rad kompresora klime zimi na Alfi 156 restajling

Forum namenjen svim problemima i specifičnostima vezanim za Alfe koje pod haubom imaju dizel Cuore Sportivo
traxxas
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4JTD Sportwagon
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 11:40 pm

rad kompresora klime zimi na Alfi 156 restajling

Pet Feb 06, 2015 11:17 pm

Imam dilemu oko rada klima sistema na Alfi 156 restajling,2003.god. inace klima je automatska dvozonska(Bi-zona),pa ko ima model od te godine naovamo mozda zna o cemu se radi.Naime,primetio sam od skoro da kada je klima na zadatom rezimu "Auto",obicno su upaljene:
1. dve diode(lampice) na levom tockicu gde i pise "Auto"(leva i desna lampica)
2. dioda(lampica) iznad dugmeta sa pahuljicom za ukljuc./iskljuc. kompresora,t.j rada klime.
3. dioda na desnom saputnikovom tockicu za stelovanje temp.gde je dugme za recirkulaciju vazduha u kabini,sa upaljenom diodom(lampicom) na "A" sto je oznaka za automatsku regulaciju protoka vazduha,t.j klapne koja se otvara ili zatvara po potrebi,u zavisnosti kolika je temp.spolja i zadate temp u kabini.
Medjutim,pre neki dan sam primetio da kada temp. spolja padne na ispod +2.5*C,gasi mi se dioda (lampica) iznad dugmeta sa pahuljicom i dioda(lampica) na desnom tockicu pored "A" za automatsku regulaciju protoka vazduha,kompesor neradi,tj. elektromagnetna lamela ne lepi remenicu za osovinu kompresora!
Obe diode su ugasene(2 i 3),a upaljene su samo one dve diode(lampice),na dugmetu gde pise "Auto" na levom tockicu,do vozaca (1).Kada se temperatura u toku dana povecala samo na +3.5*C,ponovo su se sve lampice upalile i kompresor je poceo da radi,tj elektromagnetna lamela je proradila i zalepila remenicu za osovinu kompresora.Sto znaci da ima gasa (freona) u sistemu,jer se lamela lepi kada je pritisak u sistemu 12bar-a, a gasi se na 15bar-a.u normalnom rezimu rada.
Buni me to, sto su mi pre stalno sve lampice bile upaljene cak i na -12*C i nize kada stisnem dugme "Auto",a sada mi se kompresor sam gasi na +2*C i pali na +3*C.i sam gasi i pali ove spomenute diode.
Da li je fora u maloj kolicini gasa u sistemu,tj.u pritisku freona?Da li mozda ako negde pusta po malo gas pritisak vise nije odgovarajuci,i vremenom ce da iscuri sasvim ili je nesto drugo u pitanju?
Ako neko zna i prepoznaje situaciju koju sam naveo,neka mi objasni o cemu se tu tacno radi?Znam osnovne detalje na kom principu radi i funkcionise klima sistem na kolima,ali sam sada malo zbunjen.
U manualu za Alfu 156 "Klima sistem Bizona" restajling 2002.god.>,nasao sam da kompresor zbog zastite ne funkcionise bas na tim temp.,gasi si se na 2*C,i ponovo radi kada se spolna temp podigne preko 3*C pa navise,ali lampice nebi trebale da se gase.Da li je neko imao slicno iskustvo,i da li da ocekujem totalan gubitak freona iz sistema,u narednih 15-20dana,ili me zeza neki osigurac, relej ili senzor detekcije spoljne temp.koji je u desnom retrovizoru?
Ako neko zna u cemu je fora ,neka napise,jer mi je nejasno sta se desava!
P.S Dugme sa pahuljicom,za paljenje/gasenje ispod +2*C,ne reaguje.Nemoze da se pali i gasi kompresor,a pre je moglo i na -15*C.Zasada reaguje samo kada je temp.preko 3.5*C.Zagledao sam sva creva i cevi,sastave,hladnjak,nigde nema curenja UV-boje i zutog ulja, nema masnoce od freona,na oba ventila kada se stisnu iglice,gas je pod pritiskom,znaci ima ga.O cemu se radi?Dali neko zna?
Korisnikov avatar
alfabg
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd(85 kw)rest. 2004.Remaped
Pridružio se: Pet Apr 11, 2014 5:53 pm

