Zamena filtera polena na 156-ici

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Zamena filtera polena na 156-ici

Sre Maj 24, 2006 8:08 am

Da li neko moze dati instrukcije kako da promenim filter polena (filter za vazduh koji ulazi u kabinu) na 156-ici? Ne bih da cekam sledeci redovan servis jer se izgleda vec podosta zaprljao.
Korisnikov avatar
Ljuba
Garaža: Alfa Romeo 166 2.0 TS
Yamaha XV535 Virago
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 4:11 pm

Sre Maj 24, 2006 10:20 am

Ovo sam pronasao na UK forumu, nadam se da ce ti pomoci...
(((PS:Cuo sam se sa killaz-om u vezi clanarine, sve je ok...)))
------------------------------------------------------------------------
Hi
Have just done this job.
Tools required are:
med flat blade screw driver.
cross head screw driver
and a T20 Torque driver or a small flat head screwdriver should do it.
The filter is situated under a cover in the engine compartment, on the
opersite side of the windscreen motor. Passengers side.
UK spec 156
1. On the passengers side, there is a small round cover with a slot for a
screwdriver in it, undo this and it should come out easily. Under it is a
Cross head screw remove this.
2. If you look down into where the bonnet hinges into the is a black cross
head screw remove this.
3. Following down across the front of the black cover the are two torque
screws that need removing. One in the center of the windscreen, and one
quarter of the way along the screen on the passengers side.
4. Now take hold of the plastic cover at the center where the join is and
pull up (BECAREFUL NOT TO PULL TO FAR AS THE JETWASH IS STILL ATTACHED)there
are four white plastic non return clips holding the plastic in place, once
you have done this you should be able see the filter.
5. There is a black rubber band holding the filter in place.
Hope of some help..
---------------------------------------------------------------------

:lool:
ALFA ROMEO. No Comment, just respect!!!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Maj 24, 2006 11:00 am

OK, hvala na pomoci. Samo mi nije jasno koji je to mali okrigli poklopac sa rupom za sravciger na sredini, pa ako neko moze detaljnije da mi objasni bio bih zahvalan.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Maj 24, 2006 4:19 pm

Ispod brisaca, neznam da li je sa leve ili desne strane bese. Lako je da se zameni, 5 minuta posla. Kolko se secam, treba ti samo inbus kljuc.

Filter inace kosta oko 1000 dinara
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Maj 24, 2006 7:04 pm

U pravu si bio, filter se nalazi ispod brisaca na suvozacevoj strani i bilo ga je relativno lako ocistiti. E sad problem uopste nije bio u filteru jer je on skoro cist vec u onoj posudi koja se nalazi ispod njega u kojoj je bilo svasta. Krupne stvari sam ocistio ali nisam mogao da ocistim onu finu prasinu/prljavstinu koja se i oseca u kabini. Da li postoji neko hemijsko srestvo da to ocisti ili da uzmem dezodorans i da naprskam lepo unutra?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Maj 24, 2006 8:04 pm

Dezodorans....ne. Znas kako je kad se pomesaju miris i smrad ili miris i prasina - jos gore nego sto je bilo.

Svrati pitaj do nekog ko radi klime, trebalo bi da zna
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Maj 25, 2006 8:24 am

ma cekaj malo, odkud sve to unutra? proveri da li dobro dihtuje filter na kuciste, unutar kucista ne bi smeo da imas nista (cemu onda sluzi filter)?

meni je ulazila voda u kuciste filtera, jer su slepci stavili tako tvrdu plastiku koja treba da glumi gumeni dihtung izmedju soferke i motornog prostora, strasno...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Maj 25, 2006 8:43 am

Dobro de, malko sam i ja preterao jer je unutra bilo 5-6 osusenih listova, tj. ono sto sam uspeo da opipam i izvadim. E sada postoje dve mogucnosti kako je sve to dospelo unutra. Ili filter i ona plastika oko njega nije dobro nalegala ili je prilikom promene filetra to upalo unutra.
Ali nisu ti listici problem vec ona fina sitna prljavstina koja se oseca u kabini.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 27, 2006 5:42 pm

Danas su mi u AMAG-u naprskali neki sprej u klimu koji sluzi da tamanjenje bakterija i ostalig gamadi kao i neprijatnog mirisa (smrada :evil: ) koji se vremenom skuplja u ventilacionim kanalima. Moram da priznam da se itekako oseca razlika kada se udje u auto.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 27, 2006 7:53 pm

Tek sada sam nasao ovaj gastonov savet u vezi problema sa klimom koji si i ti imao. Znam da si problem resio ali neka ga link da bar sve bude na istom mestu
http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... ima&t=3157
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 27, 2006 8:10 pm

E, da sam ovo video ranije :(
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 27, 2006 9:04 pm

Ma znam, sta da se radi, tek sada sam video sta te muci, ali nema veze, nije lose da se zna za ubuduce :cool
Korisnikov avatar
Player
Garaža: Gtv V6 TB
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 4:22 pm

Sre Jul 05, 2006 11:53 pm

Jedno pitanje... skoro sam hteo ovo sve da odradim, ali sam se malo iznenadio cenom tog polenskog filtera :shock: . U jednoj radnji su mi rekli da nemaju na lageru, ali mozhe da se naruchi i nisu sigurni za tachnu cenu ali da ce koshtati najmanje 40e?!

