Pitanje za gume

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
PapaSle
Garaža: "Il Biscione" 147 JTDm
Pridružio se: Sub Jun 07, 2014 11:56 pm

Re: Pitanje za gume

Pet Jan 05, 2018 9:38 am

G0XY napisao:Tigar pored toga što je jako lošiji na mokrom kolovozu,ima i lošiju preciznost izrade,tako da ju je vrlo teško balansirati.
Čak i da je majstor vrhunski balansira,opet ima da trese na većim brzinama,na alufelnama od 16 pa na više.
Ok kapiram da za te pare može svašta i da se pretrpi,ali nemojmo se mnogo zavaravati i porediti ga sa premijum gumama.
Da ne preterujemo sad baš :whistle:
Imam 8 Tigrica i ne trese nikad i ništa.
Ja čak nisam imao neki problem sa mokrim kolovozom, al ajde da kažemo da sam oprezan vozač u datim uslovima. Wintera mi je recimo proklizavala na ledu, al tu bi pretpostavljam proklizao i Nokian.

Opet kažem, def. ću preći na neke druge gume jer mi je ovako malo skinuta čar Alfe...
Naravno da guma po toj ceni ne može parirati premijum gumama ali nikako nije opasna po život i djubre kakvom se ovde ponekad predstavlja.
Baš tako. :drink
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Pet Jan 05, 2018 9:56 am

1
Nove felne 18-ce,bez trunke nedostataka + Tigar Wintera = meni neprihvatljive vibracije.
Ocena 3 vulkanizera (Planeta guma,Beoguma,Adam),to je Tigar guma i preciznost njene izrade nije na zadovoljavajućem nivou.Jasno osetim vibracije na velikim brzinama i na premium vozilu je to za mene neprihvatljivo.
2
Vozim relativno brzo i u krivinama koristim 159-ku kako bog zapoveda.U odnosu na premium klasu guma,sa Tigrom mi dupe beži i proklizava samo tako.
Orjentir za testiranje je krivina posle Tempa kod Ade i skretanje ka Čukaričkoj padini.Ono što sa premium gumom mogu da uradim sa 80-90kmh,sa Tigrom je plafon 60kmh i to govorim o suvom kolovozu.

Priča vozim pažljivo u skladu sa mogućnosti guma mene ne zanima,isključivo me zanima da vozim u skladu sa svojim mogućnostima i mogućnostima vozila ;)
Svako ima izbor u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima,ali opet - nemojmo se zavaravati oko jeftinih guma,nisu svakako đubre opasno po život,ali ograničavaju mogućnosti...
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
PapaSle
Garaža: "Il Biscione" 147 JTDm
Pridružio se: Sub Jun 07, 2014 11:56 pm

Pet Jan 05, 2018 10:34 am

Za nestabilnost i ležanje upravo pričam da je razlog što ću se vratiti na verovatno Danlop ili gumu sličnih karakteristika.

Al vibracije iskreno nikad nisam osetio.
Korisnikov avatar
bane
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 146 junior 1.4ts
Alfa Romeo 147 1,9jtdm
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 10:10 pm

Pet Jan 05, 2018 12:43 pm

G0XY napisao:1
Jasno osetim vibracije
Poenta tog uredjaja i jeste da vibrira,ali dobre onda baterije koristi

sory
morao sam
Lepo je videti da ARCS i dalje diše punim plućima i dokazuje da je jedan od najboljih automobilskih klubova u Srbiji. Ako ne i najbolji…
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Pet Jan 05, 2018 12:50 pm

kako sad stoje stvari sacekacu kraj februara da pocnu da stize nove ture letnjih guma, ovom prodavcu su ostale samo 2 gume Semperit a volim da imam sve 4 iste, pogotovo sto u manualu za Q4 pise da obavezno treba imati sve iste zbog pravilnog rada pogona i mogucnosti da se osteti ako nisu... Nadam se da ce opet biti neka povoljna ponuda boljih guma u opciji "novo bez garancije" :)
Korisnikov avatar
Nicola Romeo
BANOVAN
Garaža: Alfa Romeo 156 SW 1.9 150ks '06
--------------------------------
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115ks '02
Ex Alfa Romeo 156 SW 2.0TS 16v 155ks '00.
Pridružio se: Sre Avg 31, 2011 9:15 pm