Re: rad kompresora klime zimi na Alfi 156 restajling

Pet Feb 06, 2015 11:28 pm

Ako ti radi lampica iznad pahulje to znaci da je ukljucena klima,kad je hladno,oko nule klima ne moze da radi i samim tim se gasi i lampica.Meni cele zime stoji na displejevima zadata temperatura,na levom tockicu leva lampica (auto) i to je to,ne gasim na strednji tockic,kad se zagreje motor pojaca sam ventilator.Kad stavis na max temp onda valjda udje u brzo odledjivanje i upali klimu ako je preko +2 da bi odmaglio stakla.
Slika
Nije neka slika ali se vidi kako je kod mene :drink
Show Must Go On
traxxas

Sub Feb 07, 2015 12:32 am

da tako svetli imeni kada na srednjem tockicu rucno t.j manuelno nastelujem jacinu ventilatora bez obzira na zadatu temp,i temp spolja. Ali da li ti svetle obe lampice kada stisnes dugme "auto" na levom tockicu,sada ovih dana kada je oko nule spoljna temp.?jer onda komp.centrala klime preuzima i jacinu duvanja,i usmeravanje pravca vazduha,i trebalo bi da sa se upali i sijalica iznad dugmeta sa pahuljicom i lampica na desnom tockicu pored slova "A",sto znaci da je sve prebaceno na automatci rezim rada.!?
traxxas

Sub Feb 07, 2015 12:59 am

I da li uopste kada je temperatura oko nule i ispod,mozes da ukljucujes i iskljucujes klimu,tj,da li ti se pali i gasi lampica iznad dugmeta sa pahuljicom,kada ga pritisnes prvi put treba da zasvetli,a drugi put ako se pritisne trebalo bi da se ugasi?Meni danas kada je temp,pala na 2*C to dugme koliko god ga stiskao ne svetli uopste.A mozda to tako i treba,...totalno sam zbunjen sada, jer mi se ta lampica predhodnih godina palila i gasila uvek kada sam je pritiskao cak i na -15*C.Neznam videcu,kada prodje ova hladnoca za 10-ak dana,kada se podigne temp.spolja iznad 3*C,pa ako se upali lampica iznad pahuljice,kada se stisne dugme "Auto", onda je sve uredu,ako ne onda se nesto sjebalo.
Korisnikov avatar
alfabg

Sub Feb 07, 2015 11:35 am

traxxas napisao:da tako svetli imeni kada na srednjem tockicu rucno t.j manuelno nastelujem jacinu ventilatora bez obzira na zadatu temp,i temp spolja. Ali da li ti svetle obe lampice kada stisnes dugme "auto" na levom tockicu
Ja kada leti pritisnem auto onda svetle obe lampice i upali se i klima i to je to za automatsko hladjenje(meni licno ne odgovara jer u pocetku ventilator brzo vrti pa mi smeta)posle prilagodjava brzinu duvanja.Sto se tice grejanja:upalim na srednjem tockicu,nastelujem temperaturu i ventilator.Tako mi stoji cele zime,ne gasim.Prilikom sledeceg palenja kola samo se upali i krene da duva u soferku najmanjom brzinom(sija lampica kao na slici)kako se greje motor tako ubrzava ventilator i menja smer duvanja-znaci duva prvo na soferku pa na soferku i noge pa posle samo na noge.Kad postigne zeljenu temperaturu onda nastavi da duva ali hladniji vazduh da bi bila stalno temperatura npr.21c.Nema veze sa klimom a klima nema invertor da bi mogla da greje,samo hladi.Danas cu da probam posto je hladno da upalim klimu pa kad vidim da li pali lampicu napisacu ti. :wave:
Show Must Go On
traxxas

Sub Feb 07, 2015 5:19 pm

E hvala ti puno druze,sve sto si napisao oko redosleda izbora i usmeravanja i jacine duvanja je i kod mene isto.Samo mi javi molim te, ako se setis,ovih dana (kada stignes) da li ti se pali lampica iznad pahuljice kada stisnes dugme "auto",i da li se i kod tebe pali i gasi ta lampica kada naizmenicno pritiskas dugme sa pahuljicom,i na kojoj spoljnoj temp. si probao!
pozz
Korisnikov avatar
alfabg

