Dakle, ja kola kupujem i vozim vezano za posao: ako radim negde gde treba da se vozim - kupim auto koji tome sluzi. Kada prestane posao, prodajem osim ako nije prirastao srcu

- hocu nesto sto je veliko i udobno jer moje ture umeju da budu i 2000km nedeljno.
- pogon na sva cetiri. Vise puta me je iznenadio sneg u februaru, ne toliko sto ne znam da vozim (mada je i to upitno) ali vise zbog smanjenja rizika.
- Hocu karavana zbog kera i da moze da se ide i na skijanje.
Ovo se sve uklapa u SUV, ali posto vec imam Stelvia plus ne podnosim da se vozim njim duze vreme, izbor se prilicno suzio. Na kraju sam birao:
- allroad a4
- superb 4x4
- allroad a6
Na kraju sam uzeo a6, 2016 godiste sa predjenih okoo 100k. Presao par tura i mislim da mogu da napisem par redova sa poredjenjem sa Stelviom, tj onim sto alfa najblize ima da ponudi.
Kad se udje u allroada, to je potpuno drugi nivo sto se tice luksuza. Mozemo da pricamo da je alfa podigla nivo kvaliteta unutrasnjosti sa ovom zadnjom serijom (giulia, stelvio), sto i jeste istina, ali to je jedna svetlosna godina iza Audija. Koza u audiju, plastika... sve je mnogo, mnogo bolje nego u alfi. Audi 1-0. Druga stvar: udobnost. Jedan od razloga zaasto sam isao sa A6 je vazdusno ogibljenje... to je kao voznja na duseku. rupe se ne osecaju uopste, iz voznje od 6 sati se izlazi kao nov. Ovo poredim sa stelviom i stvarno je A6 iznad. debelo iznad. Audi 2-0.
Kada pogledam oko sebe, meni je broj dugmica koje audi ima nestvaran... to je potpuno kretenski: tempomat ima posebnu rucicu koju treba 3x pritisnuti ne bi li se dobio tempomat koji nije aktivan. Meni se t ne svidja uopste. Audi 2-1. Drugo: MMI... meni stvarno nije jasno zasto je alfa to menjala kada je bolje od Audija. navigacija je na alfi preciznija, grafika je lepsa, opet, na alfi imate dva dugmeta za ono sto vam na audiju treba 4. Audijev ekran je mozda veci, ali je alfin skladniiji. Audi - Alfa: 2-2.
I dolazimo do onoga sto je najvaznije... voznja. Vorsprung vs Cuore.... tako i jeste: alfa je zivo bice sa motorom umesto srca a audi je... masina. Auto ide, ide kao besan da se razumemo: 313ks nije malo. Ali prvo sto ga muci je tezina. Na pravcu se to i ne oseca toliko, ali po zavojima itekako. Stavi ga u koji god mod hoces - ima podupravljanje. Volan je ili bezukusan ili vestacki tezak - u bilo kom modu je neodgovarajuci. Mogu da priznam da je ubrazanje 150-200 bolje na audiju, ali ipak osecaj voznje je jasan, alfa je bolja. Audi - Alfa 2-3.
Potrosnja je skoro pa ista kao na alfi... vvt kada bi smanjio tockove na 17" to bi bilo manje, ali grad 9.5, auto put 7.5...
Dakle, drustvo moje, ovo je vozilo, jako lepo vozilo koje moze da se kupi crno, sivo ili belo. I da imas osecaj da sedis za racunarom, jako pedantno uradjeno. I pokazatelj koji je pravac autoindustrije: sto vise tehnike, sto manje duse.
Alfo - hvala ti sto postojis i jedite se bas ako propadnete