lupkanje u krivinama

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
louderick
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 12:41 pm

lupkanje u krivinama

Čet Dec 22, 2005 8:55 pm

Posle zescih rupetina u koje sam upao cuje se lupkanje u krivinama. Zamenio sam balans stanglu i stabilizatore na njoj.... Cak se sad i vise cuje nego pre zamene stabilizatora. Pre je lupkalo u levoj (posto je zamenjena samo balans stangla) a sad (posto su zamenjeni stabilizatori) i u desnoj i u levoj krivini. U pitanju je alfa 156. Ima li neko ideju sta bi moglo biti? Na ravnom i preko neravnina se nista ne cuje vec samo u krivinama pod opterecenjem......
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Dec 22, 2005 9:00 pm

Auspuh udara o karoseriju. Otisao neki nosac, guma auspuha. Proveri. ;)
louderick

Čet Dec 22, 2005 9:03 pm

M-power napisao:Auspuh udara o karoseriju. Otisao neki nosac, guma auspuha. Proveri. ;)
Ali to se cuje napred i samo u jacim krivinama..... Na ravnom nista..... Lupkanje postaje jace kako je vece opterecenje a slabije kad je manje opterecenje u krivini....
louderick

Čet Dec 22, 2005 9:13 pm

louderick napisao:
M-power napisao:Auspuh udara o karoseriju. Otisao neki nosac, guma auspuha. Proveri. ;)
Ali to se cuje napred i samo u jacim krivinama..... Na ravnom nista..... Lupkanje postaje jace kako je vece opterecenje a slabije kad je manje opterecenje u krivini....
U svakom slucaju tnx! Voleo bih da je to......
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Dec 22, 2005 10:19 pm

pokrivljena felna ume da lupka u krivinama kaci negde sa unutrasnje strane,znaci moras da odes na "lift" da ti podignu auto i pazljivo pogledaju prednje dve kad se zavrti rukom tocak jer to upravo ume da se desi posle prelaska preko divnih srpskih puteva.Ako je to steta je minimalna ispravljanje felne + balansiranje
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Dec 24, 2005 6:25 am

Ajde malo bolje opisi zvuk lupkanja ako moze, i odakle tacno dolazi?
Da li se lupkanje javlja sa savijenim volanom, u bilo koju stranu, pri kretanju?
louderick

Uto Dec 27, 2005 6:19 pm

Nikola napisao:Ajde malo bolje opisi zvuk lupkanja ako moze, i odakle tacno dolazi?
Da li se lupkanje javlja sa savijenim volanom, u bilo koju stranu, pri kretanju?
Da. Upravo to (lupkanje javlja sa savijenim volanom, u bilo koju stranu, pri kretanju?).... Sto je najneverovatnije sad se mnogo manje cuje... Kao da su se stabilizatori "slegli" posto je proslo pet-sest dana..... Stavise, cuje se skroz malo i to pri najvecem opterecenju u krivini..... Moram da proverim tu par stvari.... Kad budem centrirao trap.....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Dec 28, 2005 4:41 am

Nisam se bas najbolje izrazio, da li se zvuk javlja pri pokretanju auta iz mesta kada je volan savijen u levo ili desno?
Da li se zvuk cuje vise pri savijenom volanu u levo nego sto se cuje kada je volan savijen u desno, ili obrnuto?
louderick

Sre Dec 28, 2005 6:21 pm

Nikola napisao:Nisam se bas najbolje izrazio, da li se zvuk javlja pri pokretanju auta iz mesta kada je volan savijen u levo ili desno?
Da li se zvuk cuje vise pri savijenom volanu u levo nego sto se cuje kada je volan savijen u desno, ili obrnuto?

Ne. Samo pri velikim opterecenjima u krivini.....
louderick

Čet Dec 29, 2005 10:30 pm

Sinoc sam "upecao" ogromnu rupcagu.... Lupilo je kao da je poslednje... Mrak, nisam je video...To je neverovatno kakve su se otvorile.... Kao da je neko vadicepom radio.... Posle nje sam napred cuo lupnjavu, a nedavno sam sredio balans stanglu i stabilizatore..... Iznervirao sam se zestoko. Jutros kod majstora: mehanika: sve u redu... Ali lupa i dalje..... Na kraju se ispostavilo - felna...... Kazu da je moguce tuziti putare ako stvarno razvalis kola, uz dva svedoka, zapisnik.....
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Čet Dec 29, 2005 10:55 pm

Huh, ne znam koliko cesh i shta postici tuzhbom, ali ako imash kasko - sve ti je pokriveno i felne i gume...
louderick

Čet Dec 29, 2005 11:05 pm

To mi je sledece.... "Cim prije..."
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Dec 30, 2005 12:25 am

Moj komsija je dobio odstetu....vozio ulicom, i bila pukla neka cev ispod....i propao jednim tockom dok je prolazio iznad toga (urusilo se). Otpao mu tocak i puko karter. Nagodio se vansudski...kaze da je zadovoljan bio. E, sad, njemu je bila cista situacija, cak je bio na TV-u :D Za ovo tvoje neznam koliko bi imalo efekta....tj. kako bi mogao da dokazes :? Pitaj nekog pravnika za savet
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Dec 30, 2005 11:10 am

louderick napisao:Kazu da je moguce tuziti putare ako stvarno razvalis kola, uz dva svedoka, zapisnik.....
Sumnjam da bi moglo bilo sta time da se postigne u nasoj drzavi...
ovo sto BRABUS pise, ima logike samo negde preko...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Dec 30, 2005 1:44 pm