Ned Feb 08, 2015 1:41 pm

Ne pali se lampica kad je hladno :drink
Show Must Go On
Korisnikov avatar
alfabg

Ned Feb 08, 2015 4:08 pm

Jutros sam probao na plus jedan nije palio lampicu iznad pahulje.Znaci ne pali klimu kad je ispod plus tri.Izvinjavam se na dva posta jedan za drugim,ispalo je tako jer pisem sa mobilnog. :wave:
Show Must Go On
traxxas

Ned Feb 08, 2015 7:01 pm

Hvala ti druze puno!Znaci dobro je! Isto je i kod tebe i kod mene na Alfama.
Ja se zbunio ovih dana.Mislio sam da mi negde pusta freon na sistemu (hladnjak,creva,spojevi,ili mozda onaj mali hladnjak isparivac u kabini koji ustvari hladi).
Danas sam zagledao lampom podizao auto dizalicom ,zavlacio se ispod, zagledao remenicu kompresora,gde je elektro-magnetna lamela i lezaj sa semeringom,sve je i tu suvo.Pregledao sam i komplet sva creva,od kompresora preko hladnjaka,raskacinjao dzek sa presostata,i nigde nema nikakve masnoce od freona,ili zuto-zelene boje od ulja i UV boje koja se ubacuje zajedno sa freonom u sistem kada se puni.Sve suvo ko barut!Obicno kada negde pusta gas, jasno se vidi ta masnoca i zickasto zelena boja,a kada se dodirne prstima bas je masno i specificnog je mirisa to ulje.Tako da bi ga nasao da je negde procureo gas sa uljem, 100%.Proveravao sam ponovo i na iglicama oba ventila iznad kompresora.Kada samo pipnem iglice,pocne da sisti gas ,sto znaci da ga ima u sistemu,i da je ipak sve ok.Sada da sacekam jos da prodje ovaj minus ,pa kada se podigne temp.preko 3.5*C tredalo bi da proradi.Jer tako i pise u Manualu za koriscenje klime,bas stoji upozorenje (verovatno zbog zastite sistema) da kada je temp ispod 2*C,kompresor ne radi,a ukljucuje se ponovo na 3.5*C.Slicna fora kao kada nam na displeju putnog kompa izbaci pahuljicu sa upozorenjem da je moguc sneg i led na putu,upozorenje se aktivira i zvukom i simbolom pahulje tacno na 2.5*C,a simbol pahulje se gasi tek na 5*C.Hvala ti jos jednom!Sada mi je malo lakse .tj mirniji sam kada znam da jos nekom ko vozi Alfu 156 restajling kao ti,klima funkcionise isto.Malo me buni jedna slicna tema,gde pojedini pisu da njima kompresor i ta lampica rade i ispod 0*C.E sad,o cemu se tu radi nije mi jasno.Sto ti kazes ,nije ovo "inverter" sistem da moze da radi na -20*C.Nekima kazu ukljucuje i na tim niskim temp.,ali zasto bi u fabrickom Alfinom Manualu za 156 restajling(2003.god>) pisalo da compresor neradi ispod 2*C,kao kod tebe i mene.Mozda su razlicite serije zastite kompresora, za razlicita podneblja,ili su njihove Alfe neko starije godiste. Verovatno je u tome fora ili nesto slicno. Pozz
Korisnikov avatar
alfabg

Ned Feb 08, 2015 8:05 pm

Ma nediraj nista,ako ides u servis da proveris klimu idi kad je spoljna temperatura preko 20c zbog pritiska(20 godina vozim kola sa klimom)ni na jednom nisam imao klimu koja greje(3 bmw,3 opela,3 renoa,1 ford,2 stila itd)Imao sam vebasto na nekim kolima.A tima sto tvrde da se greju na klimu skidam kapu. :wave:
Show Must Go On
traxxas

Pon Feb 09, 2015 3:20 pm

:yes: Ma da,u pravu si.Imam jos jedno pitanje za tebe kada nam se vec poklapaju reagovanja komandi na Alfama,(naravno ako imas vremena),a to je: koje se sve lampice kod tebe upale sada,kada stisnes ono dugme za odmagljivanje soferke?Dugme je u istom redu gde i pahuljica za klimu,trece je po redu,odmah sledece do dugmeta "mono".Na njemu je nacrtana sofersajmna.Javi ako se setis,vidi i zapamti sta sve svetli i sta izbacuje na displejima gde se zadaje temp.i koja je spoljna temp.kada budes probao!Pozz :wave:

Povratak na “Diesel Potenza”