Pet Jan 05, 2018 1:00 pm

bane napisao:
G0XY napisao:1
Jasno osetim vibracije
Poenta tog uredjaja i jeste da vibrira,ali dobre onda baterije koristi

sory
morao sam
hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Slika
Što ja nekad popijem, nekima teško je preplivati!!!
Korisnikov avatar
MWDP
Drug Član
Drug Član
Garaža: Mercedes CLS350CDI
ex Spider 2.0 TS
ex Brera 2.4
ex 166 2.4
Pridružio se: Uto Maj 10, 2016 3:25 pm

Pet Jan 05, 2018 1:33 pm

Ja sam kupio nove Wintere 225 40 18 i nisam zadovoljan. Na suvom su okej, na snegu dobre, na vlaznom apsolutna katastrofa.
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Pitanje za gume

Pet Jan 05, 2018 1:45 pm

To je klasicno ponasanje wintere, nevezano za dimenziju. :D
Korisnikov avatar
Sava
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170ks
Pridružio se: Sre Dec 28, 2011 12:59 pm

Pitanje za gume

Pet Jan 05, 2018 1:55 pm

Ko vozi oprezno i prilagodjava se svim uslovima moze slobodno i da vozi Tigar, a i nesto jos losije(?). Takav vozac ce uvek da ih hvali i govorice kako su odlicne “za te pare”. Samo bi trebao uz takvu voznju da vozi Astru G karavan ili neko slicno vozilo.

Druga stvar je moje iskustvo i iskustvo ljudi koje poznajem gde nam se svasta dogadjalo sa Winterom, UHP-om, Syneris-om. I na osnovu tih iskustava znam da nikad u zivotu necu da stavim pomenute gume.

Ua Srbija, ua Tigar?
Korisnikov avatar
sinisa
Garaža: '19 Alfa Romeo Stelvio 2.2
'23 Skoda Superb 2.0TDI
'13 Audi A6 Allroad 3.0TDI
###############
Ex '11 Alfa Romeo 159 2.0JTDm
Ex '09 Alfa Romeo 159 1.8MPI
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Ex '07 Citroen C4 2.0VTS
Pridružio se: Ned Jun 10, 2012 3:58 pm

Pet Jan 05, 2018 2:11 pm

Isti utisci sa Winter1 235/45 R18, iako sam se vodio logikom da mi bolje ne trebaju za mojih zimskih 1000km... na sve to, gume su prave, ali nisu savršen krug (poskakuju), na preko 80-100km/h se baš osećaju vibracije - od guma :) .

Pošto je Djo83 pitao za iskustva sa Synerisom, sa njima (bar meni na R18) nije bilo nikakvih vibracija, balansiranje je bilo sa max 15g po gumi. Ne znam na koje gume je Goxy mislio kada 159-ci beži dupe (Winter1 ili Syneris), ali Syneris po suvom drži veoma dobro. Problem je kiša i hladnije vreme, kada grip nestaje... Zbog toga sam prešao na Falken FK510, koja je odlično prošla na testovima. Tu mi je već bila logika da je važnija glava...

Što se potrošnje tiče, mislim da se na Crosswagonu Syneris neće proslaviti, zbog snage, težine i Q4 pogona.
Korisnikov avatar
alonso14
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: -
-ex Q2 211cv 3 porta
-ex Rossalinda Challenge Stradale by Nova Speed
-ex Giulietta QV Edizione Corsa 301cv by Nova Speed

- ex GTI PP DSG 317 cv by OnlyRevo

- S3 8v 370 cv by Freaks Motorsport

- MK6 GTI DSG 271 cv by Freaks Motorsport
Pridružio se: Čet Avg 25, 2016 5:45 pm

Pet Jan 05, 2018 2:14 pm

Mali broj vozaca ovde dotera svojom brzinom tigar sineris, ili uhp do limita..vec mahom se to tera leva na volanu u desnoj telefon..op op..lose gume..
'' Izabran sam zbog suptilnog magnetizma moje licnosti ''
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Pet Jan 05, 2018 3:40 pm