E ljudi, pa i ja imam skoro identican problem,
samo sa 155-icom.
Poslednih 20 dana (od kada sam i ja zabo` veliku rupu),cuje se lupkanje na manjim neravninama,
a pogotovo u krivinama i to vise u desnoj krivini.
Kada prelazim preko lezeceg cak i malo brye, nista se ne cuje.
Balansirao sam felne, Pregledao i centrirao trap, viljuske su nove, nigde nema lufta...nisam pametan sta bi to moglo da bude?
Jel ima neko ideju?
Auspuh nije...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pet Dec 30, 2005 2:40 pm

koje si viljuske kupio? koliko si placao? na trzistu ima puno remontovanih "malih privreda"...
a to lupkanje moze biti kugla na viljuskama, koja se kod "novih" remontovanih viljuski cuje odmah nakon montaze...
imam slican problem...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Dec 31, 2005 12:12 am

Ma viljuske nisu neke - Birth
Ali je provereno njihovo stanje, znas ono,pajserom,
nemaju lufta.
Mozda je letva...ne znam da li to moze sa sigurnoscu da se utvrdi bez skidanja iste, nisam nikad menjao letvu na autu...
louderick

Ned Jan 01, 2006 7:24 pm

Imao sam slican problem...... Ustanovio sam da je su u pitanju felne.... Lupkalo u desnoj krivini..... Na kraju: kad je ispalo da je sve ok sa mehanikom dole - zamenili smo felne - prednju za zadnju i vise nije bilo lupkanja..... Probaj to - ako vec nisi.

156v6 je u stvari pre svega dobro pretpostavio, u ranijem postu, da je felna u pitanju.... Da sam ga odmah poslusao, pre bi resio problem....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Jan 09, 2006 10:04 pm

Ne osporavam nista samo mi nije jasno sta to moze u felni da lupka, ona je komad metala bila celicna ili alu, eventualno ako se razlabavila ali tada bi tresla uvek a ne lupala u krivinama i umesto zamene bilo bi dovoljno da se pritegne, da li se deformisala?

Nego nabavio sam gumice balans stangle, 30 EUR par :'( i to neke fabricki rasecene, predvidjene valjda za zamenu bez skidanja stabilizatora i donjeg mosta. Setam ih u autu vec vise od meseca nikako da ih zamenim. Zanima me da li je bas tako tj. da li se mogu zameniti (s tim da se iseku stare) pukim odvijanjem dva para srafova kojim su pricvrscene za gredu (oko stangle). Nemam kanal da sam pogledam, ne znam koliko je dostupna ta pozicija, znam da je za klasicne gumice koje se navlace na balans stanglu to posao do bola, ceo donji most se skida.
louderick

Pon Jan 09, 2006 10:32 pm

ARistic napisao:Ne osporavam nista samo mi nije jasno sta to moze u felni da lupka, ona je komad metala bila celicna ili alu, eventualno ako se razlabavila ali tada bi tresla uvek a ne lupala u krivinama i umesto zamene bilo bi dovoljno da se pritegne, da li se deformisala?

Mozda se srce felne pomerilo (deformisalo).... Felna je u svakom slucaju izgubila okrugao i dobila elipsast oblik sto se vidi posto u krivini nesto kaci.... Sad posto je premestena nazad ne cuje se jer je tocak (naravno) fiksiran po pravcu....

Nego nabavio sam gumice balans stangle, 30 EUR par :'( i to neke fabricki rasecene, predvidjene valjda za zamenu bez skidanja stabilizatora i donjeg mosta. Setam ih u autu vec vise od meseca nikako da ih zamenim. Zanima me da li je bas tako tj. da li se mogu zameniti (s tim da se iseku stare) pukim odvijanjem dva para srafova kojim su pricvrscene za gredu (oko stangle). Nemam kanal da sam pogledam, ne znam koliko je dostupna ta pozicija, znam da je za klasicne gumice koje se navlace na balans stanglu to posao do bola, ceo donji most se skida.
To mi je falilo :) Nisam nasao gumice pa sam morao celu da menjam...... U slucaju klasicnog menjanja ne mora ceo most da se skida, vec da se razlabavi i oslobodi prostor da se izvuce stangla; tako da to nije bas veliki posao....... Je si siguran da su one bas fabricki rasecene....?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Jan 09, 2006 10:51 pm

ARistic napisao:
Moze, zamenili su meni bez skidanja donjeg mosta. Mucili su se preko 3 sata...ali sad znaju ;) Idi u Radijus u Komren 063/421589 i 018/583049.

I nemoj da se cudis kad zalelecu kad vide 156 :D
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jan 10, 2006 7:57 pm

Fabricki rasecene = kupio sam ih takve, drugih nije ni bilo. Uslikacu posle pa postaviti ako nekog zanima uopste, izvinjavam se na off-u.

Hvala BRABUS, verovatno cu otici u Radius iako su me cetiri stabilizatora tamo letos 60 eur kostala :) Jos tad sam se dogovorio za zamenu gumica, trazio je 10 EUR za zamenu ali sa demontiranjem donjih vijlusaka.

Mislio sam da je mesto gde su poricvrscene gumice odozdo lako dostupno i da nije potrebno bitnije rasturanje za zamenu istih.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jan 10, 2006 8:36 pm

Meni je uzeo manje za stabilizatore, a vise za zamenu gumica. Koliko se secam, skidao je viljuske...

Zeznuto su mnogo stavljene gumice, ubio se od posla dok ih je zamenio

Povratak na “Area Servizio”