Postoje dva termo davaca. Ne znam o kom autu govoris, ali na 156-ici davac temperature se nalazi na teromostatu, i na njega se kaci dzek sa dve zice. On ako ne valja, ECU automatski pali drugu brzinu ventilatora jer "ne zna" koja je temperatura motora. Imao sam taj problem kad sam kupio kameleonku, napolju 10 stepeni, motor hladan a ventilator pici kao da treba da poletim.
Ako bi se ECU oslanjao samo na termodavac na hladnjaku, ne bi mogao da iscitas temperaturu dok voda ne prodje kroz hladnjak, tj dok termostat ne otvori.
Poenta je da kazaljka temp vode nema nikakve veze sa termo davacem. Gdje se nalazi i koliko ih ima je nebitno. Senzor/ davac koji daje temperaturu u kabini, na tabli bi trebao da se nalazi u bloku motora sa zadnje strane, kod pozarnog zida, tako je na ts 8v. I ako ima termo davac na termostatu nema ga na hladnjaku. Ti termostat mozes da zamijenis, i da stavis da ti otvara ranije, tj kad je manja temperatura vode, da je pusta u hladnjak, i da ti se maltene ne pali ventilator. Ja sam to uradio, umjesto na fabrickih 92-95 stepeni da otvara termostat, ja sam stavio da mi otvara na 86. Pogodilo mi se sa termo davacem u hladnjaku koji pali ventilator na 90 stepeni, tako da mi se i rijetko pali ventilator.
Zato sam i rekao da ne znam o kom autu govoris. I ECU i kazaljka dobijaju info sa termo davaca na bloku. Fora je u tome sto je kazaljka neprecizna, uzima neke srednje vrednosti u poslednih nekoliko merenja. Zato i postoje razlike u merenju na ECU i na kazaljci.
Lako je to testirati nakon duze voznje: Ugasis auto, vratis na kontakt i posle deset minuta zapamtis gde ti je kazaljka. Ugasis kontakt i odmah upalis kontakt ponovo. Garantovano nece kazaljka biti na istom mestu.
Naravno, ne osporavam ovo sto si rekao, da paljenje ventilatora zavisi od termo davaca na termostatu/hladnjaku.
Na 33-ojci je malo primitivnija kazaljka. Na mojoj Imoli npr. temperatura na kazaljci se spusti 3-4 stepena kad upalim svetla ili neki jaci potrosac.
Pocela alfica da me hebe pa rastura. Juce sam radio mali servis i usput zamenio antifriz, ostavio u leru da digne temperaturu kako bih ozracio sistem i uocim da se ventilator ne pali. Nakacim na MES, ostavim da radi kako bih isprovocirao da upali ventilator, temperatura 97 ne pali i dalje. Nastavim do 108 stepeni ne pali ni drugu.
Krenem redom:
1. Prekontrolisem releje kod akumulatora-rade
2. Vezem ventilator direktno da 12v-radi
3. Proverim zice od releja do ventilatora nisu u prekidu
4. Skinem za termodavaca dzek-ne pali ventilator
5. Premostim resistor za prvu brzinu-ne pali ventilator
6. Probam preko MES da aktiviram ventilator-rele radi ali ventilator ne pali
Jel ima neko jos neku ideju? Jedino mi ostaje da probam jos resistor sa nekog drugog auta. Da li je moguce da mi zbog ovoga i nije radila klima, tj da je kompresor radio nekih 10ak sekundi i kad treba da upali ventilator on se tada ugasi?
Proveri i crni veliki relej ispred akumulatora. On je glavni za ventilator, a cini mi se da ima i jos jedan crveni uz njega. Nemoj bez veze da menjas resistor ako ne radi ni kada se prespoji.
pozdrav svima... relativno sam nov clan, vozim 15 1.9 jtd 2001 .... imao sam problem sa temperaturom, penjao sam se na neku cuku konstantna uzbrdica i upalila se lampica za temperaturu, kazaljka zakucana do kraja. majstor-elektricar je konstatovao da je crkao senzor koji daje signal za rad ventilatora, nalazi se tik iza termostata... kosta od 1500-2000 din. problem resen , nikada nije presao preko 90
Pozz evo kako smo namestili termostat od golfa 2 na alfu!Napravljeno kuciste kod metalostrugara od aluminijuma,kuciste,poklopac i termostat od golfa 2 koji moze da se zameni kada ode a kosta 890 din i radi posao ovo sam uradio sto mi je dosadilo da se zezam sa losim termostatima od alfe
Nije problem ni u lovi i ovo me je sada kostalo koliko i termostat ali sledeci put menjam samo termostat. Ovako stavio sam nov koji od pocetka nije radio kako treba samo tada sam uzeo auto pa nisam ni znao kako sta ide svi se zale da brzo crkavaju termostati zato sam se odlucio na ovo...
Termostat je star 2 godine i do sada sljakao bez problema. I sada sljaka ali jako sporo dostize radnu temperaturu. Treba mu dobrih 10-15km da stigne do radne, bez ukljucenog grejanja na oko 5 stepeni spoljasnje temp. E sad, da li zbog njega, ili uklonjenog egr-a, ili zbog pomerenog ubrizgavanja i manje temperature izduvnih gasova ili mozda kombinacija pomenutih, ne znam. Drzi 90 stepeni u gradskoj voznji bez problema ali imam utisak da je prosle zime brze dostizao radnu temperaturu.
Dok ne postigne motor radnu temperaturu, crevo od termostata do hladnjaka je do pola vruce, znaci polovina creva koja je bliza termostatu je mlaka, a druga polovina hladna, ona koja je blize hladnjaku. Jel mi se cini ili malko propusta termostat?
Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
pa tako je kod svih jtd-a i mom treba dosta da se ugreje a prosle godine sam zamenio termostat, dugo mu treba da se kazaljka makne sa pocetka a posle kad malo krene dovoljno je da je 2-3 puta razvucem do 3-3500rpm i temp vrlo brzo skace
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Ma da, sa zustrijom voznjom radna temperatura se mnogo brze dostigne. Nego me buni ono crevo od termostata do hladnjaka, cija je polovina bliza termostatu vruca. Pa reko da proverim jel i kod ostalih isto ili meni malko pusta termostat pa je zbog toga vruce.
Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
Pozdrav , ja imam sledeca dva problema temperatura mi je konstantno na 50stepeni jedva da se nekad podigne recimo na 70. e sad kad je malo otplilo i guzva u gradu hoce da dodje do 90 ali retko. i drugi problem je u tome sto kada upalim grejanje tj ventilator na maksimum jedva da osecam duvanje u automobilu. razumem da je nema radnu temperaturu auto ali imam osecaj kao da je zapuseno negde. maksimalno pojacano grejanje ili hladjenje tek kada pridjem rukom do luftere osetim malo duvanje.
Meni je temperatura padala na 60 stepeni na auto-putu kada mi je otišao termostat. Što se tiče duvanja kroz ventilacione otvore proveri filter polena (klime).