Kolege, problem je sledeci pedala kvacila zkripi pri dnu - zadnjih 2-3cm hoda recimo. E sad ovako set kvacila je menjan pre oko 35 hiljada km, oba cilindra su nova zimus sam ih promenio. Kvacilo radi odlicno, ne trese, ne proklizava, odvaja kako i treba na sredini dakle sve djeluje ok.
Skripa potice iz zvona menjaca, dakle nije nista na pedali ili cilindrima i to je pocelo da se desava od kako mi je procureo bio master cilindar zimus pa sam vozio 2 dana sa pedalom koju sam povremeno morao nogom da vracam gore jer nije vracala zbog cilindra dok ga nisam zamenio.
Ono sto sam jos primetio je da je vise zkripi cak bih rekao i zapinje kad je napolju jako toplo ili kad duze vozim.
Ima li neko iskustva sa ovakvim problemom?
skripi kvacilo
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Ako je sigurno da škripanje dolazi iz zvona menjača, moguće da je u pitanju povećano trenje zbog korozije u nekom ležištu:
a) zona pomeranja druk ležaja (5) ili
b) viljuške (1, 2, 3), verovatnije.
Obe stvari budu više izražene kad se osuši zona koja je korodirala/zaribala (duža vožnja, više spoljašnje temperature), a problem b) bude praćen i "tvrđom" pedalom kvačila, što se ponekad zanemari, jer se vozač postepeno navikao.

a) zona pomeranja druk ležaja (5) ili
b) viljuške (1, 2, 3), verovatnije.
Obe stvari budu više izražene kad se osuši zona koja je korodirala/zaribala (duža vožnja, više spoljašnje temperature), a problem b) bude praćen i "tvrđom" pedalom kvačila, što se ponekad zanemari, jer se vozač postepeno navikao.

Alfa je stil... ostalo je status...
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
jeste unutra skripanje, pretpostavio sam da je u pitanju nesto od tih viljuski pod b) jer sam negde na netu naletio na podatak da se to desava kod nekih modela... izgleda da nema leka osim skidanja zvona menjaca pa da se vidi sta tacno skirpi i da se podmaze, jer sam pokusao podmazivanjem poluge koja spolja ide na slave cilindar ali nema efekta def je unutra problem...
- spin
- Garaža: 147 1.9 jtd 85 kW 2003.
Ima o tome već ovde, ne mogu sad da se setim gde ali pisano je - postoji varijanta sa podmazivanjem plastičnih ležajeva osovine viljuške.
Skine se gornji, nalije se malo wd40 pa ulje niz osovinu, a taj gornji ležaj se podmaže.
Jedino što mora da se skida nosač akumulatora za tu akciju, ali to je svakako manje posla od skidanja kvačila.
Skine se gornji, nalije se malo wd40 pa ulje niz osovinu, a taj gornji ležaj se podmaže.
Jedino što mora da se skida nosač akumulatora za tu akciju, ali to je svakako manje posla od skidanja kvačila.
- Djo83
aha, znaci ovaj spolji deo tj poluga na zvonu menjacu na koju je prikacen slave cilindar moze da se otkaci?
- Falcon037
- predsednik kluba

- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
To je poznat problem kod menjača sa 6 brzina i ovih sa korpom na potezanje. Ja imao identičan problem i rešio ga po uputstvima sa AO foruma. Evo ti linkovi:
http://www.arcs.org.rs/forum/viewtopic. ... o#p1524803
Samo i dalje ne mogu da verujem da kada majstor skida menjač i menja set kvačila ne očisti i podmaže biksne od potezne viljuške ako je poznato da prave problem !
http://www.arcs.org.rs/forum/viewtopic. ... o#p1524803
Samo i dalje ne mogu da verujem da kada majstor skida menjač i menja set kvačila ne očisti i podmaže biksne od potezne viljuške ako je poznato da prave problem !
- Djo83
to je bilo pre 3god moguce i da je podmazao ne secam se, do sada nije skripalo... uglavnom nema dileme to je taj problem, idem ovih dana do majstora da to rastavimo i podmazemo... hvala svima na pomoci