1.9jtd gubi snagu poslije zustrije voznje

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Zillgian
Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 12:07 am

1.9jtd gubi snagu poslije zustrije voznje

Pon Jan 23, 2012 7:49 am

Par puta u poslednjih... pa recimo pola godine mi se desila slijedeca situacija, i to na 2 slicna nacina:

1. Autoput Sid-Beograd. Vozio sam u rasponu od 140-190 tih nekih 80 kilometara (od naplatne rampe do naplatne rampe). Kada sam stigao do Simanovaca, i to bas do same rampe, auto mi je zatrokirao i ugasio se. Pokusao sam da ga upalim par puta, ali bez uspjeha. Zatim sam ga parkirao sa strane i sacekao jedno 10 minuta, sve vrijeme kontajuci sta da radim. Majstor me je savjetovao da ga ostavim tu, ili negdje u blizini i vratim se kuci, pa bi to zajedno pogledali. Srecom, auto je upalio, posto je malo "predahnuo". Medjutim, kao da je imao 3KS ukupno (sa sve mojom malenkoscu za volanom) :D ! Cimao je najstrasnije i gotovo da nikako nije primao gas. Poslije jedno.... pa... 5 kilometara, uspio sam da naberem jedno 60km/h. Sve vrijeme je izbijao bijeli dim iz auspuha. Cak je jednom zastekao kao traktorski dizel. A onda, odjednom, kao da je nesto kliknulo, osjetio sam poznati "udar" uzrokovan reakcijom auta na pritisnutu papucicu gasa i auto je proradio najnormalnije. Majstor nije mogao da pronadje nista na dijagnostici. Temperatura motora je bila 90 stepeni, ulja uvijek imam tacno koliko treba...

2. JUTROS, posto sam zurio na posao, u situaciji u kojoj nisam smio da zakasnim, moram da priznam da sam ubrzo posto sam krenuo, dok je motor jos bio hladan, krenuo da vozim zustrije i preticem automobile po gradu. Taj stil voznje je potrajao jedno 20 minuta, jer mi treba jedno 30 minuta do posla u susjednom gradu. Medjutim, poslije tih 20 minuta, pri nekih 70 km/h, osjetio sam da auto uopste ne prima gas, tj. ne reaguje na pritiskanje papucice, sem sto odrzava zadatu brzinu, dok bi poceo normalno da usporava ukoliko bih je pustio. SRECA, pa mi se to nije desilo za vrijeme preticanja, Bogu hvala! Opet kontam "Sad sam ga "ugasio", nema sanse da stignem na vrijeme, da i ne pomisljam na izdatke koji me cekaju dok ne istjeram "gremline" iz auta". Temperatura opet 90 stepeni, sve najnormalnije, ali motor kao da ima sopsteni mozak, nece i BOG! Poslije jedno 3km, sve se postepeno vratilo u normalu, ali sam sad zaista zabrinut sta da radim, jer moj mehanicar, iako je izuzetno posten, korektan i dobar u svom poslu, i sa cijim sam radom jako zadovoljan, nije uspio da nadje koji joj je klinac, koji sigurno postoji. Kontam da mozda ovdje neko ima sta da doda....

Da li je do loseg goriva mozda ili sta vec?

P.S.: Slicno mi se jos jednom desilo, ali je to bilo odmah po paljenju automobila, i to sa jako malo goriva, pa je naravno motor povukao visak vazduha i izgubio snagu (i to mi se ugasio dok sam izlazio na raskrsnicu pod nagibom - nasred puta). Trebalo mu je jedno 10 kilometara dok se nije oporavio i izbacio to iz sistema.