sinisa napisao:Što se potrošnje tiče, mislim da se na Crosswagonu Syneris neće proslaviti, zbog snage, težine i Q4 pogona.
I sam sam očekivao na cw da se brže troše ali nije to nešto drastično,malo je povećana potrošnja na zadnjoj osovini ali menjanjem rasporeda ih održavam na istom nivou i opet naglašavam govorim o syneris gumama.I uopšte ne vozim penzionerski kako neki ovde sugerišu i verovatno zbog takve vožnje je i povećana potrošnja na zadnjoj osovinu.
Sava napisao:Ko vozi oprezno i prilagodjava se svim uslovima moze slobodno i da vozi Tigar, a i nesto jos losije(?). Takav vozac ce uvek da ih hvali i govorice kako su odlicne “za te pare”. Samo bi trebao uz takvu voznju da vozi Astru G karavan ili neko slicno vozilo.
Pa ne znam šta da kažem na ovakav komentar a da ne uvredim nekoga,ipak ću zadržati za sebe.

Ja gume vozim do 4mm šare i tada menjam i sledeće neće biti syneris ne zbog toga što su me razočarale već ću probati nešto drugo(nikad ne kupujem iste).Možda uhp a možda Federal Formoza AZ01 ko zna.
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pet Jan 05, 2018 4:23 pm

yorda napisao:Imam dve preporuke za gumu ruskog proizvođača Cordiant. Jedna od te dve preporuke vozi već pola zime po snegu debelom i kaže da su vrhunske. Šara je nešto nenormalna, valjda 9mm.
Sa barem 9mm stiže i GY UG Gen-1 u 18". Izmerio sam pre montaže ove sezone, moje gume vožene cele prošle zime i sve 4 su preko 8.5mm. Mislim čak da su 8.7-8.9, ali rizikujem da slažem.

Nažalost nisam se setio da ih izmerim nove, nego tek sad kad nisam uspeo da prepoznam koja je bila gde. Ni milimetar se nije napravila razlika između prednjih i zadnjih.

Kako god hoćete, ali od gume zavisi ćud celog automobila, nije samo bezbednost u pitanju. Pritom upola jeftinija guma obično traje i upola kraće, tako da te po km košta isto kao i kvalitetna guma, a sve vreme voziš lošiji automobil, što subjektivno što objektivno.

Čemu hvaljenje direktnosti jedne Alfe, emocijama, preciznom upravljaču i osećaju na putu, kada namontiraš đubre na točak i onda džaba sve?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Pet Jan 05, 2018 5:26 pm

kakva su to loša iskustva sa Tigar UHP gumama?

interesuje me iskustvo ljudi koji su probali više različitih proizvođača na istom autu. ja sam montirao UHP na moju 147 skoro odmah po kupovini auta pa nema sa čim da uporedim.
Korisnikov avatar
djolers4
Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v
Pridružio se: Pon Dec 14, 2009 6:18 pm

Pet Jan 05, 2018 8:29 pm

Tigar nudi taman onoliko koliko kosta,pogotovu letnja varijanta.Winteru ne volim ni na slici da vidim,imam losa iskustva sa njom.Ovde se zanemaruje ekonomski faktor,nemaju svi novca da kupe srednju ili premium klasu guma,ali barem uzmu novu gumu koja nije toliko losa za njihove potrebe.Previse se potencira premium brend guma koje u 17+ dimenziji kostaju papreno,ne ulazeci u to da li opravdavaju cenu ili ne.Na forumu ima grupa ljudi koji voze skuplje alfe,odnosno,finansijski dosta bolje stoje od vecine drugih clanova i potenciraju te premium gume koje kostaju 100+ evra komad puta 4 to izadje prosecna mesecna plata :rolleyes: Svi bi mi voleli da priustimo najbolje,ali ljudi balansiraju u skladu sa prihodima.Neko ima.mogucnosti da svaki mesec odvoji 200-300-400 evta za auto,za razno-razne zaebancije,vecina uspeva da odrzava auto i to je to.Sto se mene tice,i zimske i letnje gume sam uzeo polovne ali odlicne,relativno mlade sa odlicnom sarom.Zimske u dimenziji 195/50 nije neki izbor dok sto se letnjih tice,tu je.tek situacija mrsava,215/40 r16.i jedne i druge sam platio po 100eur set i odlicno sam.prosao ali sam ih lovio po oglasima 2 meseca.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Pet Jan 05, 2018 9:40 pm

