Prvo, veliki pozdrav svima!
Od pre par dana imam problema sa svojom alficom. Kod mene je 2 godine i nekih 25 hiljada km, do sada mi nikad nije pravila probleme.
Naime, ponekad se desi da nece da prima gas. Stisnem do kraja i jedva nekako ubrzava i sve tako dok ne dodje do 3000 obrtaja, onda naglo probije tu "blokadu" i ubrza normalno. Kada se desi taj problem, hoce malo i da trza dok polako ubrzava.
Takodje, ako stisnem kvacilo i dam gas na prazno do preko 3000 obrtaja onda mogu da vratim u brzinu i vozim normalno.
Nema veze da li je motor hladan ili vruc, desava se u oba slucaja.
Da li se neko susretao sa takvim problemom? Sta bi moglo da bude?
Hvala unapred na bilo kakvoj pomoci!
156 JTD 16v - ponekad nece da prima gas i sporo dize obrtaje
- markulja
- Garaža: Alfa Romeo 156 SW 2004. 1.9JTD 16v
- Zex
- Saradnik Uprave
- Garaža: ex ar147mjtd '05
ex ar147mjtd TI '07
ex ar159 mjtd '09
ex ar GT Q2 271hp '04
ex R.I.P. AR 155 v6 Q2 frankenstein
exAr giulieta 1750 QV
ar 33 1.7ie/16v
ar 75 rosso di beleza
Subi impreza sti 300hp - Lokacija: BEOGRAD
Re: 156 JTD 16v - ponekad nece da prima gas i sporo dize obr
Egr ventil takodje,kao i elektro magnetni ventil (vakum)..trebao bi kod majstora razumnog da ti izcita parametre u toku voznje..
Falcon:
Jbt,kod tebe sve sad i za odmah
- markulja
Isao sam jutros do grada i nekoliko puta mi se ovo desilo, a presao sam samo 5km.
Primetio sam da kada ga ugasim dok nece da prima gas i upalim nakon desetak minuta isto nece da prima gas normalno, sve dok ne digne obrtaje preko 3000 i probije tu "blokadu".
Ici cu danas do nekog majstora pa javljam sta se desava...
Problem je sto ne znam do koga da odem
Primetio sam da kada ga ugasim dok nece da prima gas i upalim nakon desetak minuta isto nece da prima gas normalno, sve dok ne digne obrtaje preko 3000 i probije tu "blokadu".
Ici cu danas do nekog majstora pa javljam sta se desava...
Problem je sto ne znam do koga da odem

- Kosovic
- Garaža: /
156 JTD 16v - ponekad nece da prima gas i sporo dize obrtaje
Imao sam nešto slično. Do 3000 obrtaja kao da ne držim gas, a na dalje normalno. Kod mene je zaglavio glupi EGR. Posle čišćenja, problema nema.
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
- delboy
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 JTS
Isti problem, ERG i protokomer, sad ide kao provala oblaka 

- Zex
- Saradnik Uprave
ex ar147mjtd TI '07
ex ar159 mjtd '09
ex ar GT Q2 271hp '04
exAr giulieta 1750 QV
ar 33 1.7ie/16v
ar 75 rosso di beleza
Eto ti dijagnoze caskom, ziveo ARCS KLUB 

Falcon:
- markulja
Bio sam kod jednog druga jutros na dijagnostici, sve je normalno jedino protokomer daje neke cudne vrednosti. Sad cu da probam da ga ocistim pa da vidim ima li kakve promene (ili ce ipak morati zamena).
Ono sto sam od juce popodne primetio je da mi je dosta tromiji na gasu cak i kada radi normalno (bez te blokade), nema ostrog odziva na gas. Stisnem pedalu do kraja ali nema direktnog odziva, vec sa malim zakasnjenjem.
I jos jedan simptom, pre mi je bacao crni dim kad potopim gas, sada nema ni trunke dima
Javljam kako se odvija situacija.
Ono sto sam od juce popodne primetio je da mi je dosta tromiji na gasu cak i kada radi normalno (bez te blokade), nema ostrog odziva na gas. Stisnem pedalu do kraja ali nema direktnog odziva, vec sa malim zakasnjenjem.
I jos jedan simptom, pre mi je bacao crni dim kad potopim gas, sada nema ni trunke dima

Javljam kako se odvija situacija.
- markulja
Ocistio sam juce prvo MAF senzor.
Na oko nije bio prljav, ali kad se prstom predje preko kucista onda se vidi prava situacija.
Prao sam ga kontakt sprejom. Pri prvom pranju je ispalo ovoliko iz njega:

Oprao sam ga jos tri puta, sve dok nije prestalo da ispada djubre iz njega.
Nakon toga osetio sam malo poboljsanje, odziv na gas je bio bolji, ali glavni problem (neprimanje gasa ponekad) je i dalje ostao.
Zatim sam skinuo EGR sa namerom da ga ocistim, ALI, kada sam video kakva je usisna grana zbog njega, odlucio sam da ga momentalno blokiram. Evo i slike usisne grane kod EGR ventila:

Nece meni vise ulaziti djubre u motor
Nakon ovoga auto se preporodio! Odziv na gas je mnogo bolji na nizim obrtajima nego pre. Vuce kao sumanut! Ne desava se vise da ne prima gas. Verovatno je EGR zaglavljivao pa se zato ponekad javljao problem.
EGR sam blokirao na samom ulazu, nisam izmedju njega i usisne. Konkretno, stavio sam ovde blokadu:
Blokadu sam napravio od armiranog klingerita. Vozicu malo pa cu skinuti da proverim kako se ponasa.
Ne pali mi gresku (ne znam zasto).
Kad sam vec bio tu, skinuo sam i MAF senzor. Naravno, EGR je us*ao i njega kao i celu usisnu granu. Evo slika pre i posle:

Ostaje mi jos da skinem celu usisnu granu i da je ocistim lepo, ali to cu kada malo otopli
Hvala svima na pomoci!!!
Na oko nije bio prljav, ali kad se prstom predje preko kucista onda se vidi prava situacija.
Prao sam ga kontakt sprejom. Pri prvom pranju je ispalo ovoliko iz njega:

Oprao sam ga jos tri puta, sve dok nije prestalo da ispada djubre iz njega.
Nakon toga osetio sam malo poboljsanje, odziv na gas je bio bolji, ali glavni problem (neprimanje gasa ponekad) je i dalje ostao.
Zatim sam skinuo EGR sa namerom da ga ocistim, ALI, kada sam video kakva je usisna grana zbog njega, odlucio sam da ga momentalno blokiram. Evo i slike usisne grane kod EGR ventila:

Nece meni vise ulaziti djubre u motor

Nakon ovoga auto se preporodio! Odziv na gas je mnogo bolji na nizim obrtajima nego pre. Vuce kao sumanut! Ne desava se vise da ne prima gas. Verovatno je EGR zaglavljivao pa se zato ponekad javljao problem.
EGR sam blokirao na samom ulazu, nisam izmedju njega i usisne. Konkretno, stavio sam ovde blokadu:

Blokadu sam napravio od armiranog klingerita. Vozicu malo pa cu skinuti da proverim kako se ponasa.
Ne pali mi gresku (ne znam zasto).
Kad sam vec bio tu, skinuo sam i MAF senzor. Naravno, EGR je us*ao i njega kao i celu usisnu granu. Evo slika pre i posle:

Ostaje mi jos da skinem celu usisnu granu i da je ocistim lepo, ali to cu kada malo otopli

Hvala svima na pomoci!!!
- Zex
- Saradnik Uprave
ex ar147mjtd TI '07
ex ar159 mjtd '09
ex ar GT Q2 271hp '04
exAr giulieta 1750 QV
ar 33 1.7ie/16v
ar 75 rosso di beleza
Usisnu vadi sto pre,i poliranje,jer lako je moguce da se odlomi parce kad zatvoris egr,garez se osusi jer nema vise toplote da je lepi,veruj mi,razlika je toliko osetna da ces pomisliti da je cipovan
Falcon:
- OMP
- Garaža: GP TJet
dobro je da je uopste i primao gas sa ovom naslagom 
sto se tice blokiranja egr-a trebao si da blokiras i dole na izduvnoj grani (mada dovoljno je i samo na njoj ne mora na egr-u) jer u suprotnom kroz neko vreme moze da ti procuri hladnjak izduvnih gasova

sto se tice blokiranja egr-a trebao si da blokiras i dole na izduvnoj grani (mada dovoljno je i samo na njoj ne mora na egr-u) jer u suprotnom kroz neko vreme moze da ti procuri hladnjak izduvnih gasova
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- markulja
Evo da se javim posle predjenih skoro 1000km.
Alfa nije nijednom zastucala, problem je definitivno resen.
Posto sam citao da se neki zale na sporije dizanje temperature i povecanje potrosnje, evo moji zapazanja o tome:
-Nisam primetio da sporije dize temperaturu. Na hladnijem vremenu mi posle predjenih 1km vec lepo pocne da greje u kabini, isto kao i pre.
-Sto se potrosnje tice, to jos nisam testirao. Cekam da dodjem do 1000km pa cu onda otici do pumpe i ponovo nasuti do cepa (bordu ne verujem, laze mi nesto od uvek...). Ali bih rekao da ni tu nema promene (bar ne na gore
)
Sipao sam sada UltraD na NIS-u, ne verujem da je bolji od obicnog evro dizela, al racunam da je bar mozda maaaalo cistiji
Cim uhvatim vremena sredicu usisnu glavu i blokirati EGR i dole na izduvnoj. Taman cu napraviti dobru blokadu od prohroma.
Alfa nije nijednom zastucala, problem je definitivno resen.
Posto sam citao da se neki zale na sporije dizanje temperature i povecanje potrosnje, evo moji zapazanja o tome:
-Nisam primetio da sporije dize temperaturu. Na hladnijem vremenu mi posle predjenih 1km vec lepo pocne da greje u kabini, isto kao i pre.
-Sto se potrosnje tice, to jos nisam testirao. Cekam da dodjem do 1000km pa cu onda otici do pumpe i ponovo nasuti do cepa (bordu ne verujem, laze mi nesto od uvek...). Ali bih rekao da ni tu nema promene (bar ne na gore