Svaka pomoc je dobrodosla. :quadrifoglio
Korisnikov avatar
Vlada AR
Garaža: Alfa GT JTDm (ex 156 1.9 JTDm 16V; Alfa 146 TD)
Pridružio se: Ned Dec 25, 2011 5:24 pm

Re: 1.9jtd gubi snagu poslije zustrije voznje

Pon Jan 23, 2012 10:25 am

Meni ovo smrdi na zapušen filter goriva a možda i zapušeno sito u rezervoaru (ako ga ima).
Ovo mi se jako često dešavalo na Tipu TD. Redovno se jednom godišnje zapuši sito u rezervoaru i auto ne prima gas tj ide toliko brzo, koliko goriva uspe da dođe do pumpe. Na staroj Alfi 146 isto, pre tri meseca, sipali mi mutljag na pumpi pa sam morao da menjam tek zamenjen filter goriva i da otvaram rezervoar i čistim sito na onom malom levku gde vuče gorivo.
Pozdrav :wave:
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Pon Jan 23, 2012 11:00 am

Hm, mogu biti i zapusene dizne. Vidim da se kvar manifestuje pri jacim pritiscima tj. zustrijoj voznji. J

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Pon Jan 23, 2012 11:01 am

da da, to je vrlo moguce... na OMV-u u bijeljini je jako dobro gorivo po mom iskustvu, sve ostale pumpe su privatne i vjerovatno los kvalitet...
Korisnikov avatar
Bug
Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:41 pm

Pon Jan 23, 2012 11:45 am

Sauriann napisao:Hm, mogu biti i zapusene dizne. Vidim da se kvar manifestuje pri jacim pritiscima tj. zustrijoj voznji. J

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Ja mislim da dizne ne bi izbacile beli dim...vec crni
Ono kad se ugasio pa si cekao da se 'oladi mi lici na senzor radilice (mada glupo da se jednom manifestuje), ja tipujem na filtere goriva
Buni me taj beli dim samo...
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Pon Jan 23, 2012 1:36 pm

senzor radilice prouzrokuje gasenje auta cim se zagreje do 90 stepeni, nije skup - oko 1200din...

ali pre ce biti nesto drugo vezano za posledicu loseg goriva...
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Pon Jan 23, 2012 1:43 pm

jesi merio kompresiju skoro? Kako pali pri prvom startu?

A, to za kasnjenje - znas kako kaze Rambo Amadeus:"Niko se nije ukakio sto je WC bio daleko, nego sto nije na vrijeme kreno!" mala sala... :wave:
Korisnikov avatar
Sone Bg
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002
Pridružio se: Ned Jul 04, 2010 8:04 pm

Pon Jan 23, 2012 4:35 pm

Hoce od dizna da baci beli dim. Meni je tako bilo kad su mi otisle dizne. Samo sto meni nije trokirao nego se odjednom ugasio i nije hteo da upali. Probaj da sipas gorivo na nekoj drugoj pumpi ko zna sta su ti sipali D2 nedaj Boze lozaka. Meni su otisle dizne zbog katastrofalnog goriva. Cak mislim da su i meni tada sipali D2 posto mi je tad majstor skidao rezervoar i prao ucinilo mi se da je bio D2.
Minketa
Garaža: 156 SportWagon 1.9JTD 2004.
Pridružio se: Ned Sep 26, 2010 1:09 am

Pon Jan 23, 2012 9:41 pm

Nema ti druge nego da zakačiš dijagnostiku i kreneš u prženje.
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Pon Jan 23, 2012 10:19 pm

Prema opisanom najviše liči na zapušen filtar goriva,ustvari smanjen mu je protok pa pri žustrijoj vožnji (pojačanoj potrošnji) duže vreme gubi se pritisak goriva a kada smanji obrtaje polako se vremenom vrati pritisak.Možda čak i nije problem u filtru goriva ali mislim da je definitivno problem vezan za dovod goriva.
Baš me interesuje kada pronadješ, gde je problem...
Korisnikov avatar
Zillgian
ex '02 AR156, 1.9 JTD

Uto Jan 24, 2012 5:19 pm

Sumnjam da je filter goriva, jer sam radio veliki servis prije 15ak dana. Tada je promijenjeno sto treba i ono sto je trebalo da se mijenja na PRETHODNOM VELIKOM SERVISU (a auto tada nije bio kod mene, iako su me i prethodni vlasnik i njegov mehanicar ubjedjivali da je sve mijenjano. Ispostavilo se da se njihovo i moje poimanje velikog servisa razlikuju u velikoj mjeri... tipa 150 eura)

Mehanicar je pretpostavio da je ventil geometrije turbine, sto uopste nije iskljuceno.

Dijagnostika je pokazala da je protokomjer izbacio gresku, kao i da pritisak turbine nije bio dobar.