Jbg, ja mogu da priuštim ali ne bih kupovao premium gume za auto koji koristim u gradu do posla i nazad...tako da, svako prema svojim potrebama (grad=iscepan asfalt, udarne rupe, parkiranje i šine).
Korisnikov avatar
djolers4
Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v
Pridružio se: Pon Dec 14, 2009 6:18 pm

Pet Jan 05, 2018 9:56 pm

I to je tacno,ja prelazim 20+kkm sa 155,2 seta moram.da imam,letnje sam uzeo pirelli i fuldu,doduse polovne ali pored mrsavog izbora i preteranih cena mislim da je najbolji izbor,za barem 2 letnje sezone,tj.30kkm.Videcu kako ce se pokazati,volim da poteram u krivini.
Korisnikov avatar
yorda
Garaža: -
Citroen DS3 1.6THP, '10
---------------------------------
Ex: FIAT 500 '08 1.2 8v - Pablito
Ex: Alfa Romeo 147 Q2, 16v '07
Ex: Audi 80s, '89
Ex: Golf 3, GTI ABF 16v '95
Ex: Alfa Romeo 147 8v, '05
Pridružio se: Sre Jul 08, 2015 4:29 pm

Pet Jan 05, 2018 11:02 pm

Sava napisao:Ko vozi oprezno i prilagodjava se svim uslovima moze slobodno i da vozi Tigar, a i nesto jos losije(?). Takav vozac ce uvek da ih hvali i govorice kako su odlicne “za te pare”.
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pet Jan 05, 2018 11:33 pm

djolers4 napisao:Previse se potencira premium brend guma koje u 17+ dimenziji kostaju papreno,ne ulazeci u to da li opravdavaju cenu ili
Suza mi je krenula što neko stavlja Tigar na 18" jer mu je skupo, a ne pada mu napamet da će auto kudikamo bolje da funkcioniše ako smanji felnu na dimenziju za koju ima para da kupi bolju gumu.

Naravno da bolje gume opravdavaju cenu. Ne mora se voziti najskuplje što postoji, ali imaš sad testove koje otkad pratim, uvek pohvale nekog iz srednje ili niže lige, koje dišu za vrat vrhu ponude.

Guma je mnogo važna stvar na autu i mnogo je bitnije kako radi, a ne kako izgleda.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 6:32 pm

Sub Jan 06, 2018 12:10 am

Toliko puta prezvakana prica, i pomalo postaje zalosno.
Slazem se da nemaju svi para za ultra premijim gume, i to je OK, ali cemu potreba ubedjivati ostale, a pre svega sebe, da su te gume odlicne, i da nema potrebe za premijum gumama...
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Korisnikov avatar
Sava
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170ks
Pridružio se: Sre Dec 28, 2011 12:59 pm

Pitanje za gume

Sub Jan 06, 2018 12:13 am

^ upravo...
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Sub Jan 06, 2018 11:04 am

Pa to je uvek interesantna tema i nije lose s vremena na vreme,opet razmeniti misljenja i iskustva :drink .
Nidza je pogodio pravo u sustinu,bolje manja felna i kvalitetnija guma,nego velika felna i budzet guma :gr8:
S druge strane,ima logike i kod Tome,koji kaze da mu ne trebaju skupe gume za po gradu,po guzvi i dzombama,gde prosecna brzina ne prelazi 30kmh...
Svako ima neku svoju racunicu,ali generalno premium i budzet guma nisu u istoj ravni.
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Sub Jan 06, 2018 11:53 am

Mislim da je jedini problem tu sto kad se krene oko price koja je najbolja budzetna guma uvek nekako ode na tu stranu premium je zakon i to je to, ko vozi budzetnu, ne treba da vozi manje vise po vecini. Ali onda bi tom logikom svaki moguci element vozila mogli nekom prosipati pamet posto je svako na necemu negde jednom pokusao da ustedi. Interesantan je "placebo efekat" da se o gumama nije ozbiljnije pricalo dok zakon nije poceo da ih ogranicava i da se prica o nekom bezbednosnom faktoru dok stvari kao sto su npr amortizeri smo i dalje u fazonu da li reparirati, koji su najeftiniji itd iako je i to element koji omogucava da ta guma bude u dodiru sa kolovozom, isto mozemo reci i za kocnice itd...

