Nije stvar u cijeni,manje više ovo me izaðe skuplje,nego mi selenia više ne uliva povjerenje,10različitih cijena,pet kanistera različitih,više nisam siguran da kada kupim seleniu bude selenia
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
sa castrolom nema greske, skoro sam pricao sa covekom koji radi u vw servisu oni sipaju samo castrol i mobil u sve motore i kazu da do sad nisu naisli na motor kome su ta ulja pravila probleme dok je bilo dosta motora gde su druga ulja napravila problem, negde manje negde vece posebno kad su u pitanju motori sa velikom kilometrazom a to su uglavnom dizelasi.
ja inace koristim mobil ali planiram da predjem na castrol na sledecoj zameni.
iz pouzdanih izvora imam info da samo 2 dobavljaca iz srbije imaju originalni castrol, jedan je "castrol srbija" a drugi zaboravih, svi ostali valjaju neke sumnjivog porekla, tako da treba gledati po radnjama ko je uvoznik na deklaraciji, kazu da po cepu moze da se provali original ili kopija i to valjda tek kad se otvori ali ne znam detalje
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Ja imam lose iskustvo sa Castrolom, u predhodni auto (Nissan) sam nekoliko godina sipao Castrol i sve je bilo ok do zadnjeg puta kada posle zamene ulja nikako da ugasi kontrolku za ulje. Nekako se ugasila ali to se uvek ponavljalo kad je motor hladan, trebalo je 15-ak sekundi da se lampica ugasi. Nisam vise smeo tako da vozim. Kupio sam novi filter ulja, sumnjajuci na njega ali se nista nije promenilo. Na kraju sam kupio drugo ulje i problema vise nije bilo. Uvek sam do tada kupovao ulje u istoj prodavnici. Ne kazem da je Castrol los, to je jako dobro ulje ali meni je zapao neki fals. Verovatno je ista situacija i sa drugim uljima, svasta se kod nas radi pa kome se sta zalomi. Ja na zalost ne znam kako da prepoznam da li je fals ili ne.
Druze, slobodno sipaj to ulje odlicno je!Ja ga koristim vec 4.god. i sipam ga u motor 2.4JTD-10v.A sto se tice pravih odgovora o tom ulju odi na sajt www.motornaulja.blogspot.rs/stalker.Tu ti je covek po imenu Steva,koji je doktor-profesor,i vrhunski strucnjak za sva moguca ulja i sve tecnosti koje se sipaju u kola,pa mozes i da mu postavis konkretno pitanje u vezi bilo cega sto te zanima.Odgovorice ti odmah,a i tamo mozes da procitas vec njegovo misljenje o svakom ulju koje te interesuje.To je vrhunsko sinteticko celugodisnje ulje,bolje od izvikanog Castrola 100%.Liqui Moly ne kopiraju kao ostala ulja.Ulje je nemacko,i za svaku je preporuku.Cak i pise na sajtu Liqui Moly da je odobreno za specifikacije Fiatovih standarda za dizel motore sa i bez turbopunjaca i katalizatora.
Meni motor tise i mirnije radi,necuju se ventili i manje trosi ulje od Selenie WR,na 10.000km, potrosi mi 0.2L ili (2dl.).I nemoj slucajno da sipas Seleniu 10w-40Turbo Disel ono nije nikako za JTD masine.
Pozz
Jel vidis kako se covek razume u ulja i kako sve lepo objasnjeno za svako ulje posebno.Stvarno se covek razume u sve tehnologije vezane za ulja,i ima ogromno znanje u vezi svega,verovatno je Steva neki profesor ili doktor masinstva,a vezano za maziva i tehnologiju postupka pravljenja ulja.Bukvalno sve zna,nema teme vezane za neko ulje, a da on ne poznaje svu sustinu: viskozitet, stisnjavanje,tecenje ,kako se ulja ponasaju kod kojih kola i kako na kojim temperaturama,i rezimima rada.Isto ti lepo napise koje ulje sve mozes da sipas,u svoj auto,i sta on misli o tome.
Nadam se da ti je pomogao,u dilemi za Liqui Moly Top-tec 4100,5W-40!
Napisi sta ti je odgovorio,bas me zanima.Pozz
procesljao sam net i odustao,za sad ide selenija WR dok ne nadjem neko adekvatno resenje a jeftinije jer menjam na manjoj kilometrazi a prelazim isto malo km godisnje.
Drugari, da ne otvaram novu temu, interesuje me vase misljene.
U motor (1.9 JTD 85kw) sam sipao Liqui Moly Super Diesel 10w-40 kada sam ga kupio, po preporuci bratovog prijatelja, koji drzi radnju sa delovima (posto mi je rekao da izbegavam kod nas Seleniju, jer je vecina fals, po njegovim recima). Po servisnoj knjizici sto sam dobio uz auto, u motor je sipano isto 10w-40 ulje (selenia td, verujem).
Na satu je 190k km. Sta mi vi preporucujete, da se prebacim na 5w-40 (u tom slucaju bih isto ostao na LM, verovatno bih uzeo ovo TopTec4100) ili da ostanem na ovom 10w-40?
Pitao sam Stevu sa Stalker-a za misljenje, on je za to da ostanem na 10w-40, zbog vec predjene kilometraze, jer je generalno misljenja da preko 150kkm treba malo "gusce" ulje da se koristi, a i generalno jer je ceo zivotni vek verovatno koriscena ta viskoznost ulja.
Interesuje me i da li bi mozda mogao da se napravi sad neki karambol sipanjem redjeg (potencijalno sintetickog) ulja? Da to bolje ulje ne rastvori naslage u motoru, pa napravi zajeb?
Nema sanse da se desi karambol, to novo ulje je samo redje na niskim temperaturama ispod nule, gornja karakteristika je ista za oba (40) tako da sve sto moze da se desi je da imas bolje podmazivanje pri hladnom startu na temp ispod 0 (sa 5w40 gradacijom). Osim ako ti je motor u losijem stanju pa je onda bolje da stavis 10w40 da bi na hladnoci imao gusce ulje. Mada sto kaze OMP opusteno mozes ostati na 10w40 to je ulje fabricki propisano i sa njime mu nista ne fali. Nikakvu prakticnu razliku neces osetiti ako predjes na novu gradaciju.
Vrhunsko ulje i moja iskustvena preporuka. U svoje alfe i alfe mojih musterija sipam iskljucivo Liqui moly i Motul poslednjih 6 godina. Top Tec odlican izbor za celu godinu. Njegov interval zamene je 30 000km. Menjaj ga na 15-20 000 jer nismo u nemackoj. Ulje se uvozi prolazi sve kontrole i carine i nema ga na buvljaku i u metrou.