Sipao sam sada UltraD na NIS-u, ne verujem da je bolji od obicnog evro dizela, al racunam da je bar mozda maaaalo cistiji

Cim uhvatim vremena sredicu usisnu glavu i blokirati EGR i dole na izduvnoj. Taman cu napraviti dobru blokadu od prohroma.
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Ultra D je ima sredstvo koje podmazuje. Sad tacno sta i kako ne znam. A takodje bolje sagoreva od obicnog dizela. To je info iz prve ruke.
- Brzi
- Garaža: Alfa 156 sw 2005 1.9 jtd 16v m-jet
Ja sam imao isti problem sa mojom Alfom koje je Jtd 16 v isto i kad sam zatvorio EGR na ulazu auto je postao mnogo zivlji e sad meni izbacuje gresku tacnije dve p404 i p1238 ova prva znam da je za egr zato sto je zablokiran ali druga citao sam negde da moze da ima veze i sa overbust ventilom tacnije onim sto stoji na veznom limu i barata sa vakumom.
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pa verovatno ti je zveknuo overboost ventil, zamenide ga 

“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Brzi
E da ja znam da je to sigurno zamenio bih ga sutra ali kako proveriti da li overbust radi kako treba to jest da li dobro barata vakumom.Kad dam kontakt sipkica na pasteti se uvuce dole i kad upalim auto ona se uvuce jos prema dole kad ugasim auto ona ostane dole uvucena i onda se desava cudna stvar overbust zuji neko vreme recimo 20-30 sec otrprilike i onda kad prestane sipkica iskoci gore.E sad ako neko zna reci da li je to normalan rad overbust ventila ili tu nesto ne stima
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Da li imas problema u voznji, jer sam cuo da umeju tako sa zvuce po gasenju auta itd... a da rade posao, e sad, da li to izbacuje gresku, ne znam
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Brzi
Pa sta znam nekad imam utisak kao da mi auto slabije ide da to nije to kako bi trebalo da ide jtd 16v od 150 konja a ponekad leti ne mogu da ga prepoznam e sad da li ventil mozda ponekad zaglavljulje ili cak imam drugi problem ne znam.Uglavnom izbacuje mi dve greske p1238 i p404.P404 nije problem ona je ocekivana zbog blokiranog Egr ali p1238 me buni.Da napomenem jos da sam menjao Maf,Map sam skidao i nije prljav.
- kovalski
- Garaža: ex 156 1.9 JTD 16V giugiaro
remap;
ex 166 2.0 TS
ex 156 SW 2.0 SP3
ex159 SW
ex GTV CUP limitata No_076 2.0 TS
Vectra C CDTI 16V
Yamaha FZ6R - Lokacija: Žabalj
Zar ne bi trebalo da je do MAF-a ova greška p1238? Možda mladenke da se javi ili neko drugi.
kako si probao da ga zameniš? Sa novim? Probaj da ga raskačiš
Mada pogledaj i ovde
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147 ... y-2-a.html
"Got the 1238 error. First thing, check the hoses and especially the Pierburg-to-turboactuator small hose (spoiler - mine was split). EGR and MAF have little to to with this error. Do a test for Desired vs Intake Air Quantity and a test for Desired vs Boost Pressure. Do not buy expensive parts like MAF or EGR before checking."
kako si probao da ga zameniš? Sa novim? Probaj da ga raskačiš
Mada pogledaj i ovde
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147 ... y-2-a.html
"Got the 1238 error. First thing, check the hoses and especially the Pierburg-to-turboactuator small hose (spoiler - mine was split). EGR and MAF have little to to with this error. Do a test for Desired vs Intake Air Quantity and a test for Desired vs Boost Pressure. Do not buy expensive parts like MAF or EGR before checking."
- kovalski
- Garaža: ex 156 1.9 JTD 16V giugiaro
remap;
ex 166 2.0 TS
ex 156 SW 2.0 SP3
ex159 SW
ex GTV CUP limitata No_076 2.0 TS
Vectra C CDTI 16V
Yamaha FZ6R - Lokacija: Žabalj
http://www.arcs.org.rs/forum/viewtopic.php?f=71&t=53561
Ovde je rešeno zamenom overboost ventila!
Probaj sa nekog drugog jtd-a
Ovde je rešeno zamenom overboost ventila!
Probaj sa nekog drugog jtd-a
- Brzi
Procitao sam tu temu i po ovome ovo je reseno skidanjem plocice sa egr ventila koja je smanjivala protok