Iako sam i ja za to da se vozi premium i trenutno po prvi put vozim nesto sto je budzetna na svom autu (finansije nisu bile odlucujuci faktor), mogu da shvatim da neko vozi budzetnu jer je duplo i vise jeftinija od premiuma (pogotovo u vecoj dimenziji) ali ne vidim zasto ne bi moglo da se prica koja je budzetna najbolji izbor jer izbor izmedju njih znaci razliku od mozda par stotina dinara koje verujem da vecini ne bi bio problem, a u karakteristikama mogu biti prilicno merljive.
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
maxy
Garaža: Giulietta 2.0
Ex Alfa Romeo 147 1.9 jtd
Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 5:09 pm

Sub Jan 06, 2018 2:27 pm

Neozbiljno je na auto od 150+ ks montirati gumu koja je pravljena za juga, punta i slična vozila. Znamo svi da su finansije bitan faktor, ali ako si se odlučio da poseduješ ozbiljnu mašinu, onda i ulaganja moraju biti adekvatna. Premijum guma je onda preporuka, ali ispod srednje klase ne treba ići. Sa winter1 gumom sam se družio ranije, dok sam vozio keca i za njega je to dobra kupovina. Za 147 ipak imam nešto bolje. Syneris je budžet kao i winter i od svog dobavljača sam dobio preporuku da je ne uzimam ako agresivno vozim jer su i oni na svom voznom parku imali probleme sa njom već tokom druge sezone.
Korisnikov avatar
junky01
Garaža: Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD
Alfa Romeo GT
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 1:25 pm

Sub Jan 06, 2018 3:18 pm

Hteo sam samo sa strane da posmatram "rasporavu" ali mi nikako nedate mira :D .
Malo je neozbiljno i pljivati po budzet gumama i trpati ih i tamo gde im nije mesto, odnosno samo za odredjen tip vozila.
Ako ih je fabrika napravila u 17` ili 18` ond sigurno nece ici na Yuga. Ako im je omoguceno da se rolaju do 210km/h onda sigurno nisu za Yuga ili slicna vozila.
Ne, ne tvrdim da su one super resenje, samo ne treba osudjivati ljude koji zbog finasija traze alternativu. Savetom koje su podnosljive a koje treba izbegavati treba pomoci kolegama.
A sada malo kontra strana :lol: , ja sam kupio nove Rilken gume, smatrajuci (a i na preporuku) da Japanci ne mogu toliko da zeznu stvar. Sa druge strane, Rilken je udruzio snage sa MICHELIN-om i krenuo u prozivodnju. Bio sam misljenja, i ako ih prave u Pirotu, da ne moze da se prave velike greske jer ipak Michelin stoji iza toga, prolaze njihovu kontrolu. Tu sam se malo zeznuo u proracunu. hahaha hahaha hahaha Duzina kocenja novih zimskih guma je duza nego na 2 god. starim letnjim. ABS se pali pre nego na letnjim. Ali zimi nigde i ne jurcam, za voznju po gradu do 40-50 km/h je sasvim zadovoljavajuce, narocito sto svremena na vreme odvalim neku rupu, tako da...

Da ne kopiram predhodne postove, jer me mrzi da ih jurim ali ste se smejali drugu clanu kada kaze da se prilagodjava uslovima puta u datoj situaciji...a kako bi inace trabalo da vozimo auto?
Nadam se da niste deca i da ste prerasli ona klinacka ku..cenja, ja imam besan auto i tako moram da ga vozim. Zelim da me svi vide i da mi se dive...ma hajte, molim vas ;) .
Predpostavljam da ce se mnogi naci prozvanim( sa razlogom ili bez njega), mada odmah zelim da napomenem da na nikoga licno nisam mislio .
Zelim samo da vam svima cestitam nadolazeci Bozic i danasnji Badnji dan.
Mir u srcu....ljubav za sve.

Povratak na “Area Servizio”