Koji je termostat bolji za JTD motore,"Vernet" ili Behr?

Forum namenjen svim problemima i specifičnostima vezanim za Alfe koje pod haubom imaju dizel Cuore Sportivo
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Re: Koji je termostat bolji za JTD motore,"Vernet" ili Behr?

Pet Feb 20, 2015 8:58 pm

Nikad nisam bio pristalica "budzenja" bilo kakve vrste na kolima, osim ako je tehnicki sasvim proverena, a zatim i estetski. Na primeru termostata od Renoa i ovih drugih "proverenih" fabrickih licno mogu da zakljucim da sam bacio pare na termostat za Coupe-a koji je sluzio 6 meseci pa crkao i na Behr termostat koji sam platio preko 50 eur i koji je crkao posle 3-4 meseca.
Termostat od renoa 4 na mojoj sadasnjoj Alfi traje evo vec drugu zimsku sezonu bnbez problema i estetski ne ugrozava izgled motornog prostora. Cak i ovi noviji od renoa 4 kad otkazu ostaju otvoreni.
Zakljucak:
1. Jos nisam cuo da je nekome termostat od renoa napravio bilo kakav problem, a znam sigurno dvadesetak ljudi koji ga koriste
2. Samo na ovom forumu smo svedoci koliko stradaju skupi vernet, facet i behr termostati, mislim da od 10 njih 7 je otkazalo
3. Samo fabricki dugo traju

Pratim i druge automobilske forume i sasvim je normalna diskusija izmedju ljudi koji hoce da pomognu nekim svojim iskustvom, pronadju nacin da prodju jeftinije i da nesto isto ili bolje funkcionise i to je po meni sasvim ok, cak i drzavama u kojima je mnogo bolji standard za odrzavanje vozila nego kod nas.
Znam da svugde ima likova koji su gadljivi ako nesto ne kupe u fensi butiku i ovlascenim servisima i pritom debelo preplate nesto, cesto i bespotrebno, ali takvi i ne moraju da citaju ovakve teme
Korisnikov avatar
dejan nis
Garaža: Alfa Romeo 147 jtdm
Pridružio se: Sub Feb 01, 2014 4:56 pm

Pet Feb 20, 2015 9:07 pm

Alal ti vera..! :D
SlobeX
Garaža: AR 156 2.4 JTD
Lada Niva 1600
MB A170cdi
Pridružio se: Pon Jan 02, 2012 9:29 am

Pon Feb 23, 2015 2:45 pm

Kakav god staviš kako rekoše gore sve je to isto,staviš jeftiniji i koliko izdrži budeš srećan

Послато са XT910 уз помоћ Тапатока
Nemesis
Garaža: ex Alfa Romeo 147, 1.9 JTD, 8V
BMW 118d 2.0
Pridružio se: Uto Okt 22, 2013 10:49 am

Pon Feb 23, 2015 3:29 pm

Ja sam jos pred kraj 2013-te stavio facet ili Vernet. Ne secam se tacno ali i dalje je u funkciji. Sto se tice termostata od Renoa 4 znam da ga pojedini mehanicari preporucuju i da su u fazonu ne bacaj pare na skup termostat kad ovo radi.
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Pon Feb 23, 2015 4:29 pm

Nije prvi put da je razvijena diskusija za i protiv termostata od r4, i kao i uvek ima gadljivih na takve stvari i pravi se filozofija oko jedne veoma proste mehaničke stvarčice.Činjenica je da pre nekih 15 godina većina proizvodjača se dosetila da nije praktično (isplativo) prodavati samo uložak kao nekad već je bolje da ti uvale i kućiśte sa senzorom ako ima i još ponešto.U praksi je to isti k*rac samo skuplje pakovanje.Mogu da samo zamislim komentare da kojim slučajem odgovara sa golfa II koje bi to tek svetogrdje bilo.
Inače još nisam čuo ili sreo da je bilo koji termostat ostao zaglavljen u zatvorenom položaju a ne samo na jtd čak i na traktorima.

Sent from my Lenovo A3500-FL
Korisnikov avatar
Mili
Garaža: Alfa Romeo 147, 1.6 Twin Spark 120ks
Pridružio se: Uto Sep 03, 2013 10:54 am

Sre Feb 25, 2015 12:45 am

Termostati se odavno konstruisu tako da prilikom otkazivanja ostaju otvoreni, sto je slucaj i sa termostatom od Renoa 4. Inace termostat je termostat i obavlja istu fungciju kao i onaj alfin sa kucistem i senzorom. Kaci se na crevo pred kucistem originalnog termostata i molim da mi neko od strucnjaka koji imaju problem sa tim objasni sta je problem...

Kupi Vernet jer je jeftiniji, a sasvim pouzdan. Ako ti je trenutno u dzepovima promaja ugradi taj sa Renoa 4 i u svakom slucaju nas obavesti kakav je rezultat poduhvata :)

Povratak na “Diesel Potenza”