Twin spark

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Twin spark

Ned Mar 20, 2005 4:28 pm

Jedno pitanje za sve one koji poseduju alfe sa twin spark motorima ......................

Isao sam da pogledam sa jednim drugom neku 156 1.6 T.Spark ............... on zeli da postane novi alfista .................. Pa zamislite ko ga je nagovorio da uzme bas Alfu eheheheheeheh

Ali ima nesto sto me interessuje , i sto bi voleo da znam pre nego sto pazari auto ....................

Tip je dovezao auto , i motor se cuje fantastcino , ( kao i obicno , zar ne ???? ) , ali posle kad sam ga upalio cuo je se kao diesel ................. posle par trenutaka , poceo je da radi normalno .................. ovo sam primetio kod par alfi sa TS motorom , ali se ne secam da li je to slucaj bas kod svih .................

Znaci interesuje me da li je to normalno , ili je to neki kvar , krupan ili sitan ................. i na kraju zasto se to cuje .........

Hvala u napred

Pozdrav
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 20, 2005 5:07 pm

Kako mislis kao dizel?
Lupa,trese,bruji, zuji................
I posle koliko vremena tacno prestane sve to sto se zove DIESEL BUKA?
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 20, 2005 5:59 pm

U pitanju je varijator. Nije strashan kvar i deshava se manje vishe chesto, chekaj Quadri-a ili Ivana -> imali su dosta iskustva sa istim.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 20, 2005 7:08 pm

Relativno cest problem kod TS motora, ali, na svu srecu, relativo bezopasan, sredi varijator i ne brini :grin:
Mada mozes i da ga ne sredis, a i dalje da ne brines :grin: :grin:
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 20, 2005 7:15 pm

Pa eto mislim da ste skapirali o cemu se radi ...................

E sad ono sto je mojakarakteristika ................. Radoznalost .............. cega varijator ............... mislite na varijator faze ?????

U svakom slucaju hvala ............... nadam se da ce i drugi se pridruziti ................ zaista bi voleo da saznam nesto vise o ovom problemu .................

Ah da zaboravio sam .......................... pa to stektanje utihne posle najvise pola miuta ....................... barem mi se tako cini .........
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 20, 2005 8:21 pm

Da, varijator faze.
I taj "dizel sound" prestane nakon 3-4 sec.

Mo
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 20, 2005 11:25 pm

[quote="Damijan"]Da, varijator faze.
I taj "dizel sound" prestane nakon 3-4 sec.

Mo
Korisnikov avatar
imandic
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9JTDM 110kw
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 11:56 am

Sre Mar 23, 2005 4:20 pm

Ja sam genije za varijatore :)

Da, varijator se cuje sigurno, to ti je zbajzlica koja zakrece bregastu kako bi vise vazduha uslo pri velikom broju obrtaja...

Meni crko jednom (1.6TS), odem na autokomandu u servis, oni zamene, ja zaboravim da uzmem garanciju, i varijator mi crkne ponovo posle 6-7 hiljada...

Ja onda odem u cacak, tamo zamenim varijator ponovo (za 19.000 dinara)...On mi pre neki dan opet poceo da "drci" ko da vozim traktor...Ali imam garanciju, pa se spremam da odem tamo i pitam ih za zdravlje...

Sve u svemu, u italiji su varijator menjali dzabe (jer je lose konstruisan, pa ulje iscuri iz njega kada motor ne radi), ali ovde ne moze to...Ima i da se kupi neki kit za reparaciju, ali mora da se razzubi ceo motor, a to je velika zajebancija...Evo i linka kako to uraditi:

http://www.alfa155.com/155/Technical/Ca ... riator.htm

Pozdrav,
Ivan
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sre Mar 23, 2005 4:51 pm

Dobar link ,Ivane....
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Mar 24, 2005 12:10 am

Ovi varijatori su delikatni ba
Korisnikov avatar
imandic
Drug Član
Drug Član

Čet Mar 24, 2005 9:29 am

Ma da, ima one plasticne prstenove koji se potrose brzo kada nisu nauljeni...Naleteo sam negde na link kako napraviti jednosmerni ventil za ulje, tako da kada motor radi ulje lepo prolazi, a kada motor stane, ulje ostaje unutra i ne dozvoljava hladan start varijatoru...Aj probacu da nadjem taj link...

