To je zbog strukture asfalta. U toplim krajevima praktikuju da dodaju više šljunka (ili ako ga nije više onda je barem krupnije granulacije) u smešu za gazeći sloj puta da bi na visokim temperaturama bio što postojaniji tj. da se ne topi i ugiba.edin napisao:Nemoj to da te brine Veljo, izuzetno je klizav asvalt na lefkadi, probao prosle godine
Pitanje za gume
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
- Klon
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 JTS
interceptor
ma vidi uvek sam imao dva kompleta i to tockova a ne guma, al me vise smorilo to menjanje a i placanje, jbt ispada da zivim i radim da mi auto bude ok??? uglavnom vozim po gradu, kreni stani, dakle 90% predjenih kilometara, onih drugih 10% pa jbg necu zuriti, nemam pojma, nekako smo mi sa ovih prostora ultra neprakticni ljudi, u svemu... sta dobijam i sta gubim? Ja cu eventualno da razvucem auto ponekad na autoputu, na pravcu, a to ce svaka ispravnaguma da podnese, s druge strane 4 tocka mi zauzmu pola radionice pa ih jos i okrecem s vremena na vreme, pa ih vadi na sediste do vulkanizera i nazad, pa jos to moram da platim i vremenski i novcano a ovako stavim i vozim se 4 godine i cao.... a na kraju ko zna sta ce biti, cas posla se covek predomisli....
ma vidi uvek sam imao dva kompleta i to tockova a ne guma, al me vise smorilo to menjanje a i placanje, jbt ispada da zivim i radim da mi auto bude ok??? uglavnom vozim po gradu, kreni stani, dakle 90% predjenih kilometara, onih drugih 10% pa jbg necu zuriti, nemam pojma, nekako smo mi sa ovih prostora ultra neprakticni ljudi, u svemu... sta dobijam i sta gubim? Ja cu eventualno da razvucem auto ponekad na autoputu, na pravcu, a to ce svaka ispravnaguma da podnese, s druge strane 4 tocka mi zauzmu pola radionice pa ih jos i okrecem s vremena na vreme, pa ih vadi na sediste do vulkanizera i nazad, pa jos to moram da platim i vremenski i novcano a ovako stavim i vozim se 4 godine i cao.... a na kraju ko zna sta ce biti, cas posla se covek predomisli....
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Gume za sve sezone nisu ni za jednu.. Tj nisu skroz dobre za sneg, a nemaju prijanjanje kao ciste letnje gume leti. Mislim razumem da vozis uglavnom po gradu, ali ces jednom izaci na brzi put i videti da osecaj u brzini je jako veliki. Sa dobrim gumama auto ne oseca krivinu sa 100 sa losim i na 60 se premisljas dal jos da smanjis.. Sve u svemu sigurnost pre svega..
Ima li neko preporuku za gume do 14000 -15000? Letnje naravno.
Ima li neko preporuku za gume do 14000 -15000? Letnje naravno.
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
^^ jesi vozio all season gume zadnjih generacija ili to pricas na osnovu citanja sa neta? 
ja sam iz istih razloga kao kolega Klon pre 2 godine stavio 4 nove Sava Adapto HP gume i moje iskustvo je pozitivno. Pre njih sam vozio od letnjih Tigar Hitris, Barum, Kumho, Continetal, Dunlop a zimske Tigar Winter1...
Sto se Save tice, po novosadskom snegu, koji nije ko u planinama ali zna da napada, ja ne vidim nikakvu razliku u drzanju u odnosu na Winter1 ako je i ima to je 10% u koristim Wintere plafon, a sto se tice ponasanja leti na suvom od boljih letnjih gume je naravno losije i to pre svega jer se oseti u krivinama da je meksa guma ali posto ne vozim auto na granici to mi nije toliki problem, presao sam sa njima do sada oko 25 hiljada km (sara se smanjila do sada za 2mm) isao do Pariza i nazad stalno vozeci oko 140/50 i problema nije bilo... Sto je meni najbitnije tihe su... Kocenje je sasvim ok nije ni blizu lose kao sa klasicnim zimskim gumama na 20+ stepeni napolju...
Meni su najvece razocarenje bile Continental letnje gume, po kisi kao na ledu da vozim, po suvom klizaju u krivini cim se brze uleti... Drugar ima nove Conti gume zadnje dve godine i nezadovoljan je iz istih razloga...
Eto malo iskustva iz prve ruke bez ikakvog pretjerivanja jer nemam razloga da to radim...

ja sam iz istih razloga kao kolega Klon pre 2 godine stavio 4 nove Sava Adapto HP gume i moje iskustvo je pozitivno. Pre njih sam vozio od letnjih Tigar Hitris, Barum, Kumho, Continetal, Dunlop a zimske Tigar Winter1...
Sto se Save tice, po novosadskom snegu, koji nije ko u planinama ali zna da napada, ja ne vidim nikakvu razliku u drzanju u odnosu na Winter1 ako je i ima to je 10% u koristim Wintere plafon, a sto se tice ponasanja leti na suvom od boljih letnjih gume je naravno losije i to pre svega jer se oseti u krivinama da je meksa guma ali posto ne vozim auto na granici to mi nije toliki problem, presao sam sa njima do sada oko 25 hiljada km (sara se smanjila do sada za 2mm) isao do Pariza i nazad stalno vozeci oko 140/50 i problema nije bilo... Sto je meni najbitnije tihe su... Kocenje je sasvim ok nije ni blizu lose kao sa klasicnim zimskim gumama na 20+ stepeni napolju...
Meni su najvece razocarenje bile Continental letnje gume, po kisi kao na ledu da vozim, po suvom klizaju u krivini cim se brze uleti... Drugar ima nove Conti gume zadnje dve godine i nezadovoljan je iz istih razloga...
Eto malo iskustva iz prve ruke bez ikakvog pretjerivanja jer nemam razloga da to radim...
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
I ja sam izneo iskustvo iz prve ruke,nisam hteo da pominjem drugarevo iskustvo sa hankook gumama koje isto nije sjajno. Naravno ne tvrdim da to nisu upotrebljive gume već da su pravljene da mnogo kompromisa. Ko može ja bi savetovao da izbegne ali svako odlučuje za sebe naravno praveći kompromise,svako odlučuje uglavnom prvo na osnovu budžeta pa želja afiniteta l.t.d.
Sent from maj el dži ge-2 manji
Sent from maj el dži ge-2 manji
- Shanirani
Bile su neke all seazon gume na Mojoj Alfi kada je bila u vlasnistvu burazera. Sara je bila OK, ali auto nisi smeo nikako brzo da vozis. Klizao je u svim rezimima. Abs se stalno palio pri kocenjima. Iz tog razloga su zavrsile na kupindu. A burazer je kupio nove 4 letnje i 4 zimske gume.
Fora je u tome sto je opet razmisljao da kupi za svog Bmw-a All seazon gume i u par prodavnica su mu rekli isto kao sto smo imali iskustvo na Alfi.
Tako da je u neku ruku iskustvo, a vecinu preporuka.
Fora je u tome sto je opet razmisljao da kupi za svog Bmw-a All seazon gume i u par prodavnica su mu rekli isto kao sto smo imali iskustvo na Alfi.
Tako da je u neku ruku iskustvo, a vecinu preporuka.

- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Pa da, prodavci bi radije prodali dva seta guma
All season gume su okay za neku mekaniju vožnju, ne briljiraju ni u jednom segmentu ali "završavaju posao", do duše osrednje. Odličan su izbor ako nemate gde da držite drugi set točkova ili ćete voziti auto samo dok se ne proda.
Što se tiče klizanja Conti-ja, tu može da bude mnogo faktora a glavni je svežina gume (kao i model)

All season gume su okay za neku mekaniju vožnju, ne briljiraju ni u jednom segmentu ali "završavaju posao", do duše osrednje. Odličan su izbor ako nemate gde da držite drugi set točkova ili ćete voziti auto samo dok se ne proda.
Što se tiče klizanja Conti-ja, tu može da bude mnogo faktora a glavni je svežina gume (kao i model)

Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Klon
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 JTS
ma ja samo glasno razmisljam, sigurno je bolje dva kompleta, ali ako se uzme u obzir sve onda imas neke razloge za i neke za protiv, vec sam napisao da po mom misljenju, ko nema nameru da vozi prekrsajno nema potrebe za mnogo mudrovanja o gumama, meni je najbitnije da su nove PRVENSTVENO bas me nesto zaboleda li su za 180 ili 240, auto mi nije blindiran a nije ni mecka slon, dakle za moje potrebe svaka je dobra, e to je ono sto zelim reci. Da ponovim, naravno da moze da bude BOLJE, al to mu dodje kao otprilike sto da kupim ferari kad nemam gde da ga vozim, nekako to meni isto, naravno da necemop o kvalitetu ferarija da raspravljamo...
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Ja ne kazem da su All-Season gume najbolje i da nema potrebe imati dva seta ko moze i zeli, samo kazem da nikako nisu neupotrebljive i opasne kao sto se moglo naslutiti iz prethodnih komentara i da nema potrebe bezati od njih tek tako... 
Conti je bio 1god star 7mm sara kod mene, kod drugara nove u Nemackoj kupljene i namontirane, modeli SportContact mislim da je bio 2 kod mene vise se ne sjecam a kod drugara generaciju ili dve noviji model...

Conti je bio 1god star 7mm sara kod mene, kod drugara nove u Nemackoj kupljene i namontirane, modeli SportContact mislim da je bio 2 kod mene vise se ne sjecam a kod drugara generaciju ili dve noviji model...
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Ja bih ti preporučio Dunlop SportMaxx jer je zaista odlična guma, a nije preskupa i uklapa se u tvoju računicu. Ali ne smem da ti je preporučim ako ćeš puno da je zlostavljaš i da sa druge strane očekuješ da ti dugo traje jer je opšte poznato da hoće brzo da se potroše. Meni savršeno odgovaraju, ali ja sam neka posebna priča sa svojim stilom i učestalošću vožnjeShanirani napisao:Ima li neko preporuku za gume do 14000 -15000? Letnje naravno.

ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- Shanirani
Bas smo oko toga raspravljali malo pre u mojoj temi. NE volim ja da bas zlostavljam auto. Desi se jednom ili dva puta u mesec dana da malo zustrije vozim. Obicno vozim normalno. Mada ja dnevno predjem sigurno 50ak km u lokalu normalne voznje. A jednom u toku nedelje odem do Nisa (150 km u oba pravca) i tu imam auto put..
- Velja
- Garaža: Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDM
@Alfanatic, Edin, Kosovic, Vlada R
momci hvala na odgovorima.
Zato volim i cijenim ovaj forum, uvijek tacni odgovori i na vrijeme.
Hvala jos jednom!
momci hvala na odgovorima.
Zato volim i cijenim ovaj forum, uvijek tacni odgovori i na vrijeme.
Hvala jos jednom!
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Nema na čemu kolega, samo ti uživaj i skupljaj utiske, a kasnije ih podeli sa nama

ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
što se tiče trošenja tigar syneris primetio sam na par vozila da im se brže troši spoljni rub, trapovi su naravno bili naštelovani kako treba. stekao sam utisak da su dosta meke i da ih opterećenje pri skretanju dosta troši.
- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
- vik
- Garaža: 164 TS
Ako dobro znam, to zavisi od širine felne. Mogu biti široke (za 16-tice) 6, 6.5, 7, 7.5.. inča i prema tome je i širina gume. Za 6 inča, npr, je mislim min. 185 do max. 205. Tako se i pomera dimenzija gume prema felni. To se lako nalazi na netu.
- veljko1
- Garaža: Volvo V50 DRIVe
ex:Alfa Romeo 156 1.8TS - Lokacija: Backi Jarak_NS
- Shanirani
- vik
- Garaža: 164 TS
Ne umem da prenesem tabele, ali ukucaj "felne i širina guma" i dobićeš nekoliko rezultata koji sve govore.
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
@rik
205/55-16
to je. dimenizija za 156, mozda bi sa nekom drugom sirom felnom i drugim ET-om, mogao ici na 225/50-16, ali za telefonku iskljucivo 205/55-16.
205/55-16
to je. dimenizija za 156, mozda bi sa nekom drugom sirom felnom i drugim ET-om, mogao ici na 225/50-16, ali za telefonku iskljucivo 205/55-16.
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Zex
- Saradnik Uprave
- Garaža: ex ar147mjtd '05
ex ar147mjtd TI '07
ex ar159 mjtd '09
ex ar GT Q2 271hp '04
ex R.I.P. AR 155 v6 Q2 frankenstein
exAr giulieta 1750 QV
ar 33 1.7ie/16v
ar 75 rosso di beleza
Subi impreza sti 300hp - Lokacija: BEOGRAD
.
Eto malo iskustva iz prve ruke bez ikakvog pretjerivanja jer nemam razloga da to radim...[/quote]
Kolega,pa ovo je skroz nerealna prica za continental ...na svim testovima ta guma dobija najacu ocenu pri promeni podloge,temperature,vremena...u samon je vrhu,pogotovo contisport 2 ili rt ...licno ih vozim,i mogu reci da nisam vozio stabilniju gumu a da se malo trosi...mozda na trapu nije valjalo nesto
Eto malo iskustva iz prve ruke bez ikakvog pretjerivanja jer nemam razloga da to radim...[/quote]
Kolega,pa ovo je skroz nerealna prica za continental ...na svim testovima ta guma dobija najacu ocenu pri promeni podloge,temperature,vremena...u samon je vrhu,pogotovo contisport 2 ili rt ...licno ih vozim,i mogu reci da nisam vozio stabilniju gumu a da se malo trosi...mozda na trapu nije valjalo nesto
Falcon:
Jbt,kod tebe sve sad i za odmah
Jbt,kod tebe sve sad i za odmah
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pitanje je i jesu nove ili polovne i koliko su stare gume.Ali i ja bi mogao tvrditi da je priča nerealna i definitivno nešto tu ne stoji.
- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
- maxy
- Garaža: Giulietta 2.0
Ex Alfa Romeo 147 1.9 jtd - Lokacija: BG
Na osnovu mog iskustva najbolje resenje predstavljaju dva seta tockova. Resenje sa all season gumama mi nikada nije dalo dobro resenje i uvek sam ga shvatao kao iznudjeno stanje. Licno, moje misljenje je da takav pneumatik moze biti dobar, ali ne i za nase podneblje. Na yarisu primenjujem politiku all season pneumatika i posledice su losije kocenje u letnjem periodu, proklizavanje tockova prilikom starta ili u krivinama u letnjem periodu, losija trakcija po snegu. Radi se o automobilu od 1000 ccm. Na alfi je situacija bila slicna, s tim da se ASR palio prilikom svakog malo brzeg starta, a inace sam smiren vozac. Poredeci letnju Debica Furio i npr. najcescu gumu kod nas Tigar winter1 u letnjim uslovima, debica prosto dominira. U principu oba pneumatika su budzet klasa, s tim da sam debicu 205/60R15 nabavio za 1000 dinara jeftinije od winter1.
Zimski set mi je napred UG9, a nazad sava eskimo 3+, pa prema tome nije za poredjenje sa all season gumama, ali s obzirom da zivim na mirijevu u sporednoj ulici, zimus mi je jedini problem bio da li cu odvaliti prednji branik, a ne da li alfa moze da krene, jer je sa UG9 prosto cupala sneg i start po snegu i ledu na uzbrdici nije predstavljao nikakav problem. Na zalost yaris sa dobrom winter1 gumom nije imao sta da trazi u takvim uslovima, jer mi je svako zaustavljanje na istoj toj uzbrdici zadavalo ozbiljne probleme prilikom kretanja uz gubitak upravljivosti. A desavalo se i da se moram vratiti u nazad i potraziti drugi put do kuce. Ko vozi punta, yuga i sl. verovatno ce se i dalje odlucivati za budzet all season, ali ja svoju porodicu na toj varijanti ne zelim da vozim.
Dakle, smatram da su ipak dva seta pneumatika bolja od all season resenja.
Zimski set mi je napred UG9, a nazad sava eskimo 3+, pa prema tome nije za poredjenje sa all season gumama, ali s obzirom da zivim na mirijevu u sporednoj ulici, zimus mi je jedini problem bio da li cu odvaliti prednji branik, a ne da li alfa moze da krene, jer je sa UG9 prosto cupala sneg i start po snegu i ledu na uzbrdici nije predstavljao nikakav problem. Na zalost yaris sa dobrom winter1 gumom nije imao sta da trazi u takvim uslovima, jer mi je svako zaustavljanje na istoj toj uzbrdici zadavalo ozbiljne probleme prilikom kretanja uz gubitak upravljivosti. A desavalo se i da se moram vratiti u nazad i potraziti drugi put do kuce. Ko vozi punta, yuga i sl. verovatno ce se i dalje odlucivati za budzet all season, ali ja svoju porodicu na toj varijanti ne zelim da vozim.
Dakle, smatram da su ipak dva seta pneumatika bolja od all season resenja.