Kod modela automobila za trzista sa hladnijom klimom bila je opcija sa fabrickim grejacem rashladne tecnosti, webasto i slicno, zbog brzeg zagrevanja rashladne tecnosti na radnu temperaturu. Prednosti ovakvog sistema ne treba nabrajati, ali eto kao dve najbitnije stavke su brze dostizanje radne temperature motora a samim tim i usteda u potrosnji i brze zagrevanje kabine vozila. pogotovo bi meni bilo od koristi koji prelazim 5-8km gradske voznje u jednom pravcu, pa tako i nikad ne stigne motor da dodje do radne temperature u zimskomm periodu. Posto je to jako tesko da se nadje polovno po oglasima ili otpadima, a novo je papreno skupo, razmisljam kako bi to moglo da se napravi u domacoj radinosti.
Posto grejaci motora za dizelase rade na 12v, a mogu da rade i tako da zagrevaju tecnost, oni mogu da se iskoriste. Naravno, moralo bi da se napravi kuciste, za 2 ili 3 grejaca koje bi se postavilo na crevu od termostata do radijatora kabine. Od potrebnih stvari bi trebalo nabaviti: kuciste za grejace, 2 ili 3 grejaca motora, termoprekidac, 2 ili 3 releja i isto toliko osiguraca.
Kada bi se grejaci vezali preko vremenskog releja cija bi pobuda isla preko alternatora, onda bi se dobilo da se grejaci pale nakon 5 do 10 sekundi po paljenju automobila. Termoprekidac bi prekidao struju kada rashladna tecnost predje recimo 70-75 stepeni. Moglo bi i da se poveze senzor spoljanje temperature pa tako bi se grejaci palili samo u slucaju da je spoljna temperatura manja od 10 stepeni. Naravno, morala bi da se napravi sema i poveze na taj nacin da ako alternator to ne moze da izdrzi u nekom slucaju, onda da se grejaci ugase.
Mene zanima konkretno, kako je kod 156ice konstruisano da kruzi rashladna tecnost. Tj. da li konstatno postoji protok kroz radijator kabine bez obzira na kojoj je temperaturi rashladna tecnost? Drugo, koliku amperazu bi mogao da pravi jedan grejac motora? Koliko alternator kod 156-ice jtd 8v, moze da podnese, s obzirom da racunam da grejaci motora umeju da povuku dosta veliku struju.
Evo neke slike koje sam uspeo da nadjem preko neta.
Eto, kog sam smorio unapred se izvidnjavam, a ko ima neki konstruktivni predlog slobodno neka ga iznese bez obzira da li je mozda glup ili pametan predlog.