Bezbednost u saobracaju
- Milorad
- Garaža: ex145 2.0ts
ex166 2.0ts
GTV 2.0ts
156 3.0 - Lokacija: Beograd
Prosetaj tom ulicom gde ti je pisao kaznu, vidi da li ima isprekidane linije kod ostalih stanica, slikaj, i pokazi sudiji da si tu obisao vozilo. Ali samo u slucaju da nije uvucena stanica, vec da je stanica u traci sto bi se reklo.
- oliver
- Drug Član
- Garaža: AR 166 2.4 TI
Cekaj, cekaj, da li si ti preticao autobus ili ga zaobilazio?
Zaobilazenje je ako je automobil/autobus/bicikl/stagod zaustavljen i tu je izuzetak kod pune linije, tj. mozes da ga "preteknes ako je bezbjedno" preko pune linije. Zamisli da se nekome pokvari Yugo na putu sa po 1 trakom u svakom smjeru, pa ko bi docekao da dodje policajac da diriguje saobracajem.
Evo ga ZOBS: http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Z ... tevima.pdf
A evo konkretnih stvari za vozila javnog prevoza:

Licno ne volim da zaobilazim autobus kad npr. skrenem uslovno desno i nabijem mu se u dupe dok je na stajalistu, a lijevim trakama jurcaju oni kojima je "full zeleno" u tom pravcu... lakse mi bude da sacekam malo i da autobus krene, pa ja lagano za njim
Trebalo bi da si dobio od saobracajca papir na kome ti pise sta si uradio i po kom clanu zakona, pa daj da cesljamo zakon po tome, ovako je poprilicno nategnuta situacija i mozemo samo da nagadjamo.
Zaobilazenje je ako je automobil/autobus/bicikl/stagod zaustavljen i tu je izuzetak kod pune linije, tj. mozes da ga "preteknes ako je bezbjedno" preko pune linije. Zamisli da se nekome pokvari Yugo na putu sa po 1 trakom u svakom smjeru, pa ko bi docekao da dodje policajac da diriguje saobracajem.
Evo ga ZOBS: http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Z ... tevima.pdf
A evo konkretnih stvari za vozila javnog prevoza:
Ako je autobus bio na stajalistu i ljudi su ulazili/izlazili sa njegove desne strane, a ti ga zaobisao u tom trenutku, ne vidim koji bi to prekrsaj bio jer ne nadjoh nista u ovom PDF-u iznad. Jedino ako MUP ima bajate zakone online, ili ako negdje ima neka skrivena odredba/clan koji to remeti ako je blizu pjesacki prelaz, raskrsnica, ili tako neki izuzetak na koji saobracajci love vozace. Takodje, ako je on izbacio zmigavac i krenuo da se ukljuci a ti se isprsio da ga obilazis, onda je nedobroЧлан 25.
Возач возила које обилази возило за јавни превоз путника, односно аутобус којим се
обавља превоз путника за сопствене потребе, које се налази на стајалишту, мора да управља
возилом тако да не угрожава лице које у то возило улази или излази.
Лице из става 1. овог члана, које због уласка, односно изласка из возила треба да ступи на
коловоз, дужно је да се претходно увери да ступањем на коловоз не омета саобраћај и не
угрожава безбедност саобраћаја.
Возач возила мора да се заустави иза возила из става 1. овог члана, када лица која улазе,
односно излазе из тог возила, морају да пређу преко саобраћајне траке, односно
бициклистичке стазе или траке којом се возило креће.
Члан 26.
Уколико се возило за организован превоз деце зауставља ради уласка или изласка деце,
на путу са по једном саобраћајном траком по смеру, возачи осталих возила су дужни да се
зауставе док деца улазе или излазе из возила.
За време уласка и изласка деце из возила, возач тог возила мора укључити све показиваче
правца.
Возило којим се врши организован превоз деце мора бити обележено посебним знаком,
који прописује министар надлежан за послове саобраћаја.
Ближе прописе о изгледу и начину постављања посебног знака за обележавање возила
којим се организовано превозе деца доноси министар надлежан за послове саобраћаја.
Члан 27.
Возач је дужан да, у насељу, омогући укључивање у саобраћај аутобусу који се прописно
укључује у саобраћај са стајалишта

Licno ne volim da zaobilazim autobus kad npr. skrenem uslovno desno i nabijem mu se u dupe dok je na stajalistu, a lijevim trakama jurcaju oni kojima je "full zeleno" u tom pravcu... lakse mi bude da sacekam malo i da autobus krene, pa ja lagano za njim