Pozdrav,
Ivan
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

...

Čet Mar 24, 2005 1:20 pm

ovaj... u sustini ne crkava ceo varijator vec samo taj ulozak koji
kosta oko 20eur... pri zameni/reparaciji varijatora mora se razupciti auto... u sustini vise se isplati reparirati ga nego uzimati noviji...
sve preko 5sec kliktana po paljenju je neispravan varijator (po Alfinim
merilima)... e sad... kolko sam ja cuo, samo jedna serija varijatora postoji koji ne crkava do 200.000km... najvecu odgovornost snosi loshe ulje... e sad... meni je poceo na 115.000 da se cuje... i sad evo na 123.000 cuje se 2-3 sekunde po paljenju... i nameravam da ga se reshim hehehe... ovo za varijator od Barchette, nisam znao i pogledacu oko toga... ako je istina, taj cemo metnemo... :)

pozdrav :)

p.s. u Auto Stilu je poskupeo varijator za 3000din...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Mar 24, 2005 2:54 pm

Momci mnogo vam havala za ovako iscrpne odgovore .................................... ;)

Sreca da postoji ovaj forum , pa tako mozes da se informises o nekim stvarima koje te interesuju ............. ;)

Inace momak je uzeo tu 156 -ticu .................... s obzirom da 1.6 i nevuce tako lose ..................... Mada sam mu lepo govorio da uzme 2.0 :lool:
Korisnikov avatar
imandic
Drug Član
Drug Član

Čet Mar 24, 2005 3:15 pm

Cek cek, ko je reko da ispod 5 sekundi zvr
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Mar 24, 2005 3:24 pm

heh 1.6 ima 120 horsa... malo li je :)

Ivane to je OK ako je samo tako :) mada to se vremenom povecava :(
hehehehe ja osetim :) a i motor promeni zvuk nekako :)

B
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Mar 28, 2005 10:59 am

Pozdrav svima i pitanje za one koji po nekad zamaste ruke ?
Da li neko zna koji su oni veliki kljucevi sa leve i desne strane varijatora
da ih kupim ili nabavim jer se koliko sam ukapirao kada se otpuste oslobodi se i bregasta sto je zgodno za namestanje i spanovanje lanca da se obe brege stave na repere.Radi se o 2.0 TS ?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Mar 28, 2005 2:07 pm

gaston napisao:Pozdrav svima i pitanje za one koji po nekad zamaste ruke ?
Da li neko zna koji su oni veliki kljucevi sa leve i desne strane varijatora
da ih kupim ili nabavim jer se koliko sam ukapirao kada se otpuste oslobodi se i bregasta sto je zgodno za namestanje i spanovanje lanca da se obe brege stave na repere.Radi se o 2.0 TS ?
Licno ne znam ali evo ti broj:

011-3444159
063-339617

lik se zove Desha,majstor za Alfe,
Pozovi ga i reci ce ti.

Pozdrav
bojan156sw
Pridružio se: Pon Maj 23, 2011 7:51 pm

Re: Twin spark

Pon Maj 23, 2011 8:51 pm

ja sam kupio 156 sw 1.8ts 106kw i taj cincilator bregaste mi se cuje stalno u leru kao da je dizel,inace motor je savrseno miran i vuce odlicno.Sem tog zvuka nemam zamerki cak i trosi nesto smesno oko 9 litara po gradu.Doduse posle bmw-a 5ce 24v sve mi smesno trosi tako da na plin zaboravljam :grin: .Voleo bi da resim taj zvuk motora u leru,nije mi zao da dam i vise kesha samo da me neza.... ponovo posle 6000 hiljada jer onda bi se iznervirao :fight_twak:
Korisnikov avatar
ilija156
Garaža: alfa GT
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 3:07 pm

Re: Twin spark

Uto Maj 24, 2011 9:21 pm

Ja reparirao ...sluzi vec 5g...5000din ruke i set.

Povratak na “Area Servizio”