Vec duze vreme mi smeta sto na 130km/h (kad vozim autoputem) obrtaljka viri na oko 2200-2300 obrtaja, i razmisljao sam da promenim diferencijal tj odnos diferencijala za tako nesto, ali kako god racunao, dobio bih mozda nekih 100 obrtaja nize, za veoma mnogo ulozenih para... sto se ne isplati nikako, osim u slucaju ubacivanja nekog od boljih diferencijala, ali opet, ne bih postigao mnogo.
Sa druge strane, automatski menjac koji je dolazio sa 156-icom (mislim da je 4-oro stepeni Q-System koji je bio dostupan samo na 2.5 motoru) takodje otpada, jer nikako ne bi funkcionisao sa dizelom (a da ne pricam o selespeed menjacu).
I tako sasvim slucajno danas lupio bratu google-u u pretragu 1.9 jtd automatic gearbox, i izbaci mi Fiat Chroma 2 1.9JTD 16V. Prvo sam mislio da je neko s*anje od menjaca, medjutim, kad sam malko bolje pogledao, taj menjac bi bio savrsen za moju Alficu. I po svim "proracunima" sa 140km/h, obrtaljka bi bila na oko 2000 obrtaja.
Realno, ono sto me zanima, koliko je prepravke potrebno, s obzirom da su isti motori u pitanju? Cak sam razmisljao da uzmem i ECU od tog automobila? Pretpostalvjam da bi vecina stvari bila sraf na sraf.
Pozz i hvala na odgovorima...