Trebalo bi da si dobio od saobracajca papir na kome ti pise sta si uradio i po kom clanu zakona, pa daj da cesljamo zakon po tome, ovako je poprilicno nategnuta situacija i mozemo samo da nagadjamo.
- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
Autobus sam obisao, samo sto je stao na stajaliste. U tom trenutku mu je radio desni pokazivac pravca aka migavac. Obisao sam ga bez problema, bez ugrozavanja bilo kkga, normalno sam se vratio u svoju traku. E sad, od mesta gde sam se vratio u svoju traku pa nakon 50-100m postoji pesacki prelaz. Nije naravno bilo nikoga na njemu, a pre njega sam se mogao zaustaviti kako sam hteo.
Bas sam sinoc pregledao zakon i proucio neophodne tacke zakona koje se doticu moje situacije. Po onome sto sam procitao u zakonu, ne osecam se krivim.
Zapisnika nije bilo, niti sam dobio bilo kakav drugi papir, niti sam potpisao bilo sta. Podaci iz saobracajne,licne i vozacke su mi upisani u nekakvu svesku. Citao sam na netu nesto, doduse neke malo starije postove, poziv od suda u takvom slicnom slucaju stize za 3-9 meseci.
Btw, hvala @oliver na detaljnom odgovoru.
Bas sam sinoc pregledao zakon i proucio neophodne tacke zakona koje se doticu moje situacije. Po onome sto sam procitao u zakonu, ne osecam se krivim.
Zapisnika nije bilo, niti sam dobio bilo kakav drugi papir, niti sam potpisao bilo sta. Podaci iz saobracajne,licne i vozacke su mi upisani u nekakvu svesku. Citao sam na netu nesto, doduse neke malo starije postove, poziv od suda u takvom slicnom slucaju stize za 3-9 meseci.
Btw, hvala @oliver na detaljnom odgovoru.

- oliver
- Drug Član
- Garaža: AR 166 2.4 TI
Bas me cudi sto nisi dobio nikakav zapisnik. Nemam mnogo iskustva s prekrsajima niti sam neki pravnik, al' onoliko koliko znam trebalo bi da dobijes zapisnik na licu mjesta, da potpises svoj i njegov primjerak... nadam se da ce moci bar da se diskutuje kad te pozovu, u formi neke zalbe ili svadje u 4 oka sa sudijom za prekrsaje 

- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Meni je kazna stigla za 12 meseci. Tako da imas vremena. Meni su svi pricali kako se autobus na stajalistu ne sme zaobilaziti. Mada je to meni malo siva zona jer ako ima dve trake i isprekidana linija ne vidim u cemu je problem. Bolje da pitas nekog advokata o cemu se tu radi. Jer nasi zakoni nisu bas najbolje izdefinisani.
A zapisnik svakako trebas dobiti jer ti je tu opis prekrsaja. Ne moze da te kazni a da ne dobijes "kaznu".. Mada mozda postoji mogucnost da te policajac hteo samo uplasiti a ne da ti pise stvarno.
A zapisnik svakako trebas dobiti jer ti je tu opis prekrsaja. Ne moze da te kazni a da ne dobijes "kaznu".. Mada mozda postoji mogucnost da te policajac hteo samo uplasiti a ne da ti pise stvarno.
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Zapisnik niko nije obavezan da podpiše osim onog ko ga je sastavio,postoji mogućnost da će zapisnik sastaviti kasnije i navesti da si odbio podpisati.Uglavnom opremi se činjenicama i slikama mesta ako je moguće sa autobusom na stajalištu da se vidi koliko je bezbedno obilaziti (naravno ako to tebi odgovara da se nebi ukopao još više) i ako dodje do suda objasni svoju situaciju i naravno da nisu sastavili zapisnik pa samim tim nisi baš ni upoznat za šta te terete.I naravno savet advokata je uvek od koristi.
Sent from my Lenovo A3500-FL
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Drugs stvar, NE smije policajac kasnije sastavljati zapisnik, tj bez prisustva pocinioca prekrsaja, I ako pocinioc odbije da potpise zapisnik, u isti na kraju ima stavku NAPOMENA, I Tu policajac pise da je pocinioc preksaja taj I taj odbio da potpise jer smatra da nije kriv ili slicno, takoodje u isti zapisnik ima napomena koju ispunjava pocinioc prekrsaja I kaze zasto odbija da potpise.
Re:
Ako nemas zapisnik Sa mjesta prekrsaja nema Ni kazne. To ti je sigurno 100%.interceptor napisao:,postoji mogućnost da će zapisnik sastaviti kasnije i navesti da si odbio podpisati.
Drugs stvar, NE smije policajac kasnije sastavljati zapisnik, tj bez prisustva pocinioca prekrsaja, I ako pocinioc odbije da potpise zapisnik, u isti na kraju ima stavku NAPOMENA, I Tu policajac pise da je pocinioc preksaja taj I taj odbio da potpise jer smatra da nije kriv ili slicno, takoodje u isti zapisnik ima napomena koju ispunjava pocinioc prekrsaja I kaze zasto odbija da potpise.

NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Veloce
- Saradnik Uprave
- Garaža: ex Alfa Romeo GTV 2.0ts
ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo 159 1.9jtdm
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
ex Alfa Romeo Giulietta QV
-Megane 3 RS CUP - Lokacija: Lazarevac
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
[youtube]IPhYl81--fY[/youtube]
Srbijo.... I eto kakva se slika salje u svet! *ebena sramota!
Srbijo.... I eto kakva se slika salje u svet! *ebena sramota!

Alfa Romeo - The car inside the driver.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
ja sam samo čitao komentare, ispadne da nije bilo baš kao što kaže naslov.
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
Hm, ispade da je tako... Imas pravo, ali generalno je sramota da policajac koji radi pri granici ne zna ni slovog engleskog!
Alfa Romeo - The car inside the driver.
- Shanirani
Kolko sma skontao iz komentara (mrzelo me da gledam ceo klip
) davao mu pola dinare pola dolare.. Ovaj nije hteo dolare..

- alfa&omega
- Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive - Lokacija: Prijepolje
Nisam neki ljubitelj policije, ali ovu grupu debila koji su pokusali na silu da naprave YouTube senzaciju bih drzao celu noc u autu dok se ne opamete. Kakvi imbecili, ja ne bih imao ovako dug fitilj da sam na mestu policije, čak su im i kaznu uplatili umesto njih.
Osnovni problem je koliko sam ukapirao bio taj sto ovaj kreten nije imao 2500 din pa je nudio 10 eur i 1500 din, a saobracajac mu je trazio 1000 din da bi ovaj to skontao kao mito
Osnovni problem je koliko sam ukapirao bio taj sto ovaj kreten nije imao 2500 din pa je nudio 10 eur i 1500 din, a saobracajac mu je trazio 1000 din da bi ovaj to skontao kao mito
- Veloce
- Saradnik Uprave
- Garaža: ex Alfa Romeo GTV 2.0ts
ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo 159 1.9jtdm
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
ex Alfa Romeo Giulietta QV
-Megane 3 RS CUP - Lokacija: Lazarevac
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
- mimmy
- Garaža: Ex Alfa 33 Boxer
Ex Alfa 156 1.8 TS
Ex Fiat Coupe 2.0 20V Turbo
Alfa 147 1.6TS - Lokacija: U garazi
Aman zaman KAKO???I ja sam žensko, i to sa teškom nogom na gasu, ali mi nikada neće biti jasno kako pojedini voze...kao po livadi očito
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/574145 ... OTOGRAFIJE
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/574145 ... OTOGRAFIJE
75...quando Alfa era Alfa!
Vitezovi lože kardanskog vratila
- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
Pa prosto
Opel sa raspalim amortima naglo zakočio, podigao dupe i stigle ga dve drugarice koje su torokale u kolima.

Opel sa raspalim amortima naglo zakočio, podigao dupe i stigle ga dve drugarice koje su torokale u kolima.
- Shanirani
- mimmy
- Garaža: Ex Alfa 33 Boxer
Ex Alfa 156 1.8 TS
Ex Fiat Coupe 2.0 20V Turbo
Alfa 147 1.6TS - Lokacija: U garazi
Ako me nešto izbaci iz takta to je takvo ponašanje...OK ne možeš uvek iskontrolisati situaciju, izleti neko/nešto, ali neuključivanje mozga ... trudim se da najavim šta ću uraditi, ako kočim, prvo blicnem štopkama, da onaj iza mene vidi, i reaguje na vreme.Falcon037 napisao:Pa prosto![]()
75...quando Alfa era Alfa!
- Shanirani
Drugari znali neko da li je po zakonu dozvoljeno da decije autosediste bude na sredini zadnje klupe?
Citam gomilu clanaka na netu sto stranih sto nasih i svi predlazu da prvo ide na sredinu, ako nema pojasa onda ide na kraj..
Fora je u tome sto meni pojas na sredini nije funkcionalan pa ne znam kako izgleda vezivanje sa njim. Ako bi sediste bilo na sredini vise bi mesta imalo za jos dvoje pozadi. Samo dal da se trudim da popravim treci pojas..
Citam gomilu clanaka na netu sto stranih sto nasih i svi predlazu da prvo ide na sredinu, ako nema pojasa onda ide na kraj..
Fora je u tome sto meni pojas na sredini nije funkcionalan pa ne znam kako izgleda vezivanje sa njim. Ako bi sediste bilo na sredini vise bi mesta imalo za jos dvoje pozadi. Samo dal da se trudim da popravim treci pojas..
- alfa&omega
- Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive - Lokacija: Prijepolje
Koliko znam i preporuka je da se sediste fiksira na sredinu zadnje klupe ako je moguće da se pričvrsti po propisu. Kod mene je tako
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Meni je dečije sedište iza suvozačevog - nadaj način se sedište pričvrsti bolje jer ga onda suvozačevo pritiska od napred (mada imam i šipke i kajševe)
[youtube]5DwXEp4jWm0[/youtube]
[youtube]5DwXEp4jWm0[/youtube]
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!