Pozdrav Alfisti,da samo razmjenim jedno iskustvo.
Posjedujem Alfu Romeo 147 1.9 JTDm 88kw 120cv 2008 godina.
Danas po preporuci jednog velikog majstora koji ima radnog iskustva 32god,FIAT ALFA LANCIA,zamjenio ulje kako to on radi,i stavio jednu vrstu ulja isto po njegovoj preporuci.
Kupio sam znaci prvo ulje za ispiranje,kod mene je bilo HIFA 15W40 4L.
Po preporuci zamjenio sam SELENIU sa CASTROL EDGE SAE 10W60(malkice skuplje).
Pustio sam iz kartera sve staro ulje,do posljednje kapi,filter nisam dirao,ponovo zavrnio cep na karteru.
Onda sam upalio auto na 10s dok nije prikazalo lampicu niskog pritiska ulja,odmah ugasio.
Ponovo odvrnio cep iscurilo je jos blizu pola litre.
Nasuo jeftino ulje za ispiranje i pustio na leru da radi 1h.
Ponovo sve pustio da iscuri iz kartera pa iz filtera(zamjenio novi filter).
Nasuo CASTROL EDGE SAE 10W60.
Rezultati su fantasticni,mjerac cist,i motor je na ovom ulju extra tih,miran rad.
Na ime ovo se radi kad kupite novo vozilo pa naravno da neznate kakve su sve vrste ulja sipane,pa zelite sto vise da isperete sistem od tih starih ulja,i naravno u buduce nema potrebe samo nastaviti redovno mjenjati bez ovog postupka.
Preporuka svakome ovaj postupak,volio bi cuti i druga misljenja o ovome postupku.
Hvala
Alfa Romeo 147 1.9 JTDm zamjena ulja!
- Hary
- Garaža: Alfa Romeo 147 JTD 8V Redesign 2008
- Vuk 166
- Garaža: A6 C7 3.0 TDI '13
166 FL 2.0 TS '05
166 V6 TB '00
Ex 166 3.0 Sportronic '98 - Lokacija: NI
Mislim da je za novije jtdm motore fabricka preporuka 5W30.
Re: Alfa Romeo 147 1.9 JTDm zamjena ulja!
32 godine ovako menja ulje ?Onda sam upalio auto na 10s dok nije prikazalo lampicu niskog pritiska ulja,odmah ugasio.

- Hary
Dzaba svo iskustvo i da ima 132 godine staza kad se drugi uvijek prave pametni sto su jucer sjeli auto.Vuk 166 napisao:32 godine ovako menja ulje ?Onda sam upalio auto na 10s dok nije prikazalo lampicu niskog pritiska ulja,odmah ugasio.
Life's Too Short To Drive Boring Cars
- TheWickerMan
- Administrator
- Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT - Lokacija: Stuttgart-Kraljevo
- Vuk 166
- Garaža: A6 C7 3.0 TDI '13
166 FL 2.0 TS '05
166 V6 TB '00
Ex 166 3.0 Sportronic '98 - Lokacija: NI
@Hary
Pitao si sta mislimo o ''proceduri'', paljenje motora bez ulja u karteru je blago receno pogresno.
I gradacija je pogresna, ne vidim potrebu za 10w60 na tom motoru, valjda fabrika zna sta mu treba...
Pitao si sta mislimo o ''proceduri'', paljenje motora bez ulja u karteru je blago receno pogresno.
I gradacija je pogresna, ne vidim potrebu za 10w60 na tom motoru, valjda fabrika zna sta mu treba...
- moth3
- Garaža: d(-_-)b
- Hary
Paljenje auto bez ulja jednom kad ovo radis nije problem,jer ga gasis cim pumpa da signal da je slab pritisak,to jest da jos ni pumpa ni system nisu ostali bez ulja,nit mogu,JTD je to,i nemoze se nista lose desiti.
Fabrika preporucuje 5w40 ali s godinama iskustva i na temelju istrazivanja nekad se nadje nesto bolje i od fabrike.
Fabrika preporucuje 5w40 ali s godinama iskustva i na temelju istrazivanja nekad se nadje nesto bolje i od fabrike.
- moth3
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Šta sve čovek može ovde pročitati prosto je neverovatno. I još je neko ubedjen da je to tako i da tako treba...
Sent from maj el dži ge-2 manji
Sent from maj el dži ge-2 manji
- mladenke
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v 2003
Inace 5 bambija za proceduru zamene ulja. Ja to isto radim samo obrnem jedan krug kroz grad bez cepa na karteru pa nek se iscedi skroz. Povremeno stanem pa nasipam u motor tecnost za odmascivanje pa nastavim da vozim i tako pola sata, odnosno 2-3 sipanja tecnosti za odmascivanje. Neki put i vise ako sretnem neku komsinicu pa je povezem i zaboravim se. Jbg, visa sila jace je od mene. 
Al se palite ko hepo kockice. Haha Izgoreste ko pubertetlije bez Piiiiiiip...

Al se palite ko hepo kockice. Haha Izgoreste ko pubertetlije bez Piiiiiiip...

Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
Jel moze tecnost za sudove da se koristi umesto te za odmascivanje?

- mladenke
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v 2003
Samo ako je FAIRY, jer on peni 3 puta vise nego ostale tecnosti za sudove i moze se oprati sa jednom bocom i do 100 motora vise nego sa drugim tecnostima za sudove. 

Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
- machella
- Garaža: 156 3.0 V6
159 SW 2.4 Q-Tronic - Lokacija: Požarevac
Ja nemam lampicu kako da ga zamenim ovako?Onda sam upalio auto na 10s dok nije prikazalo lampicu niskog pritiska ulja,odmah ugasio

- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
mladenke mora da je iz Villaribe jer tamo znaju kako se pere sudje, ovaj, motor...

ovaj sinovac je bog...

ovaj sinovac je bog...
Assumption is the mother of all fuckups
- Hary
Ljudi ja sam uzeo Alfu pre mjesec dana,u koju nzm sta je sipano,odgovarajuce nije definitivno,ulje je izgledalo uzasno.
Napravio sam ovaj postupak jednom i od sad ide samo redovna zamjena.
Motor sad radi ko sat,sa ovim uljem jako bolje perfomanse,potencija,odziv na gas fenomenalan,izduvni plinovi smanjeni.
Sve mi je to objasnio covjek koji je ovlasten za ALFU,i uradio milion ALFI,covjek koji je radio u Italiji u Fiatu...
Nzm cemu sad tu neke sale zbijat zbog 3-5s poslije ispustanja ulja jer motor jer u to vrijeme nije ostao bez ulja...
Malo se informisite,ne vrijedjam nikog al definitvno niste pametni od jednog covjeka koji ima 32 godine prakse sa ALFOM.
Napravio sam ovaj postupak jednom i od sad ide samo redovna zamjena.
Motor sad radi ko sat,sa ovim uljem jako bolje perfomanse,potencija,odziv na gas fenomenalan,izduvni plinovi smanjeni.
Sve mi je to objasnio covjek koji je ovlasten za ALFU,i uradio milion ALFI,covjek koji je radio u Italiji u Fiatu...
Nzm cemu sad tu neke sale zbijat zbog 3-5s poslije ispustanja ulja jer motor jer u to vrijeme nije ostao bez ulja...
Malo se informisite,ne vrijedjam nikog al definitvno niste pametni od jednog covjeka koji ima 32 godine prakse sa ALFOM.
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Ima ovdje dosta pametnih ljudi, visetruko pametnijih od mene. Ja sam za zivota rastavio svega par motora. Nema potrebe za raspravom i vrijedjanjem, a sto se ti ce zezancije: Dje su mladi, tu je i sala. No hard feelings. Google-aj princip rada letecih lezajeva i hidro podizaca. I jedno i drugo imas u svojoj alfi. Da sve ostalo ostavimo sa strane, ovo je sasvim dovoljno da se shvati zasto je ova procedura i koliko pogresna. Sa druge strane, benefiti su jako mali, ako ne i zanemarljivi. Gorepomenuti pametni ljudi ce me ispraviti ako grijesim
Assumption is the mother of all fuckups
- moth3
Jeste bato.. Sipao si magicno ulje, povecao performanse, dobio 40ak konja, proizvodis kiseonik na auspuh, auto skoro pa radi fotosintezu.. Odziva se na gas cim dunes u pravcu papucice... Jbg, mi sipamo ovo niskokaloricno vegeterijansko ulje pa nam alfe nemaju snage.. Ili je to mozda sto ih ne palimo bez ulja ?
Inace i to potentno ulje kako ga nazivas istoci posle 500km pa ga uporedi sa tim koje ti je bilo uzasno.. Ako pogodis koje je koje, vozicu auto bez ulja.
Inace i to potentno ulje kako ga nazivas istoci posle 500km pa ga uporedi sa tim koje ti je bilo uzasno.. Ako pogodis koje je koje, vozicu auto bez ulja.
Nema gorih ljudi od alfista.
- Hary
Tako da ovdje brkamo stvari,jer ni u jednom trenutku nisam napisao da sam palio motor bez ulja i da potvrdjujem da je to pametno,vec poslije ispustanja ulja tj 3.5l od citavi 4.4l.
Opet naglasavam da auto nije ostalo bez ulja za citavi 5s,jer u sistemu je bilo vise od pola litra,sto u pumpi sto u filteru,dovoljno pritiska da nemoze nastati steta,plus motor nije suh poslije ipsutanja.Super_genije napisao:Ima ovdje dosta pametnih ljudi, visetruko pametnijih od mene. Ja sam za zivota rastavio svega par motora. Nema potrebe za raspravom i vrijedjanjem, a sto se ti ce zezancije: Dje su mladi, tu je i sala. No hard feelings. Google-aj princip rada letecih lezajeva i hidro podizaca. I jedno i drugo imas u svojoj alfi. Da sve ostalo ostavimo sa strane, ovo je sasvim dovoljno da se shvati zasto je ova procedura i koliko pogresna. Sa druge strane, benefiti su jako mali, ako ne i zanemarljivi. Gorepomenuti pametni ljudi ce me ispraviti ako grijesim
Tako da ovdje brkamo stvari,jer ni u jednom trenutku nisam napisao da sam palio motor bez ulja i da potvrdjujem da je to pametno,vec poslije ispustanja ulja tj 3.5l od citavi 4.4l.
- Hary
Radim sa svojom Alfom sta ja hocu,i uzimam misljenje od covjeka koji to bolje zna od mene i od tebe.
Tako da tvoj ti neki vrijedjajuci komentari i tvoje misljenje nije puno bitno.
I na kraju krajeva jel mi bilo sta autu poslije ovoga?Jel prolupala,zaribala?Nije brate za tvoj info!!!
Neznam zasto piiiip na svaku moju poruku,uvelicavas neke izjave,pravis se pametan,bojkotujes tudje misljenje,jesam ja napisao nesto slicno tome sto si ti nabubao gore???moth3 napisao:Jeste bato.. Sipao si magicno ulje, povecao performanse, dobio 40ak konja, proizvodis kiseonik na auspuh, auto skoro pa radi fotosintezu.. Odziva se na gas cim dunes u pravcu papucice... Jbg, mi sipamo ovo niskokaloricno vegeterijansko ulje pa nam alfe nemaju snage.. Ili je to mozda sto ih ne palimo bez ulja ?
Vozim marku Alfa Romeo 11 godina.
Radim sa svojom Alfom sta ja hocu,i uzimam misljenje od covjeka koji to bolje zna od mene i od tebe.
Tako da tvoj ti neki vrijedjajuci komentari i tvoje misljenje nije puno bitno.
I na kraju krajeva jel mi bilo sta autu poslije ovoga?Jel prolupala,zaribala?Nije brate za tvoj info!!!
- BobanR
- Garaža: Brera 2.4
A od mene bananarama...već si bio upozoren da vodiš računa o rečniku. Jedno je lupetati o zameni ulja, a sasvim drugo vređati ljude na forumu
Sébastien Loeb napisao:...Ore taj snijeg kao kombajn sjeno...