Prica ide sledecim tokom... Uzeo sam gta2056vk od MB Ml-a u cilju stavljanja na jtd 8v. Iz ciste radoznalosti pre stavljanja hteo sam da se ta turbina proveri i balansira kako bi bio siguran da to sto stavljam na svoj auto bude u dobom stanju kako bi mi smanjilo muke prilikom mapiranja. Pozvao Turbokompresor servis iz Nisa da pitam za cenu provere da li je turbina u balansu ili nije i da li bi joj trebao remont po njihovom misljenju. Napominjem da je turbina imala minimum lufta gore dole, a levo desno bez trunke lufta. Iako sam smatrao da je turbina u dobrom stanju hteo sam da proverim balans iste.
Po javljanju coveka iz servisa dobio sam cenu od 120e za promenu lezajeva i karika, odnosno svega sto ide u srcu turbinu i plus balansiranje koje se podrazumeva jer po njihovim recima nije moguce da se proveri da li je turbina u balansu ako se turbina pre toga ne rastavi. Odneo turbinu kod njih i u tih sat vremena cena je skocila na 135e.

Predjem preko toga i odem kuci da sacekam poziv kada turbina bude gotova. Posle sat vremena zovu iz servisa i kazu cena je 150e. Opet predjem preko podizanja cene i kazem im da cu platiti samo neka je urade kako treba i da cena dok se turbina ne remontuje ne skoci na 180e.

Preuzmem ja turbinu uvece a turbina ima isti luft kao i pre remonta. Kazu mora da ima toliki luft jer kada dodje ulje nece imati lufta uopste. Tu mi odma sine sijalica u glavi da znaci da su lezajevi i ostalo u srcu turbine bili u dobrom stanju cim ima isti luft i pre i posle remonta. Naravno, nisam dobio papir sa testiranja turbine niti balansiranja.
Napakujem ja to narednog dana na auto i na prvom paljenju krene ulje iz izduvnog dela turbine. Karika ne valja. Pozovem ih i odnesem turbinu da je opet urade. Pregleda covek turbinu i pozove me i kaze kuciste je odlicno, kao novo, osovina ne ostecena ne zna zasto je curelo ulje iz nje. Morace opet da zameni ceo set i stavi druge karike. Slozim se sa covekom, i napomenem mu da prosli put nisam dobio test turbine i da ovaj put hocu i to da mi odstampaju. Po pozivu preuzmem turbinu, papir sa testiranja opet nema ali kaze sat vremena je testirao i ne curi vise ulje.
Napakujem ja to po drugi put. Odma po paljenju krece ulje iz izduvnog dela na istom mestu. Skidaj turbo opet i nosi ga po treci put. Ovaj put napomenem ili ce ga uraditi kako treba ili ce mi vratiti novac. I da mi obavezno odstampa test turbine kako bih video da ga je stvarno testirao. Preuzmem turbinu po trci put, nema opet lista sa testiranja turbine i balansiranja i naravno opet po paljenju krece ulje iz izduvnog dela.
Zovem ga po cetvrti put, dobijem odgovor da vise ne zna sta da joj radi, i da nema svrhe da je vise radi, ali da vrati novac nece.
Nadam se da cu Nislijama i onima u okolini Nisa, barem malo da suzim izbor u servisiranju turbine. Ovim ne kazem da ne servisirate svoje turbine kod njih, vec iskljucivo prenosim moje iskustvo od 4 skidanja turbine, 3 stavljanja turbine, brdo izgubljenih zivaca i 150e bez kojih nece da se umre i zato su na poslednjem mestu.

Pozdrav