I pridržavati se uputstva za upotrebu. Kažu da može da zalepi i okrene ležaj na radilici.
Ja lično bih pre išao na češće zamene ulja.
Selenia WR 5w40 ili Selenia Pure Energy 5w30
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
- CoyoteKG
- Garaža: 147 1.9 JTD 116hp
Re: Selenia WR 5w40 ili Selenia Pure Energy 5w30
Ja sam bio veoma zainteresovan za ciscenje pre sipanja novog ulja, ali na vise mesta sam procitao da time moze cirkus da se napravi...
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
Ja mislim da nema potrebe da se nesto posebno ispira motor vec je sasvim dovoljno da pri ispustanju ulja pustite da se malo bolje "ocedi" isti, i nece biti problema.
Alfa Romeo - The car inside the driver.
- nidza
- Garaža: ex 159
Kod modernih ulja nema portebe, ona sama već imaju deterdžente za ispiranje i to sve fino spakuju u filter. Meni u poslednjoj turi kad su sipali P.E. ulje je prvo bilo prljavo, ali se kroz par dana vožnje ispralo skroz i postalo potpuno prozirno. Do nekih 3-4 hiljade km nije bilo moguće bez dobre muke videti gde je ulje na šipci uopšte.
Ne bih ja to ispirao bez nekih valjanih razloga (sipano pogrešno ulje, nešto zabalo, raspao se filter ili nešto drugo nepredviđeno).
Ne bih ja to ispirao bez nekih valjanih razloga (sipano pogrešno ulje, nešto zabalo, raspao se filter ili nešto drugo nepredviđeno).
- maxy
- Garaža: Giulietta 2.0
Ex Alfa Romeo 147 1.9 jtd - Lokacija: BG
Za vlasnike JTD motora ne savetuje se prelazak na WR PE, već isključivo WR, a posebno za one koji su prešli preko 200 000 km. Radni vek motora će se skratiti ukoliko pređete na 5W30. Za one koji koriste TD (ako ih ima) obavezno se savetuje prelazak na WR.
- nidza
- Garaža: ex 159
- maxy
Savetuje selenia na svom konfiguratoru, ali i krsteni majstori. A imas i onog Stevu dto pise blog o uljima.
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Ako se već pozivaš na Stevu na njegovom blogu si mogao da nađeš i da je prelazak na viskoznije ulje (ako motor troši ono koje je fabrička preporuka) samo odlaganje rešavanja problema a ne rešenje problema. Fabrika ne pravi preporuku prema potrošnji ulja već prema mazivnim sposobnostima. Izborom viskoznijeg ulja zapravo nanosiš štetu motoru i to najviše pri hladnom startu.
Pozdravi krštene majstore a ako se pozivaš na Petronas rado bih video taj dokument gde su preporuku odredili na osnovu kilometraže.
Ovde je jasno navedeno za koji model/motor je koje ulje preporučeno i preporuka se ne menja sa povećanjem kilometraže i verujem da se majstori ateisti ovoga pridržavaju
http://www.pli-petronas.eu/Browse.aspx?sezione=670
Ovo je odgovor za oba posta, i u ovoj i u viewtopic.php?f=71&t=59685 temi
Pozdravi krštene majstore a ako se pozivaš na Petronas rado bih video taj dokument gde su preporuku odredili na osnovu kilometraže.
Ovde je jasno navedeno za koji model/motor je koje ulje preporučeno i preporuka se ne menja sa povećanjem kilometraže i verujem da se majstori ateisti ovoga pridržavaju
Ovo je odgovor za oba posta, i u ovoj i u viewtopic.php?f=71&t=59685 temi
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Da se napomene jos jednom: nije funkcija ulja da se malo trosi, vec da podmazuje...
Alfa je stil... ostalo je status...
- maxy
Pa Selenia i navodi wr 5w40, a ne neko drugo ulje. Obrat paznju da je proizvodni ciklus jtd motora odavno zavrsen i da fabrika vise ne daje azurne informacije, odnosno vise ih ne i azurira u opste. Mi na zalost vozimo automobile koji su na zapadu otpisani, jer da su cemu valjali ne bi tsmo kostali koliko i jedno odrednje letovanje. Ne zelim time da uvredim bilo koga jer i ja vozim 147 staru 11 godina. Kad je kupljen dobio sam i servisnu knjigu po kojoj je vozilo dok je bilo u garanciji prelazilo cca 40 000 km/godisnje, sto dovodi do zakljucka da motor u opste nije malo presao. Ma kako cuvali motor on sa kilometrazom strada, i to zahteva promenu grafacije ulja vremenom. Na kraju, ovde ns forumu mozes da nadjes i vlasnike novijih alfi sa MA motorom pa ih pitaj da lu se pridrzavaju fabrickog intervala za zamenu ulja od 30 k km.Vlada R napisao:Ako se već pozivaš na Stevu na njegovom blogu si mogao da nađeš i da je prelazak na viskoznije ulje (ako motor troši ono koje je fabrička preporuka) samo odlaganje rešavanja problema a ne rešenje problema. Fabrika ne pravi preporuku prema potrošnji ulja već prema mazivnim sposobnostima. Izborom viskoznijeg ulja zapravo nanosiš štetu motoru i to najviše pri hladnom startu.
Ovo je odgovor za oba posta, i u ovoj i u http://www.arcs.org.rs/forum/viewtopic.php?f=71&t=59685 temi
- maxy
Evo na primer Motul 8100 X-CESS 5W40 je bolje o Selenie za 1.9 JTD
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
OK je to. Neka svako izabere ulje prema svojim željama i finansijskim mogućnostima. Ja i za zeninu 11 godina staru Lanciu Ypsilon uzimam ono što je fabrika preporučila - Selenia WR 5W-40 i ne troši ga. Ako bi nekim čudom i počela da ga troši radije bih dolivao ulje odgovarajuće gradacije i spremao lovu za remont motora nego što bih uzimao neko mineralno ulje. Za Alfu sam samo prve godine sipao to ulje jer sam pročitao preporuku u uputstvu ali kasnije sam video na sajtu da je Selenia u međuvremenu izbacila 5W-30 P.E. i da je to aktuelna preporuka, prešao sam na njega i nemam nameru da ga menjam. Imao bih poverenja i u Shell, Mobil, Castrol ali ne vidim zašto bih ga menjao kad su sva odlična ulja približne cene (izuzev Marlyja, on je dosta skuplji).
Nije problem kada skraćuješ servisni interval (ni za mali ni za veliki servis), problem je kad ga produžuješ
Nije problem kada skraćuješ servisni interval (ni za mali ni za veliki servis), problem je kad ga produžuješ

- maxy
Ti vozis jtdm pa je 5w30 na mestu,ali bih za jtd razmislio. Iskreno, kada bi moja alfa pocela da trosi ulje u znacajnim kolicinama prodao bih je i kupio novu. Ali i sa vecom gradacijom, a pod uslovom da ne prelazis mnogo godisnje sa motorom koji trosi po malo ulja bi se vozio godinama. Mislim da b se kolege sa ts motorima slozili.
- derg38
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 jtdm ,16v
Alfa Romeo 147 1.9 jtdm,16 v,Collezione,limited? - Lokacija: Zemun
Kad sam kupio Alfu,mali servis sam uradio sa 5w30,posto sam bio preko grane u vreme zamene ulja sledece,nisam zamenio na 10 000 nego kad sam se vratio na 12 000,ulje nije trosila do jedno 7 000 km i onda je pocela,potrosila je jedno 4 dcl.
Pre dva tri dana sam uradio sledeci servis,opet 5w30 na 10500 km predjenih ,potrosila je mozda deci i po .
Opala je potrosnja.Mozda prvi put dok se "navikla" srknula malo vise
Inace nisam radio prvi put nikakvo ispiranje motora,samo se ocedilo ljudski.
Doduse ne znam ni sta je tacno bilo u njoj dok je nisam kupio,znam da je majstor rekao da je filter goriva npr bio neki krs ,sto se kvaliteta tice itd.
Pre dva tri dana sam uradio sledeci servis,opet 5w30 na 10500 km predjenih ,potrosila je mozda deci i po .
Opala je potrosnja.Mozda prvi put dok se "navikla" srknula malo vise

Inace nisam radio prvi put nikakvo ispiranje motora,samo se ocedilo ljudski.
Doduse ne znam ni sta je tacno bilo u njoj dok je nisam kupio,znam da je majstor rekao da je filter goriva npr bio neki krs ,sto se kvaliteta tice itd.

- CoyoteKG
- Garaža: 147 1.9 JTD 116hp
Sipam 5w40 već četvrtu godinu, i od sipanja do sipanja 10 do 12K km, auto mi ne izgubi ni mililitar. Koliko je bilo na sipanju, toliko je i pred zamenu.
Možda neki mililitar, ali na šipki neprimetno.
Možda neki mililitar, ali na šipki neprimetno.