Šeta ta skala stalno nemoj da te čudi .
Na 147 je to daleko bolje rešeno, ipak 147 ima CAN.
Za nase jtd, jts, ts i ostale - temperatura motora
- alfaskorpion
- Garaža: AUDI A4 B8
- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
- maxy
- Garaža: Giulietta 2.0
Ex Alfa Romeo 147 1.9 jtd - Lokacija: BG
Re: Za nase jtd, jts, ts i ostale - temperatura motora
Mislim da postoji razlika između benzinca i dizela. Moj jaris od 1000 ccm već posle 1 km pređenih po temperaturi nešto većoj od 0 C digne temperaturu u potpunosti, a Alfa ne. Čak i za svo vreme vožnje po hladnom vremenu ne dostigne 90 C. Inače vozim kao baba, odnosno drim motor između 1500 i 1800 obrtaja.alfanatic napisao:Još ne videh automobil koji tako brzo podigne skalu i zakuca na 90 kao kod MiTo, a grejanje takođe brzo profunkcioniše i prosto "ubija". Toliko brzo se to dešava, bilo u gradu ili na otvorenom, da nastavljam još neko vreme da vozim "ekonomično" što kaže erdeljan, čisto da budem siguran da je motor spreman za eksploataciju bez zadrške
- nikola016
- Garaža: ex Alfa Romeo 147 140hp
ex Alfa Romeo 159 2.0 170+hp
ex Alfa Romeo GT 1.9 150hp
Alfa Romeo Brera 2.4 209+hp - Lokacija: Leskovac-Beograd
Maxy tebi je los termostat, meni 159-ka dize temperaturu u roku od 2 minuta....i na 140 na otvorenom drzi 90 stepeni sa ukljucenim grejanjem, a napolju je par stepeni iznad nule...
- FantomX
- Garaža: ex Julija 156 SW JTDm / 159.88whp
ex VW Passat 4motion B5.5 131hp tuned
AR 156 JTD 8v 158.9hp - numero duo :) '04 - Lokacija: Beograd
Ma do 156ice su pravili probleme cajgeri, mada na 156 je mnogo češće na 16V nego na 8V.
Gledam službeni Rapid 1.6TDI, dostigne 90°C za km. Na satu 90 a realno još nije ni stigla dotle...
Gledam službeni Rapid 1.6TDI, dostigne 90°C za km. Na satu 90 a realno još nije ni stigla dotle...
- OMP
- Garaža: GP TJet
pisano je mnogo na ovu temu pa nema svrhe ponavljati se ali ajde ukratko rezime, 156ici laze cajger, pokazuje manje, generalno jtd se sporo greje posebno kad se vozi laganica i kreni stani voznjom (kad izadjes na otvoreno i vozis konstantno na 2000 rpm jako brzo ugreje), ne poredite benzince i dizele posebno ne te male motore kod kojih je normalno da se zacas ugreju (mala kolicina ulja, tecnosti, mala zapremina motora, veca temperatura prilikom sagorevanja benzina, bla, bla), takodje nije merodavno ni porediti 159ku i 156icu po tom pitanju a da ne pricamo o drugim markama automobila. jedino merodavno poredjenje je dva ista modela sa istim motorima ako vec mora da se nesto uporedjuje.
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- maxy
termostat je nacet, ali nije crkao skroz jer sa grejanjem kabine nemam nikakvih problema, cak ni kada kazaljka pokazuje npr 60 C. e sad, po forumima ima vise tema oko termostata, ali nekako preovladjuje da su svi termostati koji su zamenjeni loseg kvaliteta, jwer pojedini nisu izgurali ni jednu sezonu. zvao sam bogunovica i oni kazu da mogu da nadju naime originalni. po ceni koju su mi saopstili to bi trebao biti original, ali kako da znam da me nece zavrnuti i prodati npr isti kao iz ap sporta. ovako mi temperatura varira izmedju 70 i 90, ali i moj stil voznje ima uticaja na temperaturu.
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Ja sam stavio Behr iz Kit komerca 2008-e, dan danas radi normalno posle 100 hiljada km... nema sumnje da je u pitanju bio original, jer je i prva ugradnja Behr...
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Ja sam stavio behr , evo druga god i sve je ok. Kostao je kao original 

NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- Fica
- Garaža: Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16v
Alfa Romeo 159 SW 2.0 jtdm 136HP - Lokacija: Nis
Pozz svima.Ja kada sam uzeo auto prosle god.temperatura nije htela preko 70 ni posle duze gradske voznje.Stavljen je Behr termostat,bio je oko 5-6 hiljada,sada je radna temp. ispod 90,mozda je letos 2-3 puta bio na 90 stepeni.Sada kako su hladna jutra jedva predje 50,jer do posla imam 3km.Cim poteram po otvorenom putu temp. se dize.Cinjenica je da se teze greje jer je motor veci i ima vise ulja i rashladne tecnosti,ali je cinjenica i da cajger brlja.Inace grejanje krece kad temp. bude na 50.
Sta mislite,kakve posledice po egr i usis imaju krace voznje gde se motor ne zagreje dovoljno?
Sta mislite,kakve posledice po egr i usis imaju krace voznje gde se motor ne zagreje dovoljno?
- maxy
meni tražili skoro 11k za originalni termostat. koliko znam najviše je izložen izduvni sistem posledicama kratkih vožnji. ovo posebno važi za one koji imaju tng.
- OMP
identican slucaj i kod mene i to je je ok za ovaj motor, ne moze za 3km voznje gradom da odmakne mnogo temp na ovim motorima sem ako ne izadjes odmah na otvoren put. kratke relacije u kojima se motor ne zagreje su generalno lose po svaki motor ali sta mozes da radis, sem da promenis auto za neki koji se brze greje ali opet tih 3km je skoro za svaki motor nedovoljno da postigne radnu temp tako da...Fica napisao:Pozz svima.Ja kada sam uzeo auto prosle god.temperatura nije htela preko 70 ni posle duze gradske voznje.Stavljen je Behr termostat,bio je oko 5-6 hiljada,sada je radna temp. ispod 90,mozda je letos 2-3 puta bio na 90 stepeni.Sada kako su hladna jutra jedva predje 50,jer do posla imam 3km.Cim poteram po otvorenom putu temp. se dize.Cinjenica je da se teze greje jer je motor veci i ima vise ulja i rashladne tecnosti,ali je cinjenica i da cajger brlja.Inace grejanje krece kad temp. bude na 50.
p.s. blokiraj egr

- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
Kod mene termostat brljavi dosta, tako da ide zamena iduce nedelje. Malocas zavrsio voznju od oko 30km i temp je bila nesto jedva iznad 50. To je neki polu-otvoren put. Dok se u gradu priblizi na nekih 80, ako i toliko.
Sent from my A0001
Sent from my A0001
- Fica
- Garaža: Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16v
Alfa Romeo 159 SW 2.0 jtdm 136HP - Lokacija: Nis
Zaglavio u otvorenom polozaju.Moja preporuka Behr ukoliko nadjes.
@OMP da kupim jugisu na plin za do posla
@OMP da kupim jugisu na plin za do posla

- FantomX
- Garaža: ex Julija 156 SW JTDm / 159.88whp
ex VW Passat 4motion B5.5 131hp tuned
AR 156 JTD 8v 158.9hp - numero duo :) '04 - Lokacija: Beograd
Ja sam za varijantu dijagnostika u voznji, ortaku ba cajgeru 65°C a na dijagnostici 87°C...
Bar provera gornjeg i donjeg creva ako nije dostupna dijagnostika.
Sva kola sem Alfe prikazuju 90°C iako je temperatura po par stepeni u plusu / minusu...
Bar provera gornjeg i donjeg creva ako nije dostupna dijagnostika.
Sva kola sem Alfe prikazuju 90°C iako je temperatura po par stepeni u plusu / minusu...
- Sone Bg
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002
Racunajte i to da zatvoren-blokiran egr umnogome usporava rast temperature...
- OMP
definitivno je u problemuRik napisao:Kod mene termostat brljavi dosta, tako da ide zamena iduce nedelje. Malocas zavrsio voznju od oko 30km i temp je bila nesto jedva iznad 50. To je neki polu-otvoren put. Dok se u gradu priblizi na nekih 80, ako i toliko.
Sent from my A0001
- OMP
tako je ali pitnje koliko utice, rekao bih ne toliko primetno i znacajno, vozio sam je i sa otvorenim i blokiranim egr-om i nista bitno nisam primetio, na papiru sigurno da se sporije greje ali mislim da mi to ne mozemo da osetimo sem subjektivnog osecaja mozdaSone Bg napisao:Racunajte i to da zatvoren-blokiran egr umnogome usporava rast temperature...
- OMP
ja sam sve blize nečem takvomFica napisao: @OMP da kupim jugisu na plin za do posla