Napominjem jos jednom.... ide najnormalnije, krenem u preticanje, nece da povuce, samo odrzava konstantnu brzinu... pustim gas, vratim u nizi stepen, najnormalnije uspori i ostaje na toj brzini...

Da je do goriva... pa.... svaki put kad mi se ovo desilo, ispostavilo se da sam sipao gorivo na Oktan promet pumpi. Doduse, kod njih sipam vec 2 godine i do prvog problema nije bilo nekih poteskoca. Na stranu sto mi mehanicar vozi 1.9mjet, i on sipa na istoj pumpi bez problema.

Inace OMV i PETROL imaju najbolje gorivo kod nas.

Hvala svima na savjetima. Vidjecemo da ubacimo neki polovan dio, pa da vidimo hoce li se opet manifestovati.... sem ako ima neki drugi prijedlog ;) :quadrifoglio
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Administrator
Administrator
Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT
Pridružio se: Sub Apr 18, 2009 2:54 pm

Uto Jan 24, 2012 5:35 pm

Zillgian napisao: Da je do goriva... pa.... svaki put kad mi se ovo desilo, ispostavilo se da sam sipao gorivo na Oktan promet pumpi. Doduse, kod njih sipam vec 2 godine i do prvog problema nije bilo nekih poteskoca.
Ne verujem da je do goriva, Oktan ima sasvim dobro gorivo ;)
Korisnikov avatar
Alfa Romeo 164ts
Garaža: A.R. 164 TS 1989.
A.R. 166 2.0 TS 2001.
A.R. 166 2.0 V6 TB 1999.
Pridružio se: Čet Apr 29, 2010 11:53 pm

Čet Jan 26, 2012 2:24 pm

Pozdrav, proveri da li je odusak na rezervoaru dobar.
Moze se desiti da posle zustrije voznje potrosi vise goriva i stvori vakum u rezervoaru.
Pokusaj posle neke voznje da otvoris rezervoar, vidi da li se cuje kao da usisava vazduh.
Ili skini poklopac rezervoara pa po gasu, da vidis hoce li se javiti isti problem.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Čet Jan 26, 2012 8:07 pm

Možda je:
a) regulator pritiska goriva u common railu - ako se njegovo mikro-sito zaprlja (dešava se kod starijih JTD - tvoj je iz 2002) simptomi su: ne prima gas, ugasi se, neće da upali, pa upali posle pola sata, slabo vuče, pa odjednom proradi... sve kao kod tebe, osim belog dima... ili
b) pumpa za gorivo (ona koja iz rezervoara vuče gorivo ka pumpi visokog pritiska) - majstor neka izmeri pritisak koji ona pravi - mislim da je oko 2.0-2.5bara ako je ispravna...
Alfa je stil... ostalo je status...
Branko Kg
rookie
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD
Pridružio se: Pon Feb 15, 2016 12:57 am

Pon Feb 15, 2016 1:02 am

Pozdrav ljudi ! Imam isti problem kao i ovaj covek isti simptomi osim belog dima dijagnostika pokazuje da je regulator pritiska,medjutim menjao sam 3 do sad i problem je ostao isti promenio sam i filter za gorivo medjutim opet isto cim se potopi malo papucica odmah izgubi snagu najveci problem mi je u preticanju. Zna li neko sta bi moglo da bude?
Korisnikov avatar
Zillgian
ex '02 AR156, 1.9 JTD

Pon Feb 15, 2016 11:56 am

Ja sam problem riješio zamjenom ventila geometrije turbine, i to sam ga zamijenio tako što sam ga dao drugaru, a on je meni dao svoj ventil.... i od tada ni ja, a ni on nemamo sličnih problema.
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Pon Feb 15, 2016 12:05 pm

Branko Kg napisao:Pozdrav ljudi ! Imam isti problem kao i ovaj covek isti simptomi osim belog dima dijagnostika pokazuje da je regulator pritiska,medjutim menjao sam 3 do sad i problem je ostao isti promenio sam i filter za gorivo medjutim opet isto cim se potopi malo papucica odmah izgubi snagu najveci problem mi je u preticanju. Zna li neko sta bi moglo da bude?

Pogledaj sito na CR pumpi moguce da je zaprljano
Slika

Povratak na “Area Servizio”