Pozdrav svima,
Od letos sam ponosni vlasnik Giulliete 1.8tbi 2010 godiste. Na zalost pojavio se problem koje srecu kvari, pozamasna potrosnja ulja. Prica ide nekako ovako. Nakon kupovine nekih mesec dana sam je vozio i nisam primetio da trosi ulje. Presao sam za to vreme nesto manje od 1000km. Nakon mesec dana saberem se i uradim komplet veliki servis sa Seleniom 5w40 po specifikaciji. Posle nekih 1200 predjenih km setim se da bih mogao da proverim nivo ulja i ostanem u soku. Ulje ospod minimuma! Dolijem 1 litar otprilike do max i pocnem redovno da proveravam. Shvatim da motor trosi 1 litru ulja na 700 do 1000km u zavisnosti od toga koliko sam bio na auto putu ili je vozio u visim obrtajima. Majstor je u fazone otisle uljne karike, a meni se ne otvara motor na prvu. Po stranim forumima vidim da problem moze biti ventil dekla sa separatorom uljnih para, glava motora, turbina...Karike se slabo pominju. Turbina je po svoj prilici u dobrom stanju, ne cuje se, auto radi i vuce odlicno bar po mom subjektivnom gledistu. Znacili bi mi saveti i iskustva, ukoliko ih neko ima.
Hvala unapred
Giulietta 1.8 tbi trosi ulje
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
Na toliku potrosnju ulja bi trebalo da primetis plavkasti dim ako ga sagoreva. Druga mogucnost je da curi, sto bi verovatno video, ili da ga mesa sa antifrizom. To sto se turbina ne cuje i auto vuce dobro ne mora da znaci da je dobra. Dodao bih tu mogucnost i losih gumica ventila ako dimi prilikom prvog paljenja. Proverom kompresije mozes znati stanje karika bez otvaranja motora.

- Bora M
- rookie
- Garaža: Alfa Romeo
Hvala na brzom odgovoru. Sto se tice plavog dima ja ne mogu da ga detektujem, ali kad se upali u garazi oseti se miris paljenog ulja, napolju ne osetim. Majstor kaze da merenje kompresije nema smisla ako su otisle uljne karike, zapravo iz meni nepoznatih razloga rece mi da je auto mozda negde dugo stajao pa da je mozda pukla neka uljna karika. Ulje ne curi, ne mesa se sa antifrizom. Ovo za gumice ne znam, moguce, moracu da obratim paznju. Kako se resavaju gumice? Inace oba izduva su bas cadjava iznutra ali nisu masni, ako to ima ikakve veze. Jel turbina moze da se proveri nekako bez skidanja?
Poslednja izmena od Bora M u Uto Dec 09, 2025 12:24 am, izmenjeno 1 put ukupno.
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
Skini za pocetak membranu na separatoru uljnih para, vidi da li je pocepana (ako je ima na tom motoru). Moze turbina eventualno da se vidi da li ima preveliki luft bez skidanja i da li ima prekomernog ulja u crevu turbine i interkuleru. Za zamenu gumica bi morala glava motora da se skida. Ima ko zna to da odradi i bez skidanja glave, ali sumnjam da ces naci. U svakom slucaju ako menjas karike odradi i gumice, kada se vec otvara motor

- Bora M
- rookie
- Garaža: Alfa Romeo
- gpendula
- Revizor ARCS

- Garaža: :
- Giulietta QV - Bianco Pastello
- 145 QV (wannabe) - Budžet rejs
- Rosso Panda 319 - Lokacija: BG
- PetarP
- Garaža: nemam garažu
Sumnjivo mi je to da ti se odjednom pojavila tolika potrosnja ulja
turbo moze biti odgovoran za nagli skok potrosnje ulja. Proveri da li u interkuleru imas ulje tj sa strane kompresorskog dela. Za turbinski deo prvo mozes da proviris kamericom kroz navoj za sondu, videces ulje ako ga izbacuje na izduv. Kratak vek turba na tom motoru je cesta stvar, preventivna zamena lezajeva i karika je pozeljna.
Proveri boju svecica na svakom cyl i trebalo bi da imas odgovor o stanju motora.
- na klipu gde trosi ulje, svecica obavezno bude masna i crna.
- Idealna boja je boja nes kafe (malo tamnije nes kafe) bez tragova ulja. Takva boja govori da je sagorevanje u stehiometriji.
Proveri da li ti motor duva na cep kada je vruc (treba odvojiti usis od dekle ventila) nisam sig kako je to reseno na tbi. Zdrav TBI/ts nema duvanje uopste.
Merenje pritiska u cilindru ima smisla.
Ljudi imaju malo pogresno shvatanje karike za ulje. Uljna karika kod nekih motora ima veze sa drzanjem pritiska, kod nekih ne, zavisi od dizajna klipa i same karike - da ne idem mnogo u teoriju, jer ta tema je opsirna.
Uljna Karika ima ulogu da skladisti ulje u svom kanalu i tokom kretanja klipa da nanosi film ulja zeljene debljine na cilindar. Mozda si nekad video kako majstori malterisu sa pravougaonom saksijom za cvece...e pa to ti je to. Uglavnom su male tenzije pa se one poslednje pohabaju.
Re: Giulietta 1.8 tbi trosi ulje
Bora M napisao: ↑Uto Dec 09, 2025 12:10 amHvala na brzom odgovoru. Sto se tice plavog dima ja ne mogu da ga detektujem, ali kad se upali u garazi oseti se miris paljenog ulja, napolju ne osetim. Majstor kaze da merenje kompresije nema smisla ako su otisle uljne karike, zapravo iz meni nepoznatih razloga rece mi da je auto mozda negde dugo stajao pa da je mozda pukla neka uljna karika. Ulje ne curi, ne mesa se sa antifrizom. Ovo za gumice ne znam, moguce, moracu da obratim paznju. Kako se resavaju gumice? Inace oba izduva su bas cadjava iznutra ali nisu masni, ako to ima ikakve veze. Jel turbina moze da se proveri nekako bez skidanja?
Sumnjivo mi je to da ti se odjednom pojavila tolika potrosnja ulja
Proveri boju svecica na svakom cyl i trebalo bi da imas odgovor o stanju motora.
- na klipu gde trosi ulje, svecica obavezno bude masna i crna.
- Idealna boja je boja nes kafe (malo tamnije nes kafe) bez tragova ulja. Takva boja govori da je sagorevanje u stehiometriji.
Proveri da li ti motor duva na cep kada je vruc (treba odvojiti usis od dekle ventila) nisam sig kako je to reseno na tbi. Zdrav TBI/ts nema duvanje uopste.
Merenje pritiska u cilindru ima smisla.
Ljudi imaju malo pogresno shvatanje karike za ulje. Uljna karika kod nekih motora ima veze sa drzanjem pritiska, kod nekih ne, zavisi od dizajna klipa i same karike - da ne idem mnogo u teoriju, jer ta tema je opsirna.
Uljna Karika ima ulogu da skladisti ulje u svom kanalu i tokom kretanja klipa da nanosi film ulja zeljene debljine na cilindar. Mozda si nekad video kako majstori malterisu sa pravougaonom saksijom za cvece...e pa to ti je to. Uglavnom su male tenzije pa se one poslednje pohabaju.