Na Alfa owners Britanci pišu (doduše za Breru i Spidera koji su malo teži) da troše od 11.5-12.5. Ovo mi se činilo realnije ali mi je idalje bilo malo čudno budući da mi Giulietta (1.4 TB 150ks) troši 10.5-11.5 po gradu a razlika je 800 kubika. Tu se ja nađem pametam pa pitam ćaleta (najveća moguća greška) koji ima lep istorijat sa automobilima veće kubikaže (E39 Hartge, Chrystler 300C). On mi je potpuno narušio koncepciju sa rečenicom:"Ma ne očekuj ništa ispod 15 litara a budi spreman i na 20". Uzmem ja tu da pogledam i matematika mu je stvarno bila na mestu, da se auto proizveo 1992. Iz čiste radoznalosti ja tu pogledam za 3.2 JTS kolika je potrošnja. 12-14 L/100km grad, te sam tu odlučio da stanem sa istraživanjem i obratim se Horvatu za pomoć. Za sad se vodim njegovom računicom od 12.5 do 15 L/100km, nije baš najveselija po mene ali računam da je informacija od nekoga ko je vozi svaki dan plus ne pokušava da mi je uvali. Hvala ti ovom prilikom <3
Super sad pokušavam da smislim kako to smanjiti. Za sad imam tri ideje:
Prva, da je ne "Džibrim", veoma očigledno.
Druga da skinem DPF filter. Čitao sam da dosta poboljšava performanse i značajno smanjuje potrošnju, plus još jedna stvar manje koju moram da servisiram.
Treća je mapiranje/chiptuning motora. E sad tu nastaje problem.
Odrastao sam pored čoveka koji bi pre sam sebi odsekao nogu nego čipovao auto, tako da je mentalitet "Nemoj to, odleteće ti klip u vazduh" prenesen i na mene. Da nije priče o potrošnji ne bih ni razmišljao o mapiranju, 185ks je i više nego dovoljno, vozio sam auto više puta, vuče kao nepismen, ali me idalje kopka to da sam apsolutno svuda video da mapiranje smanjuje potrošnju za nekih 15%-20%. Onda sam se još setio i činjenice da je atmosferac. Znam da postoji mapiranje atmosferaca ali se performanse tako zanemarljivo povećavaju da se ljudima jednostavno ne isplati da to rade, pa se onda postavlja pitanje, ako se performanse gotovo ne povećavaju da li se onda i potrošnja ne smanjuje? Tako da mi treba sada vaša pomoć.
Sve što imate oko bilo čega gore navedenog, pucajte. Skidanje DPF-a, čipovanje bukvalno svaka moguća informacija znači.
P.S. Zaboravih da dodam, čitao sam i Ratkovu temu o ugradnji gasa ali da budem iskren ne bih baš da se upuštam u tu priču. Nije mi žao performanse ali misli da je malo previše posla. Jedino ako baš bude moralo

Ukratko: Da li ću smanjiti potrošnju mapiranjem i skidanjem DPF-a na benzincu atmosfercu?