To je kao neki filter u kome je aktivni ugalj. A u drugoj radnji sam nashao zamenu koja koshta 560 din, ali taj je obichan papirni- kao vazdushni filter za motor.

Vidim da svi spominjete neke cene oko 1000-1500din, pa me zanima jel to cifra za papirni ili ovaj sa aktivnim ugljem?
Objects in the mirror appear
TO BE LOSING !!!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 06, 2006 7:23 am

Kod mene je obican papirni filter koji je kostao nesto preko 1000din u AMAG-u, i sto se tice razlike u ceni to ti je kao za sve u Srbiji zavisi od toga ko se koliko ugradi ili eventualno zbog razlike u kvalitetu. Sto se tice tog filtera sa aktivnim ugljem ne znam nista ali po mom misljenju bolje uzeti ove jeftinije pa ih menjati cesce.

Inace obavezno uradi ovo sa ciscenjem klime, ja sam to vec uradio u svojoj reziji ali za kucnu klimu jer sam za klimu u autu platio skolu :mad:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 06, 2006 8:22 am

Moj isto bio papirni, oko 1000 dinara.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 06, 2006 8:25 am

i ja sam uzeo taj papirni, nisam znao ni da postoji taj sa aktivnim ugljem!

p.s. pero, nemoj da te mrzi, isprskaj asepsol u sistem...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 06, 2006 9:50 am

Ne znam odakle im ta prica sa aktivnim.

Fabricki standardno ide papirni tj. nije bas papir neka tkanina je u pitanju i isti je filter kao sto ide u fiat bravo mareu itd.
Cena za MANN-ov je 1400din na pr. neki drugi aftermarket verujem da moze da se nadje do 1000din
Korisnikov avatar
Player
Garaža: Gtv V6 TB
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 4:22 pm

Čet Jul 06, 2006 10:06 am

Ne znam ni ja odakle im ta pricha... ali reko' da pitam za svaki sluchaj, ne daje mi se 40-50e samo za filter.

Trenutno koji imam u kolima je takav kao shto kazhesh-kao neka tkanina, onako sivkaste boje... a ovaj za 560 din shto sam gledao je bash obichan papir.

Znachi da pogledam malo po radnjama....

@ Milos

Ma uradio sam to i dalje se malo oseti taj smrad kada ugasim klimu... dodushe nisam menjao polenski filter vec ga samo izduvao i nisam upalio klimu dok sam to radio ako to ima neke veze?
Objects in the mirror appear
TO BE LOSING !!!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 06, 2006 10:44 am

Klima treba da se upali i da se pusti da duva na maksimum dok se ubacuje asepsol, ovu operaciju treba ponoviti za svaki polozaj klapne ventilacije. A da bi taj smrad nestao iz kabine treba da prodje par dana do nedelju dana.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 06, 2006 1:21 pm

i da procirkulise svuda u sistemu!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Jul 06, 2006 4:21 pm

Player napisao:Jedno pitanje... skoro sam hteo ovo sve da odradim, ali sam se malo iznenadio cenom tog polenskog filtera :shock: . U jednoj radnji su mi rekli da nemaju na lageru, ali mozhe da se naruchi i nisu sigurni za tachnu cenu ali da ce koshtati najmanje 40e?!

To je kao neki filter u kome je aktivni ugalj. A u drugoj radnji sam nashao zamenu koja koshta 560 din, ali taj je obichan papirni- kao vazdushni filter za motor.

Vidim da svi spominjete neke cene oko 1000-1500din, pa me zanima jel to cifra za papirni ili ovaj sa aktivnim ugljem?

Evo mozda ti ovo pomogne...

Dole imas i tacan broj tog dela (nadam se da je to to?) pa mozes da proveris u Delti ili AutoStil-u koliko tacno kosta taj deo...

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Čet Jul 06, 2006 6:30 pm

jel slicna fora za zamenu za Alfu 155 (jel ima neko sliku i za to?), mene isto ceka, samo se ne usudjujem da krecem u rasturanje, a ne znam sta me ceka ispod...
btw, polen je uglavnom ultrasitan i papirni ga nece zadrzati ni 5%, ali opet, imas filter! ovaj sa aktivnim ugljem je 1:1 ali, daj da ne preterujemo. pijte .pressing. kad vam dodje alergija i - bas vas briga! mnogo jeftinija fora, a i - sta cete da radite, da ne izlazite iz kola celo prolece? ;) vazi

poz.
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Čet Jul 06, 2006 7:39 pm

Prijatelju, a da tebi neko (npr. ja ;) ) nareze DVD sa ePER-om pa da sve imas na par klikova misa? :cool
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Čet Jul 06, 2006 9:43 pm

:beerchug:

Povratak na “Area Servizio”