulja OK. Lampica za pritisak ulja se gasi odmah po okretanju kljuca. Temperatura ok.
Stavim da odstoji par minuta, upalim opet i dalje se cuje, dodam par puta gas - prestane.
Motor se vise trese dok se lupanje cuje. Broj obrtaja na leru, dok lupanje traje ok.

Hidropodizac?
Uzrok?
Posledice voznje u ovakvom stanju?

Ako jeste, pitanje za Alfiste koji su imali iskustva: Predpostavljam da mogu da se zamene hidropodizaci bes skidanja glave. Ionako moram da menjam zupcaste kaiseve, tako da ce auto svejedno biti razupcen. Cena hidropodizaca za boxere? Vreme zamene?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 21, 2006 8:21 am

moze biti hidropodizac, kazes kad dodas gas lupkanje se smiri (verovatno veci pritisak ulja odradi svoje i onda se dopune uljem)...

pali su mi na pamet jos snopovi u menjacu? mada... kad stisnes kvacilo jel ista stvar?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 21, 2006 5:12 pm

Sta god da je lupkalo, za nagadjanje je prekasno :(

Danas pre podne na stojim na semaforu na Novom Beogradu i u trenutku kad sam krenuo nesto lupi. Prvo sam mislio da me neko lupio od pozadi, ali shvatim da nije, i vidim trag ulja koji ostaje za mnom.
Ugasim auto u roku od 5-10 sec od tog dogadjaja i stanem pored puta.
Mislio sam prvo da je iskocio semering na radilici, ali sam posle toga video da je ipak u pitanju ulje iz menjaca.
Uz pomoc Lakija (hvala jos jednom) odslepamo auto do Deshe u servis. Zvali smo i Gastona, ali on danas nije radio.
Desha kaze da predpostavlja da se neki zubcanik raspao i probio kuciste menjaca. Ali nista ne tvrdi dok ne uzme auto da radi.
U svakom slucaju, trazi se polovan, a dobar :lool: menjac od alfe 145/6 sa boxer motorom.

Ili ako neko zna, da li pase neki menjac sa Alfe 33?

Ili eventualno da se zamene samo zupcanici a da kuciste ostane isto.... bilo kakav predlog?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

foxy

Sre Jun 21, 2006 5:50 pm

puno sam razmisljao da uzmem jednog stranca iste boje isti motor kao moj
a na kraju odustao sam ali jos razmisljam... mozda sledece god...
da ga imam sad bi imao za tebe komplet menjac :beerchug:
jesi razmisljao o strancu?
tu su oko 1000 eur...
kod mene popravke i delovi za ovih 8 meseci kostali me oko 800 eur
ako oduzmem 4 nove gume znaci 600 eura na delove
izracunaj sad u tvom slucaju menjac i popravka nece biti jeftino :mad:
ja mislim da bi vredelo uzeti stranca (ako ima gde da ga stavis),sve sto treba skidas i miran si..
naravno ako planiras na duge staze
sta mislis? e da imamo tolko novca kolko nemamo nas 3-4 koji imamo 1.6 boxer uzelibi iz dzeparca jednog stranca zajedno i mirnismo
znam da zvuci glupo, lepo bi ovo bilo ali na zalost takva su vremena da je sve ovo neizvodljivo :( :( :(
u svakom slucaju ja bi pristao a imam i mesta (poljoprivredno dvoriste)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 21, 2006 6:05 pm

Razmisljam i ja o stancu ali prvo treba sakupiti na gomili 1K eura. :roll:

Jesi li ti foxy zvao po oglasima, raspitivao se, imas neki da preporucis? :lool:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 21, 2006 6:37 pm

prepusti sve to Deshi to ti je moj savet. vec chetiri godina mi odrzava auto prvo 33 pa sad 146 nikad ali NIKAD se nisam pokajao sto sam njemu prepustio da razmislja o delovima. drugo ono sto ti on ugradi (ako je polovno) on ce ti garantovati za to. sve sto ti kasnije preostaje sednes i vozis bez mnogo briga. puno srece da to sto pre sredis. ako sam pomogao ovom sugestijom drago mi je.

:cool :cool :cool
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 21, 2006 6:56 pm

Naravno da jesi.
Sad sam bar siguran da sam auto ostavio u sigurnim rukama ;)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jun 22, 2006 2:50 am

Evo i ja mogu da garantujem za Deshu... odrzavao sam 33ku kod njega ima 4 godine i svaki deo koji mi stavi radi bez problema. Imao sam i prilike da iskusim tu garanciju koju on daje na polovne delove koje ugradjuje, nikakvih problema nisam do sada imao. Covek je od poverenja, ne moras da se mislish....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jun 22, 2006 8:18 am

zen, hvala i tebi na pomoci juce ;)

Sad sam pricao sa Deshom, menjac mora drugi :(

Nazalost on nema ni jedan drugi da mi ponudi, tako da mi ostaje da potrazim po oglasima. Isto je i on rekao da ce da ucini. Nazalost na takav menjac ne moze da mi da garanciju.

Ja sam jos sinoc okrenuo par brojeva telefona, i cene menjaca su od 200-250 eur-a.
Plus ruke 75-100 eura.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jun 22, 2006 8:24 am

:mad: ma to je toliko precenjeno da nije normalno! jbt, ceo auto kosta 1000, i od 4-5 stavki isplatis ceo auto...

nidzo, jel si ostao bez ulja u menjacu ili, sta je prouzrokovalo kvar?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jun 22, 2006 8:40 am

Tacan uzrok kvara ne znam. Bez ulja nisam ostao jer je ostao poveci trag i bara ispod kola. Moguce da nivo nije bio na maximumu, jer je malo pustalo na semeringu, ali daleko od toga da sam ostao bez ulja.
Ako je nesto kod Boxer motora problem, onda je to menjac.

Kako mi je Desha objasnio:
Odlomio se neki klip u diferencijalu :? probio kuciste menjaca i tuda je iscurelo ulje.
E sad jos neko parce je otislo u glavni sklop i tamo izlomilo nesto od zubcanika (ne moze da zna sta tacno dok ga ne otvori.)

Sad racunam, planirao sam ove nedelje da uradim veliki servis, to je oko 300 eura sa rukama, pa sad ovaj menjac u najjefrinijoj varijanti je tu oko 300 eura. To mu je ukupno 600 eura, a ceo auto mogu da nadjem za malo jace od 1000. Mada tu opet treba platiti ruke za zamenu menjaca, i opet treba menjati kaiseve, ulje...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Jun 23, 2006 11:03 am

PA posto je boxer motor da li bi mozda mogao da ubacis menjac od 33-ojke ? :?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Jun 23, 2006 12:50 pm

Kazu da ne moze.

Ja znam da kuciste menjaca i nosaci nisu isti, ali sam gledao i prenosni odnosi su identicni. E sad da li bi moglo da se prepakuju samo zubcanici u moje kuciste, to je pitanje....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Jun 23, 2006 1:32 pm

Pa ne verujem, da moze, ali ajde raspitaj se ako moze, dacu ti te zupcanike sa menjaca za 33 za neku razumnu cenu,
da se ne izuvas toliko stvarno je mnogo brate 300e za menjac, i to polovan :shock: ! ! !
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 28, 2006 6:44 pm

www.mojauto.co.yu

pogledaj oglas za slupanu 145. ima covek stranca prodaje u delovima(nisam zvao tako pise) mozda mu je menjac ok.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Re: Nesto lupa u Boxeru?

Sre Jul 09, 2008 12:56 pm

Nikola napisao:Alfa Romeo 145 1.6 boxer 8v
Stojim na leru i odjednom pocne da se cuje taj zvuk iz motora. Dosta jak metalni zvuk kao da lupa metal o metal. Broj lupanja direktno srazmeran broju obrtaja :lool:
Izadjem, otvorim haubu i zvuk dopire sa leve strane motora iz cilindra blize kabini.
Dodam gas, i zvuk misteriozno nestane :shock:
Vratim se u kola i lupkanje opet pocne.
Nivo ulja OK. Lampica za pritisak ulja se gasi odmah po okretanju kljuca. Temperatura ok.
Stavim da odstoji par minuta, upalim opet i dalje se cuje, dodam par puta gas - prestane.
Motor se vise trese dok se lupanje cuje. Broj obrtaja na leru, dok lupanje traje ok.

Hidropodizac?
Uzrok?
Posledice voznje u ovakvom stanju?

Ako jeste, pitanje za Alfiste koji su imali iskustva: Predpostavljam da mogu da se zamene hidropodizaci bes skidanja glave. Ionako moram da menjam zupcaste kaiseve, tako da ce auto svejedno biti razupcen. Cena hidropodizaca za boxere? Vreme zamene?
Imam sličan problem od jutros, isto boxer samo 1.3, metalno lupkanje se čuje isključivo kada DODAJEM gas otprilike preko 3200 rpm, ne cuje se nikada kada pustim gas - nebitno koji su obrtaji, ne čuje se ni na leru koliko god dodavao gas... Znači samo u vožnji...
Šta može da bude problem?
srdjan_p
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:15 pm

Sre Jul 09, 2008 1:23 pm

Nesto u menjacu...menjaci na boxerima su dosta mekani i osetljivi pa zahtevaju paznju i kvalitetno ulje, ako se to ne ispostuje pojave se razni luftovi, zvukovi itd...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jul 09, 2008 1:40 pm

prvo stisni kvacilo i eliminisi da li se cuje iz menjaca... po tome sto si opisao tesko moze bilo sta da se zakljuci... hidropodizaci mi padaju na pamet... mada proveri da li su dihtunzi na izduvnoj grani ok, kad progore cuje se neverovatan metalni zvuk, pogotovu kad stisnes gas... mene su na boxeru bas uplasili..
srdjan_p

Sre Jul 09, 2008 2:05 pm

Hidropodizaci se uglavnom cuju na leru...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jul 09, 2008 2:58 pm

Na leru radi odlično i kad se turira radi perfektno (do 6000rpm), znači ostaju menjač i ti dihtunzi da proverim...
srdjan_p

Sre Jul 09, 2008 3:40 pm

Menjac ili diferencijal ili tako nesto u tom sklopu...
Korisnikov avatar
miQzma
Garaža: Alfa Romeo 156
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 5:29 pm

Sre Jul 09, 2008 9:59 pm

Metalni zvuk,slican shkripanju i pishtanju se cuje kad proleti druk lager kroz korpu.Upravo sam to iskusio.Prosao samo sa zamenom seta kvacila.Sad ide kao zmaj.Bilo je vreme lameli uskoro.

Za menjac pozovi Mishu u Mirijevu.Ima jednu 146 boxer.Broj imas u servisima i otpadima.
Pozdrav
Raven Club Serbia
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Jul 09, 2008 10:53 pm

@miQzma
Ovo što je kod mene bih pre definisao kao lupkanje, nego škripanje i pištanje... I mislim da nema nikakve posledice na performanse... I ako smeta pa nije osećaj potpun...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 10, 2008 7:25 am

stisni bre to kvacilo da makar nesto eliminisemo..
srdjan_p

Čet Jul 10, 2008 10:27 am

To...

Povratak na “Boxer Odeljenje”