Pitanje za gume
- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
Drage volje, ali ponuda je jako oskudna, stoga i ova nedoumica. Po recima vise prodavaca i mogucnost za neko porucivanje skoro da ne postoji.
- PapaSle
- Garaža: "Il Biscione" 147 JTDm
Ja imam 225 i nemam nikakvu zamerku, ne znam nista o razvlacenjima i skupljanjima, ama bas nikakvu razliku ne vidim u odnosu na prethodne 16 koje su bile u fabrickoj velicini.
- Mrzovoljni Soko
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9jtd 85kw no-remap xD (Blue beuty)(ex)
Alfa Romeo 159 1.9Jtdm 110kw,remap :D (Musava) - Lokacija: Mihajlovac Smederevo
Ja sam u Smederevu narucivao gume kojih nema na stanju,stigle su za 2-3 dana,bez problema 

- Rik
- Saradnik Uprave
Porucio sam na kraju preko Tadica u Smederevu 225/45 sa Y indeksom (do 300km/h), nadam se da ce biti dosta.
Bas su lepo 'sele' na felnu, zadovoljan sam. Ispostavilo se da je jedna felna malo kriva tako da ide ispravljanje cim pre.

Bas su lepo 'sele' na felnu, zadovoljan sam. Ispostavilo se da je jedna felna malo kriva tako da ide ispravljanje cim pre.
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
- MWDP
- Drug Član
- Garaža: Mercedes CLS350CDI
ex Spider 2.0 TS
ex Brera 2.4
ex 166 2.4 - Lokacija: BG
Imam dva komada Pirelli Sottozero 225 45 17, DOT 2013, oko 6mm mesa. Da li prodati to i kupiti nov zimski set Tigrov ili Savin, ili samo dokupiti dve nove gume? Izgledaju dobro i čini mi se da nisu nigde krpljene, ali nekako više volim da uzmem novu gumu uvek...
PS. došle su na autu tako, ne kupujem nikad polovnu gumu
PS. došle su na autu tako, ne kupujem nikad polovnu gumu
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
UG 7 su već stara šara i pitanje je koji je DOT. Pametnije je uzeti UG 8 ili ako se gledaju nove gume UG 9 koji je izašao prošle sezone.
- PapaSle
Kako služe? Evo prolazi letnje vreme i za razliku od Vintere ja sam oduševljen Sinerisom ili ti Taurusom... Da mi neko pokloni dodatnih 200 evropskih jedinica pre bih dao u kafani nego za skuplje gume, apsolutno bez greške za sada... Da kucnem u drvo.Rik napisao:Porucio sam na kraju preko Tadica u Smederevu 225/45 sa Y indeksom (do 300km/h), nadam se da ce biti dosta.![]()
- djolers4
- Garaža: Ex-Alfa 155 2.0 TS 8v
Ex- Alfa 147 mjet 16v
Bianco 159SW 1.9 16v - Lokacija: Vrcin
Evo ja mogu da odgovorim iz svog iskustva,vozim napred taurus ili tigar syneris 215/45.Presao sam 10kkm,guma je solidna,za sada lepo drzi,malo je bucnija ali nista strasno.3 stvari mi se ne svidjaju-uza je od ostalih 215/45 guma, mekan bok gume i losiji odziv volana u odnosu na prethodne goodyear.Ali za cenu po kojoj se prodaju su dobre
- motorhead
- Drug Član
- Garaža: Giulietta 1.6 mjet 105ks
Audi Avant B8 - Lokacija: beograd
Licno imam syneris daleko od save uhp ali je I Tigar daleko cenom od Save 215 50 17 novo je novo.
Kupujmo nase.
Juce kupio 4 Rikena za zimu 16tice milina
Kupujmo nase.
Juce kupio 4 Rikena za zimu 16tice milina
- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
Ja već sad gledam koje zimske gume da uzmem za svoje 17''.
U Principu, najzadovoljniji sam Mišlenom, kako zbog samog prijanjanja, tako i zbog ponajmanjeg trošenja gume. Istini za volju, koristio sam samo njihove ljetne Primacy HP, kako na prošloj 156, tako i na aktuelnoj alfi (ovi na aktuelnoj su baš, baš stari, pa hoću da ih što prije zamijenim. Toliko su stari da se čuju kao da su od plastike čim pređeš 75km/h).
Vjerovatno ću gledati opet Mišlen, Bridžston, Gudjir ili Pireli, s tim što je Pireli najslabiji na vlažnoj podlozi u zimskim uslovima, što je kod nas najčešća varijanta.
Nove ljetne ću da ganjam na proljeće, samo 19''
U Principu, najzadovoljniji sam Mišlenom, kako zbog samog prijanjanja, tako i zbog ponajmanjeg trošenja gume. Istini za volju, koristio sam samo njihove ljetne Primacy HP, kako na prošloj 156, tako i na aktuelnoj alfi (ovi na aktuelnoj su baš, baš stari, pa hoću da ih što prije zamijenim. Toliko su stari da se čuju kao da su od plastike čim pređeš 75km/h).
Vjerovatno ću gledati opet Mišlen, Bridžston, Gudjir ili Pireli, s tim što je Pireli najslabiji na vlažnoj podlozi u zimskim uslovima, što je kod nas najčešća varijanta.
Nove ljetne ću da ganjam na proljeće, samo 19''

- Bojan90
- Garaža: 156 1.6ts
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Meni zimi za po NBG odrađuju posao protektirane 225/45/17 koje su nove bile 60e komad pre 3 godine. Gume jesu "bol u dupetu" za vulkanizere ali su se uz pravilno skladištenje i vožnju samo po hladnom vremenu pokazale više nego odlična kupovina. Gledam ih juče u garaži i ne mogu da veruem da se nisu istrošile ili ispucale, mogu još bar dve sezone. Malo su bučnije i za jači sneg ali ok zimi ne vozim dalje od 100km auto puta...

Danas za te pare može da se uzme Tigar koji za tri zime neće imati š od šare.

Danas za te pare može da se uzme Tigar koji za tri zime neće imati š od šare.
- sinisa
- Garaža: '19 Alfa Romeo Stelvio 2.2
'23 Skoda Superb 2.0TDI
'13 Audi A6 Allroad 3.0TDI
###############
Ex '11 Alfa Romeo 159 2.0JTDm
Ex '09 Alfa Romeo 159 1.8MPI
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Ex '07 Citroen C4 2.0VTS - Lokacija: Beograd
Tigar/Taurus Syneris/401 235/45R18: prešao sam nekih 18.000 s njima, troše se možda malo brže od ostalih, na 30.000 moraću da ih menjam. Normalnom vožnjom mogu dugo trajati, tačno sam video kako je 3.000km oštrije vožnje počelo da ih jede. Performanse za vožnju do 70% mogućnosti Alfe su OK, problem nastaje u tih završnih 30%. Problem je proklizavanje pri kočenju, dok je držanje u krivini solidno (verovatno zahvaljujući i šari). Definitivno se bolje ponašaju na vrelim danima. Buka nije problem, postoji minimalno brujanje na ~70km/h i to je to. Vožnja po kiši, odnosno kočenje, ne uliva sigurnost. Za ove dve godine eksploatacije ni jedan bubreg ili deformacija nisu se pojavili. Gume su jeftine, tako da je odnos uloženo/dobijeno zaista dobar... Ipak, malo malo pa maštam kako mi je bilo na Pirelli P Zero Nero GT
(znam da poređenje nije na mestu). Videću šta da radim za sledeći put, i dalje sam u nebezbednom kraju za premium gume na parkingu, koliko god setova sigurnosnih šrafova imao...
Uskoro me čeka nabavka zimskih guma, od pre imam iskustvo samo sa Pirelli Sottozero (dobro) i Winterom (loše). Ali s obzirom na moju zimsku kilometražu i sve manje snega... najverovatnije će biti Tigar/Riken/Taurus. Za parking i sigurnost guma na istom i dalje važi isti argument, na žalost.

Uskoro me čeka nabavka zimskih guma, od pre imam iskustvo samo sa Pirelli Sottozero (dobro) i Winterom (loše). Ali s obzirom na moju zimsku kilometražu i sve manje snega... najverovatnije će biti Tigar/Riken/Taurus. Za parking i sigurnost guma na istom i dalje važi isti argument, na žalost.
- PapaSle
Đole, da bučne su, to je mana, nego sam se navikao pa zaboravio.. Sto se tice performansi, nikakav problem, proklizavanje pri obicnom ili ostrijem kocenju, nista. Da imaju mekse bokove imaju...
- Rik
- Saradnik Uprave
Evo i ja da iznesem svoje misljenje, kad sam vec upitan
Gumama sam generalno zadovoljan. Otprilike sam i pre same kupovine znao sta kupujem, a slicne utiske sam stekao i nakon 4k km koliko sam 'ubio' sa njima. Na suvom su stvarno odlicne, pogotovo po toplom vremenu i vrucem asfaltu, kao sto je vec neko spomenuo.
Ono sto im je mana jeste ponasanje po vlaznom vremenu. Za neku normalnu voznju su sasvim korektne, medjutim pri malo ostrijoj voznji (po vlaznom vremenu) se itekako prikazu mane ovih guma. Moja najveca zamerka je na bocnom proklizavanju.
Za sve ostale uslove su sasvim korektne, osim gore navedenog nemam drugih zamerki.
Kada bih ponovo uzimao gume i imao istu kolicinu novca i ponovo razmisljao polovna vs nova guma, uradio bih isto.
Sto se potrosnje tice, videcu uskoro kada budem montirao zimski set.
Btw, zna li neko koja je dubina fabricke šare?

Gumama sam generalno zadovoljan. Otprilike sam i pre same kupovine znao sta kupujem, a slicne utiske sam stekao i nakon 4k km koliko sam 'ubio' sa njima. Na suvom su stvarno odlicne, pogotovo po toplom vremenu i vrucem asfaltu, kao sto je vec neko spomenuo.
Ono sto im je mana jeste ponasanje po vlaznom vremenu. Za neku normalnu voznju su sasvim korektne, medjutim pri malo ostrijoj voznji (po vlaznom vremenu) se itekako prikazu mane ovih guma. Moja najveca zamerka je na bocnom proklizavanju.
Za sve ostale uslove su sasvim korektne, osim gore navedenog nemam drugih zamerki.
Kada bih ponovo uzimao gume i imao istu kolicinu novca i ponovo razmisljao polovna vs nova guma, uradio bih isto.
Sto se potrosnje tice, videcu uskoro kada budem montirao zimski set.

Btw, zna li neko koja je dubina fabricke šare?
- Dika
- Garaža: Alfa Romeo GT
Ljudi gde vi i kako vozite kad vam proklozavaju gume? :-) pre Tigra sam imao neke kineze nazad 07godiste i nikad mi nisu proklizale ni na suvom ni na mokrom, voznja normalna, povremeno ostrija ali da sam nekad proklizao ne secam se. Evo tigar vozim 5-6.000 zadovoljan , guma ko guma..vozimo po gradu i dva put godisnje na odmor, ne idemo na trke...
- PapaSle
Sto posto se slažem sa Dikom... Da prostite, mislim da je priča o bočnom proklizavanju mršenje muda... Ko bre bočno proklizava?
Po gradu vozim kako mi grad dozvoljava, na autoputu mi je krstareća brzina 150. Najoštrija vožnja na nekim magistralama i apsolutno nikad mi guma nije dala naznaku proklizavanja.. Imao sam i ozbiljnih kočenja na kiši i NI-ŠTA. Ni da me takne (Pikac tm)
Da su bučne, bučne su, da se brže troše, verujem drugim kolegama da da, da su malo mekše, mekše su... Siguran sam da su na testovima kočenja i sl lošija od premijum marki za koje merne jedinice... Al bočna proklizavanja i slične priče
Ja sam birao između Save i Tigra i odabir je pao na Tigricu, jer je par kolega imalo loše iskustvo sa Savom... I za ove pare mislim da je apsolutni best value...
Po gradu vozim kako mi grad dozvoljava, na autoputu mi je krstareća brzina 150. Najoštrija vožnja na nekim magistralama i apsolutno nikad mi guma nije dala naznaku proklizavanja.. Imao sam i ozbiljnih kočenja na kiši i NI-ŠTA. Ni da me takne (Pikac tm)
Da su bučne, bučne su, da se brže troše, verujem drugim kolegama da da, da su malo mekše, mekše su... Siguran sam da su na testovima kočenja i sl lošija od premijum marki za koje merne jedinice... Al bočna proklizavanja i slične priče

Ja sam birao između Save i Tigra i odabir je pao na Tigricu, jer je par kolega imalo loše iskustvo sa Savom... I za ove pare mislim da je apsolutni best value...
- Rik
- Saradnik Uprave
Bocno proklizavanje mi se javljalo u medjugradskoj voznji pri brzini 10-20% vece od ogranicenja, nisam nesto preterano brzo i ostro isao, jedino sto je bilo drugacije no uobicajno jeste vlazno vreme i kisa. Vise puta testirano na istoj deonici, ista stvar uvek. Po lepom vremenu ili sasvim normalnoj voznji po kisi nema problema nikakvih.
- maxy
- Garaža: Giulietta 2.0
Ex Alfa Romeo 147 1.9 jtd - Lokacija: BG
Evo npr. moj Yaris opušteno prokliza, a posebno prilikom skretanja i po vlažnom vremenu sa vinterom. Sa 147 s obzirom da mi je ASR stalno upaljen jako retko se dešava.PapaSle napisao:Sto posto se slažem sa Dikom... Da prostite, mislim da je priča o bočnom proklizavanju mršenje muda... Ko bre bočno proklizava?
- PapaSle
Za Vinteru se slažem, guma mi je klizala pri oštrijem kočenju na vlažnom i mokrom kolovozu.
Vinterom nisam zadovoljan. Na Puntu mi je bila odlična, ali na Alfi, da li zbog širine gume ili šta jednostavno nije kako treba.
Vinterom nisam zadovoljan. Na Puntu mi je bila odlična, ali na Alfi, da li zbog širine gume ili šta jednostavno nije kako treba.
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Ja da prijavim da mi je sa letnjim 225/40/18 Tigricama po kiši "vrcnulo" dupe u krivini koju sam malo oštrije prošao. Zadnje su doduše pri izdisaju na nekih 4mm. To se desilo pre nekih mesec dana dok sam se vraćao od kuma kroz neka sela, moguće da je bila kiša na vreo asfalt (a i ja sam popio par ljutih).