Pozdrav svima,
Imam neki čudan problem. Dešava mi se da kada vozim u recimo 4. brzini na oko 2000 obrtaja, i pritisnem pedalu gasa do kraja auto krene normalno da ubrzava sve do nekih 2900-3000 obrtaja kada dođe do kratkotrajnog propadanja obrtaja na oko 2500 i gubitka ubrzanja. Auto sa te vrednosti ponovo krene da ubrzava s tim što nekad odradi normalno, odnosno dođem do 4000 obrtaja i prebacim u 5. brzinu, a nekad ponovo propadnu obrtaji.
U pitanju je 1.9 JTDM 150 KS, nije čipovan.
Da li je neko imao slično iskustvo?
Alfa 159 1.9 JTDM 16v - propadanje obrtaja
- bobek
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16v
- nidza
- Garaža: ex 159
Verovatno ti je crklo kvačilo pa kliza dok se ne zagreje malo od trenja i kad uhvati padnu obrtaji.
Možda ćeš lakše da detektuješ u 5 ili 6 brzini. Vozi konstantno na oko 2000 ili nešto više rpm pa zabodi gas. Ako nenormalno polete obrtaji, a auto ne ubrza adekvatno, set kvačila je za zamenu.
Ovo je samo moja pretpostavka. Ako imaš način snimi i okači nam da vidimo snimak.
Tapatalk
Možda ćeš lakše da detektuješ u 5 ili 6 brzini. Vozi konstantno na oko 2000 ili nešto više rpm pa zabodi gas. Ako nenormalno polete obrtaji, a auto ne ubrza adekvatno, set kvačila je za zamenu.
Ovo je samo moja pretpostavka. Ako imaš način snimi i okači nam da vidimo snimak.
Tapatalk
- mladenke
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v 2003
Re: Alfa 159 1.9 JTDM 16v - propadanje obrtaja
onda obrtaji ne bi propadali nego bi rasli. meni vise lici na opadanje ubrizgavanja goriva i da zbog toga padaju obrtaji pa da onda opet krene sa ubrizgavanjem. Ali bez dijagnostickih logova nista, ovako nesto se 100% vidi na dijagnostici.
Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Re: Alfa 159 1.9 JTDM 16v - propadanje obrtaja
Tako je,kad lamela proklizava obrtaji skoce a brzina pada ili ostaje ista...motor se dere kao lud

- nidza
- Garaža: ex 159
Da ako potpuno crkne. Kada tek počne da crkava kliza oko max obrtnog momenta u višim stepenima prenosa i može da se desi da uhvati posle malo klizanja i tada će obrtaji pasti. U početku klizne samo na delić sekunde pa uhvati.
Na više automobila mi je crkla lamela na sličan način. Dešavalo se i da probije semering radilice, procuri kroz šrafove zamajca, pa kliza dok ne spali ulje, a onda radi neko vreme normalno dok ne prokliza opet.
Tapatalk
Na više automobila mi je crkla lamela na sličan način. Dešavalo se i da probije semering radilice, procuri kroz šrafove zamajca, pa kliza dok ne spali ulje, a onda radi neko vreme normalno dok ne prokliza opet.
Tapatalk
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas