Ovako, kada startujem auto pali mi lapmicu "engine control system failure" koja se ne gasi tokom voznje. Vozio ga kod majstora i stavio ga na dijagnostiku, tamo je jedino EGR Error. Ocistio covek (cak uslikao da mi pokaze koliko je bio prljav) i predao mi kola. Ja nisam ni posao kuci nakon 1 min, dok je auto radio upalilo se opet.
Ja mu to prijavio i kazem mu da da se opet pali, a on na to da kupim sa pumpe onu malu bocicu za ciscenje ventila i da sipam pola u rezervoar posto verovatno jos ima cadji unutra pa prijavljuje gresku. Obrisao opet tu gresku i ja krenuo da kupim to, i vozio ga tako na 3k obrtaja da ga malo produvam kao sto kaze.
Sve je bilo ok dok nisam stigao kuci i izasao da otvorim kapiju dvorista, kada sam se vratio u kola (koja su u medjuvremenu radila) zatekao sam opet lampicu motora. Izvristao.
Da li je zaista cela ta zezancija oko tog EGR vetila ili je nesto peto? Alfa 147 120 konja 2016 restyling.
EGR zezancije
- nidza
- Garaža: ex 159
Moj savet je da odeš kod drugara sa foruma i zatvoriš softverski EGR, pa da vidiš kako će da radi i kako se ponaša. Ako je u pitanu multijet, naravno.
Ako je stari JTD motor u Alfi, začepi samo pločicom. Nisam siguran, doduše, da EGR na JTD ima neki senzor i otkud ti se prijavljuje greška.
Ako je stari JTD motor u Alfi, začepi samo pločicom. Nisam siguran, doduše, da EGR na JTD ima neki senzor i otkud ti se prijavljuje greška.
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Nema senzor,ali ima struju koja ga kontrolise.Zatvori fizicki i ugasi ga softverski nije skupo.

- DaliborLazarevic
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 JTD 2004
Vidi je li ti prikopcan uopste dzek na EGR ventilu,moguce je da majstor zaboravi da prikaci kad vraca nazad i zato ti pali a veruj da se to desava u zurbi.
Ti imas JTD i nema potrebe za zatvaranje EGR ventila softverski,samo mehanicki ga zatvoris i gotova stvar.
Samo na MultiJet verzijama potrebno je softversko gasenje
U slucaju da je vracen dzek skini i spricni ga malo pa vrati.
Ti imas JTD i nema potrebe za zatvaranje EGR ventila softverski,samo mehanicki ga zatvoris i gotova stvar.
Samo na MultiJet verzijama potrebno je softversko gasenje
U slucaju da je vracen dzek skini i spricni ga malo pa vrati.

- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Ako se ne varam, ovo je euro4 mjet motor koji zahtjeva softversko gasenje egr-a. Euro3 motor sa 116Ks ne zahtjeva softversko gasenje.
Ono sto treba da uradis jeste da ugasis to smece, izvadis u potpunosti hladnjak egr-a jer su znali da puknu a kada ti je zatvoren egr ne moze rashladna tecnost da dospije u motor pa samim tim nema ni bijelog dima na auspuhu koji je jedan od indikatora. To pak znaci da moze da se stvori vazdusni dzep negdje u motoru, u glavi obicno, i rikavela.
Pored toga, preporucljivo je da skines komplet usis i ocistis ga dobro od smeca iz EGR-a, a mozda cak izvadis i katalizator i onda pun gas i uzivas u svih 120 konjica pod haubom.
Od svega navedenog najskuplje je ciscenje usisa jer mora da se razubi motor, skine pumpa visokog pritiska i svasta jos nesto (6 - 8 hiljada), a rezultati su dramaticni. Ono sto je najvaznije produzices znacajno zivotni vijek turbine, crijeva i sl...
Ono sto treba da uradis jeste da ugasis to smece, izvadis u potpunosti hladnjak egr-a jer su znali da puknu a kada ti je zatvoren egr ne moze rashladna tecnost da dospije u motor pa samim tim nema ni bijelog dima na auspuhu koji je jedan od indikatora. To pak znaci da moze da se stvori vazdusni dzep negdje u motoru, u glavi obicno, i rikavela.
Pored toga, preporucljivo je da skines komplet usis i ocistis ga dobro od smeca iz EGR-a, a mozda cak izvadis i katalizator i onda pun gas i uzivas u svih 120 konjica pod haubom.
Od svega navedenog najskuplje je ciscenje usisa jer mora da se razubi motor, skine pumpa visokog pritiska i svasta jos nesto (6 - 8 hiljada), a rezultati su dramaticni. Ono sto je najvaznije produzices znacajno zivotni vijek turbine, crijeva i sl...
Assumption is the mother of all fuckups
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
- mladenke
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v 2003
Egr ventil ima selenoid u sebi koji je kontrolise preko struje, odnosno ecu-a. Kad ode taj selenoid onda ne pomaze ni ciscenje vec samo softversko gasenje i fizicko blokiranje ili zamena egr-a.
Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
- Super_genije
mladenke, ispravi me ako grijesim, ali to vazi kako za euro3 jtd motore tako i za euro4 mjet, odnosno edc15 i edc16 ECU (opet ako se ne varam)... Potpuno je bespotrebno mijenjati EGR. Treba ga se rijesiti sto prije...
- mladenke
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v 2003
Za sve egr ventile koje rade na struju kod alfe. 

Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
- Super_genije
Ima li nekih koji rade na drva?

Pisem sve jer je kolega DaliborLazarevic naveo da nema potrebe da se gasi softverski i kako je to JTD motor pa da napravimo distinkciju, for future reference sto bi rekli...

Pisem sve jer je kolega DaliborLazarevic naveo da nema potrebe da se gasi softverski i kako je to JTD motor pa da napravimo distinkciju, for future reference sto bi rekli...
- Mika999
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD, Restajling
Hvala drugari na detaljnim odgovorima, videcu kako ce da se ponasa kada ga zatvorim.