Problem:ventilatori hladnjaka stalno rade!

Forum namenjen svim problemima i specifičnostima vezanim za Alfe koje pod haubom imaju dizel Cuore Sportivo
traxxas
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4JTD Sportwagon
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 11:40 pm

Problem:ventilatori hladnjaka stalno rade!

Uto Feb 24, 2015 6:25 pm

Imam problem sa oba ventilatora na Alfi 156 2.4JTD/110kw-150ks,2003.god.
Naime,danas kada je spoljna temp.bila oko 16*C,upalili su mi se ventilatori hladnjaka i non stop vrte,ne iskljucuju se,a temp.motora na cajgeru 70*C,i nize.Trebam da menjam termostat,tesko se zagreva motor,ali do danas mi nije palio oba ventilatora!Ako neko zna u cemu moze da je problem,neka napise.Jos da spomenem, sada i kad se ohladio motor,cim dam kontakt odmah se pale oba ventilatora.Klima iskljucena,temperatura motora 50*C!???
Da li termodavac na termostatu salje pogresnu, visoku temp.,ili releji ventilatora zalepili? :scratch:
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Uto Feb 24, 2015 6:50 pm

Trebalo bi prikačiti na dijagnostiku a tamo možeš i testirati neke uredjaje na autu,konkretno ventilatore možeš pa bi trebalo tako videti i parametre za temp. tečnosti za hladjenje da vidiš gde je greška.
traxxas

Re: Problem:ventilatori hladnjaka stalno rade!

Uto Feb 24, 2015 9:49 pm

Ma naravno da cu da kacim na dijagnostiku,cekam sutra jos da mi stigne nov termostat sa termodavacem(BEHR),pa da vidim kako ce da se ponasa kad ga namontiram.Nego sam mislio ,ako je mozda neko nije imao isti problem, da mu stalno rade oba ventilatora cim se da kontakt,na hladan motor,sa spoljnom temp.sada oko 8*C,nek napise svoje iskustvo,ili misljenje gde moze da bude problem.
Cisto me zanima sta moze da bude u pitanju! :write: :scratch:
Korisnikov avatar
Ognjen_HN
Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 1:27 am

Uto Feb 24, 2015 10:17 pm

Mislim da je u pitanju safe mod ventilatora. Tj termodavac je riknuo i komp nema informaciju o temperaturi vode u sistemu tj ne zna kad da pali ventilator pa ga zbog sigurnosti drzi na max dok se ne otkloni kvar.
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! :)
Korisnikov avatar
junky01
Garaža: Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD
Alfa Romeo GT
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 1:25 pm

Uto Feb 24, 2015 10:40 pm

Da, cim komp nema povratne informacije od termodavaca pali odmah oba ventilatora. Ali ne mora da znaci da je termodavac neispravan, moze da se desi da se iscupao, da je zica negde u prekidu...
Ako ti se i sutra ovo desava posle ugradnje novog termostata sa term. davacem onda proveri instalaciju.
Kacenje na dijagnostiku nece da skodi. ;)
traxxas

Uto Feb 24, 2015 11:46 pm

Ok.Hvala vam dobri ljudi!Nadam da je termodavac riknuo,t.j "pobrljavio" sa slanjem pravih parametara,pa ventilatori gruvaju maximalno,kao sto rekoste.Ima logike,slazem se,a i provericu sam konektor (dzek) u kakvom je stanju,kao i zice koje dolaze do njega :yes: :wave:
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sre Feb 25, 2015 9:22 am

Prikači ga na dijagnostiku da vidiš koju temp. tamo očitava,nisam sad siguran dali i satić u kabini dobija info sa istog senzora jer se prikazane vrednosti uglavnom razlikuju.Ali vrednost u kompjuteru je relevantna i na osnovu te vrednosti se uključuju ventilatori pa bi bilo dobro videti kakve su.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Sre Feb 25, 2015 9:54 am

Prvo proveriti da li je sa konektorom na termostatu sve OK...
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Sre Feb 25, 2015 11:43 am

Da raskaci konektore na termostatu i naprskaj malo kontakt sprej,jer kad raskacis konektore ventilatori se pale na max kao sto su rekli gore vec.Moguce je samo losa veza i nista vise.Prvo to probaj pa idi dalje ako nije do toga.
Slika
traxxas

Sre Feb 25, 2015 8:16 pm

Hvala svima na savetima.Sve ima logike sto ste napisali.Sada sam raskacio konektore oba ventilatora da ne vrte bez veze ,jer je ionako hladno napolju,a termostat je zaglavio u otvoremom polozaju.Cekam termostat i slobodno vreme,pa ga kacim na dijagnostiku i menjam termostat sa termodavacem.U petak,nemogu pre i javljam sta je bio problem.
Pozdrav svima!
traxxas

Pet Feb 27, 2015 9:36 pm

Ovako,stoje stvari:Termostat sa termodavacem(4 pina), ("BEHR"TI-157.88) zamenjen,a dijagnostika je rekla da su ventilatori stalno radili zbog loseg kontakta na dzeku (konektoru) "presostata" klime,on je slao podatak da je diskonektovan,i dijagnostika je pokazivala nizak pritisak gasa u sistemu.Proveren ,izvucen i recikliran freon,izvakumiran sistem,ponovo napunjen freonom(500g.) uljem (30g.) i bojom,dzek na presostatu ociscen,i sve radi kako treba.Temp.motora na 88*C,zakucana uzbrdo , nizbrdo , poravnom,i po gradu.Kada krene preko 90*C pali se jedan ventilator na kratko i to kada je auto zaustavljen,u mestu.Ako se stoji duze u mestu, onda duze u drzi upaljen ventilator ,ali samo jedan,oko 1min.i gasi se.
Eto,vecina nas je sumnjala na konektor i instalaciju termodavaca,kad ono kvar je bio na kontaktu dzeka "presostata" klime!
Posluzice nekome moj resen problem, ako bude imao slicnu situaciju da mu se stalno vrte oba ventilatora,cim se da kontakt.Znaci,jedan od mogucih problema je i los kontakt na "presostatu"(davac pritiska gasa u klima sistemu)!
Pozdrav,i hvala svima koji su mi pomogli bar svojim predlozima i misljenjem! :wave: :arflag
Korisnikov avatar
icemilos
Garaža: alfa 166 TS
Pridružio se: Čet Jan 06, 2011 10:45 pm

Pet Feb 27, 2015 10:04 pm

Gdje se nalazi taj konektor moze li slika?
traxxas

Sub Feb 28, 2015 9:42 pm

Konektor ti je na "presostatu" ili davacu pritiska freona, koji se nalazi na potisnoj cevi koja ide od hladnjaka klime ka kompresoru.Obicno je na oko pola metra od kompresora,samo prati vrucu cev ili zapertlovano crevo,i naicices na "presostat", a na njemu je konektor sa 5 pina t.j iglica za kontakt!Zavisi koji motor je u pitanju,i koje je godiste!Obicno su svi istog oblika i sa 5 pina,ali mesto gde su spojeni za cev je razlicito prema modelu i godistu.Moja je Alfa 156 2.4JTD-110kw/2003.god.i nalazi se sa desne strane pored hladnjaka ispod fara.A kod 1.9JTD je sa gornje strane odmah iznad kompresora pored posude za antifriz.Za benzince neznam,ali na istoj je liniji potisne cevi od hladnjaka ka kompresoru,negde na sredini.Kod mene je bas sakriven i nepristupacan ,mora ili na kanal ili da se podigne dizalicim .U svakom slucaju,prilaz do presostata je kod mene odozdo.
Pozdrav! :wave:

Povratak na “Diesel Potenza”