Alfa GT/ 147 : Ventilator kabine i reostat - pregrevanje

Bez duše bismo bili samo mašine...
mico77
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Ned Jul 05, 2015 9:58 am

Alfa GT/ 147 : Ventilator kabine i reostat - pregrevanje

Ned Jul 05, 2015 10:09 am

Zdravo drugari.
Molim za misljenje i pomoc.

Imam alfu gt i posle pranja u perionici pod jakim mlazom,prestao je da radi ventilator kabine.
Skinem zastitni deo kod suvozacevih nogu,dodjem do ventilatora,kad ono voda.
Vlazan zid ventilatora i reostat kada se zada odredjena naredba pocne izuzetno da se greje tako da prstima ne moze da se drzi koliko je vreo.

Osigurac nije cim reostat dobija naredbu ali greje se nenormalno a ventilator ni da mrdne.
Da li je neko imao slican problem?
Korisnikov avatar
junky01
Garaža: Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD
Alfa Romeo GT
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 1:25 pm

Re: Ventilator kabine i reostat pregrevanje

Ned Jul 05, 2015 11:32 am

Da, cim se potenciometar greje onda i dobija struju. Ali on se greje zato sto u sistemi i dalje imas vode pa pravi kratak spoj.
Probaj da sistem ocistis od vode a u tome ce ti pomoci i toplo vreme, pusti ga prad dana neka ispari pa probaj ponovo.
Sto se vent. tice ili je i sam crkao usled vode ili je izlaz otisao kada se sve kratko spojilo.
Moguce i da ce da proradio kada se voda odstrani, posto je struji jednostavnije da ide linijom manjeg otpora ali nebih se bas kladio u to...mada je sve moguce.
Prvo odstrani vodu pa onda u dalje pohode. Kada sve to ocistis lako ces proveriti dobija li napon vent. ili ne. Dalje ce ti biti sve jasno.
mico77
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Ned Jul 05, 2015 9:58 am

Ned Jul 05, 2015 3:01 pm

Hvala na brzom i temeljnom odgovoru.
Pomislio sam da je reostat neispravan ako se tako brzo greje ...
Ipak cu ostaviti par dana da se isusi pa ako i onda ne radi ventilator,tada cu ga zameniti polovnim,koji sam nasao preko oglasa.
petrovicmnenad
rookie
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V
Pridružio se: Uto Jul 29, 2014 7:28 am

Čet Jan 14, 2016 10:35 pm

Meni se desilo nešto slično. Uzrok vode u ventilatoru je zapušen kanal za odvod vode koji se nalazi ispod šoferšajbne. Kod mene na Alfi 147 se nalazi na sredini, a da bi mu prišao moraš skinuti brisače i plastiku ispod šoferšajbne.

Pozdrav
Korisnikov avatar
icemilos
Garaža: alfa 166 TS
Pridružio se: Čet Jan 06, 2011 10:45 pm

Uto Feb 16, 2016 6:19 pm

99% ti je stradao motor ventilatora. Druga opcija je da je kratak spoj od reostata do kontakta na motoru pa vuce veliku struju. Ovo znaci da ti osigurac ne radi posao kako treba jer bi na to trebao izbaciti
cihaber
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6TS
Pridružio se: Sub Okt 01, 2016 1:59 pm

Ventilator na 147 1.6TS

Uto Okt 11, 2016 7:07 pm

Kada upalim auto ili dam kontakt nece uvek da radi ventilator, nekad proradi ali uglavnom nece. Jel zna neko sta da gledam a da nisu osiguraci ? Alfa Newbee

Sent from my iPhone using Tapatalk
cihaber
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6TS
Pridružio se: Sub Okt 01, 2016 1:59 pm

Ventilator na 147 1.6TS

Uto Okt 11, 2016 10:51 pm

Ventilator u kabini, da budem precizniji, onda ugasim motor ili skinem sa kontakta i izvucem kljuc iz brave, vratim kljuc u bravu i dam kontakt a ventilator proradi...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”