da je tisi posle ovoga bas mi i nije jasno.l...vise bi uticaja imalo na toplotu koju proizvodi izduvna grana nego na zvuk po nekom mom laickom misljenju
Uglavnom se to radi kod turbo motora zbog velike temperature, sprecava zagrevanje motornog prostora i odvodi toplotu kroz izduv radi lakseg disanja motora sa turbinom.
najcesce se srece kod trkackih i ozbiljno tuniranih automobila, npr. slucaju kad je izduvna grana blizu usisne pa da ne bi toplotu prenosila na usis i time grejala gorivo ( bitno kod trkackih automobila jer je hladnije gorivo uvek bolje),takodje kad se recimo ubacuje neki drugi, jaci,veci motor u auto pa je sve tesno nabijeno pa neki delovi budu blizu grane onda je opet treba izolirati azbestom zbog toplote, onda kad je npr. neki naknadno ugradjeni open filter tipa pecurka i izveden blizu grane ili da grana menje greje motorni prostor i filter dobija sto vise hladnog vazduha, itd, itd. sve u svemu ne jako bitna stavka a koliko se secam nekih cena ova azbest traka nije bas jeftina
kod serijskih automobila nema svrhe jer fabrika je to vec napravila kao treba i gledala da izbegne prenosenje toplote sa grane na neke bitne delove sto je bolje moguce
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
zadrzavajuci toplotu u grani doprinosi brzini izduvnih gasova tako da utice na smanjenje vremena potrebno turbini da se zavrti... takodje smanjuje opadanje obrtaaj turbine pri promeni brzine...
manji spool-up time = vishe snage ranije...
takodje sve ostalo ukljucujuci i smanjene temperature u motornom prostoru sto samo po sebi dovodi do duzeg trajanja gumenih delova u motornom prostoru... creva, uticnica, zica itd... na krace vreme nije primetno ali posle par godina itekako se primeti na svim plastikama i gumenim delovima motora smanjeno habanje...
Na ovo bih dodao samo da ima i negativnih posledica, a to je pregrevanje izduvne grane na spoju sa glavom, pa se vise toplote prenosi i na samu glavu motora...
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020 Škoda Kodiaq Peugeot speedfight 3
i na ovoj slici ima jos neceg interesantnog ,
a to je
Regulator pritiska goriva koji se shtela i posle svega nije mi jasno shta je dobio sa tim ?Dobitci su smesni , za to cimanje . Izduvna grana -cevi se spajaju u jednu ispod kartera , vishe goriva sa vecim pritiskom ?
Izvinjavam se zbog off-a,da pitam ovdje da ne bih otvarao novu temu:moze li se dobit kakav zvuk ako se izvadi ona vuna iz zadnjeg lonca,i da li bi to uslovilo vece grijanje poda auta?
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
zvuk ce se sigurno promeniti, e sad stvar ukusa, nekom je to bzvz a nekom ok, ja inace to ne bih radio jer vadjenjem vune lonac postaje rezonantan sto uslovljava rezkiji zvuk sto se meni lcno ne svidja, ja volim dublji zvuk izduva, kad sam pravio neke lonce(protocne) za jugice svojevremeno trazio sam da se sto vise vune nagruva unutra i dobro sabije, naravno izbacivao sam ostale lonce i sam pozadi stavljao taj protocni i zvuk je bio extra, meni je sad na alfi dosta rezak zvuk i to mi se nikako ne svidja ali kad bude bilo para menjacu